Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Stefan Krkobabić

Stefan Krkobabić

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda

Govori

Zahvaljujem.

Moram da repliciram. Čuli ste da kažu da koristimo preoštre reči, i predstavnici SNS i PUPS-a, kada kažemo da je napad na aktiviste fašizam, nacizam i da je to jedna čista provokacija.

Uvažena Ana Brnabić rekla je kako je izgledalo obeležavanje vrata predstavnika SNS i uvaženi kolega Jovanov.

Meni zameraju što sam prekjuče ovde rekao i što sam pomenuo onaj gnusan, tužan komentar za našeg predsednika Gradskog odbora, Vladimira Goatija, decionista. Pa, šta je to nego jedan totalni primer antisemitizma, jedna sramota za ovu politiku i za to što se zastupa? Kakav je to način? Na kom smo mi nivou?

Onda kažu – mi govorimo stvari koje ne stoje. Šta je to nego ogoljeni antisemitizam, politika od 1941., šta je to, o čemu mi ovde pričamo?

Uvaženi građani Srbije, znate u šta nas ovakva retorika vodi. Hvala puno.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući profesore Radenoviću, vidim da se i sadašnja predsednika Vlade, a buduća predsednica Skupštine isto spremila da replicira, pa hajde da ovo bude moj uvod, pa će onda da sledi njena jaka replika.

Pre svega, profesore Radenoviću, želim da vam čestitam, pokazali ste jednu izuzetnu ozbiljnost, posvećenost i temeljnost u radu na ovako jednom složenom i odgovornom mestu.

Ovo je Četrnaesti saziv Narodne skupštine Republike Srbije i za ovih 30 godina videli smo svašta, ali smo i doživeli da ne dozvoljavaju da ijednu reč izgovori kandidat za predsednika Narodne skupštine, mislim da se to nikada do sada nije desio i ovlašćeni predstavnik najjače političke partije u Srbiji.

Uvaženi narodni poslanici, a pre svega građani Republike Srbije, ovo su izuzetno složena geopolitička vremena i moramo da znamo u kojoj smo situaciji. Građani Republike Srbije su glasali 17. decembra i mislim da je neophodno da pomenemo i jasno kažemo da su izbori od 17. decembra bili slobodni, pošteni i regularni. Da smo ih svi priznali govori da smo danas svi ovde u skupštinskim klupama. Da li će glasati neko za Anu Brnabić ili neće, to je već stvar njihovog političkog opredeljenja. Vidim da se već pojavilo, kao što kaže i uvaženi kolega Jovanov, da li se neko stidi Ane Brnabić, mi se Ane Brnabić ne stidimo. Glasaćemo sa zadovoljstvom za njenu kandidaturu, kao što smo glasali dva puta da bude i da vodi Vladu Republike Srbije…

(Aleksandar Jovanović: Sa zadovoljstvom?)

Gospodine Jovanoviću, mislim da vama nisam upadao u reč. Hajde malo parlamentarizma. Je li tako? Toliko bar možemo da se razumemo.

Uvaženi građani Srbije, kažu, kada je teško, treba da se izabere najbolji kandidat. Upravo ovde ova lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, koju su činili i SNS i SDPS i PUPS – Solidarnost i pravda, zato će glasati za Anu Brnabić.

Sada bih se dotakao i ovoga što je rekao uvaženi kolega Jovanov, da li je ovo što se dešava sada posle izbora fašizam ili nacizam, možda on to od mene bolje zna da objasni, ali znam jednu stvar – da ne treba da radimo dalje na podelama i da se delimo, sem prema političkim idejama i programima. Uvažena kandidatkinja za predsednicu Skupštine pokazala je kako su obeležavana vrata predstavnicima, članovima, simpatizerima SNS, koji nemaju veze sa politikom, sem što su glasali za ovu našu listu.

Ali moram isto tako da istaknem i još jednu stvar, a to je da na političku scenu uvodimo nešto što je pojam totalne diskriminacije, da nekoga unižavamo i ponižavamo zbog njegovog seksualnog opredeljenja, da juče u jednom listu, koji sebe smatra izuzetno ozbiljnim, izađe komentar da je naš predsednik gradske organizacije, uvaženi profesor Vladimir Goati cionista. Ako to nije antisemitizam i ono što se radilo od 1941. do 1945. godine u okupiranoj Srbiji, ne znam šta jeste. Na nama kao narodnim poslanicima jeste da umirimo diskurs, da pričamo o idejama, da pričamo o programima.

Uvaženi građani Srbije, uvaženi narodni poslanici, zašto ćemo podržati Anu Brnabić? Podržaćemo Anu Brnabić za predsednika Narodne skupštine, kao što smo glasali za nju da bude predsednik Vlade, upravo zato što je ona na jedan izvanredan način zastupala i branila interese Republike Srbije. Isto tako ne mogu da se složim sa ovom konstatacijom šta bi bilo da Ana Brnabić sutra upravlja našom vojskom. Radila bi to na izuzetan način. Ona je pre svega patriota i svi znamo da je mogla da odluči da ne bude danas u ovoj sali, verovatno da se nađe i na nekom lakšem mestu, ali ona je odabrala da vodi Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Stavimo po strani naše razlike, naše podele, hajde da radimo u interesu Republike Srbije, hajde da radimo za sve građane Republike Srbije, da se ovih 16 poslaničkih klubova bori i takmiči ko će bolje da predstavi svoje ideje, od desnice do levice, ali da znamo da je Republika Srbija jedna jedina.

Da oni koji su podržavali Kurtija, moraju da shvate jednu stvar, i stavljali potpis na njegov tekst, a to je da sa tim svojim potpisom, ne rade oni za nezavisnost Kosova, oni rade na formiranju velike Albanije. Upravo zbog toga i jeste predlog naše koalicije, predsednika Aleksandra Vučića da Ana Brnabić, kao neko ko ima izuzetan lični kredibilitet i integritet zastupa sve narodne poslanike u Republici Srbiji.

Za kraj, uvaženi narodni poslanici, neće ovo biti lak mandat, na nama je da se izborimo, na nama je da radimo da 2027. godine ugostimo učesnike Expo-a, da radimo i uvedemo ono što je za nas najbitnije, a to je novu socijalnu politiku u Republici Srbiji, da pronađemo najmanji zajednički imenitelj, da svim građanima Srbije bude bolje, a ne više da se delimo i da kažemo jedna strana je protiv Srbije, druga strana je za Srbiju, moramo svi da budemo za Srbiju.

Želim još jedanput da čestitam svima koji su usvojili mandate i kažem – Srbija ne sme da stane. Hvala vam puno.
Zahvaljujem.

Uvaženi predsedniče, uvažena potpredsednice, uvažene kolege narodni poslanici, moje današnje pitanje se odnosi na hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav. Ono je u tesnoj vezi sa predviđenim investicionom ulaganjima za 2024. godinu, a posebno sa očekivanim rebalansom budžetom koji nas očekuje posle formiranja nove Vlade Srbije.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav bio je i ostao najveći investicioni projekat u SFRJ. Ukupna dužina kanala je 960 kilometara, od čega je plovno 600 kilometara. Bio je i treba da bude kanal probuđene nade. Sistem služi za odvodnjavanje unutrašnjih voda, navodnjavanje, odbranu od poplava, snabdevanje vodom, plovidbu, ribarstvo i turizam.

