Prvo vanredno zasedanje , 05.02.2023.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Prvo vanredno zasedanje

01 Broj 06-2/14-23

2. dan rada

05.02.2023

Beograd

Sednicu je otvorio: Vladimir Orlić

Sednica je trajala od 10:10 do 17:05

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Poštovane dame i gospodo, narodni poslanici, nastavljamo rad Sednice Prvog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da je prisutno 92 narodna poslanika.
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim sve da ubace svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema.
Konstatujem da je, primenom elektronskog sistema, utvrđeno da su u sali prisutno 132 narodna poslanika, dakle, više od 84 i imamo uslove za rad.
Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju sledeći narodni poslanici: Ratko Nikolić.
Nastavljamo zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima akata iz tačaka od 1. do 32. dnevnog reda.
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika, obaveštavam vas da su pozvani da sednici prisutvuju: Maja Popović, ministar pravde, potpredsednici, ministri u Vladi Srbije, Ana Tripković, državni sekretar, Vukašin Grozdić, državni sekretar, Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar, Vladimir Vinš, Jovan Ćosić, pomoćnici ministra, Anita Dimovski, v.d. pomoćnika ministra, Mirjana Živković, v.d. pomoćnika ministra, Predrag Bandić, v.d. pomoćnika ministra, Aleksandar Jović, v.d. pomoćnika ministra, Zoran Milošević, v.d. pomoćnika ministra, Dragana Dejanović i Tatjana Pavlica Milovanović, Nebojša Svjetlica, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane, Nebojša Vušurović, načelnik Odeljenja za viznu politiku u Ministarstvu, Ema Dragulj i Dragan Babić, viši savetnici Uprave za javni dug.
Pre nego što dam reč prvom narednom prijavljenom narodnom poslaniku, samo želim da zahvalim poslaničkim grupama koje su pokazale korektan odnos i povukle neke od amandmana koji realno neće biti u raspravi.
Vi koji niste, hvala i vama.
Reč ima Borislav Novaković. Izvolite.
...
Narodni pokret Srbije

Borislav Novaković

Narodna stranka
Poštovane kolege i koleginice, poštovana ministarko, vi ste iskusan pravnik i znate da je ceo društveni život premrežen zakonima i institucijama i zakoni i institucije u svim uređenim društvima uređuju sve bitne tokove.

Plašim se da tako nije ovde. Obratiću vam se, poštujući jednu vašu instrukciju. Rekli ste – ako postoji problem sa kriminalom, onda to nije stvar verbalnih napada i nije stvar političkog nadmudrivanja na konferencijama za novinare ili u parlamentu. Presavijte tabak, napišite krivičnu prijavu pa će policija i tužilaštvo proveriti navode.

Upravo to sada činim. Dakle, podneta je krivična prijava u Novom Sadu po kojoj se ne postupa. Reč je o krivičnoj prijavi protiv Slobodana Milića Bocare, to je čovek koji čini vezu između lokalne vlasti SNS, pre svega Miloša Vučevića i urbanističke i građevinske mafije.

Dakle, Slobodan Milić Bocara, Bocara u kriminalnim krugovima jel da, u Novom Sadu znaju čije sam ime izgovorio, je veza između urbanističke i građevinske mafije i protiv njega je podnesena krivična prijava. On je taj koji menja regulacione planove. On je taj koji sedi sa investitorima.

Dakle, prvo investitori kupe neatraktivnu lokaciju, razgovaraju sa Slobodanom Milićem Bocarom, on razgovara sa Vučevićem, sada sa Đurićem, onda se menja regulacioni plan tako što se diže spratnost, tako što se menja kubatura i nivo izgrađenosti objekta. Tako se, praktično, koruptivno zarađuje. Najviše po tom osnovu zarađuje firma „Galens“ Nebojše Petrića i braće Galić, ali nisu oni jedini. Protiv Slobodana Milića u kriminalnim krugovima poznatijeg kao Bocara je podnesena krivična prijava i po toj krivičnoj prijavi se ne postupa.

Zašto vam pokazujem ovu sliku? Da biste videli Bocaru? Ne, nego zato što sa njegove leve strane je Andrej Vučić, a sa desne Miloš Vučević. Nije on samonikao. Nije on neko ko to samostalno može da uradi, nije on taj koji ima moć da menja regulacione planove i da diluje sa investitorima zahvaljujući vlastitom znanju, autoritetu i kriminalnoj moći. On ima podršku Andreja Vučića i Miloša Vučevića.

