GORAN JEŠIĆ

Demokratska stranka

Rođen je 3. avgusta 1974. godine u Sremskoj Mitrovici. Živi u Inđiji.

Osnovnu i srednju školu završio je u Inđiji. Diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Završio je specijalistički kurs na temu “Javna politika” Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Politički je aktivan od 1996. godine kada je osnovao opštinsku organizaciju Građanskog saveza Srbije u Inđiji. Na lokalnim izborima u septembru 2000. godine direktno je izabran za odbornika Skupštine opštine Inđija, a zatim i za predsednika opštine, tada najmlađeg u Srbiji. Od tada, tokom protekle decenije Gorana Ješića građani opštine Inđija birali su na istu funkciju u još dva mandata (2004, 2008).

Novim načinom rada i organizacijom opštinske uprave doprineo je da početkom 2008. godine magazin “Financial Times” dodeli nagradu opštini Inđija i svrsta je na listu 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja. Isti magazin je 2012. godine opštini Inđija dodelio još jedno priznanje — ovoga puta za drugu najbolju destinaciju u Evropi prema efektivnosti troškova ulaganja.

Nosilac je brojnih ličnih priznanja i nagrada. Poslednja u nizu stigla je 2011. godine kada ga je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj proglasila “Reformatorom godine”, a početkom 2012. godine. Prva evropska kuća dodelila mu je priznanje “Najevropljanin”.

U julu 2012. imenovan je za potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Za predsednika Resornog odbora DS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izabran je na sednici Predsedništva Demokratske stranke održanoj 18. januara 2013. godine. Predsednik Sremskog okružnog odbora Demokratske stranke.

Na XVIII Skupštini Demokratske stranke održanoj 31. maja 2014. godine izabran je za potpredsednika Demokratske stranke.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Govori engleski jezik.

Oženjen je Ružicom Ješić s kojom ima sina Marka i ćerku Minu.
Poslednji put ažurirano: 29.11.2019, 15:17

Osnovne informacije

Statistika

  • 60
  • 3
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 3 godine i 9 meseci i 30 dana

Poštovani gospodine Ješiću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupc...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 godina i 24 dana i 17 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 5 godina i 11 meseci i 2 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2017.

Hvala.

Mi danas slušamo priče već pet godina kako nikada nismo bili u boljoj ekonomskoj situaciji, nego što se danas Republika Srbija nalazi. Slušamo priče kako smo napravili tigra na Balkanu, kako na BDP je nikad veći, a sa druge strane imamo neke ljude koji očigledno neće da poštuju te poruke sadašnjeg predsednika Republike, bivšeg predsednika Vlade i prvog potpredsednika Vlade i da te finansijske efekte koje je on napravio pretoče u prave realizovane projekte, odnosno te pare vrate onima kojima su te pare neophodne.

Mi danas imamo zemlju u kojoj se PDV ne vraća osam meseci. Mi danas imamo zemlju gde se 30% povećao porez na paušalce, na frizerke, mesare, automehaničare. Mi danas imamo zemlju u kojoj je prva odluka bila izmena i dopuna Zakona o podsticaju, gde su ukinuta davanja paorima, koja ni tada, za vreme DS nisu bila dovoljno velika i bila su dramatično manja nego kolega u okruženju i zemalja u okruženju, koji su njima konkurencija. Onda je došao boljitak, pa je taj stepen davanja smanjen za 10 puta.

Mi danas nemamo direktna davanja. Mi danas imamo problem da u ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede nije isplatilo ni jednu premiju od 40%, koliko mora da vrati povraćaj za obavezno osiguranje, a svaki dan smo ovde ministar i svi ostali iz ministarstva, nagovarali i terali poljoprivrednike da počnu da osiguravaju svoju imovinu i da, ako dođe do štete, ta imovina ne treba da bude problem politike i države, nego postoji institucija koja se zove osiguravajuće društvo i postoje 40% podsticaji da se ta šteta nadoknadi, da to urade. Kada su to ljudi uradili, godinu dana nikome u ovoj zemlji od poljoprivrednih proizvođača nije vraćena premija koja je obavezna bila da se vrati u vrednosti od 40% obaveznog osiguranja.

Ovaj zakon predviđa iole normalne raspodele. Ako nam već tako dobro ide, ako nikad više nismo imali para u javnim finansijama, ako nikad više država nije štedela, ovaj zakon se tiče poljoprivrednika, malo bi se mogao ticati i svih ovih zakona koje DS predložila, a to je zakona o povraćaju penzija na prethodni nivo, vraćanju plata u javnom sektoru, o poštovanju zakona i vraćanju PDV na vreme. Vi dovodite potpuno srpsku privredu u nelikvidnost, zato što ste vi nelikvidni i ne znate da upravljate parama, da se smanje opterećenja za mala i srednja preduzeća i da se na kraju razmišlja o onome što donosi…

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2017.

Hvala.

Da završim rečenicu iz prošlog zakona. Prosto, ako imamo viška para, vratimo ih onima kojima te pare pripadaju, od kojih smo ih uzeli.

Zemljište, ne samo državno, koga se tiče ovaj zakon, nego i gradsko građevinsko, o kome su pričali neki drugi zakoni, su bili tema međudržavnog sporazuma. Prvog dana kada je SNS preuzeo odgovornost da vodi ovu državu i kada je sadašnji predsednik bio potpredsednik ili prvi potpredsednik. Tada, prvo za čega smo zapeli, jeste vojvođansko poljoprivredno zemljište i plodno poljoprivredno zemljište u centralnoj Srbiji, sa željom da ga damo nekim nepoznatim firmama koje ne postoje i koje su fiktivne, a ovo između ostalog, da vam pomognem, zove se „Al ravafed“ sa kojom je potpisan ugovor sa Ministarstvom privrede i poljoprivrede i sa Ministarstvom Vojske, na koji je ministarstvo i pravna služba Vojske dala negativno mišljenje.

Onda smo uzeli najbolju bačku zemlju, oteli je paorima i Vojsci u Karađorđevu, Jadran, Gajdobra, Bačka, Sivac, skupili 11.000 hektara i dali nepoznatoj firmi, koja je osnivač, ne znamo ko je vlasnik, ne znamo ni adresu. Pritom, to nije bilo dovoljno nego smo dali iz Fonda za razvoj 10 miliona evra, da bi se skinule obaveze tog preduzeća, da se očisti od radnika i 10.000 najbolje i najkvalitetnije zemlje u ovom delu Evrope dali nepoznatim firmama.

To smo nastavili i dalje. Slušali smo ubeđivanja prošle ministarke, koja pripada SPS, i svih drugih da će novi zakon da spreči zloupotrebu davanja zemljišta, a danas imate narodne poslanike, imate takvu zloupotrebu koji uzimaju direktno bez javnih nabavki, bez obaveza po Zakonu o nabavkama, državnog poljoprivrednog zemljišta i obrađuju ga danas po Sremu, po Vojvodini, bilo gde.

Koji su finansijski efekti ovog zakona, sem što je pala prosečna cena zakupa? Obuhvat zemljišta je pao, a onda ste izmislili „Tenis“, bože moj, šef nemačke klanice je odveo predsednika republike na fudbalsku utakmicu, pa mu čovek obećao 10.000 hektara zemlje, odnosno 30.000. Pa saznamo da će to biti najkapitalnija investicija u poljoprivredi, u prerađivačkoj industriji, a onda danas, posle nekoliko godina shvatimo da smo dali banatsku zemlju, da smo je oduzeli paorima, a da danas ne postoji ni jedna opipljiva investicija te nemačke kompanije.

Šta radite sa zemljom? To vam je „Beograd na vodi“, to vam je „Jadran“ Gajdobra, „Bačka“ Sivac, Karađorđevo, to vam je „Tenis“. To su vaši tajkuni koji danas uzimaju zemlju.

Molim Ministarstvo poljoprivrede, kada sledeći put dođu ovde, da nam kažu analize efekata promene zakona. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 14.11.2017.

Jedna od prvih mera Vlade Republike Srbije je bila ta da konsoliduje finansije. Evo, pred pragom smo šesto budžeta koji većina ispred SNS treba da predstavi u ovom parlamentu i hvalimo se da smo napravili tigra od Srbije u proteklih pet godina, da smo Srbiju spasili bankrota, da nam nikada bolje nije išlo, da nikada više para u budžetu nije bilo, a sa druge strane …

(Marko Atlagić: Tako je.)

Iako kolege dobacuju i viču tako je, sa druge strane, podsetiću ih da su juče podigli obaveze za paušalne obveznike za samostalne zanatske radnje između 20 i 30%, da PDV preduzećima u Srbiji ne vraćaju između šest i osam meseci i da između ostalog, što je tema ovog zakona, prva od mera koja je urađena jeste da su dramitično smanjena direktna davanja poljoprivrednim proizvođačima u ovoj zemlji.

Istorija direktnih poljoprivrednih davanja, nasleđe koje imamo je evropsko nasleđe. Ne možete imati konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju u Evropi u okolnostima kada paori u zemljama, ne samo prvih zemalja EU, nego zemalja koje su ušle u EU, kao što su Hrvatska, Mađarska, Bugarska i Rumunija imaju desetostruko veće prihode po hektaru od naših paora, a očekujete da imate konkurentnu poljoprivredu.

To ne možete. Ili možete pa kažete – dame i gospodo, nama poljoprivreda nije cilj i nećemo da se bavimo poljoprivredom u ovoj zemlji, pravićemo sa „Mubadalom“ čipove, pravićemo boinge, pravićemo ko zna kakve stvari, Beograde na vodi, ali nećemo da se bavimo poljoprivredom.

Međutim, koliko se sećam, kada smo ovde birali Vlad kojom je predsedavao Aleksandar Vučić, od onih šest sati govora, tri sata je čovek pričao o poljoprivredi. Tri sata, a pet ministara je prošlo u proteklih pet godina i rezultat toga je da su dramatično smanjena davanja za poljoprivredu u proteklih pet godina od kako SNS ima odgovornost i vodi ovu državu.

Čuli smo od ministra Nedimovića kako samo što nisu IPARD fondovi i kako će IPARD fondovi da zamene ta sredstva koja su nam neophodna. Da vas podsetim, razlika je dramatična između onoga što je davala Vlada DS paorima i ono što danas imamo. Od IPARD fondova nemamo apsolutno ništa. Molim vas kažite mi koji je to IPARD fond otvoren što se tiče poljoprivrede? Niti jedan.

Razgovaramo sve vreme o tome, kunete se u poljoprivredu, pozivate paore, svaki put ih prevarite. Stići će budžet za koji dan i u tom budžetu će isto tako biti rupa. Nula za direktna davanja u poljoprivredu. Ako nam tako dame i gospodo dobro ide, kao što sadašnji predsednik i vi ponavljate pet godina kao mantru, onda dajte te pare da preusmerimo između ostalog u ono značajno.

Imovinska karta

(Inđija, 07.02.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97000.00 RSD 03.06.2016 -