Trenutno sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav se navodnjava oko 50.000 hektara, a njegov potencijal je deset puta veći, odnosno projektovanje za navodnjavanje oko 500.000 hektara i za odvodnjavanje milion hektara. Bez navodnjavanja nema visoko produktivne poljoprivrede.

Mi iz PUPS-a smatramo da u vremenima velikih ekonomskih izazova ovakav kapitalni investicioni projekat i projekti imaju puno opravdanje, a sve u cilju stavljanja hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav u funkciju.

Zbog toga, moja današnja pitanja su usmerena ka Vladi i resornim ministarstvima i ona glase da li Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva razmatraju mogućnost revitalizacije i stavljanja u funkciju hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav?

Moje drugo pitanje je takođe vezano za to, ako jesu, da li postoje preliminarni podaci o iznosu neophodnih ulaganja, kao i o vremenskom periodu u kojem bi se to sprovelo?

Moje treće pitanje je kakvi bi bili ukupni društveni, privredni i finansijski efekti oživljavanja hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav? Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedniče Orliću, uvažene potpredsednice, uvaženi potpredsedniče.

Poštovani narodni poslanici, mi iz PUPS-a, Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, imamo posebnu obavezu da skrenemo pažnju javnosti i narodnim poslanicima i Vladi Republike Srbije na činjenicu da smo upravo u ovom domu usvojili Zakon o socijalnom preduzetništvu.

Napominjem, da navedeni zakon pruža realne mogućnosti za oživljavanje socijalnog preduzetništva kao trećeg sektora privređivanja pored javnog i privatnog i to kao njihovog neophodnog korektivnog faktora što smatram civilizacijskim iskorakom. To je imperativ 21. veka.

Socijalno preduzetništvo koje je namenjeno poslodavcima koji nemaju potrebu, a ne retko ne žele da ih zaposle. To su osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, ratni vojni invalidi, romska populacija i pripadnici drugih marginalizovanih grupa. Svi oni žele da žive od svoje zarade. Zarada da, milostinja ne, oni su u tome potpuno jasni i izričiti.

U skladu sa navedenim želim da postavim pitanje Vladi Republike Srbije i resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a posebno Ministarstvu finansija – šta razmatraju kao mogućnost da merama pozitivne diskriminacije u sferi poreza i doprinosa, što znači, umanjenje PDV-a, ukidanje poreza na dobit, svih finansijskih obaveza i republičkih i lokalnih osim doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje dovedu u jednaku startnu poziciju, aktere socijalnog preduzetništva kako bi bili konkurenti i poželjni na tržištu?

Drugo pitanje upućujem Ministarstvu finansija – da li je spremno da razmotri mogućnost da se formira jedan potpuno novi podsticajni fond za razvoj socijalnog preduzetništva, a sredstva tog fonda bila bi bespovratna i služila bi za pokretanje različitih privrednih aktivnosti, od malih i mobilnih reciklažnih centara, samostalnih preduzetničkih radnji, preko socijalnih zadruga do malih preduzeća, biroa i tako dalje? Prema našem mišljenju, sredstva koja bi odgovarala u ovom trenutku i bila bespovratna iznosila bi do 15 hiljada evra, bila bi namenjena za opremanje poslovnog prostora, za nabavku alata i opreme kao i malih proizvodnih linija neophodnih za funkcionisanje navedenih privrednih subjekata socijalnog preduzetništva. Samo na takav način socijalno preduzetništvo može istinski da zaživi.

Mi iz PUPS-a, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije spremni smo da aktivno učestvujemo u definisanju, ali i u razradi predloženih mera uz napomenu da smo upravo od 2008. do 2012. godine to praktično i realizovali.

Ističem da su određene projekte socijalnog preduzetništva, uključujući i formiranje Centra za socijalno preduzetništvo realizovani uz punu podršku tada ambasade SAD-a, ali ono što je još najbitnije, uz finansijsku podršku SAD-a. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, uvaženi predsedniče Orliću.

Mi iz PUPS-a, Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, imamo posebnu obavezu da skrenemo pažnju javnosti, narodnim poslanicima i Vladi Republike Srbije na činjenicu da se prilikom svakog novog povećanja iznosa penzija povećava razlika između najvećih i najmanjih primanja penzionera.

Primer koji ću navesti najilustrativnije svedoči u prilog prethodne tvrdnje. Povećanjem od 20% penzioner koji prima 100.000 dinara dobiće penziju od 120.000 dinara, dok onaj sa penzijom od 10.000 dinara dobija svega 12.000 dinara.

Pre navedenog povećanja razlike između navedene veće i one manje penzije iznosila je 90.000 dinara, a posle povećanja od 20% ta razlika se povećava na čak 108.000 dinara.

Potpuno smo svesni da su penzije stečeno pravo i da nisu svi penzioneri uplaćivali podjednako u Fond penzijsko-invalidskog osiguranja. Taj Fond predstavlja jedan uhodani sistem koji ne dopušta da se penzije arbitrarno menjaju. Upravo zbog toga jedini način da se pomogne penzionerima sa najnižim primanjima, a da se pri tom ne ugrozi funkcionisanje Fonda PIO jeste uvođenje tzv. 13. penzije.

Podsećam, to je inače davnašnji stav PUPS-a, Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, reč je o posebnom vidu socijalnog davanja u okviru nove savremene socijalne politike. Posebno naglašavam da ta sredstva za tu namenu ne bi se izdvajala iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, već iz blagajni lokalnih samouprava, a u opštinama i gradovima koji nemaju dovoljno sredstava za te izdatke država i državni budžet bi obezbedili neophodan novac.

Na osnovu Poslovnika Narodne skupštine i svega ovoga, postavljam pitanje Vladi Republike Srbije i resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, da li Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo u sklopu jedne nove socijalne politike razmatraju mogućnost uvođenja tzv. „trinaeste penzije“ za penzionere sa najmanjim primanjima?

Mi iz PUPS-a smo spremni da aktivno učestvujemo u definisanju i razradi ove nove socijalne politike kako bi ta trinaesta penzija zaživela. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Uvaženi gospodine Orliću, uvaženi gospodine Dačiću, ministri prisutni ovde, šta bih vam rekao? Ne radi se ovde o podsmešljivim stvarima da li je neko u PUPS-u, jeste ili nije, ovde se radi o klasičnom primeru diskriminacije i napadu na dva miliona naših stanovnika koji su pošteno radili i otišli u penziju.

Njima smeta Slavica Đukić Dejanović zato što ima preko 65 godina i smatraju da ona ne treba da radi, a Slavica Đukić Dejanović mnoge može da zameni. E, sad, u ovoj Skupštini ima očito puno glupih, a ovih ostalih, to će morati Slavica Đukić Dejanović da proceni i da da dijagnozu. Zahvaljujem.
Zahvaljujem uvaženi predsedniče Orliću.

Uvaženi potpredsednici Parlamenta, uvažena predsednice Vlade, uvaženi potpredsedniče Siniša Mali, uvaženi gospodine Vesiću, ministri, pred nama je danas 30 tačaka dnevnog reda, od kojih je 26 posvećeno predlozima zakona i sve one su podjednako važne i pokazuju širinu i dubinu reformskih procesa koje naša država nastavlja da sprovodi.

