Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika <a href="https://otvoreniparlament.rs/poslanik/9389">Milenko Jovanov</a>

Milenko Jovanov

Srpska napredna stranka

Govori

Dobro.

Prvo da poželim kolegi uspešan povratak u zemlju posle turneje u Americi, nadam se da je bilo uspešno, a videćemo koliko će biti uspešno što se tiče onoga zbog čega je išao.

Briga o resursima, stvarno, i juče sam govorio o tome da predstavnici opozicionih stranaka nekako uvek biraju stvari o kojima bolje da ne govore, baš o njima da drže nekome predavanja.

Evo kako je gospodin brinuo o resursima. Dakle, Prekršajni sud u Trsteniku utvrdio kako je brinuo o resursima kada je imao prilike da brine o resursima. Dakle, ovde vam piše presuda, da ne čitam to, pa za šta je odgovoran, a onda na devet gusto kucanih strana obrazlažu kako je sve brinuo o resursima. Ovako ste brinuli o resursima kada se imali priliku da brinete o resursima. Evo, ovo je sedma, osma, deveta, deseta, jedanaesta i to vrlo sitnim fontom kucano. Tako ste brinuli o resursima.

Što to niste pokazali kada ste bili u prilici?

Što se nikla tiče, ajde da vidimo. Što kaže naš narod – ako laže koza, ne laže rog. Kaže ovako – iza kompanije „Srbija nikl“ stoji velika svetska kompanija registrovana na Londonskoj berzi i za sada se, kako je proceno u toj kompaniji, njen identitet u Srbiji ne otkriva. Ovo je za „Politiku“ otkrio inženjer Dejan Rajković iz kompanije „Srbija nikl“ koja je 2011. godine dobila dozvolu od Ministarstva životne sredine za geološka istraživanja rude nikl. Tim ministarstvom rukovodio je Oliver Dulić. Eto vam ga taj Aleksandar Vučić koji se zapravo zove Oliver Dulić.

Na samom kraju, da ne dužim i ne trošim vreme grupe na odgovor za ovaj amandman, pošto kolega nije bio tu ovih dana pa je došao, pa eto da iskoristi priliku da kaže, ja za razliku od vas, gospođo Brnabić, sam vrlo zadovoljan ovom diskusijom, jer se dešava ono što sam juče najavio.

Dakle, počelo je tako što se prvo okupljaju oni koji nisu političari, a sada već ulazimo u fazu kada političari treba da preuzmu ono što se kuva u toj njihovoj opozicionoj kuhinji i ovo je sada prvo istrčavanje nekoga ko želi da se nametne kao lider i da stane na čelo tog protesta ili kako to već zovu itd.

Sada ćemo gledati trku između njega, ovog drugog, onog trećeg itd.

Očekivao sam da kada je već tema zakon koji se bavi finansijama, finansijskim pitanjima da čovek kao diplomirani ekonomista za koga njegov kolega iz opozicije kaže da je kupio diplomu i da ne zna gde je zgrada fakulteta i to kaže javno u emisiji, gde kaže da takvi ljudi ne mogu da ponude ništa dobro Srbiji, očekivao sam da on kao neko ko je diplomirani ekonomista govori o ekonomiji i da demantuje tog svog kolegu sa kojim je do juče bio na istoj listi.

Međutim, desilo se ono što smo očekivali. Desilo se ono što sam koliko juče najavio. Evo već danas imate utrkivanje ko će da stane na čelo svim ovim ljudima koje šetaju od grada do grada.

To da su izvukli sve moguće ludake da skrenu pažnju na sebe, pa i o tome smo juče govorili. Dakle, preključe je bilo da ćemo da odlažemo uranijum u Aranđelovcu, da smo posekli 40% šume u Srbiji. Juče smo satanisti i od juče počinje borba protiv satanizma i ima ovaj što je rekao da će se rađati deca sa, degenerisana deca ili već kako je rekao, anomalijama, kako je to već rekao, pošto on čovek se razume u to itd.

