Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Dobrislav Prelić

Govori

Dame i gospodo narodni poslanici, ova knjiga od 961 strane koja se zove budžet Republike Srbije, pre svega je dokaz neodgovorne i neozbiljne politike Vlade Republike Srbije. jedne promašene politike koja je svoju potpunu kapitulaciju i poraz doživela 9. decembra.
Suluda politika da evropska politika nema alternativu doživela je potpuni krah. Ovim budžetom se predviđa pre svega, da se prevare naši građani, da pokušate da prevarite građane Republike Srbije još jednom i da iskoristite novac poreskih obveznika i građana Srbije u predizbornoj kampanji.
Srpska radikalna stranka u kontinuitetu insistira na tome da Vlada Republike Srbije, jednostavno pokaže više razumevanja za naš agrar. Imamo prilike da ovim predlogom budžeta vidimo da vas to, gospodine Cvetkoviću, apsolutno ne zanima. Priče koje ste nam servirali i koje sadašnji ministar, posle ove jeftine šminke sa buvljaka i rekonstrukcije Vlade, Dušan Petrović iznosi ovde, da će biti uloženo jako puno u naš agrar.
Danas smo svedoci da od toga apsolutno nema niša. Fiktivno ste prikazali da će biti nešto više para u poljoprivredi, a u stvari biće manje nego u 2011. godini. Jer obaveze koje imate iz prethodnog perioda morate da ispunite do 31. januara uredbom kojom ste obavezali. Naši građani moraju da budu svesni da ova Vlada Republike Srbije jednostavno je istrošila sve kredite, da je ovaj budžet sastavljala bilo koja politička partija koja sedi danas u republikom parlamentu, dovde do SRS ne bi bilo apsolutno nikakve razlike. Niti ima razlike, gospodine Cvetkoviću između vas i DS, niti bi bila razlika između ovih izdajnika i njihovog kandidata za premijera.
Dame i gospodo narodni poslanici, predložio sam da se član 5. stav 1. Predloga zakona briše. Naime, SRS smatra da je neophodno brisati ovaj član jer stvara uslove za friziranje obezvređene vrednosti imovine u postupku privatizacije.
Iskustvo, gospodine Cvetkoviću, koje imamo kada je privatizacija u pitanju više nego ozbiljno nam daje za pravo da sumnjamo u sve, a pre svega ove izmene i dopune nam liče na Mlađana Dinkića. Znate, u poreskoj upravi, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ko nema značku njegovu, ne može da sedi. Onda se bace, pre svega, na ove privatizacije koje nisu uspele, gde su obezvredili totalno imovinu, kao hijene i hobotnice da očerupaju sve. Postave svoje ljude da mogu da kontrolišu sve, nađu kako oni to vole da kažu strateškog partnera i normalno uzmu jedan ogroman deo kolača. Vi ste se sami uverili u to. Sa vama je sedeo 11 godina. Doduše kasno. Posle onog vašeg znojenja i kada ste ga najurili iz Vlade, on kao da nije sedeo sa vama 11 godina. Ali, na svu sreću i građani Srbije vrlo dobro znaju šta je urađeno u ovih prethodnih 11 godina i mislim da, pre svega, Mlađana Dinkića niko više ne može ozbiljno da shvati.
Da li može budžet da se puni tako? Maločas vam gospodin Krasić reče – naplatite od Miškovića, od Dragoljuba Markovića, od Beka. Predsednik Tadić kaže da u Srbiji ima nepristojno bogatih ljudi. Predlaže da napravi most i da se zove "Most tajkuna". To može kod vas. Kod nas će oni svi u zatvor i biće im oduzeta ta imovina. Budite sigurni u to.
Dame i gospodo narodni poslanici, ovaj amandman koji sam podneo u ime SRS, verujte, očekivao sam da ga odbijete, sa željom da mogu da objasnim građanima kakva je politika DOS od 2000. godine,  da ne dozvolite da jemstvo može da da drugo privredno lice. Ne mogu da verujem da vam je posle 11 godina ove vaše fenomenalno izvedene privatizacije došlo iz zadnjeg dela leđa u glavu.
Navešću vam jedan konkretan primer. Prvo preduzeće koje je sada vaš zaštićeni svedok Mile Jerković kupio, kupio je šiptarskim parama, od šiptarskim mafijaša. Onda je kao zalog davao to preduzeće za drugo. Između ostalog, kupio je mnoga poljoprivredna preduzeća, mnoga saobraćajna preduzeća. Davao je garancije, normalno od prethodnih preduzeća koja je kupio, koja su imala tendersku vrednost od 2 miliona evra, a banka je priznala garancije, po čijem nalogu, ne znamo, od recimo sedam miliona evra. Sada ste se setili ovoga.
Između ostalog, jedna privatizacija je bila i Šarićevim parama, ako se sećate? To je utvrđeno. Ali, treba da se zamislite. Tomislav Nikolić je već rekao da će mu Šarić, a on pravi svoj novi kabinet, biti ministar za omladinu i sport.
SRS je svakako uspela u svojoj misiji, odnosno poslanici u ovom mandatu. Danas je 92% građana Srbije protiv NATO-pakta i 75% građana je protiv ulaska u EU. Svoju obavezu smo izvršili. Svakako je 95% građana za to, da se Vojislav Šešelj vrati u Srbiju i da bude predsednik države.
Dame i gospodo narodni poslanici, kolega Dejan Mirović je podneo amandman, pre svega, u cilju da iznesemo stava SRS da ne samo da nismo za harmonizaciju propisa sa EU, nego SRS nikada neće biti za to da Srbija uđe u EU, ni pod kojim uslovima. Kada smo rekli – međunarodnim propisima, pre svega smo mislili na saradnju sa Ruskom Federacijom.
Gospodine ministre, jako lepo pričate, ali je stvarnost sasvim drugačija. Da je Srbija trenutno u EU dobila bi milijardu i 600 miliona dinara, ali nije. Kakve su mogućnosti Srbije kada je poljoprivreda u pitanju? Ogromne. Da li će Srbija ući u EU? Neće. Naveli ste primer Holandije. Naš suficit milijardu i 200 miliona dolara će biti, nadam se ove godine, a možda čak i nešto više. Koliki je suficit Holandije? Samo nešto malo je površinski veća od srpske AP Vojvodine. Holanđani su dolazili kod nas da kupe zemljište, da skinu samo sloj 20 santimetara obradivog poljoprivrednog zemljišta, da plate tržišnu cenu i da posle toga šta ministarstvo bude zahtevalo od njih urade, da li da pošume, da li da zalivade itd.
Odgovorno tvrdim i da je to urađeno da bi naša zemlja ponovo rađala, s obzirom na svoj kvalitet kakav ima.
Srbima gubi jednostranom primenom Trgovinskog sporazuma oko 130 miliona evra godišnje. Jedina smo država koja sa Ruskom Federacijom ima bescarinski odnos. Da li ga koristimo? Jako malo. SRS smatra da treba mnogo više to koristiti. Kada ste u teškoj situaciji, pomoć se traži od prijatelja, nikako od neprijatelja. Rusi su nedvosmisleno pokazali da su prijatelji Srbiji. Siguran sam da imaju interesa da ulažu u poljoprivredu, čak i više od onoga što kažete, da bi Srbija imala eventualnim ulaskom u EU. To je isto kao ono magare koje je trčalo za šargarepom ceo dan, a uveče dobilo pomije.
Gospodine ministre, sada treba ulagati, treba živeti. Ruska Federacija je tu i svakako želi da pomogne Republici Srbiji. Mislim da ne koristite dovoljno svoje resurse. Imate običaj da pričate ovde o budžetu za sledeću godinu. Zdravlja bože, videćemo koliki je vaš autoritet da se poveća budžet za poljoprivredu i imaćemo priliku da razgovaramo o tome. Zahvaljujem se.
Gospodine ministre, kako ste vi rekli gospodinu Stevanoviću, tako ja vama da kažem za ovo poslednje što ste rekli, kažete, ako ima indicija da bilo šta, ako su zakonske nepravilnosti, ako se ne poštuje zakon i itd, a SRS u kontinuitetu upozorava na genetski modifikovane organizme. Inspekcija, šta uradi, uradi. Ne mogu da stignu da obiđu sve parcele, to je činjenica, to znate i vi.
Šta se dešava sa onim što se ne uništi? Nemojte da mi kažete da ne znate, da kada se završi otkup, da se onda kompletna količina ne otkupi. Čak su na terenu predlagali, a zbog velike materijalne štete, zbog ljudi koji se nalaze u teškoj situaciji, da država organizuje otkup na mestima, da se preradi u biodizel, nikako. Zakon je izričit i tačka.
Otkupljujete na kraju kampanje gospodine ministre i znate ko otkupljuje, i tačka.
Ne možete dvostruke aršine primenjivati. To nije korektno prema našim poljoprivrednim proizvođačima, a vi vrlo dobro znate kako je došlo na naše tržište, ko je uvezao kakve koristi ima od toga, jer očigledno je da predizborna kampanja počela.
URS su krenuli, jedan od glavnih ciljeva je ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju. Nemojte, gospodo, uvaženi naši poljoprivredni proizvođači, valjda vam je dovoljno šta je uradila Ivana Dulić-Marković sa poljoprivredom, ona je uvezla genetski modifikovanu soju.
Svi bi danas, to će biti jedan od osnovnih ciljeva u kampanji, da unaprede naš agrar. Bilo je bespovratnih sredstava i ranije, gospodine ministre, vi kažete, predpristupnih fondovi, bilo je i ranije, znate ko ih je delio, vaš koalicioni partner. Kako? Neozbiljno, neodgovorno, bez ikakve kontrole, ali su zato znali ono što najbolje znaju da uzmu procenat.
Lako je našem poljoprivredniku da izabere kome će da veruje i da poverenje u narednom periodu.
Dame i gospodo narodni poslanici, gospodine ministre, verujte posle vaših diskusija i na prethodni amandman gospodina Stevanovića i na ove koleginice Marine Toman, pažljivo sam vas slušao i očekivao sam da prihvatite oba. U vašem obrazloženju za vreme diskusije. Očigledno je da ste vi iskusan političar, ali mislim da i vi koristite svakako prisustvo danas u Narodnoj skupštini i braneći ovaj zakon, odnosno amandmane za pred izbornu kampanju.
Realnost je sasvim nešto drugo, a vi stvarno afirmativno pričate kada je naša poljoprivreda u pitanju. U tom delu možemo da se složimo ali ima stvari gde stvarno ne možemo da se složimo, pa čak u vašim diskusijama u par momenata sam bio u dilemi da li ste čitali program SRS-a kada je agrar u pitanju. Pa onda se opet vratite na nešto je pre svega prepoznatljivo za vas, a to je da EU nema alternativu, pa i ovakvim obrazloženjima kao i sada ovde za ovaj amandman.
Ima stvari kojih ste se dotakli, koje su svakako istinite ali vaše obrazloženje nije bilo pre svega ubedljivo i tačno. Jeste da je povećan izvoz mleka, ali razlog svakako nije u merama Ministarstva poljoprivrede niti Ministarstva trgovine.
Razlog je jednostavan što je bila nestašica i što su, pre svega, monopolisti, a ono što SRS i pričala ovde da "Imlek" drži monopol, nije nam se verovalo, pa je kasnije čak i DRI utvrdila da drže monopol i vi to vrlo dobro znate. Sada nestašicu daleko fleksibilnije mogu da kažem, prosto rečeno. Nema više stvari, nisu toliko zahtevni. To je bilo strašno, gospodine ministre.
Koliko bakterija, somatskih ćelija, tačka mržnjenja, samo da se skine cena, da se skine cena. Govorili smo da je problem i što nema nezavisne laboratorije, nadam se da ćete se složiti.
Jeste da je predizborna kampanja bukvalno počela i to svakako i vi koristite ovde što je vaše legitimno pravo, ali verujem da je i naše legitimno pravo da iznesemo svoj stav. Mislim da, pre svega, naši građani neće verovati onima koji su držali Ministarstvo poljoprivrede, tu pre svega mislim na ove iz G17, sada URS …
(Predsedavajuća: Narodni poslaniče, molim vas da poverujete da ću se ja čvrsto držati odredbi Poslovnika Narodne skupštine. Tako da vas molim o temi dnevnog reda.)
Tu nemam nikakvu dilemu gospođo Čomić…
(Predsedavajuća: Za početak odlična stvar i možete imati poverenja u predstavnika jedne institucije. Dakle, o temi dnevnog reda.)
Imam hrabrosti da kažem, a pogotovu kada sam ja u pitanju, ali dobro.
Gospodine ministre, ako ste čitali program SRS još samo da počnete da ga primenjujete imaćete našu podršku. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, podneo sam amandman na član 7. koji svakako nije prihvaćen. Nismo ni očekivali, s obzirom da se radi o nukleidama i nečemu gde je SRS principijelna. Tu pre svega mislim na sve ono što se izdešavalo nama, kada su vaši prijatelji u pitanju, još 1999. godine i od bombardovanja naše zemlje.

