MIODRAG GAVRILOVIĆ

Demokratska stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Miodrag Gavrilović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 25. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Demokratska stranka - DS. Član je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i Odbora za Kosovo i Metohiju.

BIOGRAFIJA

Rođen 6. aprila 1973. godine u Užicu. Završio je Užičku gimnaziju, smer matematičko-programerski saradnik, i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, pravno-teorijski smer.

2000. godine zaposlio se prvo kao savetnik, a kasnije i kao rukovodilac u multinacionalnoj kompaniji Kaba sa sedištem u Cirihu, Švajcarska.

2005. godine osnovao je preduzeće GBD d.o.o. koje se bavi sistem integracijom u domenu tehničke zaštite objekata, na čijem se čelu nalazi i danas.

Na lokalnim izborima 2004. i 2008. godine bio je izabran za odbornika u Skupštini opštine Vračar.

Bio je predsednik Inicijativnog odbora studentskih protesta 1996/97, a 1998. godine učestvovao je u formiranju pokreta Otpor.

Član je Demokratske stranke od 1991. godine. U stranačkom radu prošao skoro sve nivoe angažovanja. Trenutno je član Opštinskog odbora Demokratske stranke Voždovac, Gradskog odbora Demokratske stranke Beograd i poverenik je Demokratske stranke za Vlasotince.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 08:23

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka - DS
  • Beograd
  • 06.04.1973.
  • diplomirani pravnik

Statistika

  • 30
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Član 104. – ako se narodni poslanik u svom izlaganju na sednici Narodne skupštine uvredljivo izrazi o narodnom poslaniku koji nije član iste poslaničke grupe, navodeći njegovo ime i prezime ili funkciju, odnosno pogrešno protumači njegovo izlaganje, narodni poslanik na koga se izlaganje odnosi ima pravo na repliku. Ako se uvredljivi izrazi odnose na poslaničku grupu, odnosno političku stranku kojoj narodni poslanici pripadaju, u ime poslaničke grupe pravo na repliku ima predsednik poslaničke grupe.

O korišćenju prava iz stava 1. i 2. ovog člana odlučuje predsednik Narodne skupštine. Zašto niste doneli odluku da ovlašćeni predstavnik naše poslaničke grupe ima pravo na repliku, jer je pomenut predsednik naše stranke pokojni, ubijeni Zoran Đinđić, mislim da to apsolutno ne možete da obrazložite? Tražim o ovome da se izjasni Skupština.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Tražim da se smanji predviđeni iznos za davanje garancija Srbije na 72 milijarde, da se ukine, kao što kaže kolega Stefanović. Zašto? Kada pričate o uvezenoj inflaciji koja je povećala BDP, a smanjila kupovnu moć nije mi jasno, ministre, da li se vi hvalite ili se žalite zato što se to desilo.

Kriza 2008. godine i 2010. godine po zaključku MMF je najveća svetska kriza u svetskim razmerama od 1928. godine. Isto kao te 1928. godine, 2008. godine je došlo do velikog depresiranja u kursevima u evro zoni, a posebno je došlo do nejednakosti između siromašnih i bogatih.

Godine 2009. tokom ove evropske dužničke krize Španija, Portugalija, Irska, Grčka i Kipar su bankrotirali i tražili su da im se pomogne u plaćanju dospelih obaveza koje više nisu mogli da plaćaju.

Srbija tada nije bankrotirala i Srbija nije bila u toj situaciji kao što su bile ove zemlje. Likujete nad recesijom iz 2008. i 2009. godine. Zanima me da li ste zluradi u tome i uživate zbog najveće krize koja se desila u poslednjih 100 godina. Jahali ste na tom talasu. Da li vam je drago što je BDP iz 2004. godine koji je bio 8,6% pao u 2015. godini na 0,7%? Meni nije drago. Vama je očito drago.

Plate koje smo imali, već sam rekao 11,5 puta smo povećali, a vi niste uspeli ni dva puta. Kada pričamo o konkretnoj ekonomiji, zanima me Zoran kenzijanac Tomić i Siniša neoliberalac Mali. Da li ste se dogovorili u vašoj stranci i grupi da li je ovo tržišna ekonomija slobodna ili internacionalistička ekonomija gde igramo ulogu velike države i brojeva kako ćemo, gde i šta da radimo? Dogovorite se. Bog savaot više ne može da vidi i da sazna kojom idejom ekonomije se vi koristite.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

U pitanju su prelazne i završne odredbe i trenutak kada počinje da stupa na dejstvo neki zakon koji se ovde usvaja. Mislim da treba da se usvoji moj amandman.

Ono što bih hteo da kažem povodom cele ove rasprave u vezi sa ovim amandmanima, je sledeće. Znate, imam nekoliko dobrih prijatelja, jedan od njih ima troje dece, svi su negde preko 18 godina. Čovek je privrednik, zapošljava 54 zaposlena lica, obezbedio je sebe na jedan fin način, u smislu da bez ikakvih problema može mirno da spava, poštenim radom. Ima svoju kuću, ima imanje koje je 200 godina staro u njegovoj porodici. Ima fabriku koja ima jednu lepu proizvodnju, čak i izvozi. Međutim, njegova deca su otišla iz zemlje, zbog atmosfere u kojoj živimo, zbog odnosa koji nisu dobri i zbog perspektive koju oni ne vide.

Mislim da je to jedan od razloga da vidite, gospodine ministre, šta su rezultati politike. Nisu samo to cifre na papiru. A i cifre su strašne. Ako nas zaista ima 850.000 manje, meni je to jedan alarm da sednemo i da razgovaramo kao ljudi, a da ne skačemo jedni na druge u smislu kada nam se ne svidi nešto što drugi govore, bez vređanja. Mislim da je važno da to govorimo.

Pošto me ne slušate uopšte, želim da vas pitam da li se vi slažete, gospodine ministre, sa izjavom Gorana Vesića, koji je rekao u utorak u 13 časova i tri minuta da je Josip Broz Tito pametniji od vas i od Gorana Vesića? To mi je interesantan podatak. Ako hoćete, molim vas, da mi odgovorite.

Uspeli ste da smanjite kupovnu moć u poslednjih nekoliko meseci, a to postepeno i negativno efektuira, odnosno ima uticaj na celu privredu.

Vas ćemo teško preživeti, ali ćemo vas preživeti.