PRVA SEDNICA, 29.12.1997.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

PRVA SEDNICA

2. dan rada

29.12.1997

Sednicu je otvorio: Dragan Tomić

Sednica je trajala od 10:10 do 00:10

 • TAGOVI

 • Polaganje zakletve predsednika Republike Srbije Milana Milutinovića (1997)
 • Prva sednica (1997)
 • Izbor potpredsednika Narodne skupštine (1997)
 • Izbor radnih tela Narodne skupštine (1997)
 • Imenovanje zamenika sekretara Narodne skupštine (1997)
 • Prva sednica Drugog redovnog zasedanja (1997)
 • Utvrđivanje dnevnog reda (Prva sednica Drugog redovnog zasedanja) (1997)
 • Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 1998. godinu (načela) (1997)
 • Glasanje o Predlogu odluke o budžetu Autonomne pokrajine Kosova i Metohije za 1998. godinu (jedinstveni pretres) (1997)
 • Glasanje o Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije za 1998. godinu (u celini) (1997)
 • Glasanje o Predlogu zakona o korišćenju sredstava agrarnog budžeta (u celini) (1997)
 • Glasanje o Predlogu zakona o učešću opština i gradova u porezu na proment u 1998. godini (načela) (1997)
 • Predlog odluke o budžetu Autonomne pokrajine Kosova i Metohije za 1998. godinu (jedinstveni pretres) (1997)
 • Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 1998. godinu (pojedinosti) (1997)
 • Predlog zakona o učešću opština i gradova u porezu na proment u 1998. godini (pojedinosti) (1997)
 • Glasanje o tačkama Prve sednice Drugog redovnog zasedanja (tačke 4. - 9.) (1997)
 • Predlog odluke o obrazovanju anketnog odbora koji je podnela poslanička grupa SRS (jedinstveni pretres) (1997)
 • Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o akcizama i porezu na promet (pojedinosti) (1997)
 • Predlog zakona o izmeni Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje (pojedinosti) (1997)
 • Predlog zakona o izmeni Zakona o porezu na dohodak građana (pojedinosti) (1997)
 • Predlog zakona o posebnoj republičkoj taksi na duvanske prerađevine i alkoholna pića (pojedinosti) (1997)
 • OBRAĆANJA

  Dragan Tomić

  Socijalistička partija Srbije | Predsedava
  Poštovani narodni poslanici, predlažem da počnemo sa radom.

  Poštovani narodni poslanici, nastavljamo rad Prve konstitutivne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u ovom sazivu.

  Obaveštavam vas da prema podacima kojima raspolaže Služba Narodne skupštine, današnjoj sednici prisustvuje 170 narodnih poslanika, pa saglasno članu 80. stav 1. Ustava Republike Srbije postoje uslovi za rad i odlučivanje.

  Obaveštavam vas da su pozvani da današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, pored narodnih poslanika, prisustvuju i:

  - Milan Milutinović, predsednik Republike Srbije,

  - Mirko Marjanović, predsednik Vlade Republike Srbije,

  - dr Živorad Smiljanić, predsednik Skupštine AP Vojvodine,

  - Ratko Butulija, predsednik Ustavnog suda Srbije,

  - Balša Govedarica, predsednik Republičke izborne komisije i vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije,

  - dr Ivan Radosavljević, predsednik Nadzornog odbora za praćenje izbornih aktivnosti u 1997. godini,

  - Dragan Petković, republički javni tužilac,

  - Njegova svetost Patrijarh Srpske paravoslavne crkve gospodin Pavle,

  - nadbiskup i mitropolit Beogradski gospodin doktor France Perko,

  - Beogradski muftija gospodin Hamdija Jusufspahić, i

  - Glavni rabin u SRJ gospodin Cadik Danon.

  Takođe, našoj sednici prisustvuje Vlada Republike Srbije.

  Dozvolite mi da u vaše i svoje ime pozdravim sve prisutne goste.

