NEMANJA ŠAROVIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 28. decembra 1974. godine u Beogradu.

Završio je Prvu beogradsku gimnaziju, a potom je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Pre ulaska u politiku je godinu i po dana radio kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji i dve i po godine u Prvom opštinskom sudu.

Godine 2004. izabran je za člana Predsedničkog kolegijuma i Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke, a iste godine je postao poslanik u Narodnoj skupštini. Takođe je bio i odbornik SO Stari Grad. Otkriveno je da je Šarović 2005.godine, kao Beograđanin i odbornik SO SG, naplatio od skupštine 1.639.088 dinara na ime putnih troškova za relaciju Beograd – Vranje, gde je odlazio kao koordinator SRS-a za Pčinjski okrug. Narodni poslanik bio je u sazivu od 14. februara 2007. do 2008. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:36

Osnovne informacije

Statistika

  • 393
  • 1
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 1 mesec i 29 dana i 20 sati

Poštovani gospodine Šaroviću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju koru...

Uzgoj krznašica/ zabrana uzgoja i ubijanje životinja

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukoli...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 3 meseca i 2 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Dvadeseto vanredno zasedanje , 27.01.2020.

Dame i gospodo narodni poslanici i gospođo Mihajlović, slušajući ove hvalospeve prethodno predstavnika vladajuće koalicije, neko ko vas ne poznaje zaista bi pomislio da vi radite možda nešto dobro za Srbiju.

Međutim, ima nas koji vas i poznajemo i koji smo na žalost prinuđeni kroz duži vremenski period da pratimo vaš rad, i hvala Bogu, sećamo se brojnih vaših obećanja neispunjenih i brojnih izjava koje su se pokazale kao netačne.

Slobodno mogu da kažem da je čitav vaš taj politički rad praćen aferama, praćen raznim skandalima i netransparentnim radnjama. Međutim, vi kao da se ne obazirete na to i kao da otvoreno i građanima i javnosti Srbije poručujete da vaš opstanak na funkciji na kojoj se nalazite i uopšte na brojnim funkcijama na kojima ste se nalazili kroz više različitih režima, zapravo i ne zavisi od vašeg učinka, nego zavisi od nekih drugih, rekao bih pre svega, stranih faktora.

Vi ste doveli danas mnogo saradnika, neki od njih su izgladneli, pa evo jedu ovde u skupštinskoj sali, što je, rekao bih, ozbiljan skandal. Ali, nema ko da ih opomene i da ih uputi kako treba da se ponašaju. Međutim, niste doveli vašeg bliskog saradnika, Miroljuba Jeftića, koji je do skoro bio direktor infrastrukture „Železnica Srbije“. To je, zarad građana Srbije, vaš blizak saradnik, čovek koga ste vi imenovali na nekoliko važnih i odgovornih funkcija, koji je nedavno uhapšen zbog primanja mita upravo u vezi eksproprijacije o kojoj i danas govorimo, i koji je rekao istražnim organima da je manji deo tih sredstava koje je dobijao zadržavao, da je veći davao vama i kako reče on, vašem mužu Vladimiru Atanackoviću.

Vas naravno, ako ni bilo koja druga afera u koju ste bili umešani, to nije ponukalo da date možda ostavku, da pokažete šta znači moralna odgovornost, jer sve i da nije tačno to što je rekao i da nije delio taj novac sa vama, pa vas bi valjda moralo bar malo da bude sramota što ste vi tog čoveka odabrali i postavili na funkciju na kojoj se ponašao kako se ponašao.

Međutim, vi naravno, očigledno, nikakvu odgovornost ne osećate i to što rekoste u prethodnom delu rasprave kako se mi iz SRS bavimo vama, valjda što ste nam nešto posebno zanimljivi, verujte da vi kao ličnost nama apsolutno niste zanimljivi i da niste na žalost, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar u više uzastopnih saziva, niko na vas ne bi nikada ni obratio pažnju.