Moramo biti oprezni svakako, s obzirom da ovaj predlog zakona dolazi iz kuhinje koju je ministarstvo, politička partija vodila devet godina i znamo šta smo sve trpeli i na šta smo sve nailazili, na kakve probleme u zdravstvu u prethodnom periodu. Da ne pričamo gospodine ministre, da se malo prisetimo nabavke vakcina i svega ostalog što je vezano za to ministarstvo, pod vođstvom ove nove političke partije koja pokušava promenom imena da prevari naše građane.

Svakako da SRS nikako ne može da podrži pre svega ovu samoubilačku i bolesnu ambiciju da EU nema alternativu, da neke stvari jednostavno ne možemo da zaboravimo, da neko ko je naneo toliko zla građanima Republike Srbije i Republici Srbiji, jednostavno, preko tih stvari ne možemo apsolutno da pređemo. SAD i NATO pakt su rešili i našli načina kako da se oslobode nuklearnog otpada. Tako što su istovarali na teritoriju naše zemlje i u mnogim drugim zemljama municiju sa osiromašenim uranijumom. Takva sudbina je, na žalost, pored Srbije zadesila i Irak i Avganistan, a na redu i ostale zemlje. U 78 dana agresije NATO snage bombardovale su 112 puta teritoriju bivše SRJ sa municijom koja sadrži osiromašeni uranijum. Kontaminirana je 91 lokacija, odnosno jedna u Crnoj Gori, devet u užoj Srbiji, dok je 81 mesto zatrovano na teritoriji KiM. Samo još da napomenem da su sva bombardovanja izvršena ispod tzv. 44 paralele.

Na teritoriji naše južne pokrajine ostavljeno je više od devet tona osiromašenog uranijuma, a u Srbiji više od jedne tone i nuklearnog otpada. Svakako da tako nešto ne možemo da podržimo. Pitao bih vas kakvu uopšte kontrolu imate kada je naša južna pokrajina u pitanju? Poznato vam je da se tamo nalazi "Bonstil", američka baza. Trgovina ljudskim organima, sumnja se da je zlikovcu Tačiju u mnogome potpomognuto iz "Bonstila", da su oni imali tamo aparature, odnosno sve medicinsko što im je bilo potrebno u tom momentu za odstranjivanje ljudskih organa. Srbija tamo nema nikakvu kontrolu, ali moram da vam napomenem da "Bonstil" ima daleko širi značaj nego što to navodno on ima kod regionalnog značaja. U stvari, suština je da se ne dozvoli Srbiji da se Ruska Federacija približi Srbiji.

Moram da vam napomenem da su SAD bombardovale Vijetnam sa narandžastim agensom. Znate da je apsolutno uništena kompletna vegetacija, ali ne radi se samo o vegetaciji, ostala je gola zemlja. Posledice su se osetile tek kasnije, kada su se rađala deca sa deformitetima, a činjenica je da i kod nas od 1999. godine je jako puno obolelih od karcinoma. Uzrok je jednostavno bombardovanje i naši neprijatelji kojima nikada ne možemo da oprostimo tako nešto, a ne da sledimo njihovu bolesnu ambiciju. Vidimo šta se dešava i danas na KiM, da jednostavno ova vlada nema rešenje i da pristaje apsolutno na sve.

