MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

 
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:14

Osnovne informacije

Statistika

  • 167
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 8 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 18 dana i 3 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 19 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2019.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, dame i gospodo narodni poslanici, naravno da je osnovni cilj politike Aleksandra Vučića i SNS bolji kvalitet života i bolji životni standard svakog našeg građanina, zato nema sumnje da ćemo u danu za glasanje podržati odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana republičkog Fonda PIO, kojim se omogućava da penzionerima, a njih je 1.700.000,00 bude isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Naravno, moram da kažem da odgovorna politika Aleksandra Vučića i privredni rast, doveli su do toga da prvi put u istoriji ovde, u Domu Narodne skupštine na predlog Vlade raspravljamo o rebalansu budžeta za 2019. godinu iz razloga što je ostvaren suficit u budžetu.

Godine 2014. preduzete su bolne, ali jedino realne i jednino moguće mere za oživljavanje i oporavak naše privrede. Svako onaj koji kaže da može biti napretka u zemlji bez privrede, bez zaposlenih radnika, bez novih fabrika, baca prašinu u oči, upućuje narodu šarene laže i obmanjuje narod.

To su radili do 2012. godine, kada je jedan od ministara žutog tajkunskog preduzeća, Đelić, govorio da je svetska ekonomska kriza šansa za Srbiju. Jeste bila šansa za Đilasa koji se obogatio za 620 miliona evra i za grupu tajkuna. Za građane, nažalost, to je bio najteži period, to je bio period pljačkaške privatizacije kada je žuto tajkunsko preduzeće opljačkalo državu Srbiju za 100 milijardi evra.

Prema procenama jednog američkog instituta, iz zemlje Srbije za 12 godina vlasti žutog tajkunskog preduzeća izneta je 51 milijarda evra.

Žuto tajkunsko preduzeće nije se libilo ni od otimanja novca od onih najugroženijih, a to su deca, samo kroz 150 miliona za gradnju dvorca Heterlend. Naravno, dvorac nije apsolutno izgrađen. Ostale su samo ruševine. Deca mentalno ometena u razvoju opljačkana su za 150 miliona. To je isto Đilas radio u Beogradu sa uzurpiranjem najelitnijeg zemljišta u Pionirskom gradu na Košutnjaku, gde je, tobož, zarad izgradnje dnevnog boravka za decu u stvari izgradi kuću „Velikog brata“ i na taj način ostvario prve milione od prodaje sekunda na televizijskom programu.

Ono što želim da kažem da je Srbija danas ekonomski stabilna zemlja, da se povećavaju i plate i da će biti povećane i penzije. Plate će biti povećane u novembru, a biće isplaćene u decembru od 8% do 15%.

Aleksandar Vučić dovodi nove investitore. Srbija drugi put za redom je među najbolje pozicioniranim državama u svetu po privlačenju stranih direktnih investicija i to otprilike Srbija, u odnosu na svoj broj stanovnika, 12 puta više privlači strane direktne investicije. Naravno da zaslugu za to ima naš predsednik Aleksandar Vučić, kao i kompletna Vlada.

Zahvaljujući strateškom i čeličnom prijateljstvu našeg predsednika i predsednika Narodne Republike Kine Si Đipinga gradi se brza pruga Beograd-Budimpešta.

Nakon posete premijera Ruske Federacije Medvedeva potpisan je Sporazum o rehabilitaciji i obnovi pruge Valjevo-Vrbnica. U stvari, to je deo pruge Beograd-Bar do crnogorske granice gde se neće više putovati 10, 30, 50 kilometara na sat, već će to biti brza pruga koja će imati prosečnu brzinu 100 kilometara na sat.

Inače, moram da naglasim da je ova Vlada renovirala deo ove barske pruge od Resnika do Valjeva u dužini od 77 kilometara i vozovi već danas na ovoj deonici idu brzinom od 100 kilometara na sat.