Najpre pozdravljamo Predlog zakona o dopunama Zakona o ozakonjenju objekata koji je podnela Vlada Republike Srbije, jer je reč o izrazito solidarnom i socijalno osetljivom zakonum koji predviđa da se nezakonito izgrađeni objekti priključe na elektroenergetsku, gasnu i grejnu mrežu, kao i na sistem vodovoda i kanalizacije, a čime će se omogućiti da lica koja u njima stanuju ostvare niz svojih prava koje spadaju u korpus ljudskih prava i koja su kao takva zagarantovana Ustavom Republike Srbije.

Naša zemlja nastavlja da se kreće putem aktivnih evropskih integracija i čvrste saradnje sa institucijama EU, o čemu svedoči Predlog zakona koji se tiče sporazuma Evropske komisije i Republike Srbije o načinima primene finansijske pomoći koju naša zemlja dobija od EU kroz instrumente za pretpristupnu pomoć u oblasti podrške programa ruralnog razvoja.

Ova sredstva biće od izuzetnog za nastavak oživljavanja seoskih područja u Srbiji, a što je multisistemski projekat od prvorazrednog državnog i nacionalnog interesa koji je Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletara Srbije pokrenula pre nekoliko godina u svesrdnu podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića i ove Vlade Republike Srbije i izuzetno nam je važno i meni lično da istaknem da Vlada Srbije i ministarstvo uveliko rade na preporodu sela Srbije.

Valja ukazati na neke od najvažnijih projekata. Pre svega mislim na program dodele seoskih kuća sa okućnicom.

Uvaženi narodni poslanici, a pre svega uvaženi građani Srbije, useljeno je skoro 2000 kuća širom Srbije. Posebno naglašavam da je prosečna starost ljudi koji su konkurisali i dobili kuću ispod 30 godina starosti. Ističem da se radi o gotovo šest hiljada muškaraca i žena i blizu tri hiljade dece, što posebno raduje i ohrabruje. Iznenađuje podatak i vrlo je dobro da ga svi čujemo, a to je da je trećina njih prešla iz grada u selo.

Ne manje bitan uvaženi narodni poslanici i uvaženi građani Srbije je program oživljavanja zadrugarstva. Od 2017. godine osnovano je 1.100 zadruga, a do tada se gasilo sto godišnje. Izuzetno je bitno da sada u ovim sudbonosnim danima za naše ljude na Kosovu i Metohiji ukažem na to kako se oni na pravi način ohrabruju da ostanu i opstanu u svojim selima i domaćinstvima.

Primer toga je zadruga u Zubinom Potoku, osnovana pre Drugog svetskog rata. Država Srbija je pomogla bespovratnim sredstvima nabavku opreme za više faze prerade. Zadruga je zbog te pomoći došla do tri nova proizvoda - voćnik sokova, voćnih namaza i pakovanja meda.

Zadruga u Zubinom Potoku svoje proizvode izvozi u Ujedinjene Arapske Emirate, ali uvaženi građani Srbije, i u zemlji Evropske unije. Istovremeno naglašavam da su po bilansu uložena sredstva doprinela rastu poslovnih prihoda od čak 40%, kako sa ponosom ističe direktor pomenute zadruge Rade Utvić.

Napominjem da upravo ova zadruga u Zubinom Potoku pokriva više opština na prostoru naše južne pokrajine. Trenutno ima 47 zadrugara i više od 400 kooperanata. To je primer kako se praktično pomažu seoska domaćinstva koja su udružena u zadruge. Tako se popravlja kvalitet života ljudi.

Moram da istaknem u svemu tome i značaj Nacionalnog investicionog plana Srbija 2025 koji je predvideo pet milijardi evra za izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, tri milijarde za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže južno od Save i Dunava, ali tri stotine miliona evra mimo budžeta za kupovinu traktora navodnjavanje i komasaciju.

Sve ove mere čine seoske sredine daleko privlačnijim za život, posebno mladih bračnih parova sa decom i siguran sam da ćemo uz pomoć ovih sredstava dobijenih u okviru pretpristupne pomoći od strane EU još mnogo toga uraditi za oživljavanje sela Srbije.

Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se plaća novčana pomoć i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci i porodici sa decom su od posebnog značaja za našu zemlju i njene građane i u potpunosti usklađeni sa socijalnom i populacionom politikom koji proklamujemo i mi kao politička partija.

Na osnovu prvog od ova dva pomenuta predložena zakona svako dete rođeno u Srbiji, rođeno 21. novembra u 2006. godini i nakon toga dobiće pomoć od 10 hiljada dinara, gde posebno pozdravljam odluku da se u dobijanju ovog vida pomoći uključe i oni koji prošle godine nisu ispunjavali uslov da dobiju pomoć jer su imali 15 godina.

Drugi zakon je ne samo progresivan i značajan sam po sebi, već je, mogu slobodno reći, i revolucionarnog karaktera. Podržati majke preduzetnice, što ovaj Predlog zakona predviđa, predstavlja vrhunski patriotski i državotvorni čin jer bez majki i dece nema i ne može biti naše Srbije.

Činjenica da će ovaj zakon dati mogućnost očevima koju su u radnom odnosu da koriste pravo na odsustvo sa rada kako bi negovali dete majke preduzetnice tri meseca nakon rođenja, te da će za to vreme dobijati i platu i posebnu naknadu govori o visokom stepenu senzibiliteta koji upravo ova Vlada Republike Srbije pokazuje prema majkama, deci i generalno porodicama Srbije.

Sjajnu i ohrabrujuću vest predstavlja i to da će majke preduzetnice od sada nakon rođenja trećeg i svakog narednog deteta imati pravo na odsustvo u trajanju od dve godine.

Dozvolite mi da se pozdravljaju upravo ova dva predloga zakona u ime poslaničke grupe koju predstavljam osvrnem i na naša programska načela koja se, mislim, i naslanjaju na ove zakone.

Tu pre svega mislim na socijalno preduzetništvo kao treći vid privređivanja koje obuhvata ljude za kojima poslodavci nemaju potrebe ili ne žele da ih zaposle. To su osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, ratni vojni invalidi i romska populacija. Ti ljudi imaju pravo na dostojanstven život, na rad i zaradu dostojne čoveka u 21. veku.

Država mora da pomogne konkretno, bespovratnim finansijskim sredstvima, da se oni nađu u sopstvenom poslu od najjednostavnijeg preko zanatskih radnji širokog dijapazona, do biroa velike složenosti, a to znači milostinja ne, zarada da.

Želimo da ovaj civilizacijski iskorak koji smo postigli kroz usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu i njegovim izmenama, zajedno sa svim konstruktivnim činiocima, bude samo prvi takav u nizu izgradnje još solidarnijeg i još humanijeg društva u kome svi želimo da živimo.

Ova plemenita misija izgradnje društva sa humanim likom po meri i potrebama čoveka 21. veka mora biti sveobuhvatnog i sistemskog karaktera i zato će PUPS nastaviti da se zalaže za socijalnu garantovanu penziju, da svi oni koji sticajem okolnosti nisu stekli uslove za penziju, a imaju navršenih 65 godina života, dobiju tu penziju u iznosu ne manjem od 100 evra. To su ljudi koji su svoje živote, svoj trud, svoj rad decenijama stavljali na raspolaganje našoj Srbiji i imamo veliki dug prema njima, jer kvalitet njihovog života u trećem dobu će biti mera naše solidarnosti i socijalne odgovornosti.

