JELENA VUJIĆ-OBRADOVIĆ

Jedinstvena Srbija

Rođena je 1979. godine. Živi u Aleksandrovcu.

Po struci je diplomirani pravnik.
Poslednji put ažurirano: 03.10.2019, 12:40

Osnovne informacije

Statistika

  • 24
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 15 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 24 dana i 2 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 25 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.11.2019.

Zahvaljujem uvažena predsednice.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predstavnici iz MUP, uvaženi ministre gospodine Stefanoviću, poštovani građani Srbije, slava i nezaborav našim hrabrim borcima i precima, junacima Prvog svetskog rata.

Na samom početku, a s velikim zadovoljstvom, reći ću da će poslanička grupa Jedinstvene Srbije podržati rad MUP, na čelu sa ministrom Nebojšom Stefanovićem, i da će sve predložene zakone koji su na dnevnom redu skupštinskog odlučivanja podržati, da će poslanička grupa JS glasati kako za izmenu i dopunu tj. Predlog zakona izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, tako i svih sporazuma i memoranduma koji su na dnevnom redu.

Zbog građana Srbije koji prate današnju sednicu skupštinskog zasedanja napomenuću i pojedinačno koji su to predlozi i svaki od tih predloga obrazložiću.

Zašto mi iz JS smatramo važnim donošenje, pre svega, zakona i hitno donošenje Zakona o putnim ispravama kao i predložene sporazume i da su svi ovi predloženi zakoni, sporazumi i memorandum u interesu pre svega građana Republike Srbije? Kada govorimo o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, radi se o materiji koja je promenljiva, koja je živa materija, koja se često menja prema potrebama i usaglašavanjem kako sa drugim državama, tako i usaglašavanjem sa pravnim sistemom Republike Srbije, a uvek je u skladu sa državnim i nacionalnim interesima naše zemlje i naših građana, upravo zato što je naša politika, politika otvorenosti prema svetu.

U prilog tome ide Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama. Srbija je pre deset godina donela odluku, odnosno Zakon o uvođenju biometrijskih pasoša, tako da svaki građanin Republike Srbije koji podnese zahtev, njegov postojeći pasoš ili ukoliko nije imao pasoš zamenjen je novim biometrijskim pasošem.

Kao što je poznato da je u prethodnom periodu Republika Srbija zaključila i veći broj sporazuma o relaksaciji viznog režima sa državama širom sveta i da prema portalu „Pasport indeksa“ Republika Srbija zauzima 28 mesto u svetu što je jako značajno kada gledamo po rangiranju ostalih i mnogo većih država koje su potpisale i koje, da kažem, uvode ovaj bezvizni sistem, tako da se nadamo da će u prethodnom periodu Republika Srbija sa još većim brojem zemalja zaključiti sporazum da građani Republike Srbije i ovih zemalja mogu da putuju bez podnošenja zahteva za vizu.

Što se tiče Zakona o putnim ispravama, kada govorimo o razlozima za njegovim donošenjem, pre svega treba napomenuti činjenicu da je Zakon o putnim ispravama donet 2007. godine, a da poslednje izmene koje je pretrpeo bile su 2014. godine.

Prosto, postoji protok vremenskog roka i materija koja mora da se usaglasi i da se promeni sa postojećim i novodonešenim zakonima, ali sa druge strane postoje i problemi koji su i u praktičnom i u finansijskom smislu, kao i u tehničkom smislu uočeni i gde treba prilagoditi ovu materiju i ove norme postojećem sistemu u Republici Srbiji.

Takođe, ovde imamo i okvirne zakonske rokove koji su sada dobri, gde se definiše i propisuje da je to rok od tri do šest meseci, odnosno šest meseci, ali s obzirom da postoje zemlje koje vode računa o isteku roka pasoša, data je i druga mogućnost da u slučaju, ili izuzetak od pravila, da u slučaju opravdanih razloga sa posebnim obrazloženjem građanin Republike Srbije može da podnese zahteve i da u jednom dužem roku od roka od šest meseci zameni postojeći pasoš.

Takođe, izmenama i dopunama ovog zakona, što je možda i jako bitno i što posebno želim da naglasim da je dobro u ovom zakonu, jeste izdavanje pasoša i posebno vođenje računa kada su u pitanju deca. Data je mogućnost da i jedan roditelj može u opravdanim uslovima ili odobrenjem nadležnog organa da podnese zahtev za izdavanje pasoša deci ukoliko je to opravdano.