Zašto je važna infrastruktura? Infrastruktura, a to su i železničke pruge, i vodni saobraćaj, i autoputevi, važni su zato što oni udahnjuju život u svako mesto u Srbiji, i u Suboticu, i u Kosovsku Mitrovicu, i u Kraljevo, i u Čačak i u Požegu. Na svakom mestu život je udahnut zahvaljujući odgovornoj politici Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije.

Na kraju, u danu za glasanje SNS nema dilemu, građani i bolji kvalitet života su nam na prvom mestu. Zato ćemo podržati ovu odluku.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2019.

Zahvaljujem poštovani predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, informaciona bezbednost je deo opšte bezbednosti svake zemlje. Bezbednost, sigurnost, mir i stabilnost su preduslov ekonomskog napretka i razvoja svake zemlje. To je politika SNS, to je politika Aleksandra Vučić i to je ono na čemu SNS i Aleksandar Vučić svakog dana rade i na čemu streme.

Ja ću se osvrnuti na izmeni i dopune Zakona o informacionoj bezbednosti, pre svega, sa aspekta zaštite dece na internetu. Pre toga, hoću da kažem da je Srbija još od 2015. godine krupnim koracima u stvari ušla u četvrtu industrijsku revoluciju, a četvrta industrijska revolucija odnosi se na digitalizaciju i na korišćenje novih informacionih tehnologija, pre svega, sa aspekta unapređenja kvaliteta života svakog našeg građanina i činjenjem da svakom našem građaninu usluge koje on traži budu na brz i efikasan način dostupne bez mnogo procedura i bez obilaženja šalterskih radnika i nošenja sa sobom hrpe predmeta.

Međutim, informatički napredak, digitalizacija sa sobom naravno nose i neke rizike. Zato je obaveza svake uređene države, a Srbija jeste i uređena i demokratska država, da sačini procenu rizika kao i plan zaštite od mogućih šteta koje mogu nastati korišćenjem društvenih mreža, pre svega mislim na internet.

Moram da istaknem da od 2017. godine Ministarstvo trgovine je uspostavilo Nacionalni centar za prijem obaveštenja koja se odnose na ugrožavanje bezbednosti dece. Sem prijema obaveštenja i sem davanja saveta, ono je nadležnim organima prosleđivalo sve te pozive kako bi u skladu sa svojim nadležnostima drugi nadležni organi preduzimali mere i aktivnosti za zaštitu dece.

Moram da istaknem da od 2017. godine Nacionalni centar je dobio oko osam hiljada poziva. Ali i ono što moram da istaknem i što je svakako za pohvalu to je prepoznavanje da samo kroz edukaciju, samo kroz podizanje svesti i samo kroz odlazak u domove zdravlja, samo kroz odlazak u škole, samo kroz razgovor sa učenicima i nastavnicima možemo da povećamo stepen zaštite dece od rizika koji im vrebaju na internetu. U tom smislu želim da istaknem da je kroz taj program obišlo se 150 domova zdravlja, da su izvršene edukacije direktora domova zdravlja, psihologa domova zdravlja, pedijatara, da je obavljen razgovor sa preko 12 hiljada dece, sa oko pet hiljada roditelja i to u 112 škola.

Takođe moram da istaknem da je IT karavan obišao 58 škola, da su oni takođe radili na interaktivnoj komunikaciji sa decom, da su radili kreativne radionice i da je kroz jednu prezentaciju iz Niša i Novog Pazara bilo uključeno 800 škola.

Naravno da želim da istaknem i MUP zato što u MUP-u postoji Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala. Moram da istaknem da je za prvih šest meseci u MUP-u registrovano, uhapšeno i procesuirano 23 lica koja su delila pornografske sadržaje deci. Nadamo se, odnosno znamo da je policija i procesuirala i uhapsila počinioce ovog krivičnog dela, ali se nadamo i da ovim počiniocima nije sudio sudija Miodrag Majić jer on ima posebnu empatiju prema njima, pa pedofile uglavnom oslobađa kazne zatvora.

