Otvoreni Parlament | Zakon o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, za deonicu Beograd Centar - Stara Pazova između Vlade Republike Srbije,

Zakon o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, za deonicu Beograd Centar - Stara Pazova između Vlade Republike Srbije,

Sažetak

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu odobreno je zaduživanje Republike Srbije kod kineske Export-Import banke u iznosu do 320.000.000 USD za potrebe finansiranja rekonstrukcije i modernizacije pruge na deonici Beograd Centar – Stara Pazova.

Navedeno zaduživanje se realizuje na Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Republike Srbije i Vlade NR Kine, zaključenog 20. avgusta 2009. Godine. Ovaj sporazum podrazumeva realizovanje projekata u Srbiji, koji se finansiraju iz povoljnih kredita kineske Export-Import banke kao ovlašćene institucije Vlade NR Kine. Posredstvom nevedene kineske banke, Republici Srbiji je do sada odobreno oko 1,6 mlrd USD, u vidu kredita za finansiranje značajnih investicionih projekata.

Modernizacija mađarsko-srpske železničke pruge, kao tranzitnog koridora između Evroazije i zemalja Centralne i Zapadne Evrope i dela tzv. Trećeg – pomorskog kraka novog Puta svile i evroazijske ekspresne železničke veze, obezbediće Republici Srbiji integrisanje u trans-evropsku transportnu mrežu, navodi Predlagač . Preko navedene pruge se transportuje roba koja učestvuje u sporljno trgovinskoj razmeni Srbije sa preko 65%.

U cilju što skorijeg početka realizacije projekta, najpre se zaključio Ugovor za modernizaciju deonice pruge Beograd Centar – Stara Pazova, dok bi se ugovaranju modernizacije druge deonice pruge Novi Sad – Subotica – državna granica (Kelebija) pristupilo kasnije, kad se za to steknu uslovi.

Ugovorena cena po Komercijalnom ugovoru iznosi 350.162.540 USD i obuhvata usluge, nabavku, izgradnju, isporuku i ugradnju svih neophodnih elemenata za rekonstrukciju železničke pruge, deonice Beograd Centar – Stara Pazova, u dužini od 34,5 km.

Rok za izvođenje radova je 42 meseca u koji je uključen period od 6 meseci za izradu projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje radova za navednu deonicu.

Ukupan iznos kredita je 297.638.159 USD za finansiranje 85% vrednosti Projekta po Komercijalnom ugovoru, dok će preostalih 15% (52.524.381 USD) obezbediti Republika Srbija iz budžetskih sredstava, odnosno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastructure. Kredit dospeva za naplatu za 20 godina, uključujući period počeka od pet godina, sa fiksnom kamaptnom stopom od 2% godišnje.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 70
Protiv: 107
70%
107%
0%

Ključne novine

KREDIT OD PREKO 279 MILIONA DOLARA ZA MODERNIZACIJU PRUGE BEOGRAD - STARA PAZOVA

Kredit u iznosu od 297.638.159 USD se uzima od kredita kineske Export-Import banke za modernizaciju pruge Beograd Centar – Stara Pazova.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 87
Protiv: 87
87%
87%
0%

ROK ZA IZVRŠENJE RADOVA JE 42 MESECA

Preko navedene pruge se transportuje roba koja učestvuje u sporljno trgovinskoj razmeni Srbije sa preko 65%. Rok za izvođenje radova na modernizaciji pruge je 42 meseca.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 92
Protiv: 97
92%
97%
0%

KREDIT POKRIVA 85% TROŠKOVA MODERNIZACIJE, A BUDŽET SRBIJE 15% TROŠKOVA

Troškovi modernizacije u iznosu od 85% će biti pokriveni ovim kreditom, dok će 15% troškova biti finansirano iz budžeta Republike Srbije. Kredit dospeva za naplatu za 20 godina, uključujući period počeka od pet godina, sa fiksnom kamaptnom stopom od 2% godišnje.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 83
Protiv: 91
83%
91%
0%

Poslednji put ažurirano: 21.09.2021, 01:13