22. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

23.11.2017.

Na sednici, održanoj 23. novembra, članovi Odbora su razmatrali Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice, koji je podnela Vlada.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica istakao je da je cilj ovog Ugovora stvaranje Transportne zajednice u oblasti drumskog, železničkog, unutrašnjeg vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između Evropske unije i Strana potpisnica iz Jugoistočne Evrope (šest zemalja Zapadnog Balkana).

Potvrđivanje Ugovora ima za cilj da se postigne zajednički konsenzus na nivou regiona i da Srbija, kada bude blizu ulaska u EU, bude spremna da postane punopravni partner kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura.

Takođe, Miodrag Poledica istakao je da je cilj Ugovora da se u saradnji sa organima Uprave carine pojednostave sve granične procedure, koje se nalaze između strana potpisnica ovog sporazuma.

Potvrđivanjem Ugovora o osnivanju Transportne zajednice razviće se petogodišnji planovi koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju transportne infrastrukture u drumskom, vodnom, železničkom i vazdušnom saobraćaju i otvara se mogućnost korišćenja međunarodnih finansijskih fondova.

Državni sekretar je upoznao članove Odbora sa podatkom da je tokom prošle godine kroz program IPA Evropske Unije iz 2015. godine, Srbija po prvi put dobila grant u iznosu od 80 miliona evra za transportnu infrastrukturu.

Uz Ugovor o osnivanju transportne zajednice priložena je Deklaracija Republike Srbije u kojoj se ukazuje da je, u skladu sa međunarodnim pravom, teritorija Kosova i Metohije pod međunarodnom upravom u sastavu Republike Srbije i da prihvatanje Ugovora od strane Republike Srbije ne može da se smatra priznavanjem nezavisnosti „Kosova“, istakla je Vesna Laković, viši savetnik u sektoru za međunarodne odnose.

Posle kraće rasprave, članovi Odbora su jednoglasno predložili Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice.

Na Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice, narodni poslanik dr Aleksandar Martinović podneo je amandman na član 4. Predloga zakona, a Odbor je većinom glasova predložio Narodnoj skupštini da isti prihvati.

Sednici je predsedavala zamenica predsednice Odbora Stefana Miladinović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, dr Vladimir Orlić, Radoslav Cokić, Krsto Janjušević, Zoran Milekić, Ivana Stojiljković, Dalibor Radičević, Ognjen Pantović i Snežana B. Petrović.

Prisutni članovi

...

Stefana Miladinović

Socijalistička partija Srbije
...

Ivana Nikolić

Srpska napredna stranka
...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
...

Radoslav Cokić

Srpska napredna stranka
...

Krsto Janjušević

Srpska napredna stranka
...

Zoran Milekić

Srpska radikalna stranka Srpska napredna stranka
...

Ivana Stojiljković

Srpska napredna stranka
...

Dalibor Radičević

Srpska napredna stranka
...

Ognjen Pantović

Srpska narodna partija
...

Snežana B. Petrović

Partija ujedinjenih penzionera Srbije
Poslednji put ažurirano: 23.11.2017, 13:23