Sa druge strane, vodi se računa i o bezbednosti dece, što smo imali u iks slučajeva situaciju gde jedan od roditelja iskoristi situaciju i nezakonito odvede decu preko granice Republike Srbije.

Sa druge strane, Zakonom o putnim ispravama ograničiće se mogućnost za podnošenje zahteva za nove pasoše, bez preke potrebe, pre ovog roka, samim tim će se rasteretiti gde u jedinicama lokalnih samouprava u sektorima Ministarstva unutrašnjih poslova, bespotrebne gužve.

Takođe, građani Republike Srbije koji pre ovog roka podnesu zahtev, moraće da nadoknade i veće finansijske troškove sa obrazloženjem prevremenog roka podnošenja zahteva i zamene i dobijanja pasoša.

Takođe, u finansijskom smislu postoji još jedno rasterećenje, a to je da kada se pasoš, do sada pasoš koji se oglašavao nevažećim, padao je na teret finansijski građana Republike Srbije, jer je postojala obaveza da mora biti oglašen u „Službenom glasniku“ Republike Srbije. Ovde sada imamo još jednu izmenu da više građani ne plaćaju ovaj trošak i da oglašavanje nevažećeg pasoša jeste na internet stranici MUP.

Što se tiče Zakona o putnim ispravama, rekla sam da je 2017. godine pretrpeo značajne izmene, a mi smo ovde u Narodnoj skupštini 2018. godine doneli Zakon o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, kojima se na sistemski način uređuje, da kažem, pitanje evidencije, obrade podataka i njihove razmene na nacionalnom i međudržavnom nivou. To je jako značajno jer sada podnosioci zahteva takođe su morali da do sada pribavljaju dokumenta samostalno, da li su to izvodi iz MKR, venčanih, ili zavisi šta je potrebno za pasoš ili za ličnu kartu, sada to po službenoj dužnosti rade pripadnici MUP i ne samo kada su u pitanju podaci u unutrašnjosti, već i podaci koji mogu da se pribave iz inostranstva. Znači, putem tih elektronskih mreža i elektronskog povezivanja podataka.

U tom smislu, kontinuirano se radi na tome da se iz posebnih zakona izostave odredbe koje uređuju ovu materiju, što je učinjeno i ovim izmenama. Tako da će poslanička grupa JS kada je u pitanju izmena i dopuna Zakona o putnim ispravama dati punu podršku. Dakle, svi poslanici JS, na čelu sa našim predsednikom Draganom Markovićem Palmom, podržaće Zakon o putnim ispravama.

Sa druge strane, imamo i sporazume i memorandum. Ono što posebno želim da istaknem jeste ugled i važnost Republike Srbije, ali i nesmetano putovanje svih građana Republike Srbije, kako običnim tako i diplomatskim pasošem.

Delegacija JS, predvođena gospodinom Draganom Markovićem Palmom, predsednikom JS, samo je u zadnjih godinu dana proputovala Evropu i svet i na važnim državnim sastancima gde su bili prisutni u delegaciji, da kažem, kako političkim tako i privrednim sastancima, svugde smo dočekani na visokom nivou, što se ogleda i prijateljstvo drugih zemalja prema Republici Srbiji, ali sa svih tih sastanaka zaista doneli smo korist za građane Republike Srbije ili što bi se narodski reklo – svaki sastanak je urodio plodom.

Takođe, kada strani državljani, naročito diplomatski predstavnici, dolaze u Srbiju, sasvim je jedna drugačija slika Srbije koju predstavljamo i oni budu, kao što je delegacija Turske prošle nedelje u Narodnoj skupštini, čiji je domaćin bio Dragan Marković Palma, primljena je i od strane predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, na visokom nivou, i sve su to vrlo bitni međudržavni odnosi.