Plašimo se da, ako uskoro ne bude došlo do značajnih promena u Srbiji, pre svega do promene državne politike, da u ovih prethodnih 11 godina, sve što je urađeno da ako se tako nastavi, da će ovde pisati samo kod nas u Republici Srbiji, da ćemo jednostavno nestati i da će pisati i da će stajati jedan znak na kome će pisati ovde je nekad bila zemlja Srbija, koju je prodala njena sopstvena Vlada i uništila svoj narod.

SRS nikada i ni pod kojim uslovima neće biti ni za EU, ni za NATO pakt. Nikada nećemo odustati, pre svega od ideje velike Srbije i srpskog nacionalizma. Mislim da ste prihvatili jednu odgovornost, s obzirom na vašu karijeru i reputaciju, da vam to nimalo nije trebalo, ali svakako sada branite i ove zakone, ali se nadam da više nećete biti u prilici da sastavljate Vladu po nalogu EU i SAD. Bukvalno ne možete da se oduprete ni EU ni NATO paktu. Samo ne znam da li ima nešto na šta nećete pristati. Da li postoji nešto na šta nećete pristati? Ovo je stvarno prosto neverovatno i izjave samog predsednika, juče gde poziva KFOR da ne bombarduje, da ne napada naše ljude, a ujedno poziva i naše ljude da se sklone sa barikada. Moram da vas podsetim da od kada je došao KFOR da je 1000 srpskih žrtava...
Siguran sam da gospođo Đukić-Dejanović i vi ne mislite tako ali kao lekar mislim da ste svesni kakve su sve posledice od NATO bombardovanja, ali dobro. Kažem, mi se nikada nećemo posuti pepelom i za nas nikada vaši prijatelji neće biti naši prijatelji, a nadam se da je ovo bio poslednji put kada ste uspeli da prevarite naše građane. Zahvaljujem se.
Dame i gospodo narodni poslanici, gospođo Malović, ako je SRS imala neke dileme, posle ovog vašeg javljanja apsolutno više nemamo dileme. Zakon je stvar koaliconog dogovora, ali ste takođe dali jasna doznanja da niste sigurni da ćete imati većinu u danu za glasanje. S obzirom da su ovde podneti amandmani i od Lige socijaldemokrata i od SDP, način na koji su obrazlagali amandmane gospođica Jerkov i gospodin Meho Omerović, Bogami, kako se Nada ustrčala danas ovde, nismo sigurno da ćete imati većinu. Apsolutno se ne bih iznenadio da je ovde pisalo – na predlog Saveza vojvođanskih Mađara Vlada Republike Srbije predlaže Narodnoj skupštini zakon o rehabilitaciji. Tada bi sve bilo jasno, mada je i ovako jasno. Pre tri godine sam govorio o ovome o čemu mi danas raspravljamo…
(Predsedavajući: Gospodine Preliću, amandman gospodina Martinovića glasi da se st. 4. i 5. u članu 5. briše. Molim vas, o amandmanu.)
Ovo je uvod, gospodine Novakoviću.
Znate, pre tri godine sam govorio o ovome o čemu mi danas raspravljamo, konkretno o predlogu Aleksandra Martinovića da se u članu 5. stavovi 4. i 5. brišu. Ako ne prihvatite ovaj amandman, to znači da se nastavlja rasparčavanje Srbije. Ubeđen sam da ćete, kao što ste rekli, čekati dan za glasanje, da ćete razmisliti o tome da prihvatite ovaj amandman. Ako ne prihvatite ovaj amandman, nastavlja se dalje rasparčavanje Srbije. Vojvodina će biti Republika. To je u stvari cilj ovog zakona o rehabilitaciji. Sada ću vam objasniti i zašto. Gospodin Martinović je predložio da se brišu članovi 4. i 5, odnosno stavovi.
U zakonu doslovce stoji ovako, zbog građana Srbije: "po sili zakona rehabilituju se i lica koja su po principu kolektivne odgovornosti proglašena za ratne zločince, odnosno učesnike u ratnim zločinima, koja nisu izgubila jugoslovensko državljanstvo i nisu izvršila ili učestvovala u izvršenju ratnih zločina. Po sili zakona rehabilituju se i lica kojima je Ukazom Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ ukinuto državljanstvo i konfiskovana celokupna imovina".
Vidite, gospođo Malović, zbog toga sam ja pre tri godine dobio opomenu. Zato što sam bio u Nemačkoj, kod tzv. folksdojčera, kod podunavskih Nemaca koji su živeli u Bačkoj, Sremu, srpskoj Slavoniji, srpskoj Baranji. Oni masovno dolaze u poslednje četiri godine u Srbiju, konkretno u Vojvodinu. Zar da rehabilitujete folksdojčere, pripadnike SS divizije "Princ Eugen"? 90% ljudi koji su živeli u vojvodini su bili u nacističkoj jedinici "Princ Eugen". Svedok sam toga, gospođo Malović.
Tada, kada sam bio u Nemačkoj sa podunavskim švabama, ministar unutrašnjih poslova Bavarske je rekao doslovce – da je sve dogovoreno sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem za povraćaj imovine iz Zakona o rehabilitaciji. Pre jedno dve nedelje su podunavski Nemci bili u Vojvodini i jedan od njihovih predstavnika je rekao da se nada da poslednji put dolazi kao gost u Vojvodinu. Da sledeći put kada bude došao, da će doći u svoju domovinu. Pa, Šta to znači, gospođo Malović?
Gospođica Jerkov je izašla (a, tu je), hteo sam da joj kažem da je iznenađena da podnese isti amandman kao i ova tzv. SNS. Ne morate gospođo Jerkov da budete uopšte iznenađeni, nikakve razlike između njih i Borisa Tadića nema. Čak se vojvoda od kazana trudi maksimalno da vašim evropskim prijateljima pokaže i dokaže da će on brže rasparčati Srbiju od Borisa Tadića. Tako da nemojte uopšte da budete iznenađeni. Samo, videćemo gospođice Jerkov kako ćete glasati u danu za glasanje kada je Zakon o rehabilitaciji u pitanju.
Gospođo Malović, iskreno se nadam da nećete dozvoliti da Vojvodina dobije prerogative državnosti, mada ih već ima u velikoj meri i da ćete prihvatiti ovaj amandman gospodina Martinovića. Ako ne budete prihvatili amandman, bićete direktno odgovorni za ono što će se desiti u Vojvodini. Posle ovoga što vam se dešava na KiM, sledeći korak je Vojvodina. Da li ima nešto našta nećete da pristanete kada su ucene u pitanju?
Jasno je da je mađarski, čini mi se ministar inostranih poslova, rekao da, ako se ne usvoji Zakon o rehabilitaciji, neće podržati Srbiju 9. decembra na putu da dobije eventualni status kandidata i početak datuma pregovora. Pokažite jednom da želite dobro Srbiji i da mislite o građanima Srbije.
Dok raspravljamo danas o ovome što je jako bitno, pogotovo kada je u pitanju ovaj amandman, naši ljudi na KiM su u životnoj opasnosti. Koliko mislite o građanima Srbije, pogotovo o našoj južnoj pokrajini i o Srbima u južnoj pokrajini, dovoljno govori da Odbor za KiM ne može da se održi. Dobili smo informaciju da su predstavnici Vlade upravo došli i nadamo se da će doći pred Narodnu skupštinu i deklaracija o KiM i da će biti zakazana hitna sednica.
Još jednom vas molim, gospođo Malović, da se ne bi desilo sa Vojvodinom ovo što se desilo na KiM, da prihvatite ovaj amandman. Pogledajte današnju štampu i šta je rekao Dragan Veselinov, da se čudi Vladi Vojvodine zašto ne raspiše referendum da postane republika. Znači, korak po korak se ide ka istom cilju, a to je beogradski pašaluk i pakt koji ste vi 2000. godine potpisali sa đavolom i EU. Zahvaljujem se.
Više je nego jasno, gospođice Jerkov, da ovim zakonom žele da se rehabilituju i hortijevci i folksdojčeri. Nemojte da zamajavate javnost, jer vam neće poći za rukom. Ideološka opredeljenja su apsolutno jasna. Ja i SRS se nikada nećemo odreći ideje velike Srbije, a ne znam kako ćete vi, ako budete uspeli, obzirom šta sve pripremate Vojvodini, pre svega da se dogovorite sa SVM, jer ste vi već Srem obećali Hrvatima.
Zato neka svako vodi računa i o svojoj ideologiji i o svom ponašanju, ali budite sigurni da vam srpski radikali neće dozvoliti dalje rasparčavanje Srbije.
Uvaženi narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, danas imamo tri zakona u objedinjenoj raspravi. Imamo Predlog zakona o zdravstvenoj ispravnosti predmeta od opšte upotrebe, Zakon o biocidnim proizvodima i Zakon o hemikalijama.