Šta će biti danas, šta će biti sutra – to sami Bog može da zna. Dakle, bićemo srećni ako se ceo ovaj cirkus ne završi tim što će da spale nekoga na nekoj lomači, pošto je očigledno politika njihova vraćanje u Srednji vek ili raniji period, da se ukine sve živo i da završimo sa bilo kakvom modernizacijom, bilo kakvom pričom.

Na kraju kaže da razvijamo poljoprivredu. U kojoj to zemlji je poljoprivreda vodeća privredna grana i koja to zemlja živi od poljoprivrede i ima veliki udeo poljoprivreda u BDP? Holandija? Udeo u BDP je 2,7% poljoprivreda, 17% industrija. Tako vam stoji stvar u Holandiji.

Drugo moje pitanje kada smo već kod pitanja, a kada je poljoprivreda toliko lukrativna i toliko isplativa, što dajemo subvencije? Čemu subvencije?

Mi pomažemo poljoprivredu koji se time bave baš zato što električni automobil ne mora da ima svako, a hleb mora da jede svako i zato ko god se bavi poljoprivredom dobija subvencije od države, jer njegov rad je potcenjen i na berzi i na svaki drugi način i ne može da se zarađuje tek tako od poljoprivrede. A kome vi to da objašnjavate? To je prosto nemoguće bilo kome objasniti u bilo kakvoj ozbiljnoj raspravi, a ja sam očekivao opet da kolega, kao ozbiljan ekonomista diplomirani, to zna i da je to negde čitao i da zna razliku između industrije i poljoprivrede i koliko industrija i koliko poljoprivreda doprinosi.

U svakom slučaju, drago mi je da ste se vratili u Srbiju, još jednom kažem, nadam se da vam je turneja po Americi bila uspešna, ali vam ono zbog čega ste išli, uveren sam, neće biti tako uspešno. Hvala.
Vidite, ovo je bio jedan jadan pokušaj, da ja stvarno reči nemam. Morate više da se potrudite, morate ponovo u Ameriku. Ja nemam drugo da vam kažem. Slabo je ovo bilo. Okinuli ste na ispitu, što bi se reklo, za popravni, ponovo na poravni, moj Aleksiću, ponovo na popravni. Nema, vi ste navikli u avgustu da učite, pa to vam je.

Dakle, nigde ja nisam rekao da treba poljoprivredu ukinuti, nego da prestanete da obmanjujete ljude da postoji bilo koja zemlja u kojoj je poljoprivreda ključna privredna grana, to pod jedan. Pod dva, šta je naša politika prema poljoprivredi? Pa to što smo budžet za podsticaje sa 19,5 milijardi, koje ste vi ostavili, podigli na 104 milijarde, po tome što smo subvencije po hektaru, čiji je prosek u Evropskoj uniji 261 evro, poslednjim dogovorima podigli na 350 evra u Srbiji. E to je naša politika u poljoprivredi.

Razumem da vi ne razumete, to su sad već brojevi, povećanje 50%, 100%, to je vama komplikovano itd. Ono što vi ne razumete takođe, to je da nije samo rudarstvo, jel to ključna privredna grana, dakle, ono jeste važno, modernizacija podrazumeva i fabriku automobila i nove tehnologije kada je u pitanju iskorišćavanje litijumskih baterija i svega ostalog. To je ono što je modernizacija. A to što vi hoćete da nas vratite u pećinsko doba, to je vaš program i to je vaša stvar.

Vi ne želite da se nametnete na čelo protesta. A na čega to čelo vi u životu niste želeli da se nametnete? Još kad vas je Verica Kalanović za ruku vodila da se nametnete da budete lider omladine G17 Plus, od tad se namećete da budete na čelu bilo čega. Tako da to nekom drugom pričajte. Da, namećete se da budete lider protesta.