Takođe moram da istaknem da je u okviru MUP-a, sem Odeljenja za visokotehnološki kriminal, ove godine otvoren i Sektor za suzbijanje nedozvoljenih i štetnih sadržaja na internetu i da MUP u saradnji sa Ministarstvom prosvete itekako radi na zaštiti dece od štetnih sadržaja na internetu i to kroz tematska predavanja u četvrtom i šestom razredu i kroz saradnju kako sa nastavnicima, tako i sa učiteljima, đacima i roditeljima.

Na kraju, SNS podržaće predložene zakone i još jednom da podvučem da je bezbednost, sigurnost i mir svakog građanina, a posebno onih najosetljivijih, dece, itekako važno za SNS i sve ćemo učiniti da, mi kao narodni poslanici, zakonodavni okvir odgovara njima. Zahvaljujem.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.10.2019.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani predstavnici VSS, moje kolege iz SNS danas su dosta opširno i detaljno govorili o ovoj temi. Pred nama je Predlog za izbor sudija koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i Predlog predsednika sudova, ali i Predlog o razrešenju javnog tužioca u Kraljevu.

Ono što najpre moram da kažem jeste da u danu za glasanje SNS će svakako, polazeći, pre svega, od principa časti, profesionalnosti, dostojanstva i visokog morala svih predloženih kandidata, glasati za kandidate u nadi da će oni časno, pošteno i odgovorno, samo u skladu sa zakonom i Ustavom raditi i donositi presude, pre svega, u ime naroda.

Takođe, želim da istaknem da je sam postupak sproveden na jedan transparentan način, da kod sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju mogu da primetim da, sem pravničkog znanja, imaju i druga znanja i veštine, kao što su znanja stranih jezika, po dva i više, kompjuterska znanja, mnoge sertifikate sa seminara, obuka, radionica itd.

Takođe, kod sudija koji se biraju za predsednike sudova istaći ću samo dva predsednika suda, i to predsednik Višeg suda u Užicu, gospodina Zečevića i predsednika Privrednog suda, takođe u Užicu. U pitanju su ljudi sa dugogodišnjim sudijskim iskustvom. U pitanju su sudije koje su radile u različitim pravnim materijama, što im daje dodatan pozitivan znak da mogu sa uspehom obavljati i rukovodeće funkcije, ali sada ću se vratiti malo na početak.

Pravosudni sistem je jedan od četiri stuba svake države. Nažalost, 2012. godine SNS nije ni nasledila ni temelje, a kamoli stubove posle vladavine duže od deset godina žutog tajkunskog, lopovskog preduzeća.

Naime, 2009. godine na najbrutalniji mogući način iz sudstva i tužilaštva otpušteno je 1.100 sudija, potpuno protivustavno. Ustavni sud je vratio sudije i tužioce na posao, ali na njihovu sreću, ali na žalost građana to je građane i ovu državu koštalo 17 miliona evra. Znači, ta njihova igra reforme, tog žutog tajkunskog preduzeća ponovo se prenela na grbaču građana, jer kako bi se drugačije Dragan Đilas bogatio i danas bio bogat za 500 miliona evra da se nije bogatio vršeći javnu funkciju za račun i na račun građana Srbije.

Takođe, moram da istaknem da je 2010. godine, žuto tajkunsko preduzeće donelo katastrofalnu odluku o ukidanju osnovnih sudova. Bilo je 138 osnovnih sudova u Srbiji. Oni su to sveli na 34 osnovna suda i na masu sudskih jedinica koje su bile krajnje neefikasne. Šta su oni time postigli? Postigli su to da građanima dostupnost pravde bude daleka i nedostižna. To je ono što je radilo žuto tajkunsko preduzeće, sve protivno interesu običnog građanina, a ne u njihovom interesu.

