Otvoreni Parlament | Zakon o dopunama Zakona o javnim preduzećima

Zakon o dopunama Zakona o javnim preduzećima

Sažetak

Zakon o javnim preduzećima usvojen je 2016. godine i od tada nije podlegao izmenama i dopunama. Predlog o dopunama Zakona o javnim preduzećima ušao je u proceduru Narodne skupštine Republike Srbije 14.11.2019. godine. Organizacije civilnog društva su predložile dopune u pogledu pojedinih članova čijim bi se definisanjem poboljšali izborni uslovi. Kako je pojedine odredbe, koje se odnose na odgovornost lica u javnom preduzeću, neophodno dopuniti ovim zakonom se taj nedostatak rešava.

PROŠIRENJE ODGOVORNOSTI DIREKTORA

Dopune koje se unose u ovaj zakon najpre se odnose na preciziranje osnova kojim se direktor koji koristi javne resurse razrešava. Pod tim se misli na direktora koji koristi resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade. Pored toga, direktor se razrešava i ukoliko mu je bilo poznato da njegov zaposleni ili angažovani po drugom osnovu zloupotrebljava javne resurse preduzeća u političke i stranačke svrhe a on nije preduzeo radnje da to spreči.

KAZNENE ODREDBE

Takođe, vrši se dopuna kaznenih odredaba kojima bi bilo omogućeno novčano kažnjavanje odgovornog lica u slučaju kršenja pomenutih odredaba.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 119
Protiv: 125
119%
125%
0%

Ključne novine

ODGOVORNOST ZA ZLOUPOTREBU

Ovim dopunama se proširuje odgovornost direktora za korišćenje javnih resursa preduzeća u političke i stranačke svrhe.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 107
Protiv: 121
107%
121%
0%

SANKCIJE

Uvodi se kažnjavanje odgovornih lica koja zloupotrebe javne resurse.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 103
Protiv: 120
103%
120%
0%

Poslednji put ažurirano: 30.06.2022, 18:41