STANISLAVA JANOŠEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1986. godine. Živi u Zrenjaninu.

Po zanimanju je master ekonomije.

Predsednica je Saveta za ekonomska pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Zrenjaninu.

Po prvi put postaje narodna poslanica 11. avgusta 2016. godine.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:47

Osnovne informacije

Statistika

  • 56
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 11 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 11 meseci i 20 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 1 mesec i 21 dan

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.10.2019.

Hvala, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, kolege poslanici, obzirom da smo na početku redovnog jesenjeg zasedanja i otvaramo bitne teme, ja sam zaista očekivala i nadam se u nastavku da ćemo imati raspravu sa činjenicama i proverljivim podacima, obzirom da se radi o sektoru koji utiče na finansiranje, a samim tim na kvalitet života u našoj zajednici.

Posmatrajući globalnu ekonomiju i geopolitičku sliku u svetu, smatram da privreda u Srbiji je u usponu i u rastu i da imamo stabilne makroekonomske indikatore. Kada kažem da su stabilni makroekonomski indikatori to onda podrazumeva da imamo stabilnu fiskalnu politiku, da imamo smanjenje javnog duga, kao i povećanje stranih direktnih investicija i privredni rast negde zajedno sa tim atraktivnim investicionim ambijentom naravno da utiče na tržište rada i samim tim da utiče na pad nezaposlenosti.

U 2019. godini mi smo imali povećanje zarada, dakle povećana je cena rada po času, a samim tim je i smanjen doprinos na nezaposlenost na teret poslodavca. Samim tim su i smanjeni porezi na neto zaradu.

Što se tiče inflacije koja je pominjana u 2019. godini, ona je zadržala nivo od 1,6% i to je svakako predviđeno koridorom NBS što definitivno govori da je stabilno devizno tržište i makroekonomske mere utiču na to da imamo stalne prilive investicija, ali i izvoza.

Poseban napor se ulaže u reformu javnih preduzeća, prosto da bi bila negde efikasnija, ali samim tim se i podižu mere predostrožnosti, odnosno monitoringa kako bi se prepoznali određeni fiskalni rizici da bismo zadržali privredni rast.

Stopa BDP pominjana nekoliko puta danas zadržala je nivo od 3,5% i analizirajući budžet Republike Srbije primećujemo da imamo povećane prihode za razliku od planiranih budžetom u 2019. godini. Pre svega se to odnosi na poreske prihode, dakle porez na dohodak, porez na dodatu vrednost, prihodi od akciza, ali i neporeski prihodi. Zašto ih imamo? Prosto zbog odgovornog vođenja fiskalne politike. Tim viškom prihoda mi ćemo omogućiti dodatna sredstva da bi se povećale zarade, da bismo imali ulaganja u infrastrukturu i uopšte u puteve u Srbiji, ali i pomoć, finansijsku pomoć porodicama sa decom. Ovaj rebalans ima prosto negde taj značaj.

Međutim, kada mi sve ovo ovako fino analiziramo, možemo i dublje, oni koji su prisutni u ovom plenumu, a posebno oni koji nisu trebaju da kažu – svaka čast, skidam kapu na planu istrajnosti, ali pre svega realizaciji onog svega što ste učinili. Vi ste bili sputavani, vi i vaše kolege u Vladi Republike Srbije od naših političkih neistomišljenika koji danas nisu ovde u sali, prosto ne raspravljaju o ovim tačkama dnevnog reda, ali zato jesu na ulicama, zato jesu na putovanjima, zato jesu ispred zgrade predsedništva, kao i Skupštine grada Beograda, oni napadaju novinare, napadaju žene, međusobno se raspravljaju, ali ruku na srce imaju jedan plan. Nekoliko poslednjih meseci oni su analizirali šta bi to ponudili građanima, negde bi trebalo da je u njihovu korist, međutim oni su napravili plan u svoju korist, a to je bojkotovanje izbora.

