MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

 

Osnovne informacije

Statistika

  • 146
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 10 meseci i 16 dana i 16 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 27 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četrnaesto vanredno zasedanje , 18.07.2019.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, članom 1. Predloga zakona o trgovini, koji je inače krovni zakon, regulisan je predmet zakona. U članu 1, takođe, je naznačena i apostrofirana vrlo važna i značajna uloga, a to je nadzorna uloga.

Naravno, u skladu sa metodologijom izrade zakonskih propisa dalje je kroz zakon nadzorna funkcija ministarstva i svih onih koji vrše nadzor nad implementacijom ovog zakona razrađena u jednoj posebnoj glavi.

Ono što želim da istaknem, to je da trgovina i te kako ima značajno učešće u BDP-u i sama trgovina kao privredna grana učestvuje sa 10% u BDP. Ipak, moram da napravim paralelu između vlasti do 2012. godine i situacije kakva je danas.

Trgovina kao privredna grana i te kako ima ogroman uticaj i na razvoj poljoprivrede i na razvoj industrije. Do 2012. godine „žuto, tajkunsko, pljačkaško preduzeće“ opljačkalo je državu Srbiju i izvršilo pravi masakr privrede po svim privrednim granama po proceni stručnjaka od oko 100 milijardi evra. Samo je iz procesa privatizacije izneto, po istraživanjima američkog instituta, 51,4 milijarde evra.

Ono što hoću da povežem, a tiče se poljoprivrede, to je da je u vreme „žutog, tajkunskog, pljačkaškog preduzeća“ do 2012. godine prodato 91 industrijskih kombinata. Moram da istaknem da je u njihovo vreme 300 hiljada hektara zemlje, zajedno sa stokom, sa poljoprivrednim kombinatima, prodato za 50 miliona evra. Toliko danas iznosi godišnji zakup poljoprivrednog zemljišta.

Oni su naravno rasterali i radnike. Oni su naravno rasprodali i stoku. Najveći deo poljoprivrednog zemljišta, kasnije na razne načine, prelazilo je u privatne ruke i na taj način došlo se i kroz ogromnu površinu građevinskog zemljišta po minimalnoj ceni, odnosno po jako niskim cenama.

Takođe, moram da istaknem da danas su ulaganja u poljoprivredu veća nego ikada. Takođe, moram da istaknem da je u vreme vršenja vlasti SNS, jedan kombinat koji ima 100 puta manje zemljišta, znači tri hiljade hektara, proda za 50 miliona evra. Znači, za onaj iznos za šta je „žuto, tajkunsko preduzeće“ prodalo 300 hiljada hektara.

Prema tome, oni su ojadili i opljačkali državu za nekih četiri milijarde evra. Naravno, „žuto, tajkunsko preduzeće“, radnici ih nisu zanimali, jer su oni na ulicama ostavili oko 600 hiljada radnika.

Oni i danas pokazuju da njima do radnika ni na koji način nije stalo, ali danas, s obzirom da nisu u stanju, odnosno, da nisu u mogućnosti da vrše vlast, oni u terazijskom tunelu prete vređaju i na najgrublji mogući način pretili su radnicima Gradske čistoće 24. februara ove godine samo zato što su radnici Gradske čistoće iza njih, posle njihove navodne, šetnje čistili smeće.

Tako su radili nekada, a tako rade i takav odnos i danas imaju prema radnicima koji vredno i pošteno zarađuju svoju platu. Zahvaljujem.

Četrnaesto vanredno zasedanje , 18.07.2019.

Zahvaljujem.

Član 40. pomenutog zakona odnosi se na podsticajne mere, a radi unapređenja trgovine. Želim da naglasim posebnu važnost ovog člana 40, posebno kada je u pitanju elektronska trgovina.

Ono što je zabeleženo u prošloj godini, to je da je 1.800.000 potrošača vršilo kupovinu, odnosno trgovinu putem interneta, to je za 130.000 više naručilaca proizvoda putem interneta nego u prethodnoj 2017. godini. Cilj ovog člana zakona je upravo suzbijanje sive ekonomije. Ono što je u fokusu SNS i što je jedno od ciljeva naše politike jeste upravo suzbijanje sive ekonomije, iz koje, naravno, mogu da proisteknu i korupcija itd. Ono što takođe želim da istaknem to je da je naša valuta dinar u prethodnoj godini označena kao druga najznačajnija i najvažnija valuta u svetu. Za vreme pljačkaškog žutog dosovskog preduzeća dinar se nigde nije ni nalazio na toj listi.