Jedan od pokazatelja jeste i kontinuirani rad kada je u pitanju ta spoljna politika, što je jako važno da je država odnosno Gana povukla priznanje Kosova, to je 16. zemlja koja je povukla priznanje u poslednje dve godine. Pre Gane priznanje je pre nepuna dva meseca povukla država Togo, tako da je to jedan kontinuirani rad predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, predsednika spoljnih poslova, ministra Ivice Dačića, zatim svih nas u Narodnoj skupštini, na čelu sa predsednicom Narodne skupštine, gde zaista u tom radu svi doprinosimo da što bolju sliku ostavimo svim gostima, diplomatskim predstavnicima i na odborima koji nam dolaze, većina poslanika, tj. svi poslanici su članovi određenih poslaničkih grupa prijateljstva sa nekim od država i smatramo da će Gana, da je ovaj rad na povlačenju priznanja nezavisne države Kosovo, u prethodnih godinu i po dana se na njemu radilo, ali je jako značajno da će ona uticati na druge zemlje, s obzirom da je najmnogoljudnija zemlja u ovom delu sveta jer ima oko 29 miliona stanovnika. Najavljeno je povlačenje od još jedne države, koja će do kraja godine povući priznanje Kosova.

Kada je u pitanju Sporazum o razmatranju Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe, svakako da će poslanička grupa Jedinstvene Srbije podržati i ovaj Sporazum.

Sporazum je prvi put potpisan 1998. godine, ali je Srbija pristupila 2016. godine i tada je ministar unutrašnjih poslova gospodin Nebojša Stefanović potpisao dopunski protokol, tako da ćemo svakako podržati ovaj sporazum koji će urediti odnos Srbije u pružanju pomoći u vanrednim i hitnim situacijama.

Imamo i razmatranje Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Tunisa kada su u pitanju vozačke dozvole, gde naši državljani mogu da zamene vozačku dozvolu u Tunisu, kao i njihovi državljani u Srbiji. Za Vladu Republike Srbije ovlašćeno je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je za Vladu Republike Tunisa tehnička Agencija za drumski saobraćaj, tako da je ovo jako važno. Ovaj Sporazum važi pet godina po našem potvrđivanju, sa mogućnošću ponovnog potpisivanja ovog Sporazuma.

Takođe, imamo i potpisivanje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Republike Srbije i Evropske policijske kancelarije, takođe jako važan sporazum. On je potpisan u maju 2017. godine i ovde imamo, kada se govori o interesu naše zemlje, u pristupu informacija interesa predpristupa EU, trgovina na osnovu povlašćenih informacija i manipulacija finansijskim tržištem, tako da je ova Evropska kancelarija unutrašnjih poslova jedna od značajnih kancelarija, a i na međunarodnom planu vrlo je značajna saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i ostalih zemalja članica EU.

Imamo Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Bugarske u oblasti saradnje od zaštite od prirodnih i izazvanih katastrofa. Svakako da je jako važno podržati ovaj zakon, s obzirom da se radi o državi koja je u okruženju, gde vrlo često Republika Srbija ili Bugarska ne mogu da reaguju u prirodnim nepogodama ili katastrofama koje su izazvane nekada i ljudskom rukom ili ljudskim delom, tako da im se na ovaj način omogućava mogućnost da bez nekog dodatnog roka mogu da reaguju i na taj način da se spreče katastrofalne posledice.

Imamo Memorandum koji se potpisuje sa SAD o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija. Mislim da je svima ovaj zakon sasvim jasan, zašto ga potpisujemo, s obzirom na povećani broj migranata.

Ali, ono što je za nas iz Jedinstvene Srbije značajno, a posebno se odnosi na Ministarstvo unutrašnjih poslova, jeste da mi nešto što je dobro i vaš rad, uvaženi ministre, kao i cele vaše ekipe u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zaista želimo posebno da pohvalimo i želimo da podržimo vaš rad. Podržali smo sve dosadašnje zakone, podržaćemo svakako bez sumnje i ove sporazume, kao i Memorandum, ali je posebno pohvalno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u prethodnom periodu zaista opravdalo celokupno poverenje, kao i vi, naravno, na čelu, koje vam je dato.

Treba govoriti o velikoj tehničkoj opremljenosti i velikom ulaganju u sektor unutrašnjih poslova. Vi ste samo na teritoriji Rasinskog, Raškog okruga, odakle sam ja poslanik i odakle dolazim u prethodnih godinu dana, bukvalno obnovili, renovirali, čak neke iznova, da kažem, vaše ministarstvo je to finansiralo, veliki broj policijskih stanica ili policijskih uprava, zatim, jako značajno osposobljavanje policijskih kadrova i, ono što je jako bitno, drugačiji pristup policijskih službenika prema građanima, jer građani nijednog trenutka ne treba da se plaše, da li je to saobraćajni policajac, znači, drugačiji je sasvim pristup, miroljubiviji, da su oni zaista tu u interesu i u smislu bezbednosti građana.