Drugo, vi branite Srbiju? Pa vi, bre, u Trsteniku niste uspeli da odbranite izvore vode koje vam je kupio „Agrokor“. U svojoj kući niste bili u stanju ništa da odbranite, Srbiju ćete da odbranite. Nemojte vi da branite ništa. Da ste sposobni išta da odbranite i da ste sposobni išta da radite, pa ne bi vam sudovi pisali na devet gusto kucanih strana o tome kako štitite interese lokalne zajednice i interese onoga o čemu treba da brinete. Hvala.
Drago mi je da smo se saglasili oko poljoprivrede. Došli ste na moje pozicije, to mi je drago. Što bi rekli komunisti, revidirali stav, sve što ste rekli sve potpisujem, tako je, osim dela da mi pretvaramo poljoprivredu u pustinju, a oni pustinju u poljoprivredu. Ne, mi smo u istom procesu, pošto ono što je ostalo posle vas je bila pustila. I kada je u pitanju privreda i kada je u pitanju poljoprivreda i kada je u pitanju industrija. Dakle, sve je bila pustinja, pa sada ponovo gradimo.

Ovo i je interesantno što ste me optužili da lažem i da izmišljam i da je to moj manir, zato što ste vi ponosni na ono što ste radili. Hajde da vas podsetim, možda ste zaboravili šta piše u tih devet tačaka.

Kaže, davali ste novac, tačka 4, bez sprovedenog postupka javne nabavke, pa onda piše kome sve. Kome sve? Po ugovoru broj taj i taj od 12. februara 2014. godine bez sprovedenog postupka javne nabavke u ukupnom iznosu od dva miliona dinara za usluge osiguranja useva, plodova, sadnog materijala, rizika od grada, odobrio plaćanje iste dobavljaću kompaniji „Dunav osiguranje“ u ukupnom iznosu 1.275.000 dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, pa je tako postupio suprotno odredbi člana 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnim nabavkama.

Hoćete dalje da čitam? Ajmo dalje. Onda ide još interesantnije, što je u budžetskoj 2014. godini, u periodu od 21. januara do 22. jula u službenim prostorijama opštine Trstenik odobrio plaćanje za usluge dnevnog boravka dece sa smetnjama u razvoju. Kome? Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. To je onaj Trstenik, to je ono sa tastom što je radio, u ukupnom iznosu od tri miliona bez sprovedenog postupka javne nabavke, opet suprotno Zakonu o budžetskom sistemu.

U službenim prostorijama Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo 240.000 sa PDV, 468.000 sa PDV bez sprovedenog postupka javne nabavke, suprotno odredbama člana 57. zakona. Što je u budžetskoj godini zaključio ugovor taj i taj veštačkog osemenjavanja krava sa ponuđačem Veterinarska stanica Trstenik, DOO EUROVET, Grabovac, Trstenik ukupna ugovorena vrednost tri miliona. Evo, ovde ste pogodili javnu nabavku, ali u momentu pokretanja nisu bila obezbeđena sredstva, opet suprotno zakonu, itd, itd.

To što ste vi na to ponosni. Čime se vi ponosite ne mogu na to da utičem. To mnogo govori o vama. Hvala.
Kratko ću vrlo, evo kaže gospodin Komlenski i atletski centar u Obrenovcu, gradi se, i za sve sportove u Novom Pazaru, ali kao da je bitno.

Ja sam samo siguran da kada se izgradi nacionalni stadion, to neće biti Stelt stadion, kao što je bio Stelt Bulevar Evrope u Novom Sadu. Dakle, potrošene pare, a bulevara nigde. Ovde će ono što se gradi biti izgrađeno i to neće biti objekat samo za fudbalske utakmice, nego će biti objekat i za sajmove, i za koncerte, objekat koji će se koristiti za različite namene, tako da će građani za razliku od onoga što u Novom Sadu plaćali, a nisu mogli da vide i koriste , ovo i videti i koristiti. Hvala.
Samo jedna vrlo kratka konstatacija.

Dakle, pošto zna sve ko će da ispadne, ko će da pobedi, jel zarađuje pare neke na ovim kladionicama o kojima priča? Pošto zna sve, uplati čovek tiket, zna šta će da se desi, vidovit, šta li je već. Pa naravno da ne.

