MILANKA JEVTOVIĆ VUKOJIČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29.01.1960. godine. Živi u Priboju.

Po zanimanju je socijalna radnica, a dugo je radila kao supervizorka Centra za socijalni rad u Priboju.

Bila je narodna poslanica u sazivima 2012 – 2014. godine i 2014 – 2016. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

 
Poslednji put ažurirano: 20.05.2019, 12:14

Osnovne informacije

Statistika

  • 159
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 15 dana i 8 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 24 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 26 dana i 17 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osamnaesto vanredno zasedanje , 19.09.2019.

Zahvaljujem.
Ono što rukovodi SNS je odnos prema boljem životu svakog građanina Republike Srbije i izlaženju u susret njihovim potrebama u realnom vremenu.
Ono što želim da naglasim, a što ove izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju donose to je u stvari uspostavljanje pravnog okvira da bi se dala šansa studentima koji su upisali studije zaključno sa 10. septembrom 2005. godine da završe te studije po planu i programu koji je tada važio.
Poštovana gospodo, njima je bio rok za završetak studija 2011. godina. Znači, dat im je rok od šest godina. Danas je 2019. godina. Znači, radi se o ljudima starijim od 35 godina, koji su započeli studije možda i ranije od 2005. godine i koji su sada sigurno negde u četvrtoj, petoj deceniji života. Mi ne želimo njih da ograničavamo što se tiče njihovog obrazovanja. Mi im ovde dajemo šansu da oni u naredne dve godine te započete studije završe ukoliko, naravno, imaju želju, jer obrazovanje je dvostrani proces. Obrazovanje je pitanje i države, odnosno visokoškolske institucije, ali i pitanje želje i motivacije studenata da li oni žele da završe svoje započete studije.
Visoko obrazovanje ne spada u red obrazovanje koje je po zakonu obavezno. Znate, među ovim studentima ima verovatno i onih koji nemaju više možda ni želju, ni motivaciju da te započete studije završe, ali moram nešto reći o odnosu prema obrazovanju.
Obrazovanje je jedan proces i on podrazumeva rad, odgovornost, posvećenost poslu i rezultat, a rezultat visokog obrazovanja je polaganje ispita, učenje, rad, potpuna posvećenost onome što treba da se nauči i naravno da postoji rezultat, a rezultat je diploma koja se posle toga stiče.
Naravno da obrazovanje ima u sebi i tu vaspitnu funkciju. Drago mi je da je od 2012. godine ta vaspitna funkcija vraćena u sistem obrazovanja, ali ono što je važno za sistem obrazovanja i te kako je važno porodično vaspitanje. Porodično vaspitanje je nešto što svako od nas donosi i u osnovnu i srednju školu i na fakultet i sutra na posao.
Porodično vaspitanje, a naravno i obrazovanje je ono što mi unosimo i u naš odnos prema radu, odnos prema postignućima, odnos prema drugim kolegama, odnos prema životu uopšte.
Takođe, moram da napomenem da se ovde radi od 2012. godine, od dolaska SNS na vlast, izvršene su mnoge reforme upravo u sistemu obrazovanja. Poštovana gospodo, mi danas treba da spremamo generacije za 21. vek. To je sasvim drugačiji način obrazovanja i drugačiji nastavni plan i program od nastavnih planova 2005. godine.
Svakako, mi jesmo da se pruži šansa studentima i kroz glasanje za ovaj zakon mi ćemo tu šansu i pružiti, jer je SNS dobrobit čoveka na prvom mestu.

Osamnaesto vanredno zasedanje , 17.09.2019.

Zahvaljujem.

Politika Aleksandra Vučića i SNS je Srbija zasnovana na znanju, na radu i blagostanju njenih građana. Naravno u fokusu politike SNS i ideje koju promoviše Aleksandar Vučić, upravo je građanin i zaštita njegovog najboljeg interes, kao i izlazak u susret državnih organa, institucija, kako bi se kvalitet života svakog građanina u Republici Srbiji popravio.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u fokusu ovog zakona su studenti i to studenti koji nisu završili studije, odnosno koji su upisali studije do 10. septembra 2005. godine. Njima je bio rok da završe do 2011. godine. Iz raznih životnih razloga, odnosno u razloge ne moramo ni da ulazimo, ali oni nisu do tada završili započete studije, nisu završili master studije, nisu završili doktorske studije i to je sve razlog da se njima da šansa da u naredne dve godine završe svoje studije.

Znanje je moć, a svaka napredna ekonomija, a Srbija, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji koju je sproveo od 2014. godine, tada premijer Aleksandar Vučić, svoju ekonomiju temelje na zdravim osnovama, ali, takođe, svaka ekonomija temelji se i na rastu i razvoju koji proističe iz znanja.

Moram da istaknem da su u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvršene i te kako značajne reforme. Najpre želim da istaknem kao jednu od najznačajnijih reformi u sistemu vaspitanja i obrazovanja, a to je dualno obrazovanje, to je sticanje moći učeniku i studentu da upravlja svojim znanjem kako bi proizveo uslugu, kako bi proizveo proizvod, kako bi on bio konkurentan na tržištu. To je, naravno, i mogućnost da se kroz razne naučno-istraživačke projekte steknu novi proizvodi i da se ide u korak sa savremenim dostignućima u svetu uopšte, da se ide u korak sa savremenim dostignućima u ekonomiji na globalnom nivou.