Tako da, Republika Srbija je sada sigurnija zemlja za život građana, bezbednija zemlja za život građana i stabilna zemlja za život građana. Ali, ono što je najbitnije jeste da ste puno uradili kada je u pitanju bezbednost naše dece, kada je u pitanju sajber kriminal, da se radi puno na suzbijanju kriminala, otmica dece, što smo imali situaciju u prethodnih deset dana, gde kao roditelj zaista ne mogu da ostanem nema na situaciji otmice i nestanka dece, vaše hitno reagovanje, tako i čuvanje naše dece od dilera, da kažem, dilera droge i ostalog kriminala.

To je možda što bih ja izdvojila i najznačajnije u domenu MUP, što ste radili u samo prethodnih ovih godinu dana, a sve u cilju interesa građana.

Tako da, još jednom ću napomenuti da će poslanička grupa JS Dragana Markovića Palme i svi poslanici JS podržati sve predložene zakone. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2019.

Hvala.

Poštovani ministre Đorđeviću sa saradnicima iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predstavnici zaposleni u „Poštama Srbije“, pred nama se nalazi Predlog zakona o poštanskim uslugama i zakona o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti.

Poslanička grupa JS Dragana Markovića Palme podržaće sve predložene zakone koje je podnelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Takođe, u danu za glasanje, podržaćemo, zato što smo dobili prečišćeni dnevni red, gde imamo Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu. Ovo pokazuje da će penzioneri koji su u jednom trenutku pretrpeli, da kažem, i najteže posledice, sada dobiti mogućnost ponovnog povećanja penzija, ali i mogućnost jednokratne pomoći koja je u više navrata davana.

Posebnu pažnju posvetiću onome što je za nas iz poslaničke grupe JS jako bitno, a to je bezbednost dece na internetu i uopšte bezbednost dece u ovom informatičkom svetu, ali ne samo dece, već i roditelja i svih građana Srbije.

Dan bezbednosti dece na internetu Srbija je dočekala kao prva u regionu i deseta u svetu, što je svakako pohvalno, prema razvoju informacionih tehnologija. Ono što je najbitnije jeste da internet sada, pored mesta za zabavu i učenje, postaje i jedna jako opasna zona, ali i pored opasnosti dece na internetu, jako je bitna i ona, da kažem, druga faza, a to je zavisnost i dece i odraslih od sadržaja na internetu.

Svesni smo činjenice, svakako, da društvene mreže postaju sve dominantnije u našem životu i da mladi sve više vremena provode na internetu, da savremene informacione tehnologije predstavljaju jedan izazov ne samo za državu, već i za celokupno društvo.

Složićete se svi, a poslanici JS smatraju i kako i kažu stručnjaci, lek svakako jeste u dobroj informisanosti. Vaše ministarstvo je i prethodne godine imalo jako dobru kampanju o bezbednosti dece na internetu, ali pored kampanje i pored brojnih obuka i udruženja, ja sam prisustvovala, da kažem, policijskoj obuci koju sprovode u školama, bezbednosti dece na internetu, kao i određenih fondacija, poput Fondacije Tijane Jurić, koja je jako i korisna ne samo za decu, već i za roditelje, zato što roditelji u jednom trenutku nisu svesni da pored dostupnih mreža koje poznaju, kao što su vajber, vocap, fejsbuk, instagram, postoje i druge mreže koje deca najčešće koriste, gde deca najčešće koriste one mreže koje roditelji ne koriste.

Zato je bitna budna pažnja svih nas kao roditelja, razgovor sa decom i, naravno, učestvovanje u njihovom svakodnevnom životu po pitanju bezbednosti dece na internetu. Svakako da kuća i obrazovanje jesu prve linije u zaštiti dece, ali isto tako i informatička pismenost, koja postaje dostupna svim građanima Srbije.

Postojala su svakako neka lepša vremena gde su se ljudi dogovarali i družili bez mobilnih telefona, ali s obzirom na današnji pristup informacionim tehnologijama, moramo da se nosimo i sa izazovima 21. veka.

