MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

 

Osnovne informacije

Statistika

  • 65
  • 0
  • 1
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 6 meseci i 24 dana i 16 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 8 meseci i 26 dana i 10 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 17.05.2018.

Zahvaljujem, poštovani predsedavajući, kolege poslanici i poslanice, poštovani građani Srbije.

Prošlo je punih 19 godina a nije postojalo ni političke volje, a ni političke hrabrosti da se predlog za osnivanje ovakve komisije stavi pred najviše zakonodavno telo Narodnu skupštinu Republike Srbije. Prvi put je to sada učinila predsednika Narodne skupštine, gospođa Maja Gojković, stavljajući na dnevni red formiranje komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

Moram da istaknem da je formiranje ove komisije vrlo značajno sa više aspekata. Za svakog pojedinca, za svakog građanina Republike Srbije, za svaku porodicu prioritet broj jedan je njeno zdravlje. Za svaku odgovornu državu takođe prioritet, a ova država to jeste, prioritet je zdravlje njenog stanovništva.

Za SNS najveći kapital su ljudi, ljudi koji kojima dugujemo istinu šta se desilo pre 19 godina, i da li to što se desilo ima uticaja i da li ima uzročno-posledičnog odnosa po njihov život, po njihovo zdravlje, kao i po životnu sredinu. Naravno, formiranjem ove komisije u čiji će sastav pored narodnih poslanika ući i eminentni stručnjaci, trebalo bi da se otkrije istina i da se utvrdi da li postoji uzročno-posledična veza. Za SNS jedna od najvećih vrednosti koju poštuje, a koja se odnosi na građane Republike Srbije, to je predočavanje istine. Istina i samo istina je ono što SNS nudi i daje građanima Srbije.

Dvadeset četvrtog marta 1999. godine u 19,45 časova bez objave rata, potpuno protiv-pravno svim međunarodnim dokumentima NATO alijansa predvođena SAD bombardovala je Republiku Srbiju i samim tim učinila agresorski čin. Punih 78

dana, 11 nedelja, NATO bombarderi sejali su smrt, sejali su strah i ostavljali siromaštvo na području Republike Srbije.

Moram da je istaknem da je tokom NATO bombardovanja poginulo između 2.700 i 3.500 civila, da je ranjeno 12.500 građana, da je poginulo 1.080 vojnika i policajaca, onih vojnika koji su časno stajali na braniku svoje otadžbine i vršili Ustavom poverena im prava.

NATO agresori su uglavnom bombardovali najčešće noću, onako krvnički i mučki, na spavanju ubijali i decu. Dece ubijene od strane NATO agresora bilo je ukupno 89. Ubijali su nemoćne, ubijali su one koji su u bolnicama tražili pomoć. Na primer u Kliničko bolničkom centru „Dragiša Mišović“ gde su sem bolesnika poginulo i sedam vojnika gardista Vojske Srbije, samo zato što su se nalazili ispred Kliničko bolničkog centra. Oni su ubijali i one koji su bežali od „Oluje“ i ustaškog noža i došli u Surdulicu. NATO bombe su u Surdulici bombardovali paviljon, gde su se našli upravo izbegli iz Republike Srpske Krajine. Tom prilikom poginulo je 20, a ranjeno 88 civila.

Interesantno je da su u Surdulici bombardovali i gerontološki centar, a tu su bili smešteni stari i nemoćni ljudi. Na niškoj pijaci ubili su trudnicu koja se nalazila u sedmom mesecu trudnoće, student medicinskog fakulteta. U Batajnici ubili su devojčicu Milicu Rakić sa tri godine, podmuklo, krvnički, noću. Devojčica se nalazila na noši. U Novom Pazaru ubili su dete od dve godine, u naručju svoga oca.

Prošlo je 19 godina od NATO bombardovanja i ono što je sa aspekta dece zabrinjavajuće, a što konstatuje i registruje Institut za javno zdravlje „Batut“, to je porast malignih oboljenja kod dece. Po statističkim podacima Instituta „Batut“, navodi se da 300 dece je novootkriveno koja se leče od raznih oblika malignih oboljenja. To su deca uzrasta od beba do 14 godina.

