Otvoreni Parlament | Zakon o dopunama Zakona o javnim preduzećima

Zakon o dopunama Zakona o javnim preduzećima

Sažetak

Zakon o javnim preduzećima usvojen je 2016. godine i od tada nije podlegao izmenama i dopunama. Predlog o dopunama Zakona o javnim preduzećima ušao je u proceduru Narodne skupštine Republike Srbije 14.11.2019. godine. Organizacije civilnog društva su predložile dopune u pogledu pojedinih članova čijim bi se definisanjem poboljšali izborni uslovi. Kako je pojedine odredbe, koje se odnose na odgovornost lica u javnom preduzeću, neophodno dopuniti ovim zakonom se taj nedostatak rešava.

PROŠIRENJE ODGOVORNOSTI DIREKTORA

Dopune koje se unose u ovaj zakon najpre se odnose na preciziranje osnova kojim se direktor koji koristi javne resurse razrešava. Pod tim se misli na direktora koji koristi resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade. Pored toga, direktor se razrešava i ukoliko mu je bilo poznato da njegov zaposleni ili angažovani po drugom osnovu zloupotrebljava javne resurse preduzeća u političke i stranačke svrhe a on nije preduzeo radnje da to spreči.

KAZNENE ODREDBE

Takođe, vrši se dopuna kaznenih odredaba kojima bi bilo omogućeno novčano kažnjavanje odgovornog lica u slučaju kršenja pomenutih odredaba.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 182
Protiv: 191
182%
191%
0%

Ključne novine

ODGOVORNOST ZA ZLOUPOTREBU

Ovim dopunama se proširuje odgovornost direktora za korišćenje javnih resursa preduzeća u političke i stranačke svrhe.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 175
Protiv: 185
175%
185%
0%

SANKCIJE

Uvodi se kažnjavanje odgovornih lica koja zloupotrebe javne resurse.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 170
Protiv: 172
170%
172%
0%

Poslednji put ažurirano: 11.05.2024, 05:06