Moram da navedem da je u Beogradu umesto devet sudova tom novom mrežom sudova, u Beogradu ostala samo dva suda, a u Južno Bačkom okrugu gde živi 607.000 stanovnika ostao je samo jedan osnovni sud i to sud u Novom Sadu. Na svu sreću dolaskom na mesto ministra 2012. godine, Nikole Selakovića, ta mreža sudova je ispravljena i mnoge opštine dobile su svoje osnovne sudove čime je i efikasnost sudstva poboljšana, ali i dostupnost pravde građanima takođe omogućena.

Takođe, moram da navedem da iako je pravosuđe jedan ogroman sistem, iako je ovo oblast u kome ima još mnogo da se radi. Moram da navedem da je od 2014. godine ipak dosta urađeno, pre svega u ulaganju u infrastrukturne objekte pravosudnih organa. Zašto je to važno? Zato što ulaganjem u pravosudne objekte, kao što je npr. Palata pravde u Beogradu ili kao što je početak izgradnje Palate pravde u Kragujevcu ili kao što je sud u Aranđelovcu, ili kao što je Privredni prekršajni sud u Užicu omogućava se sudijama da češće zakazuju svoja ročišta i da građani, privredna lica i drugi subjekti pred sudskim organima svoje presudu dobiju u razumnom roku.

Moram da naglasim da je odmah 2012. godine doneta Strategija reforme pravosuđa sa akcionim planom ali i Strategija za sprečavanje borbe protiv korupcije.

Za SNS tolerancija na korupciju je nulta. Zato moram da istaknem da su 1. marta 2018. godine počela da rade odeljenja pri višim sudovima i višim javnim tužilaštvima za suzbijanje kriminala i korupcije i da je doneto već 500 osuđujućih presuda, među njima ima i funkcionera. To znači da SNS poštuje isključivo zakon i samo u skladu sa zakonom i Ustavom se ponaša, nema nezaštićenih, svi smo pred zakonom jednaki.

Naravno, što se tiče Saveza za Srbiju to je još jedno agregatno stanje ovog žutog tajkunskog preduzeća, to su u stvari mrzitelji uspeha. Uspeh Srbije oličen je u liku i svakodnevnom radu i delima Aleksandra Vučića, Vlade SNS. Ti mrzitelji Srbije su oni ljudi koji promovišu silovanje, koji promovišu vešanje, koji promovišu šamaranje, koji promovišu pretnje smrću i ne znaju ništa drugo, sem da vređaju, a posebno im je nekako tu primamljivo da vređaju žene.

Naravno, moram da pomenem da je sindikat pravosuđa u hotelu „Đerdap“, u Kladovu 2012. godine, zbilja organizovao u vreme tog žutog tajkunskog preduzeća, zbilja organizovao jednu bahanaliju, ja posedujem i slike koje su izašle u jednom dnevnom listu, ali me je prosto sramota da pokažem, na dva naga ženska tela servirana je hrana i sa tih nagih ženskih tela sindikalci pravosuđa su uzimali hranu.

Ono za šta se mi zalažemo i ono što je nesporno da bi trebalo da radi i tužilaštvo jeste da pokrene postupak i da se obračuna sa svima onima koji unose motorne testere, koji razbijaju stakla na RTS, koji pale knjige u 21. veku, pa to je fašističko obeležje paljenja knjiga u sred Beograda. Beograd je uvek bio slobodarski grad, u Beograd su dolazili uvek oni kojima su knjige zabranjivane i uvek su nalazili ovde mogućnost da promovišu svoje knjige. Danas, nažalost, to žuto tajkunsko preduzeće, Đilasa, Tadića, Obradovića u centru Beograda pali knjige.

Znači, tome se mora stati na kraj. Tužilaštvo mora da preduzme mere kako bi procesuiralo sve one koji nasiljem i terorom sprovode teror u Beogradu, a na kraju krajeva i širem Srbije. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -