NATAŠA (STANOJA) JOVANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 16.10.1967.godine, živi u Mladenovcu, gde je završila osnovnu i srednju školu,

Diplomirani ekonomista – akademski naziv “master” drugog stepena diplomskih akademskih studija stekla na Ekonomskom fakultetu u Beogradu,

Prethodno iskustvo:

Od 20.07.2015. godine do 20.06.2016. godine bila je članica Privremenog organa GO Mladenovac, gde je svojim radom doprinela rešavanju nagomilanih problema građana Mladenovca i sagledavanju niza prioriteta delovanja u svom gradu.

Od 2002 do 2015. godine u KBM banci ( pre privatizacije 2010.godine poznata kao Credu banka AD Kragujevac) radila je kao direktorka filijale.

Od 2000. do 2002. godine radila je kao koordinatorka u marketing sektoru Holding kompanije “Petar drapšin” AD Mladenovac.

Od 1991.do 2000. godine bila je profesorka ekonomskih predmeta u “Ekonomsko-trgovinskoj školi” u Sopotu (poslovna ekonomija, statistika, marketing, finansijsko poslovanje..).

Članica Glavnog odbora Srpske napredne stranke i predsednica unije žena SNS u Mladenovcu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24.aprila 2016. godine izabrana za narodnu poslanicu.

Udata, majka jedne ćerke.

Osnovne informacije

Statistika

  • 28
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 8 meseci i 19 dana i 23 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 21 dan i 18 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.


Zahvaljujem.

Poštovana ministarka, poštovane kolege narodni poslanici, na početku današnje rasprave želim da citiram čuvenog vojvodu Živojina Mišića: „Ratovi se završiše, a naše bitke još traju. Te bitke nas učiniše kao stene jakim, samo nikad ne stajati, uvek ići napred.“ NJegove reči ne smemo zaboraviti, ali isto tako, moramo vaspitavati buduće generacije da naše velikane i naše heroje ne smeju prepustiti istoriji, nego se iznova sećati kroz ratne memorijale koje ćemo održavati kao najveću svetinju.

U Srbiji postoji negde oko četrdesetak tvrđava i mnoštvo spomenika koje treba obnoviti, održavati, memorijalne komplekse, jer njihov značaj je kulturni, istorijski, vojni i politički. Srbija nije zaboravila ni doktorku Els Inglis koja je predvodila sanitarnu misiju škotskih žena, koje su lečile ratnike i bolesnike u Prvom svetskom ratu. Vojnici Moravske divizije su podigli spomenik Crkvenac u Mladenovcu gde svakog 15. septembra dolaze ambasadori Kanade, Belgije, Velike Britanije da odaju počast ovoj hrabroj ženi. Poslednji put česma je obnovljena 1985. godine. Sadašnja vlast sa SNS na čelu čeka odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kako bi uredila spomen park, a sa donje strane se radi Badžakova ulica, za koju je postojao projekat više od 10 godina, ali realizacija je čekala SNS da je izgradi.

Pored jezika, pisma, istorije, veličina jedne države se svakako odnosi prema palim borcima i memorijalima. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Ministarstvo je uočilo neophodnost donošenja zakona o ratnim memorijalima koji se odnosi na oblast zaštite spomenika u zemlji i inostranstvu, s obzirom da su propisi doneti još u vreme SFRJ i podeljeni kad je bila podeljena na tri savezne države, tj. pre 40 godina. I drugi su imali prilike da nešto promene, ali su bili preokupirani drugim oblastima, kako se za kratko vreme obogatiti.

Na ovaj način negujemo tradiciju za buduće generacije koje dolaze, jer pored jezika, kulture, pisma, istorije, običaja i verovanja je svakako identifikacija jedne nacije. Važno je da savet bude od eminentnih osoba koje će sa punom odgovornošću se odnositi prema memorijalima, određivati prioritete, količinu sredstava za ulaganje i imati viziju razvoja okoline oko memorijalnih kompleksa i spomenika.

Kulturni turizam je u funkciji zaštite kulturnog nasleđa zemlje, jer se njegovom komercijalizacijom dolazi do preko potrebnih sredstava za ulaganje, održavanje, obnovu i zaštitu spomenika. Ovo pored materijalnog donosi i nematerijalnu korist lokalnom stanovništvu, ali i čitavoj zemlji koja jača svoj identitet, jer kulturno nasleđe je materijalnih i nematerijalnih resursa koje je čovek stvarao, ili podignete spomenike našim slavnim precima nastaradalim u borbi za otadžbinu, koji ne smeju nikada da se zaborave. Jer, zaboraviti njih znači zaboraviti svoju istoriju, a bez istorije ni jedan narod ne postoji. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Hvala, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre, poštovane kolege narodni poslanici, važno je istaći da primena Zakona o ratnim memorijalima neće stvoriti dodatne troškove ni građanima, ni privredi, jer nema dodatnih finansijskih obaveza za njegovu primenu.

Pored očuvanja i održavanja, planirana je i izgradnja novih spomenika koja mora da sadrži i predlog održavanja istih. Bitno je i to što su ratni memorijali važan deo kulturne baštine Republike Srbije, koji unapređuju poštovanje ljudskih prava, nacionalnih i verskih osećanja i tradicije.

U Mladenovcu simbol grada je spomenik srpskom ratniku od 1912. do 1918. godine i predstavlja spomen za 73 poginula ratnika sa stihovima koji su ugravirani na spomeniku – za slobodu, za ujedinjenje, za slavu. Kao što spomenik Pobedniku na Kalemegdanu i predstavlja simbol Beograda, tako i drugi gradovi imaju neke svoje simbole u vidu ratnih memorijala.

Kulturno nasleđe se predaje sledećim pokolenjima i ostavlja trag i postojanost u vremenu. Uspostavljaju se čvršće veze između istorije i turizma. Potrebno je kreirati turističke ture kojima bi se obilazili spomenici od značaja za našu istoriju. Potrebno je napraviti dodatne sadržaje, muzeje kako bi se što više turista upoznalo sa našom istorijom. Što više o njoj znaju, to će nas više ceniti, jer Srbija je mala zemlja, ali ima veliko srce.

Iz svega goreg navedenog sam podnela amandman na član 2. gde se dodaje stav 2, koji ukazuje da je adekvatno održavanje spomenika i proširenje memorijalnih kompleksa i građenje novih, na kojima ne treba štedeti, može za posledicu imati porez prihoda u budžetu Republike Srbije, a nematerijalna korist je svakako kulturni, istorijski, vojni i politički značaj Republike Srbije. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Mladenovac, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97500.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 13:39