Izvolite uzmite u razmatranje krivičnu prijavu koja je podnesena protiv Slobodana Milića Bocare.

Još jedna krivična prijava je podnesena po kojoj se ne postupa. Molio bih vas da kao ministarka za pravosuđe intervenišete i da se postupa po toj krivičnoj prijavi.

Reč je o još jednom novosadskom kriminalcu, Marku Bosancu Bosketu. Podsećam, protiv njega je podnesena krivična prijava i ona trenutno skuplja prašinu u novosadskoj policiji i tužilaštvu. Njega terete za nasilničko ponašanje za šta je pre i osuđivan. Dakle, on je osuđivani kriminalac.

Ono što je još gore, a što nije uzeto u razmatranje, a sada vam predočavam, to je ugovor koji je Marko Bosanac Boske napisao, odnosno sklopio sa EPS-om. To je ugovor kojim on i njegova firma „Montop“ dobia mogućnost da očitava brojila na teritoriji cele Srbije.

Ministarka, ako se raspitate, svuda u Srbiji će vam reći da su računi za električnu energiju preuveličani. Svuda će vam reći da se računi za električnu energiju ne učitavaju pravilno i da po pravilu građani dobijaju uvećane račune za struju. To je zato što ovaj balavac iz Novog Sada, zahvaljujući svojoj vezi, kao što vidite na slici, sa vašim kolegom, ministrom odbrane, Milošem Vučevićem, sa kojim okreće slavsku pogaču ima mogućnost da njegova firma „Montop“ sklopi ugovor sa EPS-om na 100 miliona evra za očitavanje brojila.

Toliko je primedbi na njegov račun, da je krajnje vreme da uzmete u razmatranje ovo. Nisam vam potreban ja da bi policija i tužilaštvo reagovali, dovoljno je da čuju samo priču da bi proverili. Nadam se da je dovoljno kredibilno, kada se nešto čuje i u Narodnoj skupštini. Izvolite, postupajte po ovome.

Zašto se to ne događa? Možda će naredna slika reći. U postupku koji se trenutno vodi protiv Slobodana Malešića, bivšeg načelnika SUP-a, podsetiću da je on drugi po redu načelnik novosadskog SUP-a protiv kog se vodi postupak.

Podsetiću da je taj isti Marko Bosanac Boske stipendirao sina Malešićevog i da je sve vreme imao Malešićevu podršku.

U toj istrazi, Malešić je proveravan i na osnovu kontakata je utvrđeno da je imao komunikaciju sa Stefanovićem, Nebojšom, da je imao komunikaciju sa Milošem Vučevićem i da je imao komunikaciju sa čovekom čiju sliku sada pokazujem, a to je Zvonko Veselinović.

Dakle, pitam vas, da li će biti proširena istraga na Zvonka Veselinovića i Miloša Vučevića, kog Malešić direktno spominje kao aktere kriminalnih radnji u Novom Sadu ili ćete i to zataškati? Ovo je primer kako funkcioniše država.

Dakle, ako imate podršku, ako ste spremni da korumpirate, nećete biti procesuirani. Na ovoj slici je potpuno jasno, jer na ovoj slici Zvonko Veselinović nije sam. On je sa Andrejem Vučićem. Ovo je znak da Zvonko Veselinović sve vreme ima podršku i zaštitu Andreja i Aleksandra Vučića i zato Zvonko Veselinović nikada nije i nikada neće biti procesuiran , iako i u Novom Sadu ima posao, iako i u Novom Sadu njegova firma „Granit peščar“ iz Ljiga ostvaruje posao od 10 miliona evra. Tih 10 miliona evra će biti prebačeno na njegov račun. Za tih 10 miliona evra on će biti bogatiji, a novosadski budžet će biti siromašniji.

Pitam vas, da li ste spremni da reagujete kod svih kriminalnih radnji Zvonka Veselinovića? Vi ste pravnica i ministarka, nije vam nepoznato da je Zvonko Veselinović u sistemu međunarodnih sankcija, da je on na crnoj listi i da međunarodna zajednica zna da on vodi i predstavlja najveću kriminalnu organizovanu grupu u ovom delu Evrope.

Dakle, u inostranstvu znaju da je Zvonko Veselinović vođa najveće organizovane kriminalne grupe u ovom delu Evrope, a vi kao ministarka pravosuđa to očito ne znate i ova država ga toleriše. Ne samo što ga toleriše, ona ga favorizuje i daje mu poslove. Ja kažem da Zvonku Veselinoviću nije mesto u biznisu nego u zatvoru, jer on je kriminalac.