Naime, ova tri zakona su međusobno povezana, svakako, ali je za njih interesantno što nadležnost imaju više ministarstava. Mislim da su nadležnosti tu isprepletane. Tu imaju nadležnost Ministarstvo za zaštitu životne sredine, MUP i Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i sada trgovinu, pošto su ta dva ministarstva spojena.
Obzirom da ove izmene i dopune zakona i nisu tako obimne, bilo je prirodno za ovu vladajuću većinu da dođu izmene i dopune posle godinu dana, u tom delu nismo iznenađeni. U Zakonu o hemikalijama se menja osam članova, u Zakonu o biocidnim proizvodima 14 članova. Na prvi pogled deluje da su to uglavnom tehničke stvari, ali mislim da tu ima dosta toga što je problematično. Posebno je diskutabilno i mora se posebno voditi računa kada nešto dolazi iz "kuhinje G17 plus", sada URS, obzirom da su oni imali to ministarstvo i svog ministra u prethodnom periodu, dok vi niste došli. Nažalost, prethodnih 11 godina smo imali toliko gorka iskustva, ne da moramo biti oprezni, već mislim da ne može ništa da se podrži. Kažem, imamo tako loše iskustvo. Da ne pominjemo ovu vakcinu gde je država oštećena za 1,5 miliona evra, kao i sve afere koje stoje iza njih.
Svakako da SRS, ne samo da ne možemo da podrži tako nešto i da prati takvu politiku, već su naše politike totalno različite. Pre svega, SRS se nikada neće odreći svoje politike, tu mislim na državne i nacionalne interese. Nikada i ni pod kojim uslovima nećemo biti za EU i NATO pakt i nećemo se odreći ideje velike Srbije, za razliku od kolega iz suprotne političke opcije, kojima ne može da se veruje. Neko kaže da uvek stoji uspravno, a treba imati, pre svega obraz i stajati uspravno posle svih tih afera.
Naš predsednik se dobrovoljno predao u Hag da štiti interese srpskog naroda, a ne da uđe u NBS sa čarapom na glavi. Mislim da je tu razlika ogromna i da o tome ne treba diskutovati i postavljati pitanje.
Navešću samo par primera, pre svega kada je Agencija za lekove u pitanju, tu smo imali prilike da vidimo da mnogo što ulazi u Srbiju da jednostavno ne osporavajući personalni kredibilitet, ali da jednostavno nije moguće iskontrolisati sve. Navešću vam samo par primera.
Recimo juče smo u štampi imali priliku da čujemo da će botoks biti zabranjen, jel se pojavila jedna otrovna supstanca. Vaše kolege su, jednostavno bile šokirane. Da ne ponavljam da smo imali zeleni čaj koji je povučen iz upotrebe. Da napomenem doloreksu, lek za migrenu, koji je stavljen u promet bez dozvole, bez dozvole Agencije za lekove. Čak nije moglo ni da se ustanovi šta je štetno u toj svilenoj bubi. Znate i sami da je pet godina bila na našem tržištu. Mislim da je tako nešto nedopustivo. Imali smo prilike pre neki dan da je žena pala u komu zbog farbe. Zbog farbe za kosu. Tako da se mora stvarno obratiti pažnja i jednostavno da bude mnogo veća kontrola pri uvozu takvih stvari.
Kada je reč o biocidnim proizvodima i Zakonu o hemikalijama mislim da su to dva jako važna zakona, ali koja se ne primenjuju u potpunosti, na žalost kod nas u Republici Srbiji. Znamo svi da su mikro organizmi i drugi neželjeni organizmi, da se razvijaju svuda gde postoje izvori hrane i vlage. Njihovo prisustvo i štetni efekti narušavaju kvalitet života i proizvodi utiču na proizvodne procese.
Biocidni proizvodi koriste se da hemijski ili biološki unište nepoželjne organizme kada se ti organizmi pojave u neprihvatljivom broju i na mestima gde ugrožavaju zdravlje ljude i negativno utiču na životinje ili životnu sredinu. Na žalost i Ministarstvo za zaštitu životne sredine u tom delu pre svega mislim na naše prerađivače, nemaju adekvatnu kontrolu, čak mnogima gledaju i kroz prste. Samo ću napomenuti koliko smo imali slučajeva gde smo imali totalni pomor ribe, gde se čak nisu posle izvesnog vremena ni pronašli, ne da kažem krivci odgovorni za to. Zna se, pogotovo u Vrbasu zna se šta imamo tamo sve od industrije. Mislim da to nije bilo sporno pronaći, ali jednostavno mislim da nije bilo volje da se nešto tako pronađe, a štete neprocenjive.
Imali smo prilike da budemo svedoci velikog uništenja naših košnica, gde su pčelari bili strahovito oštećeni. Razlog su pesticidi koji, pre svega nisu dozvoljeni. O tome ću posebno pričati s obzirom da SRS u kontinuitetu upozorava da su se na našem tržištu pojavile, pre svega genetski modifikovani organizmi. Ne samo soja, već i kukuruz. Imali smo analize koje su pokazale da su pčele uništene zbog kukuruza koji je u sebi imao taj gen da jednostavno je bio otrovan. Došlo je do ogromnog pomora pčela.
Da li u Srbiji uspevamo sve da iskontrolišemo? Pa svakako da ne uspevamo bez obzira na struku, na broj agencija koje imamo, jednostavno nekada je to i fizički nemoguće postići. Da li trenutno možemo da uspostavimo kontrolu kada kesplozivno đubrivo u pitanju? Zbog toga sam i rekao da se ovde u ova tri zakona dosta ministarstava i prepliće, i što nije samo u nadležnosti Ministarstva zdravlja, ali jednostavno mnoge i agencije i komisije u pojedine firme ne smeju ni da uđu. To kažem iz razloga, kada smo spomenuo ovo eksplozivno đubrivo, pre svega problem je u nitratu koji se unosi u zemlju i kasnije dolazi do naših krajnjih korisnika, do građana Srbije, koji u sebi takođe ima jednu zabranjenu supstancu, ali svakako da, s obzirom da u Ministarstvu poljoprivrede je na žalost ukinut generalni inspektorat koji je imao tu funkciju da tako nešto spreči, ne samo kada je veštačko đubrivo u pitanju, već kada je i ova druga stvar koja direktno utiče na zdravlje naših građana, a tu pre svega mislim na gotove suhomesnate proizvode. Sada će biti još manja kontrola, na žalost.
Ono što je više nego zabrinjavajuće, a vi ste ovde rekli da će biti pojačan nadzor, a želeo bih da vas pitam da li ćete moći da iskontrolišete laboratorije na KiM, gospodine ministre? Pre svega, laboratorije koje su pod direktnim patronatom KFOR, pa čak imaju podršku iz "Bonstila", da jednostavno ne dozvoljavaju da iko uđe. Tu pre svega mislim na laboratorije za genetski modifikovane organizme, jer se nalazi takva laboratorija u blizini Peći koja proizvodi genetski modifikovane organizme semena i razne zabranjene supstance. U sklopu te baze nalazi se i veliki broj skladišta. Iza svega toga stoji jedna američka kompanija, gospodine ministre, "Monksanto" koja želi da bukvalno svojim proizvodima preplavi ceo svet. Opšte je poznato da je "Monksanto", a ubeđen sam s obzirom na vašu biografiju i sve što ste radili do sada u životu da znate da je ta kompanija proizvela i narandžasti agens, da su to Amerikanci koristili u Vijetnamu kada su ih bombardovali da bi uništili vegetaciju, a da je ogroman broj ljudi tada poginuo. Ono što je jako opasno i što je katastrofalno i jednostavno neprihvatljivo, to je da se tek posle desetak godina to u pravom smislu reči odrazilo, pogotovo na novorođenu decu koja su se rađala sa telesnim deformitetima, a s obzirom da je i kod nas u poslednjih 11 godina, posle zlikovačkog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom jako puno kancerogenih bolesti, sigurno da tako nešto Srbija ne bi smela da dozvoli. Sa takvim ljudima ne treba razgovarati, ali ne znam kakve su vaše mogućnosti da iskontrolišete tu i takvu laboratoriju na KiM.