Pred nama se nalazi, par reči bih rekla i kada je u pitanju „Pošta Srbije“, jako važan zakon o poštanskim uslugama i potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza. Poslanička grupa JS podržaće i ove zakone. Ono što je bitno jeste da se Srbija svakim danom sve više modernizuje, naročito kada govorimo o ovom uslužnom sektoru, da „Pošta Srbije“ slavi više od 150 godina postojanja, da zapošljava više od 15.000 radnika.

Koleginica Snežana Petrović je govorila nešto više, da kažem, o tom istorijskom delu Pošte, ali ono što je za nas iz JS bitno jeste kako unaprediti usluge i neću se složiti sa kolegama koji kažu da zaposleni u Pošti Srbije imaju manje posla nego zaposleni u Poštanskim štedionicama ili drugim. Oni imaju posao koji je u svom domenu, ne bankarskih, već poštanskih usluga i smatram da treba više ulagati i u taj finansijski deo i kako povećati plate zaposlenima u Pošti Srbije. Tu je veliki broj radnika koji radi taj posao na najodgovorniji način i na najpošteniji način.

Takođe, pored centralnih pošta, treba možda više pažnje obratiti i na ponovno otvaranje seoskih pošti, ne samo da bi se rasteretile centralne pošte u gradovima i opštinama, već i da bi se pružio veći kvalitet usluga i ljudima koji žive u seoskim sredinama.

Svakako da zakon koji ste podneli pred nama veoma detaljno i sveobuhvatno definiše i uređuje ovu oblast u poštanskim uslugama, obezbeđuje dostupnost univerzalne poštanske usluge svim građanima Srbije, omogućava pristupačne cene kroz konkurentnost, ekonomičnost i delotvornost.

Takođe, na ovaj sledeći zakon rekla bih samo par rečenica, a to je da je Srbija pristupila Svetskom poštanskom savezu. Članica ovog Saveza je od 2001. godine i time na još jedan način omogućava efikasnu i dostupnu razmenu poštanskih usluga.

Tako da puna podrška ovom Zakonu o poštanskim uslugama, puna podrška svim zaposlenima u Pošti Srbije, posebno treba pohvaliti te pošte u Kruševcu, Kraljevu, Nišu, Jagodini, koji su zaista centri unutrašnjosti i koji imaju i više, da kažem, usluga nego što mogu radnici da postignu, ali sve to postižu, tako da će poslanička grupa JS u danu za glasanje podržati sve ove zakone koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije je predložilo. Zahvaljujem.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.10.2019.

Zahvaljujem, poštovani potpredsedniče.

Uvažena gospodo iz Visokog saveta sudstva, gospođo Goravice i gospodine Pantiću, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, poslanička grupa Jedinstvene Srbije bez dileme podržaće predloge Visokog saveta sudstva o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i izboru predsednika sudova, a za građane Srbije koji su se sada uključili u raspravu reći ću samo da je danas zajednički jedinstveni pretres o izboru sudija i izboru predsednika sudova, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, koju je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poštovane kolege iz Visokog saveta sudstva, kod nas u praksi se obično kaže – čovek je jako dobar advokat za svoje greške, ali i jako dobar sudija za tuđe greške.

Visoki savet sudstva i vi koji ste članovi Visokog saveta sudstva, kao što danas biramo ove sudije, i vas je neko izabrao, predložio, tako da vidim da vrlo emotivno za svakog kandidata reagujete.

Mi verujemo, zaista, u vašu stručnost i u stručnost ovih kandidata. Ja sam kao član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu pogledala biografije svih ovih kandidata koje ste nam ovde predložili. Zaista, mogu samo da kažem da se radi o biografijama koje govore o stručnosti, o licima ili o pravnicima koji se biraju na pravosudnu funkciju, ali koji već duži niz godina rade na ovim funkcijama.

Kako je rekao kolega Komlenski, kada govorimo o izboru predsednika sudova, oni su već svi obavljali ovu funkciju, ali u ulozi v.d. predsednika sudova, tako da treba je pravno ozakoniti, a sudije koje se biraju prvi put na sudijsku funkciju uglavnom su obavljali poslove u ovim sudovima ili u nekom drugom sudu i njihove kolege iz tih sudova, kao i Komisija Visokog saveta sudstva dala im je visoku ocenu, tako da jako precizno možemo videti njihove biografije, zatim godine studiranje, obuka, seminare koje su završili, kao i stručne prakse, eventualno određenih studija koje su oni radili ili programi na kojima su bili uključeni. Verujem da niste pogrešili u izboru ovih sudija. Sigurno da je bilo još dobrih i kvalitetnih kandidata, ali biće i novih konkursa i drugih prilika. Bitno je da svi gradovi i opštine u Srbiji zaista dobiju sudije, dobiju predsednike sudova, jer mi smo imali do 2012. godine jednu jako lošu situaciju.