Sada ćete videti, ministarko, pošto ste rekli da očekujete u narednom periodu da se povedu postupci kada je u pitanju organizovani kriminal.

Organizovani kriminal podrazumeva državu, organizovani kriminal podrazumeva da kriminalci imaju podršku u organima vlasti.

Pokazujem vam sliku direktora BIA Aleksandra Vulina koji je bio kod Koluvije, kod Koluvije koji će kasnije biti optužen za proizvodnju marihuane.

(Milenko Jovanov dobacuje.)

Dakle, on je optužen za jednu tonu i 600 kg marihuane, njega je podržavao u to vreme Aleksandar Vulin koji je sada direktor BIA. Znate li šta je organizovani kriminal? Organizovani kriminal je kad Koluviju brani, pogledajte tačno ovu sliku, kako Koluviju brani Vladimir Đukanović. Dakle, Vladimir Đukanović koji je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe koji je član Visokog sudskog pravosuđa, koji odlučuje o sudbini sudija, koji u svakom trenutku zato što je u Visokom veću sudstva može da smeni sudije, da postavi sudije da odlučuje o njihovoj sudbini. Štiti Dijanu Hrkalović i štiti Koluviju.

Te sudije koji sude u slučajevima koji ima advokat Đukanović zastupa svoje klijente znaju da on u svakom trenutku može da opredeli njihovu profesionalnu sudbinu. Znaju da u svakom trenutku može da utiče na njihovu karijeru i moraju, hteli ne hteli, da donose odluke koje su u koristi njegovih klijenata.

Ovo je slika organizovanog kriminala. Počnite da se bavite organizovanim kriminalom, kao u starom Rimu u kom svi putevi vode prema Rimu. Ovde svaka kriminalna afera vodi prema Aleksandru Vučiću.

Gde god zagrebete naiđete na Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić je očito u ovoj državi vođa organizovanog kriminala. On nije predsednik države nego šef mafije i završiće u zatvoru.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
U pravu ste. Za ovo ne postoje poslovničke mere.

(Milenko Jovanov: Šetnje si imao, Boro? Čuvare si imao, Boro? U zatvoru si ležao, bitango. Lopove.)

Ovo se neki mnogo veći problemi i svaki put isto. I svaki put isto.

Povreda Poslovnika. Jel ima još?

Isto povreda Poslovnika.

Prvo, vi. Biljana Pantić Pilja.
...
Srpska napredna stranka

Biljana Pantić Pilja

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Predsedniče Orliću, u redu je što vi na vrlo liberalan način dozvoljavate da se vodi ovde rasprava i to smo videli ovih nekoliko dana, ali molim vas član 106. - govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Ja za razumem da prethodni govornik ne može da vodi ovim tačkama dnevnog reda raspravu, jer da je imao obraza on ne bi ni sedeo u Skupštini. Naveo je da postoji problem sa institucijama, ja bih se tu složila sa njim. Evo, moram da priznam, složila bih se, jer da radi institucija svoj posao prethodni govornik sigurno ne bi sedeo u Narodnoj skupštini, nego u zatvoru gde mu je i mesto.

Ali, umesto njega u zatvoru su dvoje nevinih ljudi. Zato institucije stvarno ne rade svoj posao, jer je on uspeo u zatvor da pošalje dvoje nevinih ljudi, uspeo je da mu zastari postupak i zato jesu krive institucije.

To što on gaji patološku ljubav prema Milošu Vučeviću i Andreju Vučiću to isto nije za Skupštinu, nego za neke druge institucije. Pa vas, predsedniče Orliću, molim da ubuduće, kada se prethodni govornik opet javi, da mu skrenete pažnju da stvarno institucije ne rade svoje posao, da rade on ne bi sigurno ovde, sedeo bi ili u zatvoru ili u nekoj specijalnoj bolnici. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala, gospođo Pilja.
Šta da vam kažem, koliko to ima veze sa bilo kojom temom, potpuno je jasno i meni i vama. Mi ovo isto slušamo od reči do reči svaki put. Šta god da je tema. Ali, šta god da je tema. To je uvek taj isti govor, govorancija za Tviter i za bilo koju sednicu ili bilo koju priliku i sve ovo znate već napamet. Tako da što se teme tiče bojim se da to nije nešto što je pitanje ove sednice.
I da, da osuđeni kriminalac govore na te teme, sve ste u pravu.
Da li je potrebno da se Skupština izjasni vezano za ovaj problem? Nije.
Povreda Poslovnika.
...
Pokret socijalista

Đorđe Komlenski

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Poštovani predsedniče, ja se izvinjavam ako pogrešim, imam samo naočare za blizinu, ne za daljinu, ali bih vas zamolio, pošto ste povredili član 27. bojim se i član 107. Poslovnika, a ta povreda člana 27. se već dešava nekoliko dana, barem ja imam takav utisak, ja ću vas zamoliti da porazgovarate sa generalnim sekretarom Skupštine i vi sa skupštinskim službama šta se dešava sa ulaznim vratima sa moje desne strane.