Posebno naglašavam da mi iz Partije Ujedinjenih penzionera poljoprivrednika i proletera Srbije ostajemo dostojni u stavu da je neophodno i uvođenje i trinaeste penzije. Ona je namenjena pre svega penzionerima sa najnižim penzijama, a to je jedini način da se koliko-toliko ublaže sada već očito drastične razlike između najvećih i najmanjih penzija. Da budem potpuno jasan, trinaesta penzija nije penzija u klasičnom smislu, već poseban institut jedne nove aktivne socijalne politike za koju se svi ovde borimo i zalažemo.

Država mora razmišljati u buduće i o trinaestoj plati za zaposlene u javnom sektoru. To je praksa koju su uveliko počele da primenjuju mnoge privatne kompanije u našoj zemlji. Zašto bi rad i zalaganje radnika u javnom sektoru bilo manje značajno od onih u privatnom? Naprotiv, reč je o ljudima na čijim profesijama počiva ova država, odnosno, bez kojih ona ne bi mogla da opstane, a kamoli da funkcioniše normalno. Oni zaslužuju nagradu za lojalnost i posvećenost svojoj zemlji zato što svaki i svaka od njih predstavljaju državu u malom, svakog radnog dana, a neretko i preko tog vremena.

Što se tiče izbora za ministra prosvete, naša Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije - Solidarnost i pravda podržaće predlog da prof. dr Slavica Đukić Dejanović bude izabrana za ministarku prosvete. Prema profesionalnoj biografiji i karijeri gospođe Đukić Dejanović jedino je moguće uvažene kolege, uvaženi građani Srbije, odnositi se sa maksimalnim poštovanjem i uvažavanjem. Ako je neko tri puta bio biran na ministarsku funkciju, ako je neko redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ako je obavljao i niz drugih izuzetno odgovornih funkcija, poput direktora Klinike za psihijatrijske bolesti, to samo znači da ta osoba ima sve stručne, a ono još i bitnije ljudske kvalitete neophodne za obavljanje ovako složenog posla u današnje vreme koje veoma izazovno posle svega što se desilo. Ubeđen sam da će profesorka dr Slavica Đukić Dejanović biti na visini zadatka i da će sa njom na čelu domaći prosvetni sistem dobiti na dodatnom kvalitetu.

Sve ove ostale tačke dnevnog reda imaju veliki značaj, uvaženi narodni poslanici, građani Republike Srbije, s obzirom na njihovu brojnost kao i ograničenog vremena koje mi stoji na raspolaganju, istaći ću u načelu važne kvalitativne promene koje će one sa sobom doneti.

Sa predlozima zakona koji se tiču vazdušnog saobraćaja, železnice, interoperabilnosti železničkog sistema, energetike, infrastrukturnih objekata od posebnog značaj, naša zemlja nastaviće da se kreće u pravcu saobraćajne i infrastrukturne modernizacije koja je neophodna za hvatanje u koštac sa kontinuiranim usložnjavanjem života i rada u uslovima gotovo svakodnevnog napretka koji naša civilizacija ostvaruje.

Predlog zakona o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca su za našu ekonomiju od vitalnog značaja, jer privreda koja je poslednjih godina beležila neke od najviših stopa rasta na evropskom kontinentu iziskuje radnu snagu. To nikako ne znači da nećemo nastaviti sa zapošljavanjem domaćeg radno sposobnost stanovništva, jer to najbolje dokazuje stopa nezaposlenosti koju smo spustili ispod 9% početkom ove godine. Ipak Srbija je deo globalnog sela i globalnog tržišta i uvoz radne snage predstavlja deo naše realnosti sa kojom se moramo suočiti. Zato je važno da imamo što bolje koncipirane zakone u toj oblasti, poput ova dva.

Što se tiče izgradnje i dodeljivanja stanova pripadnicima snaga bezbednosti Republike Srbije, to je nešto što se podrazumeva, to je aksiom naše državne politike i predlog poput zakona koji se tiče ove materije treba hitno usvojiti i insistirati da se na rešavanju stambenog pitanja onih koji su čuvari reda i mira, ali i mirnog sna naroda Srbije radi permanentno.

Uvaženi narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, ovde bih zastao i u ime nas iz PUPS-a i u ime našeg poslaničkog kluba posebno skrenuo pažnju na ohrabrujući stav i spremnost Ministarstva za briga o selu da se u okviru programa dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom poveća starosna granica od 45 godina pa naviše. Na taj način bi bilo omogućeno da određene kategorije naših ljudi koji su dali nemerljiv doprinos u odbrani zemlje mogu da konkurišu. Tu pre svega mislim na naše heroje sa Košara. Na taj način bi oni koji nemaju krov nad glavom bili u prilici da ga steknu. Na sve ovo nam je upravo i ukazao naš kolega iz SNS, borac sa Košara, narodni poslanik Ivan Antić.

Apsolutno bez trunki rezervi podržavamo i predloge zakona koji se tiču sporazuma o zajmovima u funkciji razvojne politike, zelenog rasta i zelene tranzicije, jer je održivi razvoj, odnosno razvoj koji će uskladiti naše neograničene ljudske potrebe sa ograničenim prirodnim resursima koje imamo na raspolaganju jedini razvojni put kojim se možemo i moramo kretati u budućnosti. Plodnu zemlju i zdravu životnu sredinu koju su nam ostavili preci moramo kao takve preneti našim potomcima.

Poslanički klub PUPS – Solidarnost i pravda podržaće u danu za glasanje i Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod banka Inteze, a za potrebe finansiranja projekta izgradnje saobraćajnice Ruma-Šabac i Loznica. Reč i najvećem infrastrukturnom projektu u ovom delu Srbije i jedan je od 10 projekata brzih saobraćajnica i autoputeva čija je realizacija u toku. To znači da će se npr. od Šapca do Loznice putovati pola sata umesto dosadašnjih sat vremena. To je potpuna promene slike tog dela Srbije. To je signal za privlačenje novih stranih investicija, to je argument više da mladi ostanu u Podrinju, Mačvi i Sremu.

Isto važi i za predlog Zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Novi Sad za potrebe finansiranja projekta brze saobraćajnice na potezu Požarevac-Golubovac, odnosno dela tzv. Dunavske magistrale.

Ova saobraćajnica ukupne dužine od 68 km povezaće ovaj deo Srbije, podstaći investicije, ubrzati sveukupni privredni razvoj, ali i bitno osnažiti uveliko prisutan turistički razvoj celog Braničevskog okruga.

Uvaženi narodni poslanici, uvaženi predstavnici Vlade, zbog svega ovog navedenog u danu za glasanje poslanička grupa PUPS-a će glasati za predložene zakone. Hvala.
Zahvaljujem, uvažena potpredsednice Kovač.

Uvaženi narodni poslanici, a pre svega uvaženi građani Republike Srbije koji nas prate putem prenosa, utisak je da su u današnjoj raspravi izneti politički zahtevi iza kojih stoje providna politikantska očekivanja. Ti stavovi su u celosti argumentovano i razložno osporeni od strane vladajuće koalicije i pre svega, mogu slobodno da kažem, predsednika poslaničkog kluba SNS-a Milenka Jovanova. Doprinos tome dale su i moje kolege iz poslaničkog kluba PUPS-a – solidarnost i pravda, Ilo Mihajlovski i Dragan Marković Markoni.