Veoma je bitno pitanje kako vi živite i od čega živite? Građanima treba reći da po vašoj prijavi vi ne primate platu ni u Vladi Republike Srbije, ni na Ekonomskom fakultetu, ni u Fondu za razvoj Srbije, vi iz državnog budžeta iz nekog razloga odbijate da primite nadoknadu za svoj rad. Maločas rekoste ponosno kako ste zaposleni na Mega trendu i kako tamo primate platu i od toga živite. Po mom mišljenju i to bi bio dovoljan razlog da podnesete ostavku.

Da li ste vi gospođo Mihajlović ponosni na to što godinama radite na Univerzitetu Megatrend i što ste učestvovali i izgradnji jednog takvog kredibilnog univerziteta. Ako je Univerzitet Megatrend za vas kredibilan, za nas iz SRS je to možda i najveća sramota koja se pojavila na tom prosvetnom nebu Srbije.

Sramota je da neko ko je u Vladi Republike Srbije izabere da novac prima od takvog univerziteta gde se štancuju lažne diplome, a da ga praktično bude sramota da za svoj rad primi nadoknadu od građana Republike Srbije.

Da li je tog Miroljuba Jevtića vama preporučilo to što je uništio čuveni Institut „Kirilo Savić“, doveo do bankrota, oterao u stečaj, u likvidaciju, zaposlene je ostavio na ulici, odnosno na birou, da ga vi izaberete za svog savetnika, pa potom postavite za direktora infrastrukture Železnica Srbije.

Da li treba gospođo Mihajlović da vas podsetim, na vaša obećanje koje ste krajem 2015. godine dali građanima Srbije, to je naravno bilo predizborno obećanje, mi smo upozoravali građane, vi ste tvrdili da nije, kada ste rekli da od milion i po nelegalnih objekata u Srbiji čak 95% može da bude legalizovano i da će novim zakonom, koji je tada bio pred Skupštinom, ti objekti bili legalizovani u roku od najviše godinu dana. I, to bi značilo da je nekih, preko milion i 400 hiljada objekata u Srbiji nelegalnih, trebalo biti legalizovano. Ne za godinu dana, već za četiri godine koliko to traje. Legalizovano je možda negde oko 15% od tog broja koji ste vi obećali.

Dakle, lista tih obećanja koja ste vi davali građanima Srbije, kao što ste govorili da je 12 miliona vozila više prošlo autoputevima Srbije, kao što ste govorili da ima 200 kilometara novog autoputa, u stvari je bilo u tom trenutku oko 120, vi otvarate uvek iznova iste autoputeve, odnosno deonicu po deonicu, i onda zbrajate sve ono po nekoliko puta.

Vi dugujete građanima objašnjenje kako živite, od čega živite i kako je moguće da ministar u Vladi Republike Srbije tako luksuzno živi, a da se istovremeno gnuša od toga da primi nadoknadu za svoj rad od građana Srbije.

Vi ste to dužni, kao javni funkcioner, i zanimljivo je i to pitanje, evo, da to ne zaboravim, pošto i vi ste živeli godinama u nelegalizovanom stanu, da čujemo da li ste ga konačno legalizovali. Za taj stan ste tvrdili da ste ga kupili 1998. godine od novca koji ste do tada zaradili.

Vi, dakle, za 28 godina života, znači, uključujući studiranje i sve, vi ste uspeli da steknete dovoljno novca da kupite stan od 140 kvadrata. Znači, za nekoliko godina. Zanimljivo bi bilo da vidimo koliko ste podneli poreskih prijava za porez na dohodak građana u tom periodu za tih nekoliko godina.

Dvadeseto vanredno zasedanje , 27.01.2020.

Tema je upravo kredibilitet Zorane Mihajlović.

Dvadeseto vanredno zasedanje , 27.01.2020.

I naša je teza da je to osoba kojoj ne može da se veruje.

Deveto vanredno zasedanje , 17.07.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, evo i ja sam hteo malo da postavim neko pitanje oko vladavine prava. Prethodnik je dao možda i dobar uvod. On pita zašto Vojislav Šešelj nije odgovarao zbog toga što je, kako kaže, najavljivao ubistvo Zorana Đinđića? A što bi i odgovarao? Ne može neko odgovarati zbog toga što vidi ono što je očigledno. Postoji poslovica koja kaže – Ko se mača lati, od mača i strada.