Imam utisak da često vuče promaja i takvo se lupanje i lupetanje čuje sa te strane izgleda od tih vrata da to jednostavno nije baš prijatno slušati.

Razumem da vi niste neko ko može primenjujući član 27. da naložite da se proveri da li su svi uzeli svoju terapiju pre dolaska na sednicu Skupštine, pogotovo u jutarnjim satima, znamo svi da budemo zaboravni, ali ste dužni kao predsednik Skupštine da reagujete i isključite mikrofon i primenite druge mere koje vam stoje na raspolaganju, pogotovo kada se vređa dostojanstvo Skupštine i slušamo ovde kako pravosnažnim presudama, dokazani, osuđeni građani Republike Srbije javno vređaju ljude koji nikakve veze nemaju sa kriminalom.

Prema tome, u ranijim sazivima nekima smo koji se danas bave intenzivnom poljoprivredom morali da objašnjavamo razliku između paradajza i marihuane, a mislim da bi bilo dobro objasniti i nekome kome ste vi dozvolili da učini povredu dostojanstva ove Narodne skupštine da se ne sedi na sopstvenom obrazu u Skupštini jer samo neko ko sebi na sopstvenom obrazu i zamenio je neke delove svog tela može na ovakav način da komentariše o ljudima koji su isključivo i samo radili u interesu Republike Srbije kao što je Aleksandar Vulin. Hvala lepo.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Hvala gospodine Komlenski.
Što se tiče čudnih zvukova na koje ukazujete, to je malopre vikao Ćuta Jovanović. To je bilo to, a pre njega su vikali drugi.
(Aleksandar Jovanović dobacuje.)
Čuo sam vas. Dobro sam vas čuo.
Što se tiče sugestije za generalnog sekretara, razgovaram ja sa njim, ali bojim se da tu ta vrsta podmazivanje ne pomaže ništa.
U svakom slučaju, što se tiče isključivanja mikrofona, pa da vidite, i to vam je takođe pokazatelj te teške navodne diktature ili kako kažu – tiranije, što im je omogućeno da čak i kad besmislice notorne pričaju ovde oni to govore u direktnom prenosu u Narodnoj skupštini i kao što vidite nikakav problem niko nema da ih sasluša.
Problem je sa druge strane, što je njima teško da čuju odgovore i to je uvek tako. I to svi znaju, ali to je dobar pokazatelj, važan, rekao bih, razlike u nivou demokratije i slobode koju imamo danas u odnosu na ono vreme kada su Skupštinom rukovodili ti ljudi i danas kao što vidite veoma agresivni.
(Aleksandar Jovanović dobacuje.)
Vi imate mnogo mere, gospodine Ćuto Jovanoviću, u svemu. Mnogo mere. Hoćete da popnete na klupe ponovo, da stojite na njima da nam pokažete tu meru?
Nemojte da vičete i dobacujete. Nema potrebe ni da vičete ni da dobacujete.
Tako da, gospodine Komlenski, sve vam je jasno, da će osuđeni kriminalci da druge ljude koji nisu ni optuženi, a kamo li osuđeni da nazivaju kriminalcima i na to ste navikli.
Da li treba Skupština da se dodatno izjasni za 107. i 27? (Ne.)
Hvala.
Povreda Poslovnika.
...
Narodna stranka

Vladimir Gajić

Narodna stranka
Vidite, predsedniče, vaša dužnost, član 103, povreda Poslovnika, evo, reći ću vam zbog čega.

Vi ste suprotno odredbi člana 104. dopustili i koleginici i kolegi da pod primedbom da imaju povredu Poslovnika daju repliku gospodinu Novakoviću. Znači, ni u jednom slučaju to nije bio poziv na povredu Poslovnika, nego su oni iskoristili dva minuta da repliciraju Novakoviću. To je inače nešto što nikad ne dozvoljavate opoziciji.