Kada je reč o samom ministru Gašiću, ne vidim potrebu da posebno stanem u njegovu odbranu, on je tu svoju odbranu izvanredno izveo do kraja prethodnih dana i mogu slobodno da kažem i profesionalno i na mnogo bolji način nego što bih ja to uradio.

Dozvolite mi ipak da budem ličan. Ministar Gašić mi nije ni drug, pre svega zbog generacijske razlike, a ni lični prijatelj, ni po srodstvu, ni po poslu, ali ga poštujem kao čoveka i poštujem ga kao izuzetnog profesionalca.

Ne mogu da ne primetim da su u napadima na ministra Gašića iznošene i izrečene stvari koje se ne mogu nazvati primerenim ni odmerenim, a pogotovo ne proverene, i to su iznošene stvari sasvim lične. Stoički je sve to podneo ministar Gašić. A sve ono što je doskorašnji direktor BIA po prirodi posla znao ili mogao da zna o drugima, sačuvao je za sebe. Time je očuvao svoj integritet, ali i ugled službe na čijem je čelu bio.

Uvaženi narodni poslanici, građani Republike Srbije, šta reći o toku ove naše sednice? Kažu da ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zver pokaže svoj trag. Pitam se da li je ova naša sednica neka vrsta snežnog pokrivača gde smo i mi narodni poslanici ostavili svoje tragove? Kakvi su nam tragovi, oceniće istorija, a pre te istorije oceniće i građani Srbije na nekim budućim izborima koji su pred nama.

Jedno je sigurno – ne postajemo bliži. Naprotiv. Da li je u pravu imperator Dioklecijan sa svojom tvrdnjom – Izuzetno je opasno na silu objediniti ono što je samo po sebi podvojeno? Da li smo mi zaista toliko podvojeni, i to sada i ovde, kada se nalazimo na jednom od najsudbonosnijih raskršća u našoj istoriji, a valja nam odabrati pravi put? To naše sudbonosno raskršće je naša južna pokrajina Kosovo i Metohija.

Da bismo našli taj put, neophodna nam je jedna stvar – jedinstvo. Kako do tog spasonosnog, nasušnog jedinstva? Samo kroz debatu. Nema nam druge. Jedan pametan čovek u ovom gradu davno je rekao – Bez debate nema jedinstva. Debata pre svega znači da započnemo dijalog. Da li ga je u danima iza nas bilo? Nije. Umesto dijalogu, prisustvovali smo kanonadi paralelnih monologa, kako reče poznati sociolog kulture.

Elem, slobodna debata, istinski dijalog, kritično mišljenje i nezaobilazna valjana alternativa. To je sve imperativ za nas iz PUPS-a. To je jedini način da prevaziđemo podvojenost a da stignemo do suštinskog jedinstva. Tim našim jedinstvom jedino se uspešno brani Kosovo i Metohija, a to je danas tema svih tema. Brane naši ljudi, njihova imovina, lično i porodično dostojanstvo, ali i ono izuzetno važno, čuvaju naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Ali se time sprečava čak i sama pomisao na neki novi egzodus našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

To jedinstvo o kome govorim potrebno je i zbog svih naših građana u svim ostalim delovima Srbije. To je preduslov za nastavak ubrzanog privrednog razvoja i podizanje životnog standarda svih građana. To naše jedinstvo je neophodno da bismo izgradili moderno društvo socijalne pravde, da bismo uneli jedan novi sistem koji će doneti i socijalno garantovanu penziju ne manju od 100 evra, 13. penziju koja će se isplaćivati u svim skupštinama opštinama i lokalnim samoupravama gde za to postoji mogućnost. Ta nova socijalna politika i taj naš novi dogovor, to naše jedinstvo koje treba danas da pokažemo, zaštitiće osobe sa invaliditetom i marginalizovane društvene grupe. A to u praksi znači da i konačno otvorimo treći sektor privređivanja socijalnog preduzetništva.

Na kraju, puno je posla pred nama, a izuzetno mnogo toga je već i urađeno. Otvorena su brojna radna mesta. Ljudi su dobili posao. Izgrađeni su putevi, komunalna infrastruktura, bolnice. Posebno izdvajam da je finansijska pomoć građanima najstarijima, ali i najmlađima stigla i stiže kada je najpotrebnija.

Naravno iz svega ovoga sledi da u danu za glasanje mi nećemo glasati za smenu ministra Gašića i ako ne možemo oko drugih stvari da se složimo, ajde da se složimo bar i budemo jedinstveni oko ovog mog pozdrava, a to je živela Srbija i živeli naši građani na KiM. Zahvaljujem.
Uvaženi predsedniče Narodne skupštine, uvažene potpredsednice, uvaženi narodni poslanici, mi iz PUPS-a, Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, imamo posebnu obavezu da skrenemo pažnju javnosti, narodnim poslanicima i Vladi Republike Srbije na neophodnost uvođenja socijalne garantovane penzije.

Danas u Srbiji u gradovima, a posebno u selima Srbije postoji ne mali broj ljudi koji imaju više od 65 godina, a nisu stekli uslove za penziju, niti će ih ikada steći, a to je pored određenih godina života i najmanje 15 godina radnog staža, među njima je najviše žena i to žena sa sela.

Reč je o ženama koji su ceo život radile, rađale, podizale i vaspitale decu i bile stubovi naših porodica. Danas kada su u poodmaklim godinama i ne mogu više aktivno da rade, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda.

Uvođenje socijalne garantovane penzije u iznosu ne manjem od 100 evra, po uzoru na zemlje iz okruženja, omogućilo bi svim tim ljudima da dostojanstvenije žive.

Takav vid socijalnog davanja postoji u više od 100 zemalja sveta, a iznos tog davanja, kako rekoh, u zemljama u okruženju je ne manji od 100 evra. Uvođenja socijalne garantovane penzije bio bi kvalitetan korak napred koji bi Srbiju uzdigao na nivo socijalno najodgovornijih zemalja u svetu.

Stoga postavljam pitanje Vladi Republike Srbije i nadležnom ministarstvu – da li Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo u sklopu nove socijalne politike razmatra mogućnost uvođenja socijalne garantovane penzije u iznosu ne manjem od 100 evra, a kao posebnog instituta socijalne politike?

Posebno naglašavam, kao posebnog instituta nove socijalne politike jer to znači da se ta sredstva za tu namenu ne bi izdvajala iz PIO fonda, već iz državne blagajne. Mi iz PUPS-a smo spremni da aktivno učestvujemo u definisanju i razradi ovog socijalnog davanja kako bi socijalna garantovana penzija konačno zaživela. Zahvaljujem.
Uvaženi predsedniče Narodne skupštine, uvažena predsednice Vlade, uvaženi ministri, moj set pitanja odnosiće se, po meni, na najbitnije trenutno i najbitniju temu za srpski narod, to je pitanje Kosova i Metohije.

Neću postavljati pitanje o dijalogu, o blokadi, o sporazumima i o implementaciji. Moje pitanje je atipično i zato ću ga postaviti upravo čoveku koji je i danas dosta govorio, ali bih voleo da čujem njegovo mišljenje i razmišljanje o ovoj temi.