Ono što je zabrinjavajuće da su se već pojavili gotovi proizvodi kod nas ovde u Srbiji. Ukidanjem generalnog inspektorata Srbija je došla u situaciju da jednostavno tako nešto ne može da iskontroliše. Više je nego zabrinjavajuće da su se pojavili proizvodi sa oznakom "kodeks alimentarijus", da su ti proizvodi znatno jeftiniji, a na žalost, kupovna moć naših građana je toliko opala da, bez obzira na ove statistike i potrošačku korpu koju pokušavate, odnosno ne vi već ova Vlada i činjenica da je potrošačka korpa negde oko četrdeset i nešto hiljada danas u Srbiji, svakako da su naši građani prinuđeni da kupuju ono što je jeftinije, a nisu dovoljno obavešteni, bez obzira na sve pokušaje raznih ekoloških pokreta, a i nas ovde u Skupštini koji smo govorili ovde da Srbija ne sme ni slučajno tako nešto da dozvoli. Na žalost, cena dosta utiče na to da naši ljudi kupuju.
Napomenuću vam da pre svega kod nas Mesna industrija "Matijević" već ima takve proizvode sa oznakom "kodeks alimentarijus", ali jednostavno kontrole nema i tako nešto ne sme da se dozvoli. Mislim da bi trebalo da reagujete sa svojim kolegama i da inspekcija ako sme uđe kod "Matijevića" i da iskontroliše tako nešto. Ta industrija mesa koja je osnovana pre petnaestak godina za ovih 15 godina uspela je da prevaziđe jednu "Neoplantu", jedan "29. novembar", jedan "Karneks". Prosto je neverovatno, ali je tako. Oni drže monopol u otkupu. Otkupili su mnoga poljoprivredna preduzeća i na taj način navodno pojeftinili proizvodnju, a svi znamo u kakvoj situaciji se nalaze naši stočari danas i da je to jednostavno nemoguće.
Evo, jedne rečenice. Sama činjenica kada je ovde kod nas u Srbiji, gostovao Džoze Bajden, direktno je uslovio našu Vladu da ako želimo da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaciju, da ćemo morati da prihvatimo Zakon o genetskim modifikovanim organizmima.
Opšte je poznato da SRS nikada neće biti za to i ovakvu politiku jednostavno mi ne možemo da sledimo i zato ćemo glasati protiv ovih izmena i dopuna Zakona.
Dame i gospodo narodni poslanici, ova dva zakona smo, a pre svega, naša policija i sektor za vanredne situacije, odnosno zaposleni u sektoru za vanredne situacije, očekivali. Ne mogu da kažem sa nestrpljenjem, ali smo očekivali da će doći do značajnijih promena.
Nažalost, sama činjenica da ova dva, svakako za SRS važna zakona, raspravljamo na ovakav način i u ovo gluvo doba, bez direktnog prenosa. Gospodo policajci i gospodo iz sektora za vanredne situacije, ništa vam bolje biti neće.
Jednostavno, ova vlada kako je nastavila nešto što je započeto petog oktobra 2000. godine, u kontinuitetu, ne samo u urušavanju teritorijalnog integriteta, već ekonomske i privredne propasti Republike Srbije, nažalost, nema obzira i jednostavno ne želi da pomogne našim građanima širom Srbije gde se dešavaju elementarne nepogode.
Apsolutno smo svesni i činjenice da policija dosta toga, što je svakako u sklopu njihovih aktivnosti, radnih zadataka obavlja sa jednom dozom nezadovoljstva i nerado. Konkretno, kada treba da spreče bilo koji štrajk iz bilo koje oblasti privrednog delovanja u Srbiji, nažalost, u situaciji smo da nama štrajkuju državni službenici. Svi oni koji su na budžetu, da su i oni na neki način nezadovoljni i da štrajkuju. Tako smo imali štrajk prosvetara, imali smo i štrajk nezavisnog sindikata policije. Obećali ste im taj kolektivni ugovor, međutim, od toga nema apsolutno ništa.
Da naša policija radi u teškom uslovima, svakako da radi. Da ne pričamo o tome u kakvoj opremi rade. Pozivate se svi na te, budi Bože, evropske standarde i suludu politiku da EU nema alternativu i stalna pričanja o standardima u EU. Jednostavno kod nas je sve to daleko i nema apsolutno ništa od toga. Sama policija je prinuđena da, kada je oprema u pitanju, se snalaze bukvalno sami. Recimo, ono što je krajnje neodgovorno to je da ministarstvo ne može da im obezbedi adekvatnu opremu, da nisu dobili opremu pet godina, da cipele kupuju sami na buvljaku. Prosto neverovatno da, jednostavno, Vlada Republike Srbije za našu policiju nema razumevanja.
Da vam ne pričam u kakvoj situaciji se nalaze manje policijske stanice širom Srbije. Treba proći kroz Srbiju pa videti. U mnogima nema ni grejanja, u dežurnim službama u letnjim uslovima je apsolutno nemoguće raditi. Sanitarni čvorovi su u katastrofalnom stanju, a da ne pričamo o samoj odgovornosti vas kada su stvari od vitalnog značaja u pitanju da ste jednostavno pali na mnogim stvarima.
Tu pre svega mislim na izradu naših tablica. To je bruka i sramota. Pola ćirilica, pola latinica. Katastrofa, gospodine ministre. Tolike pare su date, a tablice će ponovo morati da se menjaju. Trebali ste da se kvalitetno pripremite za tako nešto, a ne na takav način da radite.
Naša policija, rekao sam, nerado učestvuje u mnogim akcijama koje ima za zadatak u okviru svog posla. Tu mislim na, recimo, obezbeđivanje gej parade, ali su morali. Na svu sreću, ove godine, tako nešto nije dozvoljeno. Kada je bilo sprečavanje štrajkova, pre svega, naših poljoprivrednika koji su protestvovali zbog cene i otkupa gotovih poljoprivrednih proizvoda i naših stočara, jednostavno, morali su da rade nešto što nisu želeli, s ozbirom i na svoja primanja koja imaju i koja su jako niska. Mnogi od njih i kući imaju takvu dodatnu delatnost, morali su jednostavno da takve ljude sklone sa puta i da im ne dozvole da dođu normalno tamo gde im je mesto da protestvuju, a to je adresa Vlade Republike Srbije i predsednika države.
No, da pređemo malo na ovaj zakon o vanrednim situacijama. Mislim da bi Srbija trebala trenutno da proglasi vanredno stanje. S obzirom na to šta se dešava u našoj južnoj pokrajini i pre svega da zaštiti naše građene od šiptarskih terorista, jer je stanje više nego alarmantno. Naša Vlada priznaje njihove matične knjige, priznaje katastar, priznaje diplome itd, a naši ljudi ginu od dolaska vaših prijatelja KFOR i NATO pakta. Pre neki dan smo bili u situaciji da hiljadu i drugi Srbin izgubi život. Šta je Vlada Republike konkretno uradila. Apsolutno ništa. Nije se udostojila čak ni deklaraciju, da izađe ovde pred narodne poslanike i pred naše građene. Jasno je svima apsolutno da je ova vlada izdala KiM.
Vi kao ministar unutrašnjih poslova svakako ste trebali da se oglasite, da iznesete svoj stav, jer kada 20 hiljada Srba podnese zahtev za rusko državljanstvo zar to nije dovoljan signal da treba da spakujete prnje i da se kupite iz Srbije. Ne mislim konkretno na vas gospodine ministre, već na ove što su potpisali ovu slavnu deklaraciju o pomirenju gde ste zaboravili sve i posuli se pepelom. Prosto je neverovatno da u Srbiji mogu da se zaborave mnoge stvari zarad ličnih interesa i zbog novca da se pređe preko svega. Jasno je građanima Srbije šta se dešava u našoj južnoj pokrajini, a pogotovo za nas srpske radikale. Mi smo kontinuitetu upozoravali šta će se sve desiti Srbiji.
Ono što je posebno meni zapalo ovde i što mi bode oči, to je da ovde u ovim izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama prenosite nadležnosti na AP Vojvodinu. Upozoravali smo da, pre svega, ovim sramnim Statutom pokrajine Vojvodine Vojvodina dobija prerogative federalne jedinice. Isto se radi kao što se radilo sa KiM. Korak po korak do otcepljenja. Danas u Vojvodini imamo vojvođansku nauku akademija i umetnosti. Otvorili su već kancelariju u Briselu.
(Predsedavajuća: Narodni poslaniče, molim vas o temi dnevnog reda.)
Gospođo Čomić, prenos nadležnosti na AP Vojvodinu…
(Predsedavajuća: Narodni poslaniče, kada vas upozorim da ste u izlaganju u kršenju člana koji i mene i vas obavezuje da pratimo da li poštujete odredbu koja vas obavezuje da govorite o dnevnom redu, a meni kaže da sam dužna da vam izreknem meru opomene ako to ne činite, ja to činim dok vas pažljivo slušam i pokušavam da procenim da li ste i koliko odlutali od teme dnevnog reda, a sada jeste, pa vas molim da ste vratite temi dnevnog reda.)
