Sednice radnih tela

Sednica je oblik rada Narodne skupštine, odnosno njenog radnog tela na kojoj narodni poslanici, odnosno članovi radnog tela razmatraju pitanja koja se nalaze na dnevnom redu i o njima odlučuju.

27. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

10.05.2020.
Članovi Odbora za zdravlje i porodicu su, na sednici održanoj 10. maja 2020. godine, razmotrili, u pojednostima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Na Predlog zakona podneto je tri amandmana, koje Vlada i Odbor nisu prihvatili. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Prim. dr Milovan Krivokapić, dr Danica Bukvić, Marko Zeljug, dr Ljubica Mrdaković Todorović, dr Dragana Barišić, dr Muamer Bačevac, dr Danijela Stojadinović i dr Svetlana Nikolić Pavlović.

26. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

08.05.2020.
Na sednici Odbora, odžanoj 8. maja, razmotren je, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je podnela Vlada. Sednici su, u ime Ministarstva zdravlja, prisustvovali dr Goran Stamenković i dr Berislav Vekić, koji su Odboru obrazložili Predlog zakona. Članovi Odbora jednoglasno su usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je podnela Vlada. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Danica Bukvić, dr Milovan Krivokapić, dr Dragana Barišić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorovioć, dr Danijela Stojadinović i Marko Zeljug.

25. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

27.02.2020.
Na sednici Odbora, održanoj 27. februara, članovi Odbora informisani su o epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji u vezi sa novim korona virusom. Predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić istakao je značaj informisanja javnosti i medija o trenutnoj situaciji u zemlji ali i na globalnom nivou, te da je i današnja sednica dobar način za to, posebno uzevši u obzir da se veliki broj građana, tragajući za tačnim informacijama, obraćao tom radnom telu Narodne skupštine. Predsednik Odbora je naglasio da su dezinformacije u medijima, uzburkale javnost i da je neophodno da informacije koje se plasiraju odgovaraju istini i činjeničnom stanju na terenu, a ono je takvo da trenutno na teritoriji naše zemlje nema obolelih. „Očekivano je da će ih biti, što ne znači da treba dizati paniku, jer smo spremni da odgovorima na pojavu virusa“, naglasio je Laketić. Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić potvrdio je da u Republici Srbiji nema registrovanih obolelih od korona virusa. On je istakao da je na taj virus do sada testirano ukupno 20 osoba koje su ispunjavale uslove za testiranje i da su svi uzorci bili negativni. Vekić je naveo da je u svetu obolelo ukupno 82107 osoba, a zabeležena su 2804 smrtna slučaja, kao i da je virus registrovan u 43 zemlje. On je podsetio da su preporuka u prevenciji izbegavanje osoba koji imaju znakove oboljenja i masovnih okupljanja, pojačana higijena ruku sapunom ili alkoholnim gelovima, nošenje zaštitnih maski i izbegavanje kontakta sa živim i mrtvim životinjama. V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milovan Jovanović Batut” dr Verica Jovanović i pomoćnik direktora Darija Kisić Tepavčević, naglasile su da je Republika Srbija spremna za eventualnu pojavu i lečenje virusa i da nema mesta panici. One su istakle da se situacija prati na satnom nivou i da ukoliko i dođe do oboljevanja, najveći broj pacijenata će imati minimalne simptome, a kod mnogih će oni čak potpuno izostati, te da se može očekivati hospitalizacija svega 15 odsto od ukupnog broja obolelih. Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuš smatra da je mogućnost da će se korona virus pojaviti u Srbiji veoma velika, ali da će biti primenjene sve mere koje su potrebne kako bi se ograničio dalji prenos i dodao da je SZO obezbedila 1000 testova za Srbiju. On je uputio čestitke svim institucijama u Srbiji koje su uradile sve što je neophodno u cilju prevencije i pripreme za pojavu oboljevanja. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr. Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Radoslav Jović, dr Muamer Bačevac, dr Milovan Krivokapić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Danica Bukvić, dr Dragana Barišić, dr Desanka Repac, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović i dr Danijela Stojadinović.

24. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

26.12.2019.
Članovi Odbora za zdravlje i porodicu su, na sednici održanoj 26. decembra, razmotrili predstavke građana i organizacija koje su upućene Odboru i na predlog Radne grupe Odbora utvrdili dalja postupanja sa njima. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Radoslav Jović, dr Danica Bukvić, prim. dr Milovan Krivokapić, dr Dragana Barišić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović, Marko Zeljug i dr Danijela Stojadinović.

23. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

15.11.2019.
Na sednici Odbora, koja je održana 15. novembra, razmotren je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, Razdeo 27 – Ministarstvo zdravlja, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2020. godinu, koji je podnela Vlada, u načelu. Predlog zakona obrazložio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko, istakavši da je za Razdeo 27 opredeljeno 32 668 000 796 dinara, što je za 73,38 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Članovi Odbora jednoglasno su usvojili Predlog zakona. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Muamer Bačevac, Radoslav Jović, dr Danica Bukvić, dr Milovan Krivokapić, dr Dragana Barišić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Desanka Repac, Branko Popović i dr Danijela Stojadinović.

22. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

25.09.2019.
Na sednici Odbora, održanoj 25. septembra, razmotren je, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu - Razdeo 27 Ministarstvo zdravlja, koji je podnela Vlada, kao i Informacija o radu Ministarstva zdravlja za period januar-mart 2019. godine i Informacija o radu Ministarstva zdravlja za period april-jun 2019. godine. Tokom sednice razmotrene su i predstavke građana i organizacija. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu - Razdeo 27 Ministarstvo zdravlja, članovima Odbora obrazložio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić. On je istakao da budžet za razdeo 27 iznosi 18,712,691,000 dinara. Državni sekretar Ministarstva zdravlja upoznao je članove Odbora i sa informacijama o radu Ministarstva zdravlja za period januar-mart 2019. godine i za period april-jun 2019. godine. Članovi Odbora jednoglasno su prihvatili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu - Razdeo 27 Ministarstvo zdravlja, kao i informacije o radu Ministarstva zdravlja za period januar-mart 2019. godine i za period april-jun 2019. godine Na predlog Radne grupe za razmatranje predstavki, koji je obrazložio dr Milovan Krivokapić, članovi Odbora utvrdili su dalja postupanja sa predstavkama upućenim Odboru. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Radoslav Jović, dr Danica Bukvić, dr Milovan Krivokapić, dr Dragana Barišić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović i dr Danijela Stojadinović.

21. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

13.06.2019.
Na sednici održanoj 13. juna, članovi Odbora su razmotrili Informaciju o radu Ministarstva zdravlja za period jul–septembar i oktobar–decembar 2018. godine. Informacije o radu za pomenute periode obrazložio je državni sekretar Berislav Vekić. Upoznao je članove Odbora sa normativnim aktivnostima Ministarstva, istakavši da je doneto više zakona, među kojima su: Zakon o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, Zakon o presađivanju ljudskih organa, Zakon o zdravstvenom osiguranju kao i niz pravilnika i uredbi. Takođe, informisao je Odbor sa nacrtima zakona koji su u pripremi i aktivnostima Ministarstva za naredni period. Istakao je da su, između ostalog, u postupku izrade izmene i dopune Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu, Uredba o izmeni Uredbe o planiranju i vrsti roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke i mnogi drugi pravilnici i uredbe. Vekić je naveo da se kontinuirano radi na procesu evropskih integracija i usklađivanja zakonodavstva sa pravnim tekovima EU i dodao da Ministarstvo zdravlja koordinira i učestvuje u zajedničkim aktivnostima Trećeg programa EU u oblasti zdravlja (2014–2020). Istakao je da je Vlada Republike Srbije usvojila strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a u Republici Srbiji (2018–2025) sa Akcionim planom za period 2018–2021. Berislav Vekić je informisao članove Odbora sa efikasnim radom inspekcije u drugoj polovini 2018. godini, i upoznao ih sa brojem predmeta i donetim rešenjima Odeljenja za sanitarnu inspekciju, Odeljenja za zdravstvenu inspekciju i Odeljenja za inspekciju za lekove i medicinska sredstva i psihoaktivne kontrolisane supstance i prekursore. Državni sekretar je upoznao članove Odbora sa sprovedenim projektima iz nadležnosti Ministarstva zdravlja u izveštajnom periodu, među kojima su i rekonstrukcija kliničkih centara u Srbiji (Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu) Nakon opširnog i detaljnog izlaganja državnog sekretara Berislava Vekića, članovi Odbora su većinom glasova prihvatili informacije o radu Ministarstva za period jul–septembar i oktobar–decembar 2018. godine. U nastavku sednice, ispred Radne grupa za razmatranje predstavki, prim. dr Milovan Krivokapić izneo je više pristiglih predstavki građana, koje su razmotrene i upućene nadležnim institucijama na dalje postupanje. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić, a prisustvovali su i sledeći članovi i zamenici članova Odbora: dr Danica Bukvić, dr Muamer Bačevac, prim. dr Milovan Krivokapić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Desanka Repac, Olivera Ognjanović, dr Ljubica Mrdaković Todorović, prof. dr Milan Knežević, dr Danijela Stojadinović i Borka Grubor.

20. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

29.03.2019.
Članovi Odbora za zdravlje i porodicu su, na sednici održanoj 29. marta, razmotrili u pojednostima predloge zakona o zdravstvenom osiguranju, o zdravstvenoj zaštiti, o predmetima opšte upotrebe i o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci. Na Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju podneto je 78 amandmana. Vlada i Odbor prihvatili su 12 amandmana, i to na članove 10, 32, 34, 52, 94, 131, 134, 148, 197, 233. i 269. Predloga zakona, koje je podneo narodni poslanik doc. dr Darko Laketić i na član 22. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik dr Aleksandar Martinović. Narodni poslanici podneli su 64 amandmana na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, od kojih su Vlada i Odbor prihvatili osam, i to na članove 59, 60, 106, 168. i 206. Predloga zakona, koje je podneo narodni poslanik doc. dr Darko Laketić, na član 10. Predloga zakona, koji je podnela narodna poslanica Aleksandra Belačić, na član 221. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Mladen Grujić i na član 223. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Dragan Jovanović. Na Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe ukupno je podneto 13 amandmana. Vlada i Odbor prihvatili su devet amandmana i to na član 6. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Dubravko Bojić, na član 6. Predloga zakona, koji je podnela narodna poslanica Nataša Sp. Jovanović, na član 8. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Aleksandar Šešelj, na član 12. Predloga zakona, koji je podnela narodna poslanica Ružica Nikolić, na naslov iznad glave V Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Milorad Mirčić, na član 21. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Tomislav Ljubenović, na član 21. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Nikola Savić, na član 91. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik doc. dr Darko Laketić i na član 97. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik Nemanja Šarović. Odbor je radi usaglašavanja podneo više svojih amandmana i to: jedan amandman na članove 4, 16. i 84. Predloga zakona, amandmane na nazive odeljaka iznad članova 62, 63, 70, 73, 74. Predloga zakona i jedan amandman na član 102. Predloga zakona. Narodni poslanici podneli su ukupno sedam amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci. Vlada i Odbor prihvatili su jedan amandman, i to na član 19. Predloga zakona, koji je podneo narodni poslanik doc. dr Darko Laketić. Sednici je predsedavao predsednik Odbora doc. dr Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: prim. dr Milovan Krivokapić, Milena Bićanin, dr Danica Bukvić, dr Desanka Repac, Radoslav Jović, dr Ljubica Mrdaković Todorović, prof. dr Milan Knežević, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Danijela Stojadinović i dr Dragana Barišić.

19. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

26.03.2019.
Na sednici, održane 26. marta, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, koje je podnela Vlada u načelu. Odbor je obavio zajednički načelni pretres o predlozima zakona, koje je članovima obrazložio državni sekretar Ministarstva zdravlja Borisav Vekić. Osnovni razlog za donošenje novog zakona o zdravstvenom osiguranju jeste unapređenje sistema zdravstvenog osiguranja, rečeno je na sednici. Izvršeno je usklađivanje sa drugim propisima koji utiču na organizaciju u sprovođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja iz oblasti rada, lekova i medicinskih sredstava, zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, sporta, upravnog postupka, inspekcijskih nadzora, kao i iz oblasti zaštite podataka o ličnosti. Ovim zakonom uređuje se sistem osiguranja u potpunosti, što podrazumeva obavezno zdravstveno osiguranje, tako i dobrovoljno zdravstveno osiguranje, što do sada nije bio slučaj. Proširene su i osnove osiguranja iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, uvedena je doplata za zdravstvene usluge, lekove, medicinsku rehabilitaciju i medicinska sredstva. Unapređen je postupak kontrole zaključenih ugovora povodom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, kao i postupak centralizovanih javnih nabavki, preciznije je uređen postupak arbitraže, postupak imenovanja, odnosno razrešenja organa upravljanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a predložena su i veća ovlašćenja Ministarstva u delu normativne aktivnosti. Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti ima za cilj da odgovori na potrebe prilagođavanja sistema zdravstvene zaštite unapređenju reformi zdravstva. Ovim zakonom, između ostalog, jasno je određena društvena briga za zdravlje stanovništva na nivou Republike, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, poslodavca i pojedinca. Razdvojena je društvena briga na nivou autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave. Predloženim zakonskim rešenjem o predmetima opšte upotrebe otkloniće se nedorečenosti i nejasnoće važećeg Zakona o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe, te će se omogućiti usklađivanje ove oblasti sa zakonodavstvom EU, u znatnoj meri. Takođe, novim zakonskim rešenjem zameniće se važeći propisi u ovoj oblasti, koji su na određeni način institucionalno zastareli sa aspekta njihove efikasne primene, te nedovoljno usaglašeni i neusaglašeni sa novim naučnim saznanjima u oblasti. Osnovni tekst Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci neophodno je uskladiti sa uredbama koje predstavljaju pravni okvir Evropske unije za supstance koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, odnosno prekorsora. Izmenama i dopunama Zakona o prekursorima postiže se viši stepen usaglašenosti sa standardima EU, sa krajnjim ciljem funkcionisanja tržišne ekonomije i osnovnog principa EU – slobodnog kretanja robe. Predloženo zakonsko rešenje je izraz usklađivanja sa međunarodnim obavezama koje proizlaze iz ratifikovanih međunarodnih ugovora – na prvom mestu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon obrazloženja članovi Odbora prihvatili su predloge zakona u načelu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Darko Laketić, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora dr Danica Bukvić, dr Muamer Bačevac, Radoslav Jović, prim. dr Milovan Krivokapić, dr Dragana Barišić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Desanka Repac, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović i dr Danijela Stojadinović.

18. sednica Odbor za zdravlje i porodicu

26.11.2018.
Na sednici Odbora, održanoj 26. novembra, razmotren je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, Razdeo 27 – Ministarstvo zdravlja, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2019. godinu, koji je podnela Vlada, u načelu. Sednici su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić, predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Tadin, kao i predstavnici Ministarstva finansija, državni sekretar Slavica Savičić i Darko Komnenić i Olivera Ružić. Dr Berislav Vekić istakao je da ukupan budžet Ministarstva zdravlja za 2019. godinu iznosi 18.712,691,000 dinara i obuhvata Ministarstvo zdravlja, Upravu za biomedicinu, budžetski fond za finansiranje Crvenog Krsta Srbije i budžetski fond za lečenje oboljenja stanja i povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji. Državni sekretar Ministarstva finansija Slavica Savičić naglasila je da je Predlog budžeta Ministarstva zdravlja za 2019. godinu veći za 7,7 odsto u odnosu na budžet za 2018. godinu. Ona je istakla da su budžetom najveći iznosi opredeljeni za razvoj infrastrukture zdravstvenih ustanova, sa akcentom na kliničke centre Srbije, Vojvodine i Kragujevca. Slavica Tadin, predstavnik RFZO, obrazložila je finansijski plan RFZO za 2019. godine, kojim su planirani ukupni prihodi i primanja 273,900,000 dinara. Ona je istakla da je budžetom predviđeno povećanje plate u iznosu od 10 odsto za doktore medicine i stomatologije i doktore specijaliste, od 12 odsto za medicinske i stomatološke tehničare sa višom školom i medicinske tehničare sa srednjom školom, a za ostale zaposlene 7 odsto. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Muamer Bačevac, Radoslav Jović, dr Dragana Barišić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, Vesna Ivković, Dušan Milisavljević, dr Desanka Repac, prof. dr Milan Knežević, dr Dragan Vesović, dr Ljubica Mrdaković Todorović i dr Danijela Stojadinović.