Molim vas, to je zaista jedan fin paravan kako bi oni opravdali postizborni rezultat koji je sigurno njihov krah. Sada molim vas, čak i da izađu svi njihovi simpatizeri, čak svi žuti ovog sveta da se ujedine i izađu na izbore da bi podržali taj neki Savez za Srbiju, to neće biti dovoljno da se pobedi politika koju vodi Aleksandar Vučić i koju vodi aktuelna Vlada Republike Srbije, zato što je to isključivo politika koja radi u interesu građana Republike Srbije.

Kada to kažem, ja mislim na koridore, mislim autoput kroz Srbiju, mislim na aerodrom, mislim na bolnice, mislim na povećanje zarada, na sve kapitalne stvari koje utiču na kvalitet života u Republici Srbiji, ali takođe mislim i na one male, a to znači atarski put od Orlovata do Botoša, to znači atarski put od Taraša i Elemira do Kumana, to znači put od Zrenjanina, Melenaca do Kikinde, obilaznicu oko Zrenjanina o kojoj su mnogi samo pričali, ispirali usta, danas se ljudi moji ona gradi. I Zrenjanin će dobiti autoput do Beograda.

To su stvari koje pokazuju da Vlada Republike Srbije i da politika Aleksandra Vučića ravnomerno razvija Srbiju, a posebno je pohvalno to što se vodi računa o običnom građaninu, o seljaninu u našoj državi. Iz tog razloga, na dan glasanja, ja ću podržati sve predloge zakona. Hvala vam.

Petnaesto vanredno zasedanje , 23.07.2019.

Hvala gospodine predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, kolege poslanici, uvaženi sugrađani, moram da priznam da ne mogu da se otrgnem utisku sa jučerašnje sednice gde smo na dnevnom redu imali Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

U narodu kada kažete izvršenje odmah se misli na izvršenje sudske presude o nekom krivičnom delu. I ono što je najzanimljivije u toj priči je da u svetu postoji jedan sud koji ima dvostruke aršine, a to je definitivno sud u Hagu. Mnogim Srbima se tamo sudilo. Mnogi su tamo i okončali svoj život. Neki izašli, neki su i tamo dalje oboleli.

Ovih dana ono što provejava konstantno u medijima jeste ostavka tzv. premijera tzv. države Kosovo koji je dao ostavku na tzv. funkciju kako je ne bi ukaljao i kao civil otišao u sud u Hag.

Molim vas, da li to nije neka farsa? Naravno da je farsa, pre svega jer će se on kroz dve nedelje vratiti jer je to fakultativni izlet i onda će on postati popularan među svojim simpatizerima. To je prosto jedan marketing i jedna kampanja. Zašto ovo govorim? Mi živimo u državi koja je mala i nažalost u kojoj je bilo mnogo ratova i bitki. Nijedna nije bila osvajačka. Mi smo vodili odbrambene ratove. Nas su branile sve naše jedinice bezbednosne strukture.

Moram vam reći da su isti ti pokušavali da otmu deo naše teritorije ili da nas etnički istrebe. Pa dokle više?

Naravno, vi ministarko niste krivi za to, niti aktuelna Vlada Republike Srbije. Krivi su vaši prethodnici. Vi ste prvi tim koji se trudi da popravi to pitanje i da svim pripadnicima bezbednosnih struktura, da li su to vojnici, da li je to policija, BIA, učesnici ratova, porodice preminulih u tim ratovima, obezbedite krov nad glavom jer to je ono jedino i egzistencionalno pitanje koje njima zaista pripada i na pravdi Boga je bilo što se to do sada nije rešilo. Drago mi je da SNS i Vlada trenutna rešava to pitanje.

Poštovana ministarko, kada budete rešili ovu prvu i drugu fazu, odnosno 8.022 stana, sigurna sam da će se obezbediti sredstva i za narednu fazu. Pre svega sam zahvalna zato što je predviđen i Zrenjanin u tom projektu i volela bih da svi pripadnici bezbednosnih struktura dobiju svoj krov nad glavom. Nesumnjivo je da ću ja podržati ovaj Predlog zakona, a definitivno će to učiniti i moje kolege. Hvala.

Četrnaesto vanredno zasedanje , 16.07.2019.

