Prva sednica Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije

30.09.2016.

Pododbor za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije je na Prvoj sednici, održanoj 30. septembra, razmotrio ulogu i značaj revizije svrsishodnosti i mehanizama za jačanje nadzorne uloge Narodne skupštine i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, kroz praćenje preporuka datih u izveštajima o reviziji svrsishodnosti i organizovanje javnih slušanja o izveštajima o revizijama, koje je sprovela Državna revizorska institucija.

Američka iskustva po pitanju revizija svrsishodnosti predstavio je Džozef Kristof (Joseph Christoff), bivši direktor Kancelarije za odgovornu vlast SAD, saradnik i konsultant Državne revizorske institucije, u okviru USAID-ovog Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast.

Predsedavajući sednici prof.dr Vladimir Marinković izrazio je zadovoljstvo nastavkom saradnje sa stručnjakom koji je godinama i u više desetina slučajeva saslušavao u američkom Senatu i Kongresu donosioce odluka, što će biti od velike koristi narodnim poslanicima u pogledu kontrole trošenja javnih sredstava i unapređenju saradnje sa DRI.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava dr Aleksandra Tomić istakla je važnost ovakvih susreta za narodne poslanike, odnosno, putokaz čemu da teže i kako da se u budućnosti ponašaju u smislu vršenja parlamentarnog nadzora. Ona je pozvala na intenziviranje susreta i razmenu mišljenja sa ciljem unapređenja rada u sferi javnih finansija.

Potpredsednik Narodne skupštine i član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava istakao je da je DRI relativno mlada institucija, u poređenju sa ovakvim institucijama u svetu, ali da je uprkos tome, u kratkom roku, postigla dobre rezultate i postala vodeća institucija u našem regionu. Unazad tri, četiri godine DRI radi na izveštajima revizije svrsishodnosti trošenja javnih sredstava. Sve ovakve aktivnosti imaju za cilj da se podignu njeni kapaciteti, ali i da članovi Odbora podignu nivo znanja da bi kvalitetno razmatrali izveštaje DRI. On je zahvalio na podršci koja se pruža, kako DRI, tako i Odboru, imajući u vidu da je Srbija u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU aplicirala za Poglavlje 32, koje se odnosi na trošenje javnih sredstava.

Predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović istakao je da je želja DRI da se, inače dobra saradnja sa Odborom za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava unapredi, posebno u pogledu analize izveštaja revizija svrsishodnosti. On je ocenio da DRI ima dobre stručnjake, kao i da će i dalje raditi na unapređenju kapaciteta institucije za rad u ovoj oblasti.

U nastavku sednice, bivši direktor Kancelarije za odgovornu vlast SAD Džozef Kristof predstavio je model rada Vrhovne revizorske institucije SAD, koja pomaže Kongresu u donošenju boljih odluka u pogledu trošenja javnih sredstava američkog naroda. On je govorio o partnerskim odnosima koje ostvaruju DRI, Odbor i Pododbor Narodne skupštine, paraleli između uloga Vrhovne revizorske institucije u SAD i DRI u Srbiji, uslugama koje one pružaju, koristi koje društvo ima od revizija svrsishodnosti, vrstama slušanja i odlukama koje se donose, kao i mogućnostima primene sličnog modela u Srbiji, po pitanju analiziranja izveštaja DRI.

U raspravi koja je usledila razmenjena su mišljenja o revizijama svrsishodnosti i izražena spremnosti za unapređenje parlamentarnog nadzora nad trošenjem javnih sredstava.

Sednici je predsedavao prof.dr Vladimir Marinković, a prisustvovali su članovi Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije i članovi i zamenici članova Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava dr Aleksandra Tomić, Veroljub Arsić, Goran Ćirić, Dušan Pavlović, Žika Gojković, Milan Lapčević i Zoran Bojanić.

Prisutni članovi

...

Vladimir Marinković

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Veroljub Arsić

Srpska napredna stranka
...

Milan Lapčević

Demokratska stranka Srbije
...

Zoran Bojanić

Srpska napredna stranka
Poslednji put ažurirano: 27.01.2017, 14:12