Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 06.04.2021.

4. dan rada

OBRAĆANJA

...
Stranka pravde i pomirenja

Samir Tandir

Poslanička grupa Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, pre nego što postavim svoje poslaničko pitanje i zatražim odgovor na njega, želeo bih da iskažem svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo u ime poslaničke grupe Stranke pravde i pomirenja i Ujedinjene seljačke stranke zato što se u našoj zemlji u službenoj poseti nalazi šeik Naser bin Hamad, sin kralja Bahreina.

Lider naše stranke, akademik Muamer Zukorlić je više puta isticao, i to se nalazi i u programskim aktima naše stranke, o potrebi povezivanja države Srbije sa muslimanskim svetom. Znači, smatramo da na tim tržištima kao bivša Jugoslavija i sada kao Srbija naše kompanije su tradicionalno prisutne, da su naši proizvodi prepoznati na tim tržištima kao kvalitetni i kada je u pitanju izvoz hrane i kada je u pitanju namenska industrija.

Ono što me posebno raduje jeste što će odnos između naše zemlje i Kraljevine Bahreina biti podignut na taj najveći diplomatski nivo, da ćemo imati našu ambasadu u Manami i da će Kraljevina Bahrein otvoriti svoju ambasadu ovde u Beogradu.

Što se pitanja tiče, upućujem ga Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture – kada će se sanirati oštećenja i klizišta na magistralnom putu Prijepolje – Brodarevo – Bijelo Polje? To je državni put prvog B reda broj 23, gde imamo suženje usled oštećenja u naselju Gračanica i u naselju Zavinograđe. Kako to izgleda, ja ću to da pokažem sada.

Znači, imamo velika oštećenja. Put je jako frekventan, pogotovo u letnjim mesecima, jer je to magistrala koja ide ka moru. U blizini je naseljeno mesto Brodarevo. Preti opasnost, ukoliko se ne sanira ova šteta, da građani brodarevskog i komaranskog kraja budu odsečeni od Prijepolja, a pogotovo imajući sada u vidu da imamo pandemiju korona virusa. Šta će se desiti ako se prekine ovaj put?

Ako ga sada ne saniramo, ući ćemo u leto, ući ćemo u turističku sezonu, pretpostavlja se da će ove mere popustiti, znači, kada budemo imali nepregledne kolone kamiona i malih automobila, postoji velika opasnost da će ovde doći do potencijalnih saobraćajnih nezgoda.

Ja znam da je ministar Tomislav Momirović jako zauzet, da ima dosta posla, da je jako aktivan, to se primećuje, međutim, ovo su stvari na koje mora i ministarstvo i javno preduzeće „Putevi Srbije“ da obrati pažnju i ovo mora da uđe u spisak prioriteta kada je rešavanje problema u pitanju.

Takođe, hoću da istaknem da imamo problem i kada je u pitanju put Prijepolje-Jabuka-Pljevlja. To je put prvog B reda broj 29. Predsednici mesnih zajednica Brodarevo, Jabuka i Kamena Gora zamolili su me, evo kako to izgleda, da ovo pitanje postavim danas ministarstvu. Znači, ovde su ugrožene obe saobraćajne trake. Put vodi ka Pljevljima i preti, takođe, opasnost da građani ovih sela ostanu odsečeni od Prijepolja.

Hoću da istaknem da sam jako zadovoljan i da pohvalim postupak predsednika države, Aleksandra Vučića, koji je predsedniku opštine Sjenica obećao određenu pomoć kada je u pitanju saniranje izgradnja novih lokalnih puteva. Svi problemi koje imamo, kada je u pitanju selo, kada je u pitanju demografija, kada je u pitanju ekonomski razvoj, prepliću se preko putne infrastrukture.

Onog trenutka kada naša sela, kada naša naselja, pogotovo iz rubnih delova naše države odakle ja dolazim, znači iz Sandžačke regije, budu imali dobru putnu infrastrukturu, nećemo imati migracije, imaćemo investicije i nećemo imati problem kada je u pitanju nezaposlenost.

Pozvao bih ovom prilikom Vladu, resorna ministarstva, da taj paket pomoći koji su obećali Sjenici se pretoči i u druge sandžačke opštine, ali i druge opštine kada je Republika Srbija u pitanju, kao što je, na primer, i opština Svrljig. Hvala vam.