Zoran Đinđić je bio glava mafijaške hidre u Srbiji. To je vreme u kome je takođe rečeno da svaka država ima svoju mafiju, jedino u Srbiji mafija ima svoju državu. Vi kada pričate o nekim ljudima, govorim mom prethodniku, treba pre svega da se setite toga da su oni heroji Petooktobarske buldožer revolucije, da ste vi na krilima tih kriminalaca dolazili na vlast, da ste otimali puške, evo, nekoliko stotina metara odavde u policijskoj stanici Stari grad u Majke Jevrosime, da ste sa tim ljudima upadali naoružani u državne institucije, da ste tim ljudima omogućili da vrše razne poslove po Srbiji, da asfaltiraju, da kupuju, praktično da naprave najveću moguću ekspanziju svojih kriminalnih poslova i onda se pitate, kad je došlo do toga da je očigledno da postoji nesloga oko podele tog pljačkaškog tela, onda se vi pitate kako je Vojislav Šešelj mogao najaviti da će Zoran Đinđić biti ubijen?

Znate, kada se mafija obračunava, onda uvek neko strada i to nije ništa novo. I za svakoga ko ima malo političkog, malo životnog iskustva, to nije novo. Drugo je pitanje, zašto vi tu političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića niste utvrđivali kada je ubijen? Zašto ste tada od toga bežali, a danas 15 godina kasnije o tome pričate? Vi ste bili vlast. Zašto niste utvrdili političku odgovornost jednog od glavnih ideologa i perjanica DS, Čedomira Jovanovića, koji je ubicama, kako vi kažete ubicama Zorana Đinđića, u zatvor dovodio žene, decu i sve ostalo?

Prema tome, dajte prvo da vidimo ko je sve od čelnika DOS sa njima duvao u istu tikvu, pa ćemo onda da utvrđujemo odgovornost opozicionih političara. Mi od toga nismo nikada bežali. Vojislav Šešelj je u Haškom tribunalu dao iskaz o tome da ste imali bilo kakve indicije, bilo kakve mogućnosti, odavno bi ga vi optužili, a ovo je samo kuknjava, plač, labudova pesma.

Drugu stvar sam ja hteo da pitam gospođu Brnabić, odnosno gospođu Nelu Kuburović, ministra pravde, vezano za načelo zakonitosti u krivičnom pravu, vezano za vladavinu prava, vezano za retroaktivnu primenu blažeg, koji je to izuzetak, odnosno pravilo je da se uvek u krivičnom pravu na učinioca primenjuje blaži zakon.

Međutim, DOS-ov režim je imao potrebu da kreira neku svoju stvarnost. Imao je potrebu da dokaže neke stvari koje su bile nedokazive. Vođeni su politički procesi za neke atentate, vođeni su procesi u kojima je zapravo glavna meta bio Slobodan Milošević.

U jednom od takvih procesa je i osuđen Milorad Ulemek Legija za navodne zločine i krivična dela koja su izvršeni pre nego što je ukinuta smrtna kazna. Ono što nalaže jedini izuzetak od zabrane retroaktivnog važenja krivičnih zakona je to da se primenjuje blaži zakon na učinioca, bilo onaj koji važi u vreme izricanja presude, bilo onaj koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela.

U ovom slučaju, u vreme izvršenja krivičnog dela, bilo je moguće izreći smrtnu kaznu, ali je stav 4. istog tog član zakona propisivao da sud, umesto smrtne kazne, može izreći kao najtežu kaznu i kaznu zatvora u trajanja od 20 godina. Kada je promenjen zakon, uvedena je kazna od 40 godina…

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.04.2018.

Dame i gospodo, postaviću pitanje predsedniku Republike Srbije, predsedniku Vlade Republike Srbije i ministru pravde Neli Kuburović.