Poražavajuća je i činjenica takođe da se među smrtnostima kod dece, do 14 godina, na drugom mestu upravo nalaze maligne bolesti, jer nažalost za neku od ove dece koban je ishod. Maligne bolesti se nalaze na drugom mestu smrtnosti, odmah nakon povreda.

Zato smatram da je neobično važno formiranje ove komisije, smatram itekako važnim i sva ona istraživanja, svi oni podaci i sve one činjenice koje će oni utvrditi, prezentovani Narodnoj skupštini, prezentovati javnost, a nakon toga, u skladu sa zakonom, sigurno će se preduzeti i sve adekvatne mere. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 07.05.2018.

Uvaženi predsedavajući, poštovani ministri sa saradnicima, gospodo oficiri Vojske Srbije, podnela sam amandman na član 2. Zakona o vojnom obrazovanju koji inače definiše vrste vojnog obrazovanja i posebno bih naglasila – vojno stručno osposobljavanje koje se odnosi na rezervne oficire i znači njihovu obuku, obuku rezervnih oficira. Takođe, moj amandman odnosi se na zaštitu ranjivih grupa.

Želim da naglasim da Vojska Republike Srbije ima tri svoje misije. Jedna od tih misija, a to je treća, odnosi se na spašavanje, pomoć, evakuaciju, zbrinjavanje stanovništva koji su pogođeni elementarnim nepogodama i drugim katastrofama. Dok su se vojske zapadnih demokratija pripremale za nove izazove, izazove klimatskih promena, dotle je režim do 2012. godine direktno uticao na bezbednost i život građana, koji mogu biti zadešeni elementarnim nepogodama, na taj način što su prodali 874 čamaca i, ne samo čamaca, oni su prodali transportne helikoptere Mi-8, koji imaju i te kako veliku ulogu u spašavanju stanovništva.

Za razliku od njih, Vojska Republike Srbije ispunjavajući treću misiju pokazala je veliku hrabrost i odlučnost, pokazala je da je uvek uz svoj narod i svoje narod i svoje sugrađane, posebno kada su pogođeni elementarnim nepogodama.

Pokazaću fotografiju iz sela Veliko Polje, iz Obrenovca gde vojnici, vazduhoplovci spašavaju osmočlanu porodicu među kojima je jednogodišnja beba i 79-godišnja starica. Takođe i druga fotografija pokazuje veliko požrtvovanje i spašavanje stanovništva. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 07.05.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre sa saradnicima, gospodo oficiri, da je žuto preduzeće u različitim agregatnim stanjima urušavalo sistem bezbednosti, sistem odbrane, to nam je već poznato, ali žuto preduzeće u različitim agregatnim stanjima direktno je ugrozilo i položaj vojnih penzionera.

Naime, oni su pogrešno obračunali vojne penzije u vreme kada je ministar bio Šutanovac. Na taj način, naravno, oni nisu pogrešno obračunali vojne penzije, oni su samo taj novac koji je bio namenjen vojnim penzionerima potrošili nenamenski i apsolutno u neke druge svrhe, najverovatnije u svrhe luksuziranja. Naravno, Ustavni sud je utvrdio da je takva odluka pogrešnog obračuna penzija potpuno protivustavna i SNS je dolaskom na vlast isplatila pet milijardi dinara oštećenim vojnim penzionerima, uglavnom za sudske troškove.

Ono što želim da pohvalim Ministarstvo odbrane, to su svakako združene aktivnosti na planu upravljanja migracijama, to su združene aktivnosti sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a tiču se obezbeđenja naše granice prema Makedoniji i Bugarskoj od ilegalnog prelaska migranata. Moram da istaknem da je Vojska Srbije kada je u pitanju migrantska kriza, a kroz našu teritoriju prošlo je više od milion migranata, pokazala visok stepen profesionalnosti, visok stepen odgovornosti, visok stepen humanosti i visok stepen čovečnosti.

Takođe, želim da pohvalim aktivnosti koje u vojnoj bolnici preduzimaju naši medicinari u okviru baze Morava u Centralnoafričkoj Republici štiteći ranjene pripadnike UN i građane u toj državi. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 10:52