Važno je samo da utvrdite neki kriterijum koji će da bude zajednički. Ako dozvoljavate većini da pod firmom povrede Poslovnika daju repliku, onda to isto dozvoljavajte opoziciji. Ako ne dozvoljavate opoziciji, nemojte da dozvoljavate ni njima.

Znači, dvoje su govorili, plus vi, koji sa pozicije na kojoj se nalazite svima uvek odgovarate, a to ne bi trebali da radite. Eto, vrlo je prosto. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE | Predsedava
Ako niste primetili, upravo je omogućeno i vama. Ukazali ste na povredu Poslovnika, ustali, rekli šta god ste želeli.
(Vladimir Gajić: Samo da se držimo procedure.)
Šta je sad problem? Problem je kad se neko drugi javi po povredi Poslovnika. Samo to je problem. A kao što vidite, omogućeno je i vama, jednako kao i drugima.
A to što odgovaram poslaniku Komlenskom, to je moja obaveza po Poslovniku. On se obratio meni, ukazao na neki eventualni problem, a moja je obaveza da mu odgovorim.
(Vladimir Gajić: Problem je procedura.)
Nema potrebe da vičete.
Gospodine Gajiću, pričate opet iz klupe, a nema razloga. Malo pre ste dobili reč, govorili koliko ste hteli. Ako ste zaboravili šta hoćete da kažete, nemojte to sad da nadoknađujete.
(Vladimir Gajić: Odlično ste me razumeli.)
Dakle, to su bile povrede Poslovnika, i ovo vaše, i dalje opet pričate, ne razumem zašto, i ovo drugo.
(Vladimir Gajić: To su bile replike.)
To nisu bile replike.
E, ovo sad je replika.
...
Srpska napredna stranka

Milenko Jovanov

ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
Hvala lepo.

Ovo što ste imali prilike da čujete, gospođo Popović, je direktan uticaj na pravosuđe. Eto tako izgleda nezavisno pravosuđe kako ga oni zamišljaju, tako što podnesu lažne krivične prijave, odnosno prave krivične prijave ali sa lažnim podacima, a onda preko medija, odnosno putem Skupštine a preko direktnog prenosa, vrše pritisak na tužilačke organe da oni moraju da procesuiraju ono što su oni rekli.

Ja sam očekivao od ovog primera koji je zalutao ovde, jer je njemu mesto iza rešetaka a ne u Skupštini, da priča o tome kakva je bila hrana u zatvoru u kom je on ležao, jel mu bio udoban krevet u zatvoru u kom je ležao, jel su ga puštali dovoljno u šetnju u zatvoru u kome je ležao, jel ga nerviralo ono „škljoc“ kad mu se zaključaju vrata pa ne može nigde, jel mu čučavac bio čist ili nije bio čist, jel mu ispadao sapun ili mu nije ispadao sapun, to su teme koje sam ja hteo da čujem od ovog bivšeg robijaša. Ali, bivši robijaš i moralna kreatura koja je dvoje nevinih ljudi strpala u zatvor i na njih prebacila odgovornost za sopstveni kriminal, da bi on ovde danas urlao i bez glasa ponavljao optužbe protiv nevinih ljudi, optužbe protiv ljudi sa Kosova i Metohije, gde u isto vreme radi ono što rade i Kurtijevi poslanici u Prištini.

Nije ovo prvi put, ovo stalno radi. On ima ove napade sporadično, kako ko dođe. Jedino nikad da naiđe Dana Grujičić, mislim da bi ona bila adekvatan sagovornik za ovakve ispade.

Kaže juče kako nije u redu da se komentarišu postupci koji su u toku. On sam kaže – tri krivične prijave sam podneo, i on presuđuje ko je za šta kriv. Kaže – postoji veza između kriminala i vlasti u Novom Sadu. U tvoje vreme nije bilo veze, direktno su sa tobom komunicirali. Nema veze, direktno sa tobom. I to kako? Kao direktor Zavoda za izgradnju grada si bio hapšen jer si menjao urbanistički plan za hotel „Šeraton“, za milion i po evra si oštetio grad Novi Sad.

Što ne pričaš o tome? Što ne pričaš o tome kako je Aleksandar Gajić 2013. godine gradio ceo Novi Sad sa po jednim spratom više, pa mu ti kao predsednik Skupštine grada to odobravao? Zašto o tome ne pričaš? Ti pričaš o kriminalu! Ako hoćeš da vidiš kriminalca, stani pred ogledalo. I to što si pobegao od krivičnog suda pred prekršajni, ne menja stvar, lopuža bio, lopuža ostao!