Recimo, ja dolazim iz opštine gde je sud među prvima bio formiran, gde smo izgubili sud, sveli smo se pod sudsku jedinicu. Veliki broj sudija je tada ostao bez posla. Veliki broj sudija je raspoređen da danima ide na različita mesta na suđenja. To sve izdržaće sudije koje rade, ali građani koji žive tu, ima dosta starog stanovništva koje je svedeno da putuje u drugu opštinu i po 30, 50 i 60 kilometara da bi ostvarili neko svoje pravo, pa čak i pravo na notara, koga nemamo. Verujem da će se na ovaj način, funkcionalnošću sudstva, pravilnim izborom sudija i pravilnim putem ka pravosuđu i ovakve dileme razrešiti, da će se određenim sudovima vratiti svoja prava ili će se na drugi način regulisati.

Što se tiče javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, imamo prestanak funkcije po službenoj dužnosti, godina starosti i mi mu iz Jedinstvene Srbije želimo da uživa u svojoj zasluženoj penziji.

U materijalu koji ste dostavili Narodnoj skupštini i svim poslanicima, koji ste dostavili Odboru za pravosuđe, apsolutno sav materijal je kompletan i iz njega možemo videti razloge kandidata zašto ih vi predlažete.

Prema tome, zaključiću. Danas smo vodili ovde vrlo konstruktivnu raspravu. Predstavnik predlagača iz Jedinstvene Srbije, Petar Petrović, koji je predsednik Odbora za pravosuđe, rekao je razloga i zašto će i da će poslanička grupa Jedinstvene Srbije, podržati sve vaše predloge. Mi nećemo osporavati ni jednog vašeg kandidata. Verujemo u stručnost Visokog saveta sudstva. Želimo vam da nastavite i dalje takvim radom. Iz Narodne skupštine smo tu i da vas podržimo i da damo, eventualno, neki savet ili kritiku, jer mi nosimo veliku odgovornost, pored vas, za izbor i sudija i predsednika sudova.

Verujem da ćemo izabrati sve ove sudije koje će položiti zakletvu i koji će časno i pošteno obavljati svoju funkciju.

Još jednom da kažem da će poslanička grupa Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme, u Danu za glasanje podržati predloge Visokog saveta sudstva. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.10.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poslaničko pitanje upućujem Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje upoznato je sa problemom u koje je zapalo Udruženje za pomoć dece sa intelektualnim poteškoćama u razvoju u opštini Aleksandrovac, s obzirom na veliki broj molbi i zahteva, koje je podnelo kako udruženje, tako i roditelji. Ovo udruženje je od jula meseca tekuće godine u totalnom prekidu rada.

Dakle, radi se o Udruženju koje je licencirano od strane Ministarstva za pružanje usluga socijalne zaštite, pre svega usluga dnevnog boravka i edukativnih usluga i ovo udruženje ne bi opstalo i uopšte ne bi uspostavilo ovaj vid socijalne zaštite da nije do sada imalo podršku Ministarstva i sufinansiranja iz budžeta Ministarstva.

Dakle, obrazložiću, problem nastaje u julu mesecu tako što u tekućoj 2018. godini Ministarstvo apsolutno obustavlja namenska transferna sredstva opštini Aleksandrovac posle utvrđenog revizora ili revizorske komisije, tako da je Udruženje svedeno bilo samo na sredstva budžeta opštine Aleksandrovac, koja je po prvi put u tekućoj godini predvidela ova sredstva, ali ne dovoljno za uspostavljanje ove usluge.

Dakle, nastaje jako veliki problem, jer Udruženje postoji već 15 godina, Udruženje je u totalnom prekidu rada. Korisnicima ovih usluga je ovo jedini način korišćenja usluga i, na kraju krajeva, 15 godina jedini način života gde su oni uspeli na ovaj način da uđu u socio-društvene tokove, ali isto tako, kako ima i mladih lica sa poteškoćama u razvoju dece, i u školske tokove.