Ovo ostalo je toliko odvratno, čak i ružno pročitano da ne bih trošio vreme ni svoje ni vaše.
Nije tačno da na fudbalskim utakmicama nema publike. Nema možda u onoj meri u kojoj bismo svi koji volimo fudbal želeli, ali ima i ja sam jednom prilikom prisustvovao. Krsta Janjušević me je pozvao u Priboj da gledam utakmicu FAPA i tamo mi je jedan čovek rekao jednu pitalicu. Kaže – šta je ovo – dve glave isto misle, šest nogu, a dve vise? Ja rekoh – ne znam. Kaže – pa Parandilo na magarcu. E sad što mi je to rekao baš u Priboju i ko je Parandilo na magarcu razmislite sami. Hvala.
Pa ja samo želim da kažem da sledeći put kad mi budu postavili pitalicu: „Dve glave – isto misle, šest nogu – dve vise“, znaću odgovor. Dakle, Parandilo na magarcu. Hvala.

(Borislav Novaković: Povreda Poslovnika.)

(Dragana Rakić: Povreda Poslovnika.)
Dakle, citiram – na kraju tog pisma ne stoji moje potpis, jer je to pismo potpuni plagijat, potpuna laž i potpuna izmišljotina i krenuću od one stvari koja je najvažnija, policija je uradila predistražni postupak, gde sam ja bio pozvan i gde sam isto rekao, da je pismo lažno i da o njemu ne znam ništa. Takođe, na moje insistiranje sam bio i na poligrafu koje sam prošao, rekao je Papić - navodno nije n.n. lice o čijem se poslovanju baš ništa ne zna itd, itd. Eto, toliko o tom pismu.

Hvala.
Koristiću vreme poslaničke grupe pošto će potrajati ovo. Dakle, mimo zakonskih procedura Borislav Novaković je kao direktor Zavoda za izgradnju grada Novog Sada isplatio 356 miliona dinara Borovici, što je nešto više od tri miliona evra. Prema presudama Prekršajnog suda u Novom Sadu, koja je doneta 2014. godine protiv Novakovića i objedinjena presuda za 16 isplata mimo Zakona o javnim nabavkama, Novaković je radio sledeće.

Dakle, 2010. godine u dva dana je jednoj firmi za asfaltiranje puteva isplatio 303 miliona 847 hiljade dinara, prvo je 14. septembra avansno isplaćeno 243 miliona 855 hiljade dinara, potom sutradan 15. septembra još 59 miliona 992 hiljade dinara, bez prethodno potpisanog ugovora. Nezakonita isplata konstatovana u nalazu DRI iz februara 2012. godine, još uvek njegova tadašnja stranka je bila na vlasti, pa Novaković nije mogao da se žali, kako je u pitanju politički progon, kao što sada radi.

Sud i državni revizor konstatuju još da je u decembru 2010. godine Novaković odobrio i potpisao prebacivanje 16 miliona 535 hiljade dinara za radove za koje uopšte nije sprovedena nikakva javna nabavka, ali on naknadno potpisao ugovor mimo zakona. Dan pred novu godinu, 30. decembra 2010. godine odobrio isplatu 35 miliona 667 hiljada dinara u jednoj u to vreme omiljenoj firmi DS koja je bila umešana u nestanak novca za nikada izvedene radove, Heterlend, kao i za niz drugih mahinacija.

U presudi Prekršajnog suda i nalazu državnog revizora, konstatuje se da je ovih 35 miliona isplaćeno tako što je Novaković, da bi izigrao zakon sa tom građevinskom firmom zaključio čak 13 ugovora o nabavkama male vrednosti kako ne bi morali da raspisuju javnu nabavku. Međutim, u presudi i nalazu revizora se decidirano navodi da je reč o istoj vrsti usluga i da je već kod drugog ugovora morala da se raspiše javna nabavka. Konstatuje se da je zakon prekršen čak 13 puta, ali u sudu za svih 13 isplata vođen jedan objedinjeni postupak, zato što je to rađeno zbog ekonomičnosti postupka.

Za svaku od četiri

Zašto? Pa, zato što je, da bi izbegao krivičnu odgovornost, trčao kod prekršajnog sudiju da po svaku cenu bude, molio tamo da bude prekršajno osuđen da ne bi odgovarao krivično, jer za ovakvu malverzaciju bi mnogo godina proveo iza brave gde je neko vreme bio dok je trajala istraga.

