SVETOZAR VUJAČIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Svetozar Vujačić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 106. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Član je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Takođe, zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO.

BIOGRAFIJA

Rođen 1949. godine u Dubrovniku. Školovao se u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ na Karaburmi i Sedmu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1976. godine.

U advokaturi je od početka 1983. godine. Bio je deo mnogih slučajeva koji su izazivali veliku pažnju javnosti. Zastupao je Zorku Pucar – Vidovitu Zorku; Dragišu Blanušu, bivšeg upravnika Centralnog zatvora; Zorana Lilića, bivšeg predsednika SRJ; Luku i Radovana Karadžića; Mišu Vacića...

Krajem 2020. imenovan je na funkciju savetnika ministra unutrašnjih poslova.

Kratko je bio član Srpske socijaldemokratske partije, čiji je predsednik bio Zoran Lilić.

U Srpskoj naprednoj stranci je od osnivanja, bio je učesnik osnivačke skupštine ove stranke.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 18:45

Osnovne informacije

Statistika

  • 8
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 08.06.2023.

Ja ću biti kratak. Mislim da ste vi direktno, gospođo predsedavajuća, prekršili Poslovnik…

(Narodni poslanici opozicije dobacuju: Član.)

… član 27. stav 2.

(Narodni poslanici opozicije dobacuju: Bilo je.)

Naime, vi ste od poslanika Cakića primili tri dokumenta, odnosno tri presude koje su predmet izvršenja krivičnog dela. Stavili ste ih tu ispred vas. Naime, Cakić nezakonito od svoje supruge uzeo prvostepene ne pravosnažne presude i vama dostavio. To je krivično delo, jer ne pravosnažna presuda nije nikakav dokaz da je neko osuđen. Toliko. Eto s čim se bavi Cakić.

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Uvaženi predsedniče, poštovana gospodo.

Ja nisam stručnjak opšte prakse, tako da ću se fokusirati isključivo i samo na pravna pitanja. S tim što moram da kažem da je moj prijatelj Vesić izvanredno elaborirao ovo za šta ja nisam ni blizu stručan, i puteve, i mostove, i reke, i infrastrukturu itd.

Naravno da sam se upoznao, kažu svi izveštaj, nisu svi, jedan izveštaj nije, imamo jedan predlog. Imamo predlog za izbor državnog revizora, koliko ja znam. Ovo su drugo izveštaji.

Ako to sve sublimiram, moram da kažem da bi, sa izuzetkom gospođe Brankice Janković, sve izveštaje i sve direktore ili rukovodioce, a pogotovo Pašalića i gospodina Marinovića izdvojio, ocenio kao izuzetne.

Razumem gospođu Brankicu Janković, kao Zaštitnika prava građana, ali ona mora da razume i nas. Kad kažem nas, mislim poslanike vladajuće klase. Mi smo izloženi medijski i u Skupštini, kao što vidite. Evo vidite danas, kolega Milenko, on kaže da je poslanik ovde prisutan, moram da kažem jedno đubre žuto, jer ne zaslužuje drugačije da ga zovem, kaže da će Danilo Vučić i Andrej Vučić da završe u šahtu, kao Gadafi.

Kada je to citirao danas Jovanov, a citirali smo do sada sto puta, taj isti poslanik, to isto đubre, on je tapšao, čuli ste. Video sam ja da ga vi niste videli, jel niste okretali glavu, a on je tapšao iz sve snage. Taj čovek je za lečenje, ljudi moji. Vi ste zato čuli, ali vi zato ne reagujete. Pa šta da kažem ja za đubre. To đubre je ovde u Skupštini pre dvadesetak dana reklo da sam ja …

(Janko Veselinović: Jel slušate šta on priča? Tri puta je rekao đubre.)

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

On je rekao pre dvadesetak dana da sam ja deda Marka Miljkovića i Belivuka. Pa kako možete vi tog čoveka da zovete drugačije nego đubre. To samo može đubre da kaže. Ja imam i decu, i ženu. On je meni ugrozio život i porodicu itd. sa takvim glupostima. Ja ljude nisam u životu video.

(Janko Veselinović: Ne citira, ne pravite se ludi. Deset puta je rekao đubre.)

Hoću da kažem. Morali ste da reagujete za događaj od 15. februara, po meni, kada je pokušan državni udar i ubistvo predsednika države. Tu su došli ljudi, policija je tu pogrešila, to vam ja govorim, što je zaustavila na pola puta automobil sa snajperkom i optičkim nišanom. Trebala je da ga pusti da dođe do predsedništva. Onda bi to bili dokazi ko vrata. Ovako su dobili po 30 pritvora i sada vidim svi se bune.

Što se tiče vinoteke u kojoj radi kao radnik Danilo Vučić, to nije njegovo, niti je ortak, on je sa mojim sinom ortak, ali u biznisu, jer moj sin ima vinoteku. On je radnik. Nikakve veze nema. Upravo onako kako je rekao, da ne dužim, kolega Milinović. Znači to je suština i to je prava istina.

Samo još tri, četiri rečenice o agenciji njihovoj. Ona se zvala tada Agencija za korupciju, sada se ona više tako ne zove, ona se sada zove Agencija za sprečavanje korupcije i Agencija za borbu protiv korupcije, ukoliko ja ne grešim, jel tako? U njihovo vreme se zvala Agencija za korupciju, jer je njima trebala takva agencija, jer su se oni time bavili, razumete?

I sada kažu – ovo je državna agencija, radi se kako država kaže, a jadnici ne znaju kakva je procedura, da Pravosudna akademija predlaže kandidata za direktora i to dve komisije. Od tri člana jedna komisija i druga komisija isto od tri člana. Ide se na testove i kandidat koji ima najviše bodova na testu znanja, elekventnosti, saradnje itd. je prvi na listi.

(Predsednik: Dovršite rečenicu.)

I njega ministar najverovatnije predlaže, a ko će biti, to ćemo videti u ponedeljak. Znači, niste ni tu u pravu. Da završim, pošto ima kolega još pet minuta posle mene.

Imovinska karta

(Beograd, 29.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 125000.00 RSD 01.08.2022 -