Svakako da MUP, odnosno Sektor za vanredne situacije, nažalost, ima posla u Republici Srbiji. Svi smo svedoci velikih elementarnih nepogoda, ne samo u Republici Srbiji, već širom sveta. Ajde što elementarne nepogode, kada su u pitanju i poplave i uragani itd, udaraju Ameriku, oni su to i zaslužili, jer biti poklopac na svakoj šerpi, jednostavno Bog to gleda i mora da vrati, ali čemu Srbija i srpski narod? Trenutno u našem sektoru za vanredne situacije je popunjenost 72,8% kada je kadrovsko zapošljavanje u pitanju i radna snaga. Ono što je svakako zabrinjavajuće, to je u kakvoj se situaciji nalazi naš sektor za vanredne situacije. Recimo, broj vozila da kažemo da je zadovoljavajući, ali svakako da nisu godine starosti, jer prosek vozila za vanredne situacije je oko 30 godina.
Znači, jedan vatrogasac spasilac, po nekim standardima, na hiljadu stanovnika bi trebao da bude. Mi smo u situaciji da imamo na 40 hiljada stanovnika 10 do 15 vatrogasaca. Uz samu organizaciju, a pre svega uz vozni park koji imaju i svakako uz njihovu zaštitu, pre svega tu mislim i na creva, na sve čemu je rok trajanja već istekao, mislim da ne mogu adekvatno da odgovore izazovima pred kojima se nalaze.
Kažem, nalazimo se stvarno u situaciji gde ima jako puno požara, gde ima potrebe za intervencijama, a da ne pričam o dobrovoljnim vatrogasnim društvima gde je tehnologija još daleko starija i da jednostavno uz svu dobru volju ne mogu da pomognu sektoru za vanredne situacije u opštinama gde je to uglavnom stacionirano u sedištu opštine, a sva ostala mesta okolo imaju samo dobrovoljna vatrogasna društva i jednostavno ne mogu, bez obzira na veliku volju i na njihovu svest, da pomognu, u nemogućnosti su. Svakako da i tu treba daleko više poraditi i uložiti, pre svega, u Sektor za vanredne situacije.
Srpska radikalna stranka smatra, zbog požara koji su se dešavali u Republici Srbiji, imali smo prilike da vidimo da su nam samo braća iz Ruske Federacije pomogla, pre svega svojim helikopterom, a to i vi znate, kada su uspeli da lokalizuju velike požare ovde u Republici Srbiji.
Imali smo prilike da vidimo da su nam samo braća iz Ruske federacije pomogli, pre svega svojim helihopterom, to i vi znate, kada su uspeli da lokalizuju velike požare ovde u Republici Srbiji. Svakako da, ono što srpski radikali govore i pričaju, da se treba okrenuti svojim tredicionalnim prijateljima, pa i ovde kada su ove vanredne situacije u pitanju, mislimo da je ovo dobro što se otvara u Nišu ovaj sektor, i da će svakako imati efekta.
Druga stvar je, što se naši prijatelji plaše, recimo da to neće biti samo Sektor za vanredne situacije, iskreno, ja bih voleo bih da bude i baza Ruske Federacije, a ne baza NATO pakta i Bonstil, kao što imamo prilike da vidimo. Svakako da bi bilo bolje i Srbiji, a pre svega Srbima na KiM.
Kada su u pitanju elementarne nepogode, pre svega podzemne vode, takođe smo u situaciji, gde je to iz godine u godinu, sve veća pojava, nažalost klima je takva, ali svakako da kada bi se više uložilo, pre svega u pročišćavanje kanala, da naša poljoprivreda ne bi bila u takvoj situaciji, kada su podzemne vode u pitanju.
Ali zato, AP Vojvodina, protivustavno naplaćuj odvodnjavanje našim poljoprivrednim proizvođačima. Umesto da pročiste kanale, automatski bi bio i nivo podzemnih voda daleko manji, manje štete, njih jednostavno interesuje da napune budžet i kaže protivustavno naplaćuju odvodnjavanje, koje iznosi više nego porez na celokupnu zemlju koju obrađuju.
Da ima efekta ja verujem da bi naš narod i platio, ali ovako svakako i ne treba da plati jer je to protivustavno i nema pravo, pre svega Vode Vojvodine i ne možemo u Srbiji imati paralelne institucije. A sve po leđima naših građana. Kažem da su naši i policajci i Sektor za vanredne situacije očekivali mnogo od ova dva zakona, ništa se bitno apsolutno neće promeniti i srpski radikali misle da svakako da ne mogu podržati ova dva zakona u danu za glasanje, doći će bolje vreme i za našu policiju i za sve građane Srbije, više nego očigledno, a pitanje je da li će se usvojiti ova dva zakona, s obzirom da imate sve tesniju i tesniju većinu. I jutros smo bili u situaciji ovde da vidimo da ste nekako uspeli da se skrpite, a svakako da će građani znati da procene, obzirom da čujemo takve izjave, predizborna kampanja je već počela, odjednom ne odgovara niko nikome u vladajućoj većini, ali ste zato po nalogu EU morali da napravite ovakvu Vladu. Nadam se da je ovo prvi put, zadnji put i nikad više u interesu građana Srbije. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, gospodine Ćiriću, maločas Zoran Krasić navede šta ste odgovorili u obrazloženju, a mene preskoči, isto obrazloženje je i za moj amandman, verovatno slučajno.
Maločas ste rekli da, u vašem obrazloženju se ne vide razlozi za prihvatanje amandmana. Rekao bih da se upravo ovde u mom amandmanu vide razlozi za prihvatanje amandmana. Pogotovo što glasi da se posle reči: "pravo da" dodaju reči: "po odbijenoj saglasnosti nadležnog ministarstva".
To je nešto što vama apsolutno odgovara i svim resorima koje drži G 17 plus. Odgovorite kome hoćete, kome nećete ne odgovorite. Poništite privatizaciju gde hoćete, gde vidite svoj interes, pre svega. Tamo gde ne vidite lični interes, jednostavno ne želite ni da odgovorite. Možete bar da se udostojite da odgovorite.
Šta je sa predmetima koji stoje kod vas u ministarstvu? Vi jednostavno ne želite da date odgovor. O tome smo razgovarali, gospodine ministre. Rekli ste mi da ste poništili privatizaciju u "Hipolu". U redu. Postavili ste apsolutno sve svoje kadrove. Budi Bože kadrove. Rajka Simina za direktora, a čovek je tri puta uzeo otpremninu. Gospodine ministre, tri puta.
Mislite da nema još stručnjaka u našoj opštini? Šta je sa privatizacijom poljoprivrednih zadruga, gde su vlasnici stranci poljoprivrednog zemljišta i gde je zakon izričit, da stranac ne može da bude vlasnik obradivog poljoprivrednog zemljišta?
Gospodine ministre, ko vama vaše može da veruje? Juče ste na svojoj promociji rekli da Srbija ide u pogrešnom pravcu. Gospodine Ćiviću, mi vam to govorimo 11 godina. Ko može da veruje čoveku kome u preambuli CV piše "fantomka na glavi"? Ko može da veruje čoveku kome u preambuli CV piše "čarapa na glavi"? Kako ćete vi više da ubedite naše građane da vama neko može da veruje uopšte bilo šta?
Ono što je po vašim resorima, jednostavno ne želite da date odgovore. Sada vam odjednom DS ne odgovara. Mlađan Dinkić je sam rekao da je morao da slaže za hiljadu evra. Juče je rekao da je odgovoran onaj ko drži volan. Verovatno je mislio na Borisa Tadića i DS.
(Predsedavajuća: Narodni poslaniče, član 106. ako može o amandmanu.)
Ko drži menjač? Mislim da treba baš da razmislite, jer ovo isključivo vama odgovara.
Zakon o javno-privatnom partnerstvu, "Srbijagas" ga već primenjuje, unapred. Usvojiće se ovde. Bez javne nabavke se investira 11 miliona evra. Kopa se gasifikacija u opštini Odžaci. Skupština grada je donela odluku. Zamislite, izabrala izvođača radova, što je protivno javnim nabavkama.
Jednostavno, istrošili ste sve kredite. Apsolutno vam niko više ne može verovati. To što ste posebno rekli da Srbija ide u pogrešnom pravcu, 11 godina mi pričamo građanima i građani će to znati da procene.
Dame i gospodo narodni poslanici, gospođo Čomić, ministar je u sali? Hoćemo li raditi bez njega? Mislim stvarno…

