JELENA VUJIĆ-OBRADOVIĆ

Jedinstvena Srbija

Rođena je 1979. godine. Živi u Aleksandrovcu.

Po struci je diplomirani pravnik.
Poslednji put ažurirano: 03.10.2019, 12:40

Osnovne informacije

Statistika

  • 31
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 1 mesec i 25 dana i 17 sati

Poštovana gospođo Vujić Obradović, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanj...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 20 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 29 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Devetnaesto vanredno zasedanje , 20.01.2020.

Poštovana predsednice, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, dozvolićete mi da pre svega ispred poslaničke grupe JS, s obzirom da je prvo zasedanje u novoj 2020. godini posle praznika, svim građanima Republike Srbije, kolegama, predsednici, predstavnicima ministarstva poželim uspešnu Novu godinu i srećne verske praznike i današnjeg Svetog Jovana, a s obzirom da imamo veoma važne zakone iz oblasti obrazovanja i našim đacima, prosvetnim radnicima i predstavnicima ministarstva budućeg Svetog Savu, školsku slavu i ono što je jako lepo i što smo danas čuli od ministra Šarčevića jeste da će biti uvršćene i svetosavske nagrade i da će zasluženi đaci, koji su i napredni i uporni i vredni, biti nagrađeni, što je jako važno i stimulativno u njihovom periodu školovanja i odrastanja.

Uvaženi predstavnici ministarstva, uvaženi ministre Šarčeviću, poslanička grupa JS Dragana Markovića Palme daće punu podršku svim predloženim zakonima koji su danas na dnevnom redu prvog skupštinskog zasedanja. Radi se o Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, Zakona o žigovima, Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja, to je bitno za građane Republike Srbije koji prate ova skupštinska zasedanja da napomenemo, Zakon o srednjem obrazovanju i jako bitne zakone koji se odnose u korist slepih, slabovidih, to je ovaj makaraški zakon, kojima će biti omogućeno korišćenje štampanih materijala.

Pre svega želim vaš tim koji je sada već tri godine na čelu sa ministrom Šarčevićem ispred poslaničke grupe JS posebno da pohvalim jer reforme koje ste sproveli u trenutku kada ste preuzeli vođenje jako važnog ministarstva bilo je i strategija do 2020. godine iz oblasti obrazovanja, realizovano je nekih 20%, da ste uspeli svakako zajedno sa nama ovde u Narodnoj skupštini i zakonima koje ste predložili, koje je Narodna skupština podržala, vašim timom i vašim vrednim radom, ali i stvorenim uslovima u Republici Srbiji koje svakako moramo da istaknemo i koje građani Republike Srbije apsolutno vide stvorene uslove i rezultate jako vrednog rada, što je i predsednik Vučić, koji je inicijator takvih teški reformi, ali koje su se danas pokazale veoma korisnim pa i korisnim u domenu sistema obrazovanja i vaspitanja, juče posebno pohvalio da je tim velikih vladajućih partija, uključujući svoju partiju SNS, i veliku podršku svojih koalicionih partnera SPS, JS i svih koji su glasali za ove važne reforme pokazao se kao jako dobar.

Tako da mi danas ne bismo mogli ovde da govorimo o ovim važnim zakonima, i o nacionalnom okviru kvalifikacija koji je važan jer povezuje sistem rada i sistem obrazovanja da nisu u Republici Srbiji stvoreni dobri i povoljni uslovi.

Mi smo ovde izglasali budžet koji je dobar, koji je razvojni, koji je povećao finansijska sredstva koja doprinose i vašem Ministarstvu obrazovanja i vaspitanja i gde vi na jedan pravilan i domaćinski način raspolažete tim sredstvima.

Treba svakako napomenuti da je u prethodne tri godine 900 osnovnih škola i srednjih škola, samo renovirano i rekonstruisano. To je ogroman napredak, jer na taj način stvoreni su uslovi, ne samo u velikim gradovima, poseban napredak pokazao se u manjim sredinama, čak i u seoskim školama, gde su mnoge posle 100 godina, gde ništa nije urađeno i gde su bile ruinirane, stvorili deci uslove, da mogu da rade, da mogu bezbrižno da uče, a profesorima i nastavnicima, pored brojnih promena koje su usledile, pored povećanja plata, da im je jedina briga da vaspitavaju i pravilno usmeravaju našu decu.

Svakako taj povoljan, da kažem, politički i uopšte privredni ambijent u kome možemo da govorimo sada o vaspitanju i obrazovanju na jednom jako višem nivou, vaše ministarstvo je u gotovo svim sektorima videlo, pa i kada govorimo o mreži škola, što je za mene jako značajno, jer dolazim iz manje sredine, gde postoji veliki broj seoskih škola koje su jako udaljene od gradskih škola i gde ste i pored brojnih pregovora sa školama, čak u jednom trenutku je govoreno da će mnoge seoske škole, koje imaju jednog, dva ili pet đaka, da budu ugašene, jako je značajno da ste i te škole ostavili da rade, da ti đaci mogu u svojim sredinama pohađaju nastavu.