Prvo moje pitanje je da li su uopšte čuli da je juče Vojislavu Šešelju od strane ostataka Haškog tribunala izrečena drugostepena presuda? Možda su neobavešteni, mada ni to ne bi bilo neko posebno opravdanje, ali mislim da je još gore da su obavešteni i da su čuli, morali su čuti i dužni su bili da čuju za to, a da ćute.

Znate, nedopustivo je da državni organi Republike Srbije ne samo što ništa nisu učinili da građanin ove zemlje, dr Vojislav Šešelj, ne bude osuđen u Haškom tribunalu, a učinile su pogotovo prethodne vlade Republike Srbije mnogo toga da bude osuđen, ali je isto tako nedopustivo da oni ne reaguju ni na kakav način na takvu osudu.

Ova osuda, kao i prethodne osude Haškog tribunala i prethodne presude, pa čak i one oslobađajuće, nisu uperene protiv pojedinca, nego pre svega protiv Republike Srbije i protiv građana Republike Srbije.

Na samog Vojislava Šešelja ova presuda neće imati neko posebno dejstvo, ali će imati na Republiku Srbiju. Ova presuda je očigledno protivpravna, jer u skladu sa anglosaksonskim sistemom nije bilo moguće prvostepeno oslobađajuću presudu delimično ukinuti i preinačiti u osuđujuću. Ona očigledno nije zasnovana na činjenicama, ali će, siguran sam, imati posledice na Republiku Srbiju i na njene građane. Zašto? Ovom presudom kojom se Vojislav Šešelj osuđuje za ratne zločine, odnosno za podsticanje neizvršenja ratnih zločina podrazumeva da je u Srbiji i u Vojvodini bilo rata, da je bilo ratnog sukoba, da je bilo zaraćenih strana, a svi građani Republike Srbije znaju da to nije tako.

Ove koje dobacuju pozivam da se jave za reč, pa da kažu šta imaju. Lako je mrzeti Srbiju i vi to, gospodo iz DS, uporno dokazujete i zbog svoje političke inferioronosti i sterilnosti ste spremni da kažete bilo šta protiv svoje države ili nekog njenog građanina, pokušavajući da sebi priberete neki jeftin politički poen.

Iz Republike Srbije niko nije deportovan, nijedan Hrvat, nijedan građanin druge nacionalnosti. Niko nije proteran. Oni koji su otišli, otišli su dobrovoljno, jer su sa Srbima koji su proterani iz bivše jugoslovenske Republike Hrvatske menjali imovinu, overavali ugovore u sudu sa Srbima koji su proterani 1989, 1990 i 1991. godine, mnogo pre nego što je Vojislav Šešelj održao predizborni govor u Hrtkovcima i to je govor iza koga Vojislav Šešelj i SRS stoji i danas i spremni smo te reči da ponovimo na bilo kom mestu, jer tu ne da nema ratnog zločina, nema ni bilo kakvog krivičnog dela.

Nikome tu nije hvalila dlaka s glave na tom mitingu i vi to dobro znate, ali ste spremni da ponavljate laži od kojih je odustao čak i Haški tribunal. Pročitajte njihovu presudu. I oni su odustali od laži koje vi i dan danas ponavljate, da je, ne daj Bože, Vojislav Šešelj tražio da se pobiju deca iz mešovitih brakova ili čitao nekakva imena. Sve je to Haški tribunal dokazao da nije istina, vaš Haški tribunal, ali nisu mogli da podnesu da neki Srbin izađe i da bude oslobođen pred Haški tribunalom.

Samo budala ne vidi da je ova presuda uperena protiv Srbije. Vojislav Šešelj je slobodan čovek i ne možete mu ništa ni vi, njegovi politički neprijatelji iz Srbije, niti ovi sa zapada. On je Haški tribunal pobedio i to je gotova stvar i istorijska činjenica, ali tražimo odgovor od predsednika Srbije, predsednika Vlade Republike Srbije i ministra pravde – koja je njihova reakcija, šta će učiniti povodom te osude i koji je njihov stav?

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2017.

