Otvoreni Parlament | Zakon o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Zakon o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Sažetak

Petnaest dana nakon usvajanja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, na sednici na kojoj je 178 narodnih poslanika glasalo za i dva protiv, jednoglasno je usvojen Zakon o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi sa 193 glasova narodnih poslanika. Povod za ovako brze izmene je bilo nezadovoljstvo građana prvobitnom verzijom zakona ispoljeno kroz ulične proteste.

Prethodni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je bio na snazi od 1994. godine i poslednji put je revidiran 1998. godine. Donošenje novog Zakona o referendumu čekalo se 15 godina, od kada je 2006. promenjen Ustav Srbije, koji je ukinuo cenzus na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. Novi zakon o referendumu i narodnoj inicijativi usvojen je radi usklađivanja sa aktuelnim Ustavom a u svrhu trenutno predloženih izmena Ustava koje moraju biti potvrđene na referendumu.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 61
Protiv: 38
61%
38%
0%

Ključne novine

UKIDA SE PLAĆANJE NAKNADE ZA OVERU POTPISA ZA NARODNU INICIJATIVU

Ukida se plaćanje naknade za overu potpisa za narodnu inicijativu (usvojenim Zakonom bila je predviđena naknada od 40 dinara po potpisu). Overu potpisa vršiće samo gradske i opštinske uprave a ne i javni beležnici kako je bilo predviđeno Zakonom.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 49
Protiv: 42
49%
42%
0%

PREDSTAVNICI PODNOSIOCA ZAHTEVA ZA REFERENDUM MOGU UČESTVOVATI U RADU NADLEŽNE IZBORNE KOMISIJE I GLASAČKIH ODBORA

Precizirano je da narodni poslanici, birači i drugi podnosioci zahteva na osnovu kojeg je doneta odluka o raspisivanju referenduma mogu odrediti svoje predstavnike (člana i zamenika člana) u nadležnu izbornu komisiju i glasačke odbore (Usvojenim Zakonom bilo je predviđeno da podnosilac zahteva na osnovu kojeg je doneta odluka o raspisivanju referenduma može odrediti svoje predstavnike (člana i zamenika člana) u organe za sprovođenje referenduma).

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 56
Protiv: 41
56%
41%
0%

PRODUŽENI PERIODI VAŽENJA ODLUKA SA REFERENDUMA

Rok nakon kog Skupština može doneti akt suprotan aktu odnosno pitanju potvrđenom na referendumu, ili izmenama i dopunama tog akta menjati suštinu potvrđenog akta odnosno pitanja, produžen je sa dve na četiri godine, uz obavezu sprovođenja savetodavnog referenduma o tom pitanju. Na četiri godine produžen je i rok nakon kog se može ponovo odlučivati na referendumu ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja.

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 51
Protiv: 43
51%
43%
0%

Poslednji put ažurirano: 27.04.2024, 12:28