17. sednica Odbor za zdravlje i porodicu

06.11.2018.
Na sednici, održanoj 6. novembra, razmotrene su Informacije o radu Ministarstva zdravlja za period januar–mart 2018. godine i za period april–jun 2018. godine. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić predstavio je normativne i programske aktivnosti za izveštajne periode. Vekić je govorio i o ostvarenoj međunarodnoj saradnji i aktivnostima sanitarne inspekcije koja je u periodu od januara do marta 2018. godine izvršila ukupno 12.219 inspekcijskih nadzora, dok je u periodu od aprila do juna izvršeno 12.685 inspekcijskih nadzora. Državni sekretar je govorio o detaljima projekta „Rekonstrukcija kliničkih centara u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac) . Nakon kraće rasprave članovi Odbora su prihvatili izveštaje o radu Ministarstva zdravlja. Tokom rada narodni poslanici su razmotrili 17 predstavki građana i organizacija i uputili ih na dalje postupanje. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Radoslav Jović, dr Danica Bukvić, prim. dr Milovan Krivokapić, dr Dragana Barišić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Desanka Repac, Milena Bićanin, dr Dragan Vesović, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović i dr Danijela Stojadinović.

16. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

19.07.2018.
Članovi Odbora za zdravlje i porodicu su, na sednici održanoj 19. jula, razmotrili u pojedinostima predloge zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, o presađivanju ljudskih organa i o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama. Na Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima podneto je 526 amandmana. Vlada i Odbor prihvatili su dva amandmana, i to na član 3. Predloga zakona koji su podneli zajedno narodni poslanici dr Sanda Rašković Ivić, dr Dijana Vukomanović i Đorđe Vukadinović i na član 8, stav 5. Predloga zakona koji su podneli zajedno narodni poslanici dr Sanda Rašković Ivić, dr Dijana Vukomanović i Đorđe Vukadinović. Na Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa narodni poslanici podneli su ukupno 165 amandmana. Vlada i Odbor prihvatili su dva amandmana, i to na član 1, stav 2. Predloga zakona koji su podneli zajedno narodni poslanici dr Sanda Rašković Ivić, dr Dijana Vukomanović i Đorđe Vukadinović i na član 9, stav 3. Predloga zakona koji su podneli zajedno narodni poslanici dr Sanda Rašković Ivić, dr Dijana Vukomanović i Đorđe Vukadinović. Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama podneto je 103 amandmana, od kojih su Vlada i Odbor prihvatili jedan, i to na član 1. Predloga zakona koji je podneo narodni poslanik Đorđe Komlenski. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: prim. dr Milovan Krivokapić, Borka Grubor, prof. dr Dušan Milisavljević, Milena Bićanin, dr Danica Bukvić, dr Desanka Repac, Radoslav Jović, dr Ljubica Mrdaković Todorović, dr Dragan Vesović, prof. dr Milan Knežević, dr Svetlana Nikolić Pavlović i dr Danijela Stojadinović.

15. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

16.07.2018.
Članovi Odbora za zdravlje i porodicu razmotrili su, na sednici održanoj 16. jula, u načelu tri predloga zakona koji su na dnevnom redu Devetog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu. Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama članovima Odbora obrazložio je predstavnik predlagača, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić. Predlogom zakona o ljudskim ćelijama i tkivima nastoji se da se ova oblast zasnuje na najvišim standardima medicine i u skladu sa savremenim dostignućima, naveo je Vekić. Istakao je da se na precizan način definiše koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i koje mogu biti banke ljudskih tkiva. Predloženim zakonom definiše se registar davalaca matičnih ćelija, utvrđuje se donošenje programa za presađivanje ljudskih organa, i vrši se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, naveo je Vekić. Predlogom zakona o presađivanju ljudskih organa potpuno se sistemski uređuje ova oblast i vrši usklađivanje sa propisima Evropske unije, naveo je državni sekretar Vekić. On je istakao i da se predloženim zakonom pojednostavljuje procedura izdavanja odobrenja zdravstvenim ustanovama za obavljanje presađivanja ljudskih organa, kao i postupak davanja pristanka za presađivanje. Predviđa se i donošenje programa presađivanja ljudskih organa na teritoriji Srbije. Nakon rasprave, članovi Odbora jednoglasno su usvojili dva navedena predloga zakona. U nastavku sednice, dr Berislav Vekić obrazložio je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, navodeći da se time vrši usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Predloženi zakon predviđa formiranje Centra za monitoring i zavisnost od droga, čime se stvaraju uslovi za praćenje i kontrolu psihoaktivnih supstanci u skladu sa evropskim propisima, naveo je Vekić. Nakon rasprave, članovi Odbor jednoglasno su usvojili predloženi zakon. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr sci. med. Darko Laketić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora dr Muamer Bačevac, Radoslav Jović, Marjana Maraš, prim. dr Milovan Krivokapić, prof. dr Dušan Milisavljević, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Danica Bukvić, dr Dragana Barišić, dr Desanka Repac, dr Dragan Vesović, dr Ljubica Mrdaković Todorović i dr Žarko Korać.

14. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

13.06.2018.
Na sednici Odbora, održane 13. juna, članovi Odbora razmotrili su Informacije o radu Ministarstva zdravlja za period oktobar-decembar 2017. godine. Članovima Odbora, Informaciju o radu obrazložio je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić. Sekretar je govorio o zakonima koji su bili već izglasani u Narodnoj skupštini, ali i o aktima koji su u pripremi proteklih meseci, a koji će se tek naći na sednici Narodne skupštine. Đukić je istakao da su u Ministarstvu u izradi Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakona o sanitarnom nadzoru, koji se odnosi na Poglavlje 28, Zakon o ispravnosti vode za ljudsku upotrebu i Zakon o izmenama i dopunama zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji. Sekretar je govorio i o donetim pravilnicima u prethodnom periodu i naveo da su se kontinuirano sprovodile i druge aktivnosti. Na sednici je bilo reči i o lečenju retkih bolesti, za koje su izdvojena značajno veća novčana sredstva u odnosu na prethodnu godinu, a koja su rezurtirala i većim brojem lekova koji su dostupni za lečenje retkih bolesti. Sekretar je dodao i da je u izradi novi pravilnik koji se tiče o nomenklature laboratorijskih zdravstvenih usluga i da se vredno radi na izradi akata kojim će se upotpuniti zakonska regulativa koja se odnosi na inspekcijski nadzor. Nakon diskusije članovi Odbora jednoglasno su prihvatili Informaciju o radu Ministarstva zdravlja za period oktobar-decembar 2017. godine. U nastavku sednice, Odbor je razmotrio predstavke građana i organizacija upućene Odboru i na predlog Radne grupe za razmatranje predstavki građana i organizacija iz delokruga Odbora, utvrdio dalje postupanje sa podnetim predstavkama. Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Darko Laketić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora dr Danijela Stojadinović, dr Žarko Korać, Milena Bićanin, dr Danica Bukvić, dr Desanka Repac, dr Svetlana Nikolić Pavlović, dr Dragana Barišić, prof. dr Milan Knežević, Sandra Božić, Olivera Ognjanović, prim. dr Milovan Krivokapić i dr Ljubica Mrdaković Todorović.

13. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

24.01.2018.
Na sednici održanoj 24. januara 2018. godine, članovi Odbora za zdravlje i porodicu razmatrali su Izveštaj o radu Zdravstvenog saveta Srbije za 2016. godinu. Na početku sednice, akademik prof. dr Dragan Micić, predsednik Zdravstvenog saveta Srbije predstavio je Izveštaj o radu Zdravstvenog saveta Srbije za 2016. godinu. Micić je istakao da je Zdravstveni savet Srbije, tokom 2016. godine, usvojio Poslovnik o radu Zdravstvenog saveta Srbije, kao i da su formirane dve radne grupe: Radna grupa za razmatranje programa razvoja sistema zdravstvene zaštite i Radna grupa za kontinuiranu edukaciju, ali i da su održane brojne konsultacije i sastanci, kako sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i komorama zdravstvenih radnika, tako i sa zdravstvenim radnicima i saradnicima u Srbiji, u vezi sa kontinuiranom edukacijom. Takođe je istakao da je Radna grupa za razmatranje programa razvoja sistema zdravstvene zaštite sačinila spisak relevantnih međunarodnih dokumenata koji, uporedo sa dokumentima Republike Srbije, predstavljaju polazni okvir za unapređenje sistema zdravstvene zaštite, kao i da te aktivnosti predstavljaju deo plana rada Zdravstvenog saveta Srbije za 2017. godinu, ali i da će, nakon izvršene analize situacije u vezi sa zdravstvenim stanjem stanovnika i sistema zdravstvene zaštite, Radna grupa definisati dokument koji predstavlja okvir za razvoj zdravstvenog sistema. Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja istakao je da će Ministarstvo nastojati da doprinese poboljšanju kvaliteta rada u svim segmentima zdravstva. U nastavku sednice, dr sci. med. Darko Laketić, predsednik Odbora zaključio je da je potrebno obezbediti uslove za nesmetano obavljanje nadležnosti Saveta, kao i da intenzivnija zajednička saradnja doprinosi kvalitetu zdravstvene zaštite. Na kraju sednice, Odbor je prihvatio Izveštaj o radu Zdravstvenog saveta Srbije za 2016. godinu. Sednici je predsedavao predsednik dr sci. med. Darko Laketić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Radoslav Jović, dr Muamer Bačevac, prim. dr Milovan Krivokapić, Vladimir Đurić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, prof. dr Dušan Milisavljević, dr Danica Bukvić, dr Dragana Barišić, dr Desanka Repac, Dragan Vesović, dr Ljubica Mrdaković Todorović i Danijela Stojadinović.

12. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

28.12.2017.
Na sednici održanoj 28. decembra, Odbor je razmatrao informacije o radu Ministarstva zdravlja za period januar-mart, april-jun i jul-septembar 2017. godine, kao i predstavke građana i organizacija. Takođe, članovi Odbora informisani su o Ciljevima održivog razvoja. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović istakao je da su u izveštajnim periodima prioriteti u radu Ministarstva bili ulaganje u infrastrukturu, odobravanje novih specijalizacija i zapošljavanje novih kadrova, u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji. Obrazlažući informacije o radu, Mahmutović je istakao da je završen i otvoren Klinički centar u Nišu, kao jedna od najsavremenijih kliničkih centara u regionu, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji KBC Beograd, zgrade Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a pronađena je i lokacija za izgradnju novog objekta „Tiršova 2“. Dodao je i da je u izveštajnim periodima obezbeđena savremena zdravstvena oprema, poput akceleratora i gama noža, čime je omogućeno brže i efikasnije lečenje pacijenata sa onkološkim problemima. Ujedno, odobren je i veliki broj specijalizacija i prijem novih kadrova, čime će se stvoriti nova, mlada generacija lekara u Srbiji. Takođe, Mahmutović je naglasio da je kao novina, uveden elektronski recept, koji je uveden, pored ustanova na teritoriji grada Beograda, u još 42 zdravstvene ustanove u Srbiji, a u planu je da do kraja naredne godine e - recept bude uveden na čitavoj teritoriji Srbije. Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su informacije o radu Ministarstva zdravlja za period januar-mart, april-jun i jul-septembar 2017. godine. Član Odbora dr Dragana Barišić upoznala je članove Odbora sa ciljevima Održivog razvoja, strateškim dokumentom Ujedinjenih nacija za period do 2030. godine, koji sadrži tri stuba održivog razvoja – ekonomski, socijalni i zaštita životne sredine, sa 17 ciljeva i 169 podciljeva. Svrha Ciljeva održivog razvoja jeste usmeravanje i koordinisanje nacionalnih politika ka zajedničkoj viziji za čovečanstvo, navela je dr Barišić i posebno predstavila Cilj 3. koji se tiče delokruga rada Odbora – Obezbediti zdrav život i promovisati blagostanje za ljude svih generacija, kao i aktivnosti koje su definisane za potrebe ispunjavanja ovog cilja. U nastavku sednice, Odbor je razmotrio predstavke građana i organizacija upućene Odboru i na predlog Radne grupe za razmatranje predstavki građana i organizacijaiz delokruga Odbora, utvrdio dalje postupanje sa podnetim predstavkama. Sednici je predsedavao predsednik Odbora doc. dr Darko Laketić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora dr Muamer Bačevac, Radoslav Jović, prim. dr Milovan Krivokapić, dr Svetlana Nikolić Pavlović, prof. dr Dušan Milisavljević, dr Danica Bukvić, dr Dragana Barišić, dr Desanka Repac, prof. dr Milan Knežević, dr Ljubica Mrdaković Todorović, Danijela Stojadinović i prof. dr Žarko Korać.