(Pretsedavajuća: Narodni poslaniče, vi insistirate na tome da mi dokažete da ne znate odredbe Poslovnika Narodne skupštine i ja vas vrlo pažljivo slušam, kad god insistirate na tome da mi to dokažete.

Ovog trenutka kršite odredbu koja se tiče ugleda Narodne skupštine i obaveze poslanika da za zna odredbe Poslovnika Narodne skupštine. Ni jedna odredba, ni u jednom mestu u Poslovniku Narodne skupštine ne propisuje prisustvo ministra. Zahvaljujući najviše članovima opozicionih političkih stranaka, opozicionih klubova, mi smo ustanovili praksu da predstavnici Vlade budu prisutni, uz saradnju vladajuće većine i opozicije.

I ja vas molim, da ne omalovažavate rezultate koje smo zajedno postigli, da se ne rugate odredbama Poslovnika Narodne skupštine i da koristite vreme koje vam je na raspolaganju, u skladu sa Poslovnikom.

Ukoliko budete insistirali i dalje da kršite odredbe Poslovnika Narodne skupštine, biću prinuđena i prisiljena da vam izričem kaznene mere, prve, druge opomene, oduzimanje reči i isključenja sa sednice. Izvolite, nastavite dalje.)

Nisam imao nameru stvarno da na ovakav način dođemo do …

(Pretsedavajuća: Narodni poslaniče, kada vas pretsedavajući podseti da ozbiljno ugrožavate red na sednici Narodne skupštine, da se rugate odredbama Poslovnika Narodne skupštine. Kada vas treći put podsetim danas, u toku današnjeg radnog dana, da se ponašate nedopustivo, onda imate izbor, ili ćete se ponašati u skladu sa odredbama, ili ćete mene prisiliti, jer je očigledno to vaša namera ili strategija za današnju sednicu, da vam izričem mere opomene. Na vama je izbor.)

Dame i gospodo narodni poslanici, gospodine Petroviću, predložio sam da se član 1. izmena i dopuna Zakona o oplemenjivanju biljnih sorti briše. Smatrao sam da je postojeće rešenje u Zakonu celishodnije, jer bi se brisanjem člana 2. i tačke 2. osnovnog zakona izgubilo smisao.

U obrazloženju smo rekli ovde, u razlozima za donošenje zakona, da donošenjem zakona o zaštiti prava oplemenjivača biljnih sorti, stvorene su realne osnove za zaštitu intelektualne svojine na biljnim sortama u Republici Srbiji.

Mislim da naši instituti, pre svega, imaju izuzetne kapacitete i mogu čak daleko više i bolje da rade, kvalitetnije, da imamo uslove za oplemenjivanje novih biljnih sorti. Mislim da smo u stanju da produžimo i napravimo daleko veći suficit u spoljno-trgovinskom poslovanju, ako bi se malo više pažnje i razumevanja našim institutima posvetilo, s obzirom da su naši instituti izuzetno cenjeni, ne samo u Evropi već i u celom svetu.

Imamo preko hiljadu sorti u Srbiji koje su priznate. Mislim da smo negde na cifri oko 480 do 500 sorti koje su priznate i u Evropi i u svetu. Ima nekih indicija da će se ulagati u naše institute. Međutim, bez pomoći države, u ovom trenutku, siguran sam da oni ne mogu da napreduju u bilo kom smislu, pogotovu što semenska proizvodnja u Srbiji, iz godine u godinu, sve više opada.

Naši instituti su imali jednu izuzetnu saradnju sa našim poljoprivrednim kombinatima i to su bile zavidne površine i semenskog kukuruza, i semenske soje, i semenskog suncokreta. Međutim, oni iz godine u godinu, to je činjenica, padaju.

Mislim da imamo daleko više mogućnosti i za neke druge sorte. Pre sveta, mislim na ukrasno bilje i na druge sorte. Ali, napominjem i kažem da bez pomoći ministarstava, sigurno nećemo moći da unapredimo razvoj naših semenskih kuća.

Ono što je zabrinjavajuće, to je da su prisutne i strane kompanije kod nas. To dosta utiče na našu semensku proizvodnju. Interesantno je da naše semenske kuće imaju čak bolji tretman u inostranstvu nego ovde u Srbiji. Pošto je to tako, a to pre svega mislim na Ukrajinu, gde jako puno izvozimo, na Rusku federaciju, pa čak su i neke afričke zemlje pokazale veliko interesovanje za naše biljne sorte. Mislim da bi to trebali maksimalno da iskoristimo.

Ako se ne varam, i vi ste rekli u jednom od vaših obraćanja, vaša tri pravca koje ste naveli za razvoj poljoprivrede, da ste u trećem pravcu napomenuli i razvoj i unapređenje naših poljoprivrednih instituta.

Ono što je svakako zabrinjavajuće, to je da se ovaj zakon donosi da bismo prišli što bliže EU, ali sam siguran da EU ima sasvim drugi interes kada je Srbija u pitanju. Recimo, imamo mi dosta toga i kod nas gde može da se ulaže, međutim, lično nisam video konkretne poteze, pre svega, kada je u pitanju poljoprivreda. Mogu da kažem, pošto se na neki način bliži kraj ove vlade, da su izbori na pomolu, i imali smo prilike da vidimo da sve, ali bukvalno sve političke partije promovišu poljoprivredu kao nešto što će biti udarno u kampanji za sledeće izbore. To je legitimno pravo i to je političko pravo koje može svakako da se iskoristi.

Mi permanentno i u kontinuitetu ovde već tri i po godine govorimo da treba unaprediti i ulagati daleko više u našu poljoprivredu. Međutim, ni jednog momenta nismo naišli na razumevanje, nažalost.

Smatramo da naš budžet mora daleko više da pomogne poljoprivredi. Vaš prethodni kolega nije mogao, jer nije imao snage da se izbori za tako nešto u ovoj koaliciji koja je bila na vlasti u prethodne tri i po godine. Iz kojih razloga, ne znam. Znam sigurno da je nedopustivo da, recimo, subvencije za "Fijat" budu u iznosu od 16 milijardi, a za poljoprivredu samo 20 milijardi.

Vi ste, kada ste preuzeli Ministarstvo poljoprivrede i trgovine bili u jednom velikom problemu. To je svakako činjenica, kada su u pitanju subvencije. Znate da smo imali štrajkove i malinara, i ljudi koji imaju subvencije po obradivoj površini, odnosno po hektaru zemlje, i na kraju ste u dogovoru sa njima pristali da im se isplati do 30 hektara, a ovaj drugi deo do 100 hektara, ako se ne varam, do januara

meseca 2012. godine.