Tako da molim ministarstvo, s obzirom na sve napred navedeno i s obzirom na ozbiljnost problema, s obzirom da su upoznati i da i državni sekretarijat i ministarstvo ulaže napore da ovaj problem reši, ali evo već četiri meseca bez bilo kakvog rešenja ovog problema, da zajedno sa lokalnom samoupravom Opštine Aleksandrovac ovaj problem i reši. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.04.2018.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, koristeći svoje poslaničko pravo, prvo pitanje upućujem Ministarstvu poljoprivrede – da li država može da pomogne poljoprivrednom proizvođaču i da mu garantuje otkupnu cenu poljoprivrednog proizvoda?

Da li ćemo konačno dobiti sistemska rešenja za vremenske neprilike i sistema za navodnjavanje? Kada je u pitanju protivgradna zaštita, dokle se stiglo sa digitalizacijom protivgradne zaštite?

Četvrto pitanje iz oblasti Ministarstva poljoprivrede jeste – subvencije za male poljoprivredne proizvođače.

Evo, zašto postavljam pitanja ovoj Vladi. Potpuno smo svesni problema sa kojima se Vlada suočava i da kao odgovorno Ministarstvo mora postojati strategija i set mera.

Moja stranka je domaćinska stranka. Moja stranka podržava rad ove Vlade i podržali smo sve zakone koje ovo resorno ministarstvo dolazi, ali imam prema srpskom seljaku obavezu. Kada kažem seljak, mislim na poljoprivrednog proizvođača. S obzirom da dolazim iz opštine za koju poljoprivreda predstavlja žilu kucavicu, da postavim pitanje, kada će država jasno i glasno da izađe sa strategijom od minimum pet ili tri godine zagarantovane cene otkupa poljoprivrednih proizvoda, maline, kupine, grožđe, šljive, ali i ratarskih proizvoda?

Poljoprivrednik u tom periodu treba da se odluči šta će da proizvede i da li mu je isplativo, ali isto tako da li može da pokrije troškove poljoprivrednih proizvoda.

Pružiti sigurnost poljoprivrednom proizvođaču, a evo, reći ću vam primer iz mog kraja, od prvog roda, recimo maline, do kasnog roda maline, postoji deset otkupnih cena. Tome, složićete se, moramo stati na put. Ove godine uzdrmala je vest srpskog seljaka o veoma niskoj, enormno niskoj ceni maline. Cena poljoprivrednog proizvoda mora biti zagarantovana.

Recimo, da dam jedan primer, uvozimo luk iz Kine, a u mom podkopaoničkom kraju postoji proizvodnja luka i krompira, gde poljoprivredni proizvođač nema gde da ga plasira. Ta količina koju poljoprivredni proizvođač proizvede može da pokrije potrebe gotovo trećine Srbije.

Treća stvar koja je jako bitna, jesu subvencije za male poljoprivrednike. Subvencije na ovim konkursima, naročito kada je u pitanju nabavka mehanizacije, su veoma striktne i striktna su pravila, tako da mali broj poljoprivrednih proizvođača, naročito kada je u pitanju kraj iz koga ja dolazim, nema mogućnosti da dobije ove subvencije.

Drugo pitanje upućujem Ministarstvu kulture i informisanja. Da li će Ministarstvo kulture i informisanja podržati inicijativu zaštite poljana, jedinstvenu kulturnu baštinu u Srbiji. Poljane će samo tako postati novi reperi na turističkoj karti ne samo Župe, nego i Srbije, sa ciljem da zaštiti, obnovi, prezentuje pokretnu i nepokretnu kulturnu baštinu, da baštinu stavi u aktivnu upotrebu u skladu sa prvobitnom namenom, da bude uključen aktivno u turističku ponudu i da prezentuje poljoprivrednu proizvodnju u specifičnim uslovima Župske poljane. Župske poljane su blago koje nestaje.

Inicijativu zavičajnog muzeja Župe, na preporuku oba ministarstva, i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva kulture i informisanja, ali i Zavoda za zaštitu spomenika, podržala je i lokalna samouprava, podržavaju i sve nevladine organizacije, ali bez podrške resornih ministarstva neće moći da se sačuva ova kulturna baština. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 06.10.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 06.10.2016 -