Dame i gospodo, ja ću postaviti pitanje Aleksandru Vučiću, predsedniku Vlade i predsedniku Republike Srbije. Moje pitanje je da li je konačno shvatio da se ne može sedeti na dve stolice?

Vidim da juče i danas u večernjim satima mnogi iz Vlade nervozno reaguju, pa kažu kako je, navodno, američki diplomata Brajan Hojt Ji napao Srbiju. Napao je Srbiju tako što je rekao da niko ne može biti balansero i da ne može sedeti na dve stolice, pa izigravati prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, sa jedne strane, i Evropskom unijom i SAD, sa druge strane. A to je upravo ono što Srpska radikalna stranka govori godinama i Aleksandru Vučiću i pre njega, onima koji su takođe mislili da mogu na dva koloseka, da mogu da izigravaju Josipa Broza Tita. Bilo je takvih ideja i u Demokratskoj stranci Srbije, kao, možemo mi sa svima, mi ćemo biti istok zapadu a zapad istoku. E, to, međutim, ne može. I Brajan Hojt Ji je samo jasno i glasno rekao ono što i svi drugi američki zvaničnici jasno govore na susretima sa državnim vrhom Republike Srbije već godinama. Međutim, sad je valjda on na nivou na kome se može napasti.

Zar mislite da je Majkl Pens rekao nešto drugačije, da je ovo nešto što je samostalna misao Brajana Hojta Jia? On je valjda neki važan šraf u američkoj administraciji, pa je on sada izmislio toplu vodu, odnosno on postavio Srbiji neku uslov koji drugi inače ne postavljaju. Naravno da to nije tako i to jeste suštinsko pitanje u Srbiji – da li ćemo konačno otvoriti oči? Vama Amerika poručuje da uslov za ulazak u EU nije samo odricanje od Kosova i Metohije, da to nije samo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vi morate voditi politiku, imati jedinstvenu politiku sa EU a, kako on kaže, odlični primeri su Hrvatska, koja je EU stavila iznad svega, i Crna Gora je to takođe pokazala kroz ulazak u NATO pakt. Drugim rečima, to su uslovi koji se očekuju od Srbije. Nemojte misliti da će Srbija moći da prođe bez ispunjenja tih uslova, jer EU očekuje da zemlje kandidati vode jedinstvenu i spoljnu i odbrambenu politiku. To je nešto što je potpuno očigledno i potpuno jasno.

Da li će neko konačno reagovati na to uplitanje i to što oni tvrde da Srbija se otvoreno meša i u naše unutrašnje poslove i kažu da njima nije jasno zašto je potrebno da Srbija ruskim predstavnicima u Nišu da diplomatski status? Što bi to njima pa moralo da bude jasno?

Evo, kaže Vulin – ukidaju nam pravo da mi odlučujemo. Pa, odakle vi mislite da vi imate pravo da odlučujete? Da su Amerikanci svoju spoljnu politiku vodili tako što su puštali da svako o nečemu odlučuje, pogotovo države koje ne smatraju beznačajnim i banana državama zar mislite da bi danas bili tu gde jesu? Ne, njihova se spoljna politika upravo i temelji na tome da oni odlučuju, a da drugi sprovode i to je ono što se očekuje od Aleksandra Vučića.

Mene čudi da on, makar i u jeku ove rasprave o spomeniku koji se diže Zoranu Đinđiću, nije shvatio kako prolaze oni koji misle da mogu da sede na dve stolice, koji misle ili pomisle u trenutku da mogu nešto da odlučuju, jer teško onome za koga Amerikanci pomisle i procene da im je vredan mrtav nego živ.

Dakle, SRS još jednom pita predsednika Vlade i Republike Srbije, Aleksandra Vučića da li je konačno shvatio da se ne može voditi politika sedenja na dve stolice, već da se konačno mora opredeliti da li će se Srbija okrenuti Rusiji ili odreći će se nacionalnih interesa i okrenuti EU?

Imovinska karta

(Beograd, 27.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 86000.00 RSD 03.06.2016 -