Hvala, predsedavajući.

Poštovani ministre, kolege poslanici, poštovani sugrađani, uvažavajući dnevni red i tačke dnevnog reda, kao i zakone koji se nalaze na dnevnom redu, ja ću se na njih osvrnuti i komentarisati ih u današnjoj debati.

Međutim, pre nego što počnem, ne mogu da se ne osvrnem na prethodni period, gospodine predsedavajući, gde su na domaćim elektronskim medijima, ali pisanim, koji su instruisani od strane Saveza za Srbiju, pominjani isključivo poslanici vladajuće koalicije. Pominjan je dr Aleksandar Martinović, dr Vladimir Orlić, Marijan Rističević, gospođa Stanija Kompirović, Vladimir Đukanović i mnoge moje kolege. Moram citirati način na koji je to rađeno. Rekli su sledeće: "Poslanici vladajuće koalicije se utrkuju ko će bolje i kvalitetnije da pohvali predsednika Republike". Molim vas, kakav je to rečnik?

Ja sada koristim priliku da pitam svoje kolege i da konstatujem - da li se mi to utrkujemo? Dozvolićete da prva dam odgovor na to pitanje - ne utrkujemo se, iz više razloga. Pre svega, mi nismo atletičari. To su doktori nauka, prava, inženjeri, ekonomisti, poljoprivrednici, koji su delegirani u ovom visokom domu da iznose svoje mišljenje i da vode debatu ovde, na razne teme.

Drugo, mi jednostavno nismo zastupnici gospodina Aleksandra Vučića. Ali, predsedavajući, vi ste primetili da kada se god neka stranka pomene, ili njen predsednik, predsednici poslaničkih grupa se javljaju kako bi odbranili njihov stav i predsednika stranke. Jel hoćete da kažete da ovde svi imaju pravo nekoga da odbrane i nešto da kažu, samo Aleksandar Vučić može da bude napadan? E, pa, gospodo, ne može. Žao mi je.

Moje kolege iz SNS, kao i naši koalicioni partneri, uvek ćemo zastupati ono što je ispravno i ono što omogućava građenje sigurne budućnosti Srbije. Aleksandar Vučić je taj koji je obezbedio stabilnost, ekonomski napredak i sigurno da brine o nacionalnom pitanju svih građana Republike Srbije.

Međutim, kao što sam i rekla, u nastavku ću govoriti o tačkama dnevnog reda, dakle o Zakonu o elektronskoj trgovini kao i o robnim berzama. Smatram da su veoma dobro skrojeni.

Zakon o elektronskoj trgovini donet je 2009. godine, 2013. je izmenjen. Dakle, pravni okvir samog sprovođenja elektronske trgovine je u potpunosti utvrđen i smatram veoma bitnim to da je neophodno definisati precizno sve obavezne informacije pre samog zaključenja ugovora u elektronskom poslovanju, kako bi bilo sigurno za sve učesnike elektronskog poslovanja.

Mimo toga, jedan bitan i veliki iskorak u celoj priči jeste da mi sada imamo sprovođenje skrivene kupovine od strane državnih inspektora i to je veoma dobro, jer će uticati na smanjenje sive ekonomije.

Naš ovlašćeni predstavnik Ana Čarapić je veoma lepo obrazložila kako su to definisani postupci u prodaji, da ćemo sada decidno znati šta je to rasprodaja, šta je to sezonsko sniženje a šta akcija, prosto da kupci ne bi bili na neki način obmanuti. Jer, ne može neka roba koja je bila u prodaji nakon rasprodaje da se vrati opet na istu cenu i u rafove. Znači, jednostavno će ta cena ostati onakva kakva je i snižena.

I ono što je ključno u samom poslovanju na robnim berzama, smatram da je najbitnije za mala i srednja preduzeća, ali i za poljoprivrednike, jer će oni postati konkurentni na tržištu.

Obzirom koliko su dobro spremljeni ovi predlozi zakona i kako će uticati na razvoj elektronske trgovine, zasigurno ću ih podržati i pozivam svoje kolege da to učine. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 06.09.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 13.08.2016 -