U ovom trenutku kada se Republika Srbija bori protiv bele kuge, bori za svako novo dete, za svakog novog đaka, za Jedinstvenu Srbiju je od velikog značaja da te škole nisu zatvorene i da stvaranjem ovih uslova i vraćanjem mladih ljudi u seoske sredine, samo bismo kasnije napravili problem, jer jednom ugašena škola vrlo teško kasnije može ponovo da se otvori i da se vrati život i obrazovanje u takvu školu.

Tako da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sve reforme koje je uradilo, ocenjujemo sa visoko pozitivnim ocenama i ono što je jako bitno, jako pohvalno, jeste da ste jedino ministarstvo koje je zatvorilo Poglavlja 25 i 26. Takođe, uvek budemo iznenađeni kritikama, kada govorimo o reformama, da one treba da budu vidljive odmah, preko noći ili u roku od godinu dana. Svakako da određene, da kažem implementacija određenih programa i rešenja vidljiva je već sada, neka će biti vidljiva možda u nekom kratkoročnijem periodu 2022. – 2024. godine. Ono što je najbitnije je da vaš zacrtani plan ove implementacije tih programa i da ćete moći i po završetku ovog mandata i svojim naslednicima da ostavite jedan dobar rad, da do 2028. godine imamo jednu totalnu konfigurisanu sliku i obrazovanja i vaspitanja i svih programa i sprovedene strategije.

Poslanička grupa JS svakako podržava vaš radi i sve reforme i mi smo i u Narodnoj skupštini podržali sve zakone koje ste do sada predložili. U istinu možda i najveći broj zakona i vaše prisustvo, gotovo da je ovo mislim 11. ili 12. sednica koja je posebno sa novim predlozima zakona zakazana i uvek ste interaktivno učestvovali sa nama i posebno želim da vam se zahvalim na odgovoru sa poslednje sednice poslaničkih pitanja. Vaš tim i Ministarstvo već je prosledilo poslaničkoj grupi JS. Odgovor se tiče naše dece sa posebnim potrebama ili dece sa smetnjama u razvoju, a odnosi se na izradu Pravilnika o pedagoškom asistentu i adagoškom asistentu, što je bitno da je 12.12.2019. godine konačno izrađen i postavljen na sajt vašeg Ministarstva. Značajno je za roditelje, da ovo znaju i da mogu da pogledaju i na sajtu, da zajedno sa školama, koje su propustile i nisu na vreme dale predloge kada je Ministarstvo uputilo, da mogu da se praktično usavrše određeni pedagoški asistenti, da to mogu i sada da urade i da ćete podržati i u manjim sredinama ovaj vid pedagoške asistencije.

Takođe, Zakon o dualnom obrazovanju koji prati prethodne zakone o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju, za poslanike JS je jako značajan.

Mi smo ponosni na činjenicu da je moj predsednik, odnosno predsednik JS Dragan Marković Palma bio jedan od inicijatora dualnog obrazovanja i sve zakone koji su doneseni u pogledu dualnog obrazovanja mi smo podržali. Dualno obrazovanje se pokazalo da u praksi u Republici Srbiji je apsolutno izvodljivo, ali i prilagodljivo uslovima privrede u Republici Srbiji i da novom strategijom i novim vašim unutrašnjim aktima, stvaranjem novih profila koje bude tražilo tržište rada i da kažem unos novih kapitala i stranih investicija, što je takođe za nas jako značajno, jer Jagodina je grad koji vodi Dragan Marković Palma i koji prednjači po stranim investitorima.

Vi ste ministre posebno pohvalili kada je dualno obrazovanje počelo da se realizuje, da je Jagodina grad koji je dao najbolje uslove za realizaciju dualnog obrazovanja. Sada ima veliki broj profila, oko 37 profila koji mogu da se sublimiraju sa dualnim obrazovanjem. Jako je lepa i pozitivna vest da će Jagodina postati prvi grad koji će koristiti veštačku inteligenciju i kompanija koja će ući sa svojim kapitalom će raditi u mnogim sektorima od IT sektora, korišćenja veštačke inteligencije preko projektovanja pametnih gradova, što je jako bitno, jer pametna sela stvaraju mnogo veće uslove od onih uslova koje je Srbija do sada imala. To su neke sugestije koje su jako bitne.

Mi smo jako ponosni na taj Zakon o dualnom obrazovanju. To je jedan stimulans našoj deci i našim đacima da pored učenja imaju i taj praktični rad. To je značajno jer sada industrijski centri, uopšte industrije traže ne samo teorijsko znanje, već i da đaci u trenutku kada treba da počnu, po završetku škole, u stvari svršeni đaci, da imaju i određenu stručnu praksu i obrazovanje. ono što je tako bitno jeste da posebnu pažnju posvećujete zanatima, što je za Srbiju veoma značajno, jer na neku ruku ostali smo u manjku kadrova velikog broja zanata i da su u budžetu Republike Srbije plate povećane kada su u pitanju određeni zanatski poslovi.

Takođe u okviru nacionalnog okvira kvalifikacija, pored povezivanja obrazovanja i rada, stvorene su mogućnosti celoživotnog učenja što je jako značajno i usavršavanje naših kadrova da i posle završene škole, fakulteta, oni mogu da nastave i da se obrazuju.