Ministre Martinoviću, vi ste na čelu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji ima veliko političko iskustvo i dobro pamćenje, pitanje zato ne postavljam slučajno vama. Konkretno, koliko smo kao država, kao predstavnici države, koliko smo suštinski prisutni među građanima, među Srbima na Kosovu i Metohiji, na severu Kosova i Metohije ali i u ostalim delovima Kosova i Metohije?

Kada kažem – prisutni, ne mislim na izjave, nego na konkretan kontinuiran rad i delovanje, pre svega, u oblasti blagovremenog i istinitog informisanja, ali i koordinaranja aktivnosti bitnih za život i donošenje važnih odluka. Zašto to govorim? Kako bi sprečili neočekivane i neželjene aktivnosti koje smo, nažalost, a vi to dobro znate, imali prilike da doživimo 90-ih godina na teritorijama gde su živeli naši sugrađani i da pratimo i da doživimo tokom raspada bivše zajedničke države. Da pojednostavim, za PUPS egzodus se neće desiti i na to nikada nećemo pristati.

Moje drugo pitanje upućujem predsednici Vlade gospođi Ani Brnabić. Smatramo da je koncept finansijske pomoći namenjen najstarijima i najmlađima izuzetno dobro prihvaćen od strane građana Republike Srbije, pre svega, zato što ta pomoć treba da stigne kada je najpotrebnija, a ona je ovog puta stigla i stiže.

Moje pitanje, takođe, je vezano za naše građane na Kosovu i Metohiji – da li planirate da nešto slično, ali potpuno primereno našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji uskoro ugleda svetlost dana, naravno, uz sve ono što Republika Srbija realizuje na teritoriji AP Kosovo i Metohija, a od posebnog značaja i za građane, za naše sunarodnike bilo da se pomognu domaćinstva, zadruge, seoska poljoprivredna gazdinstva i da se omogući pokretanje različitih poslova koji bi postali siguran izvor egzistencije za naše ljude? Na taj način oni bi imali dodatnu podršku. Zahvaljujem za sada.
Zahvaljujem predsedavajući.

Treća je nedelja kako radimo na ovaj način. Puno je gorčine, očito i besa, što je i razumljivo, ali hajde da budemo potpuno jasni. Anketnog odbora ne bi bilo da ga nije podržala koalicija SNS, PUPS, SDPS i SVM pre svega. Da li je ovo način da se ovako prilazi i razgovara o ovoj temi?

A, za kraj, vrlo prosto, ako smo mi podržali predlog o anketnom odboru, i mislim da jesmo, hajde onda da svi zajedno stavimo prst na čelo i podržimo ono što je sledeći korak, a mislim da je to da prepustimo odluku narodu. Hvala.
Zahvaljujem, uvažena predsedavajuća.

Uvaženi narodni poslanici i građani Republike Srbije, moj uvaženi prethodnih, gospodin Rističević, i prijatelj imao je potrebu da se pravda. Mislim da nije imao potrebe da se pravda uopšte.

Svi su ovde za ovih 30 godina izlazili na ovaj ili onaj način na izbore. Ovde je bitna jedna druga stvar – ko kakvu politiku nudi građanima Republike Srbije.

Znate, juče i prekjuče spominjao se neki Berlinski proces. Mnogi građani ne znaju o čemu se radi, ali određene političke partije u Srbiji isključivo nude nama ovde Nirnberške. To su te profašističke desne organizacije koje postoje i ovde, koje baštine ideologiju Mite Ljotića koji je 1941. u svom rodnom mestu imao tri glasa.

Ta politika nema nikakvu ideologiju. To je, uvaženi građani Srbije, uvaženi narodni poslanici, politika – uđem u RTS, tri člana. Predsednik uđe sa praznim rukama u džepovima, drugi uđe sa motornom testerom, a treći uđe sa vodokotlićem. E, pa motorna testera je tragična sudbina naše politike, a ovaj vodokotlić govori sve o njima. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, uvaženi predsedniče Orliću.

Današnji dan je istorijski dan za srpsko pravosuđe i svima nama treba da bude čast, ali i obaveza što imamo priliku da učestvujemo u izgradnji nezavisnog pravosuđa zasnovanog na jasnom principu podele grana vlasti i u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima.

Do sada, kao što nam je i poznato, mi narodni poslanici smo bili ti koji su birali sudije i tužioce, što je, mora se priznati, predstavljalo mešanje zakonodavne u poslove sudske grane vlasti.

Građani Srbije su na referendumu 16. januara 2022. godine jasno poručili da žele sudstvo koje će biti lišeno bilo kakvog političkog ili politikantskog uticaja, koje će biti zasnovano na surovom profesionalizmu, kompetencijama, ali i znanju i iskustvu. Zahvaljujući zakonima koje smo nedavno usvojili, tu mislim na Zakon o uređenju sudova, Zakon o sudijama, Zakon o VSS, o Visokom tužilaštvu i Zakon o javnom tužilaštvu, postavili smo legislativni okvir za sprovođenje narodne volje u praksi.

Efekti reforme pravosuđa kojima je Srbija istinski zakoračila u 21. vek višestruki su: jačanje vladavine prava, jačanje pravne sigurnosti, izgradnja nezavisnog sudstva, samostalnost javnog tužilaštva, pravosuđe koje je lišeno uticaja politike, brže, lakše i u razumnijem roku ostvarivanje zaštite prava građana pred pravosuđem, jačanje evrointegracija Srbije, a posebno kada je reč o pregovaračkom procesu i poglavljima 23 i 24 koja se odnose, naravno, na reformu zakonodavstva i pravosuđa, jačanje inkluzivnosti i transparentnosti, proširenje ovlašćenje VSS i VST, nekadašnje DVT, i pozitivan opšti uticaj na dalju transformaciju srpskog društva u duhu evropskih i svetskih standarda.

Pozitivna ocena za inkluzivnost i transparentnost čitavog procesa reforme pravosuđa od strane EU i Venecijanske komisije znak su da smo krenuli u dobrom pravcu. Ovo su reforme koje menjaju lice zemlje i nacije, koje jačaju kapacitete naših institucija i koje dižu ugled naše zemlje u međunarodnim krugovima na visok nivo.

Pred nama su danas, uvaženi narodni poslanici, predlozi o kojima bih objedinjeno rekao nekoliko stvari, a to su predlog kandidata za prvi izbor članova VST koje bira Narodna skupština i predlog kandidata za prvi izbor članova VSS koje bira Narodna skupština, oba podneta od strane nadležnog Odbora za pravosuđe državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Moram istaći da je pomenuti Odbor uradio izuzetan posao i da su pred nama danas biografije kandidata za članove VST i VSS koje govore u prilog tome da će ova tela biti sačinjena od najuglednijih i najkompetentnijih ljudi iz pravosudne struke koje ova zemlja ima.

Ne želim da poimence izdvajam bilo koga od njih. Dovoljno je pomenuti da je među njima mnogo profesora, mnogo onih koji su decenije svog života posvetili pravosuđu ove zemlje, da su svi oni ljudi od integriteta, časti i znanja dostojnog uvažavanja.

Zato će poslanička grupa PUPS – „Solidarnost i pravda“ u danu za glasanje podržati svih osam predloženih kandidata i kandidatkinja za članove VST i svih predloženih osam kandidata i kandidatkinja za članove VSS, jer svi oni, zaista, ispunjavaju ono što nedavno usvojeni pravosudni zakoni zahtevaju, a to je da budu istaknuti pravnici.

Iskoristio bih i da i nas ovde okupljene, a i građane Srbije koji nas prate putem televizijskog prenosa podsetim na značaj ova dva tela i važnost poslova koji će njegovi budući članovi, prvi u istoriji izabrani od strane Narodne skupštine, obavljati.

Visoki savet sudstva biće sačinjen od vrhunskih pravnika sa moralnim i ljudskim kvalitetima. Imaće budžetsku autonomiju, što je izuzetno bitno i biće lišeni bilo kakvog uticaja izvršne vlasti, jer izvršna vlast neće imati svog predstavnika u radu i odlučivanju ovog organa.

Odlučivanje kvalifikovanom većinom, kao i učešće nesudijskih članova VSS značiće demokratski legitimitet u njegovom radu i biće ključna poluga za slabljenje korporativizma u sudstvu.

Visoki savet tužilaštva moći će da uživa propisanu budžetsku autonomiju, što je izuzetno bitno, jer će prema Zakonu o Visokom savetu tužilaštva ubuduće od strane Vlade morati da bude upućen ka Narodnoj skupštini Republike Srbije Predlog Zakona o budžetu koji će sadržati predlog budžetskih sredstava za VST koji je predložen od strane Saveta, bez mogućnosti da Vlada Republike Srbije predloženi budžet za neki od ovih saveta menja.

Uvaženi narodni poslanici, a pre svega građani Republike Srbije koji nas prate, što se tiče izbora Saveta Državne revizorske institucije koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Savet Državne revizorske institucije je njen najvažniji organ. Broji pet članova, uključujući i predsednika, potpredsednika i još tri člana koji obavljaju važne poslove poput donošenja finansijskog plana Državne revizorske institucije i donošenje godišnjeg programa revizije.

Dakle, PUPS – „Solidarnost i pravda“ će u danu za glasanje podržati izbor doktora Duška Pejovića, da bude izabran za predsednika Saveta Državne revizorske institucije, da gospođa Marija Obrenović bude izabrana za potpredsednicu, a da Nevenka Bojanić, Marijana Simović i Ljiljana Dimitrijević budu izabrane za članove ovoga Saveta.

O gospodinu Pejoviću dovoljno govore dve stvari, doktorat iz ekonomskih nauka i uvaženi narodni poslanici i građani Republike Srbije, preko 50 stručnih i naučnih radova, što svedoči o njegovom obrazovanju i preko 38 godina radnog staža u struci.

Posebno je vredna hvale rodna ravnopravnost u predlogu ove odluke, s obzirom da su predloženi preostali članovi Saveta žene. To svedoči da pored važnih iskoraka u reformi pravosuđa naše društvo i država idu sigurnim korakom ka afirmaciji pune ravnopravnosti žena u našem društvu.

Marija Obrenović je sa svojih 40 godina života postigla značajne rezultate. Pored toga što će uskoro odbraniti doktorsku disertaciju iz oblasti bankarstva, ona iza sebe ima 16 godina iskustva u oblasti finansija, uključujući i rad u Upravi za trezor i Upravi za javni dug u Ministarstvu finansija.

Preostale kandidatkinje ispunjavaju sve formalne uslove, odnosno stručne i profesionalne uslove za članstvo u Savetu Državne revizorske institucije i predstavljaju osobe od profesionalnog i ličnog integriteta, već afirmisane u oblastima kojima se bave.

Uvaženi narodni poslanici, građani Republike Srbije, pred nama je i Predlog odluke o izboru Ombudsmana tj. Zaštitnika građana koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Ovde je reč o kandidatu Zoranu Pašaliću koji je tokom mandata obavljao ovu funkciju i koji je već pokazao i dokazao svojim radom, profesionalizmom i kompetencijama da je pravi izbor. Njegovo višedecenijsko iskustvo, titula doktora nauka koju očekujemo da će uskoro steći, članstvo u brojnim profesionalnim udruženjima i radnim grupama, rukovođenje brojnim projektima, te na desetine stručnih seminara i konferencija na kojima je učestvovao, dokaz su njegove posvećenosti, marljivosti, uloženog truda i rada i visokih kompetencija kojima raspolaže za obavljanje poverenih mu poslova.

Funkcija Zaštitnika građana, odnosno Ombudsmana je od vitalnog značaja za našu državu i društvo, jer je on taj koji štiti prava i slobode građana, kontrolišući rad organa javne vlasti.

Poslanička grupa PUPS - „Solidarnost i pravda“ i partija PUPS -„Solidarnost i pravda“ je poznata kao politička parija koja se uporno zalaže za poboljšanje položaja najranjivijih kategorija stanovništva. Zato nam je važno da osoba od struke, morala i integriteta obavlja poslove, koji između ostalih podrazumevaju i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina, dece, osoba sa invaliditetom, te poslove koji se tiču ravnopravnosti polova.

Zato ćemo u danu za glasanje podržati predloženog magistra, Zorana Pašalića, jer je i proteklih godina obavljajući ovu vrlo zahtevnu funkciju dokazao da je istinski dorastao i maksimalno posvećen.

Za kraj, uvaženi narodni poslanici, građani Republike Srbije, ovo su i neke tehničke stvari, izvodi iz biografije, ali šta za naš narod, za naše građane znače ova regulatorna tela i šta od njih očekujemo. Od Državne revizorske institucije očekujemo mnogo. Svi misle da je to jedan savet proforme, ali nije. Državna revizorska institucija upravo radi jedan izuzetno ozbiljan i težak posao.

Od njih očekujemo da utvrdi kako se troši novac po ministarstvima, po javnim preduzećima u lokalnim samoupravama i oni vrše tu kontrolu. Onda, kada imamo jasan uvid u sve to, onda znamo kako možemo dalje da koristimo ta budžetska sredstva i da li su ona pre toga trošena na pravni način.

Sve to je preduslov da sprovedemo pravu i istinsku novu socijalnu politiku, da na nivou lokalnih samouprava sprovedemo ono što mislimo da može da se sprovede u najkraćem roku, a to je da velike lokalne samouprave odmah uvedu institut trinaeste penzije, da onim manjim lokalnim samoupravama pomogne republički budžet, da i oni mogu tu stvar da urade i sprovedu takav jedan novi institut socijalne politike i naravno da sprovedemo i uvedemo garantovanu socijalnu penziju. Zahvaljujem na pažnji. U danu za glasanje podržaćemo date predloge. Hvala.
Uvaženi predsedniče Narodne skupštine, uvaženi potpredsednici, uvaženi predstavnici regulatornih tela, pre svega uvaženi potpredsedniče Vlade gospodine Vučeviću i ministri koji su tu danas sa nama, puno je tačaka dnevnog reda, ali bih se, pre svega, osvrnuo i na izveštaj fiskalnog saveta.

Dnevni red koji je pred nama, a tu su i izveštaji nezavisnih tela i nezavisnih državnih organa, što nam otvara mogućnost da ovde u plenumu neposredno i argumentovano raspravljamo o njima i da se o njihovom prihvatanju izjasnimo.

Uvaženi narodni poslanici, radi se o izveštajima posebnih državnih organa koji su po slovu zakona samostalni u svom radu, nezavisni, sa pravom da javno iznose stavove.

Koliko su ovi državni organi suštinski nezavisni i samostalni, naša spremnost i stvarna potreba da prihvatimo njihove stavove, određuje i sam stepen njihove nezavisnosti i samostalnosti.

Što se tiče nas iz PUPS – Solidarnost i pravda, kritičko mišljenje da, ali, poštovane dame i gospodo, želimo da čujemo i argumentovano obrazloženu alternativu. Samo tako mi, ali i svi u ovoj sali možemo da potvrdimo svoje stavove, da ih eventualno korigujemo ili čak iz korena menjamo.

Izveštaji su tu, ali je bitan je i ugao gledanja. Pre svega, kakvu mi to državu danas želimo, neoliberalnu ili državu socijalne pravde? Za nas iz PUPS-a, samo socijalno-odgovorna država je država po meri najvećeg broja stanovnika Srbije i zato u prvi plan stavljam penzije i plate, jer one su od posebnog značaja za najveći broj građana ove zemlje, sasvim razumljivo, jer su im jedini izvor prihoda i egzistencije.

Kada je reč o povećanju, bolje reći usklađivanju penzija, moram da istaknem da je upravo naša inicijativa bila da se arbitrarnost zameni sa objektivnom švajcarskom formulom. Istovremeno, ukazivali smo i na njene slabosti i na neophodnost da se dorade određeni delovi formule. To je urađeno i mi danas možemo da kažemo da je zaživeo onaj naš vrednosni stav "Tri P ", da penzije prate plate, to znači da onoliko koliko rastu plate u javnom sektoru, toliko rastu i penzije.

Posebno ističem da je punu podršku ovom konceptu dao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Napominjem da su dalja unapređenja u sistemu usklađivanja urgentna i neophodna, uklanjanje sve većih razlika između najviše i najniže penzije, ali postizanje optimalnog odnosa prosečne penzije i prosečne zarade ne ispod 50%.

Uvaženi narodno poslanici, dragi građani Srbije, ali to su sve pitanja za juče. Ali, pred nama je istovremeno i neophodnost revolucionarne reforme penzijsko-invalidskog osiguranja, koje se odnosi pre svega na poljoprivrednike.

Kada je reč o socijalnoj državi, nju karakteriše i adekvatna, celovita, utemeljena socijalna politika. Osvrnuo bih se na delove te politike koju Fiskalni savet u svom izveštaju svrstava u anti-kriznu pomoć građanima i karakteriše je, ako mi dozvolite, kao ekonomski neefikasno i neselektivno davanje svima. Tu su Vlada i Fiskalni savet na dijametralnim pozicijama.

Mi iz PUPS-a smatramo da su ta sredstva podeljena blagovremeno i više nego opravdano. Biću direktan. Novac utrošen za kupovinu lekova i jedan jedini spašeni život su bitniji i vredniji od u izveštaju predviđenog povraćaja u budžet, kroz povećanje naplate poreza.

Život ili porez, mi uvek glasamo za život. Novčana pomoć građanima učvrstila je njihovo jedinstvo i vratila je samopouzdanje, a sve to nema cenu.

Kada smo kod selektivnosti, hajde da budemo selektivni do kraja. U Srbiji prema nekim podacima ima 130 hiljada građana starijih od 65 godina koji nisu obuhvaćeni sistemom penzijsko-invalidskog osiguranja, nemaju imovinu, niti bilo koji drugi vid prihoda. Među njima je, procenjuje se, 85% žena i to žena sa sela. Polazeći od toga, mi iz PUPS - Solidarnost i pravda, zalažemo se za uvođenje socijalne garantovane penzije, kao posebnog vida socijalnog davanja, u iznosu ne manjem od 100 evra. Smatramo da je to najmanje što država Srbija kao socijalno odgovorna država može da učini za te ljude. Sigurno i redovno primanje obezbediće im neophodan mir u starosti i vratiti poljuljano dostojanstvo.

Poštovani narodni poslanici i uvaženi predstavnici regulatornih tela, u nastavku sednice moje kolege iz poslaničkog kluba PUPS - Solidarnost i pravda uzeće dalje aktivno učešće u razmatranju prezentovanih izveštaja, ali bih hteo da ponovim neke stvari, socijalna penzija ne manje od 100 evra, penzije prate plate.

Uvaženi narodni poslanici i dragi građani Srbije, da se izborimo da Srbija bude stvarno zemlja socijalne pravde. Živela Srbija! Zahvaljujem.
Uvaženi predsedniče Republike Aleksandre Vučiću, uvaženi predsedniče Narodne skupštine Vladimire Orliću, uvaženi narodni poslanici, potpredsednici Narodne skupštine, uvaženi direktore Petre Petroviću, uvaženi gospodine Kojiću, nema, ako tako nije odlučio predsednik Orlić.

Uvaženi narodni poslanici, treba da znamo šta je ovo što se dešava danas? Ovo što se dešava u Skupštini Republike Srbije je samo uvod za 15 časova, a onda u 15 časova hoćemo da Vučiću padne glava?

E mi vam nećemo dati! Nećemo vam dati ni Srbiju! Nećemo vam dati ni Vučića! Danas je 2. februar 2023. godine i koliko znam, nisu raspisani izbori, a dobro sam obavešten, neću sesti, pa ipak sve ovo danas i dani pre ovoga liče na ostrašćenu predizbornu kampanju. Pitam se, a i pitaju me ljudi, da li je ovo borba za Kosovo i Metohiju ili je ovo borba za vlast?

Uvaženi građani Srbije, vidite zašta je ovo borba? Ovo je borba za vlast. Na svima nama je nesebično bitno da nesebično, predano i konstruktivno branimo sudbinom Kosova i Metohija, nema sedenja, nemamo prava da sedimo. Uvaženi narodni poslanici preda mnom je dnevni red današnjeg zasedanja.

Dakle, predlog izveštaja i obrazloženje predsednika Republike mirne duše mogu da vam kažem da je sve rečeno precizno, utemeljeno i sveobuhvatno i jedno moje lično zapažanje ovo je bilo lekovito, efektno razbijanje predrasuda.

Gospodo narodni poslanici, predrasude nastaju onda kada manjkaju činjenice. Čuli smo činjenice, ali bitnije od toga da njih njihovo adekvatno tumačenje.

Kao i pre nekoliko meseci, pa možete da dođete svi pored mene, pozivam sve predstavnike opozicije da dođu, možete da dođete, samo napred. Čekam vas sve.

Samo napred.

Kao i pre nekoliko meseci, tako i sada imam utisak da se izveštaj ostavlja po strani pa zaboga trebalo ga je pročitati, utrošiti vreme, uložiti napor i zato umesto razmatranja ponovo imamo i imaćemo ovo što danas doživljavamo.

Ne sporim vam pravo na političke stavove, ali ne mogu da se otmem utisku da se suočavamo sa jasno izraženim lukreativnim politikantskim očekivanjima.

(Gorica Gajić: Samo repliku tražimo, član 104.)

Uvaženi narodni poslanici ovo nije ništa čudno, ovo nije ništa čudno, treba da se čujemo svi u Skupštini, a ne na ulici. Skupština je mesto za ovo, očito je uvaženi narodni poslanici i dragi građani Srbije, da imamo…

Whoops, looks like something went wrong.