Prema tome, kada vam ovakav čovek drži predavanje o tome kako treba da se radi i šta treba da se radi, ono samo treba da se uhvatite za glavu i da kažete, jel realno ovo što slušamo. Hvala.
Da, vrlo kratko. Da, DRI u vreme DS je utvrdio šta je radio, ali to nije verovatno ni pisalo, ali na pitanje dokle ću to da ponavljam - dokle god su nevini ljudi čija deca ne mogu da gledaju svoje roditelje zbog ovakvih malverzacija na koje je prebačena sva krivica u zatvoru ni krivi ni dužni, e dotle ću da ponavljam. Hvala.
Prvo, ne pada mi na pamet da govorim u ime RTS-a, niti mi pada na pamet da ja branim RTS. Na RTS-u su oni urednici koje ste vi stavili još davnih godina, kako su radili onda tako rade i sada i jednako smo nezadovoljni kao i vi, ali ste rekli neke stvari koje su vrlo važne i o kojima želim da govorim.

Jedno od njih je da smo u prošlom…

(Radomir Lazović: Ko te finansira?)

Narod iz budžeta, a ne Haki Abazi kao vas.

Sad ozbiljno. Dakle, slažem se sa vama. Propustili smo priliku ozbiljno da razgovaramo prošle godine u ovo doba. Između ostalog, i zbog vas, jer ste pokušali da zloupotrebite tragediju koja se desila za politički napad. Kao što vidite, nešto slično se dogodilo u Hrvatskoj i niko nije pokušao ništa.

Međutim, godinu dana kasnije, medij kome verujete je objavio nešto o čemu smo pokušali da vam govorimo prošli put. Na naslovnoj strani tabloida „Danas“, regionalna tema, „Influenseri vaspitavaju decu umesto roditelja“. I to jeste nešto o čemu svi zajedno treba da razgovaramo. Mi smo pokušali vama da ukažemo da nove generacije niti gledaju RTS i to o čemu pričate, niti prate rijalitije, niti ih briga za Narodnu skupštinu, nego postoje potpuno drugi kanali komunikacije za njih, a od kojih su itekako ugroženi, ali vi ste imali druge teme.

Što se tiče priče oko alkoholnih pića, kladionica i tako dalje, i oko toga smo spremni da razgovaramo, ali kada izbacite taj bespotrebni pokušaj politizacije teme. Vi danas ne morate da imate kladionicu. Evo samo da čujete do kraja, nema potrebe da vičete, nema apsolutno potrebe da vičete. Dakle, u današnje vreme nemate nikakav razlog da fizički ulazite u kladionicu. Dakle, on-lajn sve funkcioniše i to je nešto što ne možete da sprečite. Ne možete da sprečite iz prostog razloga što će, ako ne postoje kladionice u Srbiji, biti registrovane negde drugde i isto tako će biti pristupačne. To je ono što je problem i ja nemam problem i sada želim…

(Aleksandar Jovanović: U kafanu mora da se uđe.)

U kafanu mora da se uđe. Vi o tome, gospodine Jovanoviću, možete da nam svedočite, tako da to nije sporno. Samo nemojte da budete solo drinker. To je najgora vrsta.

(Aleksandar Jovanović: Ne, ja ću sa tobom.)

Sa mnom u kafanu? Dobro. Može. Ne mogu da vas pratim, ali mogu da pravim društvo.

Ovo jeste ozbiljna tema i ako hoćete ozbiljno da razgovaramo, onda hajde da je sagledamo ozbiljno, a ne da pokušavamo da politiziramo tamo gde politike zaista ne bi trebalo da bude.