Upravo je razlog ono što smo pričali, da budžet poljoprivrede treba da bude od 5%, 6%, pa čak i do 10%, ako želimo. Ali, da ovo ne bude malo preambiciozno, mislim da je 5% ostvarivo i da Republike Srbija, pre svega, mora da nađe svoj interes.

Ima dosta toga što Ministarstvo poljoprivrede nije ispoštovalo, a što ima obavezu po zakonu i po uredbama, kada su u pitanju subvencije. Činjenica je da ste u velikom problemu. Isplaćeno je osam milijardi i nešto. Znam da nemate više novaca. I ono što je posebno bilo ponižavajuće, gospodine ministre, to je da u rebalansu budžeta ni jedan jedini dinar nije bio predviđen za poljoprivrednike. Mislim da bi ste olakšali našim individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ljudima koji danonoćno provode svoje vreme na njivama, u stočarstvu, a to je tek posebna priča. Znate i sami da, a čak ste i vi rekli, da se stočarstvo mora pod hitno unaprediti…

(Pretsedavajuća: Narodni poslaniče, biljne sorte. Ne može nikako stočarstvo. Molim vas, o temi dnevnog reda.)

Znači, gospodine ministre, kada su biljne sorte u pitanju, ono čega se mi posebno plašimo, a to su nove biljne sorte koje su se pojavile na srpskom tržištu, a ja mogu da vam kažem da je činjenica da u našoj južnoj Pokrajini trenutno Ministarstvo poljoprivrede nema kontrolu, a ono na šta želim da vas upozorim, to je da je kod Peći oformljena laboratorija za stvaranje novih biljnih sorti, koju nema apsolutno niko pod kontrolom, koja može da prouzrokuje mnogo zla, pre svega građanima Srbije, i ne samo građanima Srbije, već celom regionu, a vi vrlo dobro znate da su naši poljoprivrednici još uvek u situaciji da ne koriste sertifikovano seme, jer im je daleko jeftinije kada sačuvaju seme i od prošle godine i na taj način pojeftinjuju sama ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, ali ovo što je opasno, to je da je to laboratorija koja se bavi genetski modifikovanim organizmima i koja to seme želi, ja sam ubeđen, da plasira, ne samo u Srbiju, već na ceo Balkan, pa možda i šire.

Ta laboratorija je pod direktnim patronatom KFOR-a i tamo jednostavno niko nema prilaza. Plašimo se da ćemo doći u jednu situaciju kada će biti kasno. U prethodnom periodu sam upozoravao na tako nešto, a ono čega se plašim, gospodine ministre, to je da je dokazano da imamo ogromne površine u Srbiji zasejane sa takvim semenom.

Bilo je prilike gde je naše ministarstvo uništavalo takve parcele, ali mi nije jasno zbog čega ste ukinuli Generalni inspektorat? Mislim da je on imao sasvim opravdanu funkciju. Pretpostavljam da ćete reći da će to raditi ostali inspektori, ali Generalni inspektorat je Generalni inspektorat. Ne samo kada je ovo u pitanju, već bilo koji vid manipulacije i uvoza. Znate da smo imali i slučajeve gde je zaplenjena i hrana koja nije odgovara, koja je bila trula iz uvoza. Mislim da, jednostavno, za tako nešto nije bilo opravdanja, a posebno činjenica, koju niste smeli nikako da prenebregnete, a to je da tamo gde ste našli takve parcele, da ste trebali ipak da izađete u susret tim ljudima.

Bilo je raznih predloga. Svakako da je i SRS za to da se zakoni poštuju, ali kada se to već desilo i to su bile ogromne parcele, mogli ste da postavite baš te vaše inspektore, pod patronatom Generalnog inspektorata, gde će sva ta roba imati jednu adekvatnu kontrolu, gde neće moći ni jedan jedini kilogram robe da ode i da se zloupotrebi, već da se pretvori u biodizel. Ljudi su prihvatili da cena bude i daleko manja, međutim, jednostavno nije se naišlo na razumevanje.

Ono što je problematično, kada je došla žetva i sam kraj žetve, posle toga su se pojavili kupci koji su, bukvalno po istoj ceni, otkupljivali genetski modifikovanu soju, ali bukvalno po istoj ceni. Ljudi su pre toga nudili i pet dinara jeftinije, pa čak i 10 samo da se ne istarupiraju parcele. Međutim, tada je, u to vreme, Generalni inspektorat sa žandarmerijom bio toliko izričit i čak su noću tarupirali određene parcele i navodno sve u cilju poštovanja zakona. Pre svega, država je tu mogla da ima interes, da se napravio biodizel. To ne bi bile male količine. Ovako su milioni evra otišli u nepovrat. Nismo mi toliko bogata zemlja da bi mogli na takav način da se odnosimo. Mislim da ste tu stvarno napravili jednu ogromnu grešku. Ovo je jedan od zakona, odnosno izmene i dopune zakona jedan od uslova da bi Srbija prišla Svetskoj trgovinskoj organizaciji. To je svakako činjenica.

Ne moramo mi uopšte, gospodine ministre, da donesemo ovaj zakon da bi ušli u Svetsku trgovinsku organizaciju. Prihvatiće oni Srbije i bez izmena i dopuna ovog zakona, pre svega zato što Srbija ima najzdraviju zemlju u Evropi, što imamo takve uslove i takve mogućnosti i takve kapacitete da snabdevamo pola Evrope, da svi naši proizvodi budu daleko više plaćeni, pre svega u Ruskoj Federaciji. Čuli ste, u afričkim zemljama su zainteresovani. Moramo omogućiti našim ljudima da im se isplati radi, da ne žive na ivici egzistencije, a da ne pričamo kakve Srbija ima mogućnosti kada je organska proizvodnja u pitanju.

Pre svega treba iskoristiti činjenicu da su naša sela opustošena, da su nam nekada planine, pašnjaci bili prepuni ovaca i koza i bikova, da je to danas sve maltene prepolovljeno, čak i tri do pet puta manje. Treba malo razumevanja, ništa više, budžet da se duplo poveća, da smanjite samo malo one stavke u budžetu. Imate prilike sada da radite na budžetu za 2012. godinu, pokušajte da to bude bar 5%, da se pomogne našim ljudima, a svakako da će tada suficit biti, ne milijardu i nešto dolara, ubeđen sam bar duplo, a moguće da bude i tri puta veći.

Sada se u kampanji pozivaju svi i kažu da je strateški cilj poljoprivreda, da idemo u pogrešnom pravcu, a kada to stiže iz političke partije koja je imala ministra poljoprivrede, ako se ne varam 2002. godine, koja je, nažalost, uvezla genetski modifikovanu soju. Da li je to bila donacija od dva šlepera? Vidim da, gospodine ministre, vrtite glavom, ali je svakako istina. Možete da zamislite sledeće godine šta je onda bilo u Srbiji, a danas smo u 2011, deset godina posle toga.

Jedna, pre svega, ozbiljnost, jedan korektan odnos prema našoj poljoprivredi i ubeđen sam da svaki dinar koji bude uložen u našu poljoprivrednu proizvodnju da će se tri do pet puta vratiti Republici Srbiji.

Na kraju krajeva, da kažem samo još nešto. Imamo danas na sceni još jednu političku partiju, a to je čovek koji je bio u poljoprivredi, ako se ne varam 60 godina, gospodin Zaharije Trnavčević – Za bogatiju Srbiju. Ako se ne varam, bio je čak direktno uključen u Ministarstvo poljoprivrede i predsednik Komisije u vreme kada je Ivana Dulić-Marković bila ministar poljoprivrede, kada su se delila, u to sretno vreme, bespovratna sredstva, što danas vi niste, kao ministar, u situaciji, nažalost, sada osniva novu političku partiju – Za bogatu Srbiju. Mislim da je to samo još jedna laž za naše građane, da treba da se okrenu ipak sami sebi i da generalno ova vlada nije imala ni razumevanja, ni smisla da unapredi našu poljoprivrednu proizvodnju. Mislim da ste za ovih 11 godina, gospodine ministre, istrošili sve kredite i da ćete teško našeg poljoprivrednika ubediti da na sledećim izborima daju poverenje vama. Zahvaljujem se.