Takođe, želim da naglasim i veliku zaslugu Ministarstva na vraćanju vaspitanja u osnovne i srednje škole. Vaspitanje je nešto što je nedostajalo dugi niz godina i kao da su ga nekom sabljom, posebno u periodu do 2012. godine, izbacili iz škola.

Škola mora da svoj rad, sem obrazovanja, temelji na vaspitanju. Naravno da nije vaspitanje nešto što treba da radi samo škola, ali zakonskom regulativom vi ste fantastično uspostavili red kroz povezivanje i sa roditeljima, kroz povezivanje sa drugim institucijama na lokalnom nivou i pokušavate da vratite tu vrlo značajnu ulogu koje škole treba da imaju, a to je vaspitna uloga.

Takođe, želim da naglasim da su velika sredstva od 2014. godine uložena u razvoj, odnosno u infrastrukturu, kada su u pitanju i osnovne škole i predškolske ustanove i visokoškolske ustanove. Uloženo je 150 miliona evra za obnavljanje 128 škola, rekonstrukciju u skladu sa najvišim standardima koji se tiču i energetske efikasnosti, a sve u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za učenje i rad kako dece tako i nastavnika. Dve takve škole nalaze se i u Priboju, opštini iz koje ja dolazim. To je OŠ „Desanka Maksimović“, koja je u potpunosti rekonstruisana i srednja Mašinsko-elektrotehnička škola.

Naravno, zahvaljujući ekonomskom napretku i razvoju Republike Srbije od 2014. godine, zahvaljujući smanjenju javnog duga, zahvaljujući realnom planiranju budžeta stekli su se uslovi za povećanja plata u ovom sektoru, odnosno u svim sektorima od 8% do15%. Između ostalog, to će biti sektor koji se odnosi i na prosvetu i na nauku i za istraživanje.

Što se tiče ovih političkih aktivista koji su se zatvorili u Rektorat, moram da istaknem da su to u stvari politički aktivisti Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Obradovića, onih istih predstavnika žutog tajkunskog preduzeća koji su za 10 godina vladavine opljačkali građane Srbije za preko 100 milijardi evra.

Samo Dragan Đilas, vršeći javnu vlast, za četiri svoje kompanije ostvario je prihod od 619 miliona evra, a neto prihod iznosi 105 miliona evra. Pa, gde to ima da neko, vršeći javne funkcije, obogati se? Ima kod Dragana Đilasa, jer on polazi od parole – što narodu gore, to njemu bolje.

Naravno da se ovi protesti zasnivaju na nasilju i da je nasilje nešto što apsolutno ne opravdavamo. Radi se o zloupotrebi jedne manjine, da zabrani osnovna prava većini, kako nastavnicima, tako i studentima. Zahvaljujem.

Šesnaesto vanredno zasedanje , 13.09.2019.

Zahvaljujem se.

Poštovana predsednice, uvaženi ministri, amandman naravno ne treba prihvatiti ali ono što želim da kažem, to je da ovaj zakon sem usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom upravo ovaj član zakona se usaglašava sa Zakonom o opštem upravnom postupku i to sa članom 100. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku koji reguliše prekid postupka u tačno određenim situacijama, između ostalog i onda kada dođe do smrti.

Ono što želim da kažem to je da zakon o izmenama i dopunama Zakona o patentima i te kako doprinosi pravnoj sigurnosti onih investitora koji dolaze u Srbiju, investiraju sa modernim mašinama, sa savremenim, sa mašinama koje imaju savremena tehnološka dostignuća.

Želim da naglasim da za razliku od žutog tajkunskog preduzeća, koje je potpuno uništilo industriju u Srbiji, ostavilo 400 hiljada radnika bez ranih mesta. Za razliku od njih Vlada Aleksandra Vučića, i sam Aleksandar Vučić, kao predsednik, rade na reindustrijalizaciji Republike Srbije.

Kao primer toga, moram da navedem opštinu iz koje ja dolazim, a to je opština Priboj, gde je zahvaljujući, pre svega Aleksandru Vučiću, izgrađena industrijska zona u kojoj posluju devet kompanija. Tu su investitori, sa najsavremenijim mašinama, iz Turske, iz Švedske, iz Holandije, ali i domaći investitor sa najsavremenijom tehnologijom.

U januaru mesecu ove godine, došao je domaći investitor, firma „Inmold“ iz Požege, koja treba da zaposli 100 radnika. Inače, to je kompanija sa najsavremenijim, tzv. CNC mašinama i bavi se proizvodnjom robota, kao i alata za brizganje plastike i obojenih metala.

Tako radi odgovorna Vlada, tako radi naš predsednik Aleksandar Vučić, ulaže sve napore za sigurnost investitora, ali i za pravnu sigurnost svih onih koji će se u ti firmama baviti pronalascima i patentima. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Centar za socijalni rad "Priboj" (Socijalni radnik) Republika Mesečno 56581.00 RSD 01.08.1983 -
- Ministarstvo rada i socijalne politike (Ugovor o delu) Javni izvor prihoda Mesečno 34800.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 58000.00 RSD 03.06.2016 -