Najzad, što se alkoholnih pića tiče, da, i o tome treba voditi računa, jer neki mladi ljudi, recimo, mogu da se napiju, pa da se ispovraćaju, pa da upadnu u povraćku, pa da ih neko slika. To su ružne scene koje posle mogu da štete u životu. Hvala.
Dakle, samo da kažem građanima da je ovo scenario koji smo gledali nebrojeno puta. Prvi put ovaj scenario je primenjen u onim protestima „Jedan od pet miliona“. Dakle, organizuje se više protesta, nikad u istom danu, u celoj Srbiji zato što sele jedne te iste ljude u krug. Vama je smešno, a posle ćete videti sami kako će da se završi. Ja vam lepo kažem šta radite. To je onda bilo u slučaju, šta je bio drugi slučaj? Uglavnom su završili sa ovim, ne „Jedan od pet miliona“, nego „Srbija protiv nasilja“. „Stop krvavim košuljama“ je bilo prvo, pa onda „Jedan od pet miliona“, pa onda ovo poslednje itd. Uvek isto. Veliki broj malih skupova u malim mestima, potpuno nevažno koliko je ljudi prisutno, već je važno da se taj grad čekira, da se objavi lista mesta gde su ljudi ustali itd, onda jedan veliki skup u Beogradu, pa onda kreću šetnje, onda krenu pretnje – gotovi ste, blokirajte aerodrom, kreću da beže itd, i onda bude tropa i tu se sve završi, onda kukaju jedni na druge, ko je upropastio protest itd, itd.

Ono što je, takođe, indikativno, i to se ponovo dešava je da nikada u početku ne izlaze oni. Znači, ove ljude nećete videti. Jedan je juče pokušao da se pojavi, pa ga najurili, dobro ga nisu išamarali. Dakle, pojave se neki drugi, oni su trenutno u drugom planu, ali mi čekamo strpljivo, pošto znamo kako ide scenario, ali kad-tad ćete morati da izađete na površinu vi, kad-tad ćete morati da se pojavite vi kao političari koji organizujete to sve, koji stoje iza toga svega i onda će da bude potpuni raspad, a vi ćete se međusobno optuživati ko je za to kriv.

Ono što je interesantno da ste juče imali priliku da čujete jednog, ja ne znam gde pronalaze te ludake, koji je mrtav hladan izjavio u Kraljevu da je ova država posekla, pazite sad ovo, 40% šuma, ne 4%, ne četiri hektara ne 40 hektara - 40% šuma.

Poštovani građani, izađete ispred kuće i tamo gde je bilo deset stabala treba da fali četiri. Ako ne fali četiri, onda vidite o kakvim se lažovima radi.

Ovaj drugi lažov, ovaj drugi lažov obavio je kako ćemo da skladištimo nuklearni otpad i ne znam ni ja šta u Aranđelovcu. Lud čovek. To samo potpuno lud čovek, potpuna budala može tako nešto može da izjavi, ali potpuna budala. Ali, dobro, vi ste izabrali takve da vam se trenutno nalaze na čelu protesta, jer očigledno da potpune budale koje pričaju o nuklearnom otpadu i o 40% posečenih šuma izazivaju više simpatija od vas samih i zato ste vi i dalje u drugom planu.

Ali, čekamo strpljivo da vi izađete u prvi plan i to će da se desi, a onda ćete da vidite šta će i kako taj narod da reaguje. Samo pazite da ne prođete kao jedan od vaših lidera Nebojša Zelenović juče u njegovom gradu.

Tako da, sve ono što smo imali prilike da vidimo, ovo je peta repriza, valjda po principu ako dovoljno uporno budemo pokušavali jednom će da upali. E pa neće. Neće jer ni sada nemate politiku i narod vidi koliko ste licemerni i čuli su vrlo dobro pitanja koja je predsednica Skupštine juče postavili zašto ste dovodili Rio Tinto, zašto ste usvajali zakone po nalogu Rio Tinta, zašto ste radili sve što je trebalo da radite za litiju, a danas ste od jednom protiv.

Dakle, jasno je svima da je ovo politička priča i nisu oni protiv litijuma. Oni su i danas samo jedino isključivo protiv Aleksandra Vučića i to je borba koju oni vode. Ne protiv litijuma, ne za zdravu životnu sredinu, nego protiv Vučića i za rušenje Vučića i to će pre ili kasnije biti jasno svima. Mi ćemo strpljivo čekati da to postane belodano. Hvala.
Nisam se bavio detaljno kao kolega biografijom Ratka Ristića i CV-jem, ali sam se bavio njegovim otvorenim pismom upućenim predsedniku Republike Aleksandru Vučiću u kome on kaže, citiram: „Tačno je da sam učestvovao u izjašnjavanju Komisije o prihvatanju tehničke dokumentacije za nekoliko mini hidroelektrana, ali samo do trenutka kada sam bio suočen sa činjenicama o njihovim negativnim efektima“. Dakle, sedeo čovek u Komisiji, izdavao dozvole, primao platu, a onda, pošto je jako stručan, bez prethodnog znanja izdavao dozvole, pa je tek onda shvatio da je to loše i onda je napustio. Eto, toliki je stručnjak.

