31. sednica Odbora za finansije, republiči budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava

23.11.2017.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava je, na sednici održanoj 23. novembra, razmotrio tri predloga zakona koji su predloženi za razmatranje na Četvrtoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, za deonicu Beograd Centar - Stara Pazova između Vlade Republike Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, kao Zajmoprimca i kineske Export-Import banke, kao Zajmodavca obrazložio je Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je istakao da se ovaj zajam odnosi na modernizaciju prve deonice pruge Beograd - Subotica, i to u delu od Beograda do Stare Pazove, ukupne dužine 34,5 km. Rok otplate zajma je 20 godina, sa grejs periodom od pet godina i odnosi se na finansiranje 85 odsto vrednosti projekta, dok se preostalih 15 odsto finansira iz budžeta Republike Srbije. Kamatna stopa je dva odsto, a taksa na nepovučena sredstva 0,25 odsto. Inače, ukupna vrednost projekta iznosi 350 miliona dolara, zaključio je Poledica.
Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su jednoglasno Predlog zakona.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između KfW Frankfurt na Majni i Republike Srbije koju predstavlja ministar finansija za Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji V obrazložio je Branko Drčelić, v.d. direktora Uprave za javni dug Ministarstva finansija koji je istakao da će se ovim zajmom finansirati projekti u vodosnabdevanju za četiri opštine u Srbiji, i to Kikindi, Paraćinu, Vrbasu i Knjaževcu. Vrednost zajma, koji je inače peti po redu kod ove finansijske institucije, iznosi 17 miliona evra, rok otplate je 20 godina uz grejs period od pet godina i sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto godišnje. Zajam će vraćati javna komunalna preduzeća u opštinama u kojima se radovi sprovode, tako što će sredstva uplaćivati u budžet Republike Srbije, a Republika dalje izmirivati obaveze prema zajmodavcu. U Kikindi će se izraditi novo postrojenje za preradu vode, u Paraćinu će se izvršiti zamena cevovodne mreže, u Vrbasu će se izraditi novi bunari i cevovod za pet okolnih sela, a u Knjaževcu zameniti cevovodna mreža i izraditi nov dovodni cevovod. Rok za izradu projеkta je dve i po godine od ratifikacije ugovora o zajmu.
Nakon kraće rasprave, članovi Odbora prihvatili su Predlog zakona većinom glasova.

Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o izmenama i dopunama finansijskih ugovora 23.761, 24.745, 25.002, 25.198, 25.497, 25.610, 25.872, 81.657 i 82.640 između Republike Srbije i Evropske investicione banke takođe je obrazložio Branko Drčelić, v.d. direktora Uprave za javni dug Ministarstva finansija. On je podsetio da su zajmovi kod EIB veoma povoljni, ali da je do potrebe za ratifikacijom ovog Ugovora došlo zbog promena u internim procedurama ove finansijske organizacije, te je bilo potrebno naći pravni osnov da Republička komisija za zaštitu u postupcima javnih nabavki može da postupa po eventualnim prigovorima.
Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su Predlog zakona jednoglasno.

Sednici su prisustvovali sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Momo Čolaković, Veroljub Arsić, dr Milorad Mijatović, Srbislav Filipović, Sonja Vlahović, Zoltan Pek, Olivera Pešić, Đorđe Milićević, Snežana R. Petrović i Goran Ćirić.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić.

Prisutni članovi

...

Aleksandra Tomić

Srpska napredna stranka
...

Momo Čolaković

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
...

Veroljub Arsić

Srpska napredna stranka
...

Milorad Mijatović

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Srbislav Filipović

Srpska napredna stranka
...

Sonja Vlahović

Srpska napredna stranka
...

Zoltan Pek

Savez vojvođanskih Mađara
...

Olivera Pešić

Srpska napredna stranka
...

Đorđe Milićević

Socijalistička partija Srbije
...

Snežana Petrović

Srpska narodna partija
...

Goran Ćirić

Demokratska stranka
Poslednji put ažurirano: 23.11.2017, 13:21