STANISLAVA JANOŠEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1986. godine. Živi u Zrenjaninu.

Po zanimanju je master ekonomije.

Predsednica je Saveta za ekonomska pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Zrenjaninu.

Po prvi put postaje narodna poslanica 11. avgusta 2016. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:47

Osnovne informacije

Statistika

  • 59
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 1 mesec i 23 dana i 12 sata

Poštovana gospođo Janošević, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju koru...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 17 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 26 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 20.12.2019.

Hvala predsedavajući.

Da se na početku odmah razumemo, ne javljam se uopšte zbog onog ko je amandman trebao da obrazlaže, već zbog toga kako se amandmani obrazlažu u poslednje vreme, obzirom da su sa statusom - briše se.

Da li je realno da svaki član zakona ima status - briše se. Da li svaki član treba da obrišemo, samo zakon? Prosto je to zloupotreba vremena kako bi se pričalo o bilo čemu, o Markovim konacima.

Moj dobronamerni savet je da to ne bude praksa u buduće. Iz kog razloga? Oni koji su najfanatičniji zagovornici bili toga da se obrazlažu amandmani sa opisom briše se, upravo je bilo Dosta je bilo i Dveri.

Šta se desilo? Hronično se preselio taj opis „briše se“ na njihovu političku opciju. Danas „Dosta je bilo“ ne postoji na političkoj sceni Srbije, a Dveri u fragmentima. Šta se dešava? Kada pogledate onu salu, odnosno deo sale u Narodnoj skupštini, vidimo da žute koalicije nema. Mnoge male stranke su objedinjene u Savezu za Srbiju. Šta je to što ih spaja? Spajaju ih dve stvari. Prva je ljubav. Iako lepo zvuči, ali to je ljubav prema novcu, ljubav prema fašizmu, ljubav prema naselju. Drugo je patološka mržnja prema Aleksandru Vučiću.

Da li je normalno da u 21. veku neko stavi metu na grudima predsednika državu? Da li znaju da je predsednik državna institucija? Šta je njima predsednik države Aleksandar Vučić učinio? Pojedinačno i grupno ništa. Sami su sebi učinili, kolega, tako što nemaju plan i program rada. I, koliko god da ih je na toj jednoj strani, Aleksandar Vučić im deluje sam na drugoj, ali nije, uz njega su građani Republike Srbije kojima je obezbedio dobar život i zasigurno će mu omogućiti da pobedi na narednim izborima, što se njima nikada u životu neće desiti. Hvala.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.12.2019.

Hvala, poštovani predsedavajući.

Poštovani ministre, kolege poslanici, u narednih nekoliko minuta svog izlaganja trudiću se da se osvrnem najviše na predloge zakona koji su u ovom prvom zajedničkom pretresu i trudiću se da ne pomenem ono što su moje kolege smatrale za shodnim.

Dakle, moju pažnju i fokus je privukao zakon o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kao i izmene i dopune Zakona o rokovima izmirenja obaveza od komercijalnih transakcija. Iz kojih razloga?

Prvo, to najviše utiče na kvalitet poslovanja. Što se tiče Zakona o privrednim društvima, utiče na taj način da imamo dobru praksu kod već razvijenih tržišnih ekonomija gde su privredna društva davale priliku svojim zaposlenima da učestvuju u samom udelu kapitala, odnosno to je negde uticalo na njihovu efikasnost pri radu. Samim tim su privredna društva sa ograničenom odgovornošću omogućavala da na kraju poslovne godine zaposleni imaju mogućnost da ostvare veću zaradu, što je doprinelo samim tim i konkurentnosti, kvalitetu rada preduzeća.

Što se tiče drugog zakona o rokovima vezanim za izmirenje obaveza u ekonomskim transakcijama, a smatram veoma dobrim zato što se pre svega podiže transparentnost, odnosno nastavljamo sa digitalizacijom u Republici Srbiji na taj način što sve fakture koje su pristigle, ne samo fakture, već i bilo koji zapisi su obavezni da se prijave i zabeleže u Centralnom elektronskom registru i samim tim će se oni smatrati već dostavljenim dužniku. Na ovaj način mi ćemo smanjiti mogućnost za korupciju, ali i razvoj sive ekonomije.

Upravo kada smo kod korupcije mi ćemo tu stati na ključnu stvar, jer je ona isključivo sinonim za žutu kompaniju, jer su jedino na taj način poslovali u prethodnom periodu. Sada vam moram reći da ta žuta koalicija, naravno, u poslednjem periodu stalno govori da mi zakone isključivo donosimo zato što nam je Evropska unija tako naložila, pa gospodo uopšte se ne slažem sa tim.

Mi smo u obavezi da promenimo te zakone, jer ste ih vi nakaradnim napravili zato što je sve izmenjeno i nije onako kako bi trebalo da bude. Mi moramo sve dovesti u zakonske okvire i mora postojati restriktivno poštovanje tih zakona, kako ne bismo ulazili u sivu ekonomiju, kako se korupcija ne bi ponavljala i kako bismo prosto svest građana usmerili na pravi put.