  Poštovani narodni poslanici, pre prelaska na rad po dnevnom redu ove sednice, obaveštavam vas da vam je pre početka sednice uručen izveštaj Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima za predsednika Republike Srbije, održanim 7. i 21. decembra 1997. godine. Kao što ste iz izveštaja videli, Republička izborna komisija je na osnovu utvrđenih rezultata glasanja utvrdila da je Milan Milutinović dobio potreban broj glasova birača i da je prema članu 9. Zakona o izboru predsednika Republike izabran za predsednika Republike Srbije.

  Dobio sam i obaveštenje Republičke izborne komisije o tome da je u potpunosti završen postupak pravne zaštite povodom podnetih prigovora. Time su postale konačne sve odluke, koje je u postupku ostvarivanja pravne zaštite donela Republička izborna komisija.

  Na taj način stekli su se uslovi da predsednik Republike Srbije, saglasno članu 86. stav 5. Ustava Republike Srbije, pred Narodnom skupštinom položi zakletvu.

  Podsećam vas da se prema članu 177. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije zakletva polaže čitanjem na glas Ustavom utvrđenog teksta zakletve.

  Molim gospodina Milana Milutinovića...
  ...
  Srpska radikalna stranka

  Tomislav Nikolić

  Povreda Poslovnika.

  Dragan Tomić

  Socijalistička partija Srbije | Predsedava
  Izvolite, narodni poslanik Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, reklamira povredu Poslovnika.
  ...
  Srpska radikalna stranka