Za ovo o čemu priča nema apsolutno nikakav kredibilitet. Imao je kredibilitet da spreči Ćuskiju da seče šumu da bi pravio zgradu. Za to je imao kredibilitet, a za ovo o čemu priča nema nikakav kredibilitet, a politički kredibilitet Ratka Ristića je toliki da gde god je bio svugde je poginuo, što bi rekao onaj u onoj predstavi. „Đe god sam bio, svugde sam poginuo“, e tako i Ratko Ristić.

Prvo je podržavao, bio podržavan od strane od gospodina Jovanovića ovde, pa je prešao da podržava Moramo, pa je prešao da podržava Dveri i Zavetnike, pa je sad završio kod vas ni kriv ni dužan. Pa super je to. Samo ne znam kako je došao od ekstremnog levi kao globalističkih do vas anti globalista, teoretičara zavere, ljudi koji jure marsovce i sve ostalo.

Ne znam kako ste uspeli to sve da povežete i to je čovek koji ima kredibilitet. Taj čovek ima samo ogromnu ambiciju i ništa više u životu. Ni znanja onome o čemu priča, nit je potkovan da on priča o onome o čemu priča, niti ima kredibilitet da priča o onome o čemu priča, a sam je rekao da je izdavao dozvole. Tako da, to što ste pročitali, uzmite pa pocepajte jer vam ne valja.
Znate, kada osoba koja je bez imalo griže savesti, pitam da li je moguće u ovoj situaciji bez bilo kakve zadrške rekla da roditelji nemaju tapiju na bol posle toga, evo, posle godinu dana ponovo spominje tu tragediju. I, to što se uprepodobi, pa promeni glas i dikciju, nimalo ne menja činjenicu da je jednako odvratno da takva osoba govori o toj temi baš kao što je bila i onda kada je roditeljima rekla da nemaju tapiju na bol i tu se ništa nije promenilo.

Zaista ne razumem tu potrebu ovih ljudi da stalno govore o stvarima o kojima bi najpametnije bilo da ćute, da imaju trunku morala, da imaju trunku osećanja prema tome šta izazivaju svojim glupostima kod ljudi oni bi bar prećutali neke teme o kojima imaju potrebu da govore.

Što se tiče svega ostalog prosto je neverovatno da nam oni koji su i poslanike izbacivali iz sale danas drže predavanje kako treba da uđu i novinari i treba da uđu na balkon zato što neko ima potrebu da bude slikan 24 sata? Pa. neka angažuje sebe i fotografa koji će da je prati po ceo dan, pa će valjda i tu potrebu svoju zadovoljiti. Hvala.
Moram ovo za CIA.

Za razliku od vas, nikad u životu u Americi nisam bio, a vi ste tamo živeli, tako da su pre vas mogli da zavrbuju nego mene, a onda ste se vratili ovde da vodite tobož rusku propagandu, a tako je vodite da samo oni gde ste nekad živeli od toga imaju koristi. Samo štetu pravite onima čije interese kao zastupate.

Toliko štetu pravite ruskoj propagandi da ja mislim da ta CIA očigledno ne izlazi slučajno iz vaših usta, jer je nemoguće da toliko grešite, jer je nemoguće da to tako nesvesno radite, jer to što vi radite, hvaleći antiglobalističku i prorusku poziciju, direktno ide u korist globalistima i antirusima.

Toliko ste antireklama za one koje zastupate, toliko loše argumente, o kojima govorite, koristite da je očigledno da, ako već nekakve veze neko ima sa CIA-om, dovoljno je samo da pogledate u ogledalo i sve će vam se samo kazati.