Voz kojim mi idemo nikako ne sme da ide po trulim i pokvarenim šinama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvi koji je stao na kraj korupciji i rekao je da mora ekonomija biti na zdravim osnovama. Mi smo uspeli. Srpska napredna stranka preokrenula je tok istorije, jer je Srbija bila na ivici bankrota.

Stoga, poštovane kolege, mene uopšte ne čudi zašto žuta kompanija sa svojim satelitima, kada to kažem mislim na Obradovića, Živkovića, mislim na Jerkov, mislim na Čobanov Tepić, mislim na Aleksića, nije u Skupštini. Pa naravno da nije. Njima ne odgovara da se ovakvi zakoni usvoje, a nisu valjda ni protiv svojih stavova da dođu, pa da osporavaju to. Samim tim to bi bilo negde providno da se ne slažu sa zakonima koji trebaju da se usvoje.

S obzirom da je ovo moj prvi mandat kada sam došla u Skupštinu, kolege koje su duže ovde znaju to vrlo dobro, ono što sam saznala jeste da narodni poslanik ima pravo da u bilo koje doba dana uđe u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije. Jedan od naših kolega, Boško Obradović, to radi isključivo noću, i to sa jarbolima za zastavu pokušavajući da polupa vrata ili prozor. Ne radi to sa fantomkom, moram priznati, fantomka im služi za neke druge operacije, kada u vođstvu Đilasa ulaze u zgradu Radio televizije Srbije, ali tada nemaju kao oruđe jarbol za zastave, ali zato imaju električne testere, pa me negde interesuje da li je to neka vrsta viteškog takmičenja između Obradovića i Đilasa?

Kako god to na kraju bilo, mi zaključujemo da dan nakon te njihove operacije dolaze u Veliki hol Narodne skupštine Republike Srbije, kako bi održali konferenciju za medije, i samo ne znam da li se hvale ili se pravdaju i pitam se kome? Možda građanima Republike Srbije koji su im dali poverenje na prethodnim izborima? Negde sam ubeđenja da se to neće ponoviti. Stoga ću svoje zaključke doneti samo jednom rečenicom, narodnom, koja kaže da je pravda spora, ali je dostižna.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2019.

Hvala, predsedavajući.

Hvala na prilici da se obratim, obzirom da sam se već prijavila po osnovu amandmana o nacionalnom stadionu.

Ja mogu da poštujem tuđe mišljenje, ali da se uopšte ne slažem sa tim amandmanom. Konstantno imam utisak da pojedini nisu uopšte u dobrim odnosima sa svojim stavovima.

Ja vas neću vratiti u daleku prošlost ako vam kažem da oni koji su do sada vodili Srbiju, odnosno, koji su oličeni trenutno u Savezu za Srbiju, su uništavali sve pred sobom, a to su omogućili svojim kolegama da rade po preduzećima u mnogim gradovima, po pitanju industrije mesnih proizvoda, kao i po pitanju proizvodnje lekova.

Reći ću vam tako da je u Zrenjaninu uništena Kompanija BEK, kao i „Jugoremedija“, ali zašto je to jedan njima jako veliki uspeh, zašto se to graniči sa neverovatnima? Zato što su svi mislili da hrane i lekova nikad nije dosta i nije bilo realno uništiti nešto što može da opstaje. Tu nisu, naravno, mislili ni ljudi koji su radili u tim preduzećima da će ostati bez svog posla i da će se njihova preduzeća rasprodati.

Molim vas, oni su mislili i došli do tog zaključka, da ne treba da se hranimo i da ne treba da se lečimo, da li to danas znači da ne treba da se bavimo sportom, kada je pitanje nacionalnog stadiona? Obzirom da sam duži niz godina bila uključena u sportske manifestacije, bavila sam se aktivno sportom, danas nisam u toj sferi, ali volim da pratim sve što se dešava, volim da znam koji su to projekti, šta je to što se radi i šta se planira, a to predlažem da učine i oni koji pričaju na tu temu, jer bi onda znali da projekti koji će se realizovati do 2021. godine, podrazumevaju šest apsolutno novih fudbalskih stadiona i rekonstrukciju tri postojeća.

Koleginica, doktorka Borka Grubov, je takođe rekla i ne znam zašto to nije negde uočio sam kolega da sebe ispravi a ne da priča o onome što neće postojati. Dakle, u Subotici, Loznici, Zaječaru, Kraljevu, Leskovcu i Vranju će postojati novi fudbalski stadioni, a u tri grada Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu će se rekonstruisati, između ostalog, i u Zrenjaninu je učinjeno u prvoj fazi, jer imamo atletski stadion.

Deca žele da se bave kraljicom sportova i naravno da će i druga deca se baviti sportom u tim gradovima, koristiti pored profesionalaca. Meni je drago da će država Srbija, onakva kakva je danas, i u kakvu se razvija dobiti nacionalni stadion, jer to zaslužuje. Ono što predlažem jeste da taj status briše se, nema član 3. nego upravo prethodni amandman. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 06.09.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 13.08.2016 -