Takođe želim da istaknem da je Narodna banka Srbije u prošloj godini u okviru jednog projekta „Digitalizacijom do unapređenja kvaliteta života građana“ uvela sistem instant plaćanja. Šta to znači? To znači da građani preko svojih mobilnih telefona mogu da izvrše kupovinu onoga do čega im je stalo. To takođe znači unapređenje trgovine, ali to takođe znači da korisnik sredstava, odnosno da plaćanje, odnosno prebacivanje s jednog računa na drugi je moguće 24 sata za svega 1,25 sekundi.

Član 40. smatram jako značajnim, smatram da ne treba da se briše.

A što se tiče položaja našeg stanovništva na Kosovu i Metohiji, Vlada Republike Srbije i naš predsednik Aleksandar Vučić svakodnevno pokazuju koliko im je stalo do sigurnosti, bezbednosti i kvaliteta života naših građana na Kosovu i Metohiji, a to oni, naravno, pokazuju na izborima, dajući iz godine u godinu sve veću podršku politici SNS i Aleksandru Vučiću. Zahvaljujem.

Četrnaesto vanredno zasedanje , 16.07.2019.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici i poslanice, pred nama su tri zakona iz oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija. Naravno, Srpska napredna stranka u danu za glasanje podržaće sva tri zakona, zato što oni jesu u interesu i proizvođača, ali u interesu i potrošača.

Ja ću se ovde osvrnuti na jedan poseban segment ovih zakona, a to je zaštita posebno osetljivih i ranjivih grupa, odnosno pre svega dece i maloletnika. Moram da istaknem da ova Vlada, odnosno da od odlaska SNS i te kako vodi računa o svakom građaninu Republike Srbije, o ekonomskoj razvoju Republike Srbije, o miru, bezbednosti i razvoju Republike Srbije, o boljem životnom standardu svakog građanina Republike Srbije, ali poseban akcenat stavlja i na zaštitu posebno osetljivih, odnosno posebno ranjivih grupa.

U tom smislu, posebno želim da naglasim značaj Zakona o elektronskoj trgovini, gde se kao novina uvodi uklanjanje nedopustivog sadržaja sa interneta. Naime, moram da kažem da internet može da predstavlja vrlo opasnu zonu bezbednosti kada su u pitanju deca i maloletnici i da često korišćenjem interneta mogu da budu ugrožena nekada i osnovna ljudska prava, a kada su u pitanju deca, mogu da budu izložena na najgrublji mogući način različitim pornografskim sadržajima na svojoj internet stranici i različitim vidovima zlostavljanja i zanemarivanja.

Ono što moram da naglasim da se prvi put uvodi ovaj mehanizam u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini. Takođe, moram da naglasim da je otvoren i nacionalni kontakt Centar za bezbednost dece ne internetu i samo u prošloj godini bilo je 7.000 prijava, kada su u pitanju zloupotreba dece na internetu. Takođe, moram da naglasim da od tih 7.000 prijava, pokrenuto 155 krivičnih prijava. Moram da naglasim da Vlada vrlo odgovorno prilazi ovom problemu, pa se određuje rok hitnog postupanja nadležnih organa, a taj rok je dva dana. Takođe su predviđena i zakonske sankcije za ne postupanje i one za pravna lica idu do milion i po dinara, a za preduzetnike do 300.000 dinara.

Ono što takođe moram da naglasim da je zaštita od nedopustivih sadržaja na internetu jedno među resorsko pitanje, da i ovde sem Ministarstva trgovine i te kako je uključeno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, kada je u pitanju zaštite dece na internetu, da i ovde i te kako je uključeno i Ministarstvo unutrašnjih poslova i moram da naglasim da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u junu mesecu ove godine dobilo opremu u vidu poklona od Norveške ambasade u vrednosti od 900.000 evra, a to je u stvari nabavka opreme za Nacionalni centar za kriminalistiku radi otkrivanja i analiziranja sadržaja na internetu, koji se odnosi na sprečavanje kriminala i korupcije.

Znači, u pitanju je koordinisana aktivnost više različitih ministarstava, takođe i koordinisana aktivnost i sudova i tužilaštva, jer samo u koordinisanoj aktivnosti možemo da zaštitimo na najbolji i najefikasniji način decu na internetu. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 10:52