  Tomislav Nikolić

  Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi gosti, mi smo danas pozvani na nastavak konstitutivne sednice. Za tu sednicu utvrđen je dnevni red. Ova skupština je predstavničko telo građana Srbije. U ovoj skupštini se, baš kao i u svakoj u svetu, sve odvija po jednoj proceduri. Procedura po kojoj se o nečemu raspravlja u Narodnoj skupštini Republike Srbije naziva se Ustav, zakoni i Poslovnik i utvrđeni dnevni red.
  Gospodine predsedniče, vi sada proširujete dnevni red konstitutivne sednice, a na to nemate pravo. Poslanici Srpske radikalne stranke pismeno su tražili da se dnevni red nastavka ove sednice proširi našim određenim zahtevima. Pretpostljavljam da je bio red da nam kažete da na to nemamo prava, po Poslovniku Narodne skupštine Republike Srbije. Ali zato ni vi nemate prava, gospodine predsedniče, da proširujete dnevni red današnje sednice bilo kojom tačkom dnevnog reda, a posebno ne tačkom dnevnog reda, koja se zove - polaganje zakletve predsednika Republike Srbije.
  Predsednik Republike Srbije treba svečano da uđe na ova vrata. Ovo je ipak najsvečaniji čin u jednom mandatu narodnih poslanika da pred njima polaže zakletvu predsednik Republike. Da bi došao u ovu salu, mora da kuca ili, ako ne kuca, da ga Vi pozovete. A Vi ga pozivate dnevnim redom, gospodine predsedniče. Kakvo je to polaganje zakletve, koje nam sad servirate, a uopšte nije bilo na dnevnom redu? Pa, nije ovo zakon o gajenju riba u akvarijumu, ovo je polaganje zakleteve predsednika Republike Srbije. Na taj način hoćete da nam kažete da nije na zakonit način ni izabran, pa da ne može na zakonit način ni da položi zakletvu.
  Mi smo vas u svojim zahtevima, gospodine predsedniče, molili da nam omogućite da ukažemo na niz nepravilnosti u sprovođenju izbora za predsednika Republike, posebno u drugom krugu ponovljenih izbora. Mi imamo gomilu dokaza, gospodine predsedniče, da u ovoj sali među poslanicima SPS, posebno onima sa Kosmeta, sede ljudi koji su se drznuli da pogaze Ustav i zakone, da sprovode teror na Kosovu i Metohiji, kako prema Srbima, tako i prema nesrbima, a posebno prema pripadnicima Srpske radikalne stranke, a posebno prema poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.
  Hteo sam da danas o tome raspravljamo i da svakog od njih prozovemo po imenu i prezimenu, gospodine predsedniče. Hteo sam i da pitam gospodina bivšeg ministra policije ko je privodio i hapsio narodne poslanike u nedelju 21. decembra i držao ih do 20,00 časova u pritvoru u stanicama milicije. Hteo sam da pitam i gospodu iz Peći, Prištine, iz svih izbornih jedinica i iz svih opština na teritoriji Kosova i Metohije kako to oni misle da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji, kada se ovako ponašaju prema ljudima, koji su samo došli da se pobrinu da se izbori regularno sprovedu.
  Gospodine predsedniče, što se tiče nas, srpskih radikala, postupak po pravnim lekovima nije završen, vi to vrlo dobro znate. Sama tajnovitost ovog čina polaganja zakletve upućuje na to da ste i vi sami potpuno svesni da na jedan nelegalan način birate nelegitimnog predsednika Republike Srbije. Naravno da u tome ne želimo da učestvujemo i naravno da Milan Milutinović neće biti predsednik Srbije za Srpsku radikalnu stranku, za naše birače i sve one, koji za njega nisu glasali. A znate koliko je onih, koji su za njega glasali? Ne znate. Vi samo znate koliko ste ubacivali u kutije, koje su u 07,00 sati ujutro bile pune. Jedva čekam, bivši ministre pravde, da se povede postupak protiv nas, koji smo te pune kutije u 07,00 sati lupali na biračkim mestima, da vidimo kako izgleda zakon u Republici Srbiji.
  Gospodine predsedniče, nažalost, posle sedam godina višestranačja vraćate nas u najcrnji i najtamniji period komunizma u Republici Srbiji.
  Ja vas molim da pred poslanicima pročitate naše zahteve za proširenje dnevnog reda, da pročitate svoj zahtev za proširenje dnevnog reda, da to stavite na glasanje i da skupštinska većina odluči. Najpre, da li će ova sednica biti prenošena na drugom programu ili na bilo kom programu RTS. Ja imam Vašu reč, gospodine predsedniče, mislio sam da još uvek nešto znači, da će sve sednice, izuzev one prve na kojoj ste Vi izabrani, zato što je ta prva održana u vreme predizborne kampanje, da će sve biti direktno prenošene. Neka narod vidi kako predsednik Srbije polaže zakletvu. Pa, ima li išta lepše i za predsednika Srbije i za onu političku opciju, koja ga je predložila, nego da građani Srbije vide kako taj izabrani predsednik polaže zakletvu?
  S druge strane, tražili smo, gospodine predsedniče, da se oformi anketni odbor. U tom anketnom odboru niko nema većinu, nego da poslanici po svojoj savesti odluče da li su dokazi Srpske radikalne stranke verodostojni, da li je tačno da ste ukrali 285.000 glasova na Kosovu i Metohiji ili ne. Da to utvrdi anketni odbor i da predloži Narodnoj skupštini Republike Srbije da donese odgovarajuću odluku.
  Dakle, ima stvari o kojima treba da raspravljamo pre nego što gospodin Milutinović položi zakletvu. Oni koji žele da prisustvuju njegovom polaganju zakletve, neka prisustvuju. Oni koji ne žele, izaći će iz ove sale. Ali, ova sala je jedna od najsvečanijih sala u Republici Srbiji. Događaj, koji ste za danas pripremili tajnovito, je jedan od najsvečanijih događaja. Dozvolite da mi Srbi dobijemo predsednika, da svi građani Srbije dobiju predsednika, koji će da se ponosi i da se diči. A ne da se ušunja na ova vrata, a ne da policija opkoli potpuno ovu zgradu, zauzme sve prostorije u ovoj zgradi, pa čak i jedan red, u kome sedi poslanička grupa Srpske radikalne stranke, da bi se omogućilo da predsednik Srbije položi zakletvu. Pa, ko će to da sprečava Milana Milutinovića da položi zakletvu?
  Mi pokušavamo ovde za ovom govornicom da ga sprečimo, a sa vama da se tučemo više nećemo. Vi ćete se uskoro tući sami, prvo između sebe. Jer, vi ste upropastili sve ono i došli do kraja, na koji vas odavno upozoravamo. Vaš kraj je tu. Ima vas dosta u ovim klupama, ali pitajte se sada čime ste to zaslužili. Kako je tekla predizborna kampanja, kako ste se obrukali u predizbornoj kampanji, napadajući tri meseca iz dana u dan, iz sata u sat jednog jedinog čoveka? Kako je moglo da se desi da mi ipak osvojimo 1.400.000 glasova? Pa to je 2.500.000, a onih vaših 2.000.000, to je 500.000 ili 600.000. Sa takvom kampanjom Fidel Kastro ima 99,9% glasova. I sve ispod toga je poraz.
  Ja sam želeo o tome da razgovaramo, gospodine predsedniče. Meni je savest mirna i čista. Da vas samo podsetim, kada je gospodin Slobodan Milošević polagao zakletvu u ovoj skupštini, to je bilo 28. januara 1993. godine, mislim, to je bila 3. tačka dnevnog reda. Bilo je predviđeno kao tačka dnevnog reda, jer je bilo normalno da onaj ko pobedi na predsedničkim izborima položi zakletvu pred poslanicima u okviru dnevnog reda.
  Ovog puta nema te tačke dnevnog reda, a ima polaganja zakletve Milana Milutinovića. Nema pobede na izborima, a ima predsednika Srbije. Vi nas uvodite u jedan vek beščašća. Ja se samo nadam da ćete opijeni ovom krađom da raspišete nove izbore, da vas konačno na tim izborima slupamo i da konačno SRS, časni i čestiti ljudi, preuzmu ovu državu.
  Ja sam toliko imao da oslobodim svoju savest. Poslanici Srpske radikalne stranke sačekaće šte ćete vi da odlučite i sačekaće sa svojom odlukom.

  Dragan Tomić

  Socijalistička partija Srbije | Predsedava
  Zahvaljujem.

  Podsećam da povodom polaganja zakletve Narodna skupština prema Ustavu i Poslovniku, nema nikakva druga ovlašćenja, sem da sasluša predsednika Republike koji pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu.

  Pošto je predsednik Republike izabran i treba da stupi na dužnost, a prva konstitutivna sednica Narodne skupštine je u toku, to ne postoje nikakve pravne smetnje da predsednik Republike na početku današnje sednice položi zakletvu. Uostalom, Narodna skupština je i do sada imala slične situacije, pa je pre prelaska na dnevni red potvrđivala mandat narodnih poslanika, konstatovala prestanak mandata narodnih poslanika i konstatovala prestanak funkcija pojedinih članova Vlade.

  Ja molim Narodnu skupštinu da pozovemo predsednika Republike Srbije Milana Milutinovića da položi zakletvu.
  ...
  Srpska radikalna stranka

  Tomislav Nikolić

  Ja bih da glasamo o našem zahtevu o proširenju dnevnog reda.

  Dragan Tomić

  Socijalistička partija Srbije | Predsedava
  Gospodine Nikoliću, vi znate vrlo dobro da se proširenje dnevnog reda vrši pre početka i pre utvrđivanja dnevnog reda sednice.

  Pošto ovo nije tačka dnevnog reda, zato što ovde ne postoji potreba da bude posebna tačka dnevnog reda. Ja sam to objasnio sada.
  ...
  Srpska radikalna stranka

  Tomislav Nikolić

  Što me niste obavestili?

  Dragan Tomić

  Socijalistička partija Srbije | Predsedava
  Znači da postoji greška u komunikaciji. Ja vam se sada izvinjavam što niste obavešteni. (Deo poslanika Srpske radikalne stranke napustio je salu.)

  Ja pozivam predsednika Republike Milana Milutinovića da položi zakletvu pred Skupštinom.

  Molim gospodina Milana Milutinovića, predsednika Republike Srbije, da pred Narodnom skupštinom Republike Srbije položi zakletvu.

  Milan Milutinović

  Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, ostvarivanju ljudskih i građanskih sloboda i prava, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.