Takođe, ono što posebno želim da istaknem jeste da, kada je u pitanju strategija obrazovanja, koja je bila predviđena do 2020. godine, bilo je realizovano samo nekih 20% od te strategije, ali da ste efikasnim radom nadoknadili gotovo do 100% realizacije svih postavljenih ciljeva i da je Evropska komisija to posebno pohvalila, na svemu što je postiglo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tako da ono što možemo očekivati uopšte od sistema obrazovanja i vaspitanja i od vašeg ministarstva, jeste da je posao dobro odrađen i da možemo samo da nastavimo na tim kvalifikativima da eventualno zakone menjamo i uobličavamo, koji u praksi pokažu eventualno neke nedostatke, da su doneti jako dobri i jako kvalitetni zakoni. Naša deca i uopšte srpska nacija je možemo slobodno reći, visoko inteligentna, tako da stvorenim uslovima u školama, tehničkim i vaspitnim na kojima treba još više da rade, jer zaista prosvetni radnici moraju puno svog radnog vremena da posvete upravo vaspitanju i obrazovanju dece, pored porodice koja je osnovni stub društva. Taj segment je možda i najvažniji, jer na taj način im stvaraju i radnu naviku i postaju visokokvalitetni ljudi u životu.

Tako da, imamo i ono što su nam se posebno obratili prosvetni radnici, jeste prestanak zabrane zapošljavanja koje se odnosi na njih, tako da su u jednom segmentu se malo uznemirili vezano za konkurse, ali ste i to obrazložili što je jako dobro, da će najpre imati prednost prosvetni radnici koji su radili na određeno vreme do 2014. godine, ali da će biti i u februaru, martu mesecu novi konkursi za ostale radnike koji su radili na određeno vreme i oni koji nisu imali do 100% radnog vremena, kako sam vas ja razumela, tako da je to zaista dobro da će svi dobiti šansu da na konkursima imaju stalno zaposlenje u školama.

Reforme su obrazovani, visoko strukovnom obrazovanju, Fondu za nauku, Fondu za inovacionu delatnost, maturu, dualno obrazovanje iz budžeta Republike Srbije taj novac je svakako obezbeđen, tako da je sistem obrazovanja i vaspitanja podignut na vrlo dobar nivo i u tom domenu očekujemo i nikada ne možemo da kažemo da je nešto odlično, ali da zaista možemo da pariramo i svetskom obrazovanju i sutra dan naši obrazovani i srednjoškolski, visokoškolski studenti i svršeni đaci i studenti na svetskom tržištu.

Takođe, jako je bitno ne samo zakonima, ne samo rečima, kada govorimo da zaustavimo veliki problem, a to je ekonomsko intelektualne migracije koje nisu samo vezane za Srbiju, već za sve zemlje u okruženju, jer mi znamo raspadom SFRJ šta se uopšte desilo. Međutim, bitno je da je Republika Srbija stvorila realne uslove da možemo da zaustavimo odliv mladih ljudi iz Srbije u inostranstvo, da možemo da im ponudimo radna mesta, da možemo da im ponudimo i bolje školstvo, stipendije, da onaj ko želi da uči, da onaj ko želi da radi, zaista će moći da ostane u svojoj zemlji, zaista će moći da zasnuje porodicu u svojoj zemlji. Tako da, to je pohvalno, jer Srbija ima volje, Srbija ima snage. Mladi to vide, mladi se sve više vraćaju iz inostranstva i pohvalno je to da se sve više naših ljudi koji su u dijaspori, pregovaralo se da, s obzirom da se stvaraju uslovi da se vrate iz inostranstva u našu zemlju, samim tim ulaganjem i njihovog kapitala biće vrlo značajno.

Možda ono što bih posebno želela da vas zamolim jeste da kada su u pitanju seoske škole, svakako sport je jako bitan i to treba i u matičnim školama pored redovnih sportskih aktivnosti, zbog zdravog stila života i današnjeg načina na koje deca provode slobodno vreme, treba uvesti i besplatan sport kao vanškolske aktivnosti, s obzirom da sve matične škole, a dosta sam i na terenu to propratila, evo i sada je vaše Ministarstvo sa Ministarstvom omladine i sporta matičnim školama doniralo brojnu opremu vezanu i za lopte i tehnički osposobljene sale, ali treba to uraditi i u seoskim školama. Seoske škole zaista vape za fiskulturnim salama, za novom opremom, ali je jako bitno i da pored matične škole uvek forsiraju matičnu gradsku školu, da imate pravi uvid i o seoskim školama, jer još uvek postoji veliki broj seoskih škola koje nemaju kompletne tehničke uslove.

Ja verujem da vi to imate u planu, ali eto to je čisto jedna sugestija, jer jako je značajno da imaju osposobljeno i grejanje i sve druge uslove koje imaju i matične škole, tako da imate punu podršku poslaničke grupe Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme i u danu za glasanje podržaćemo sve vaše predloge zakona. Zahvaljujem.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 17.12.2019.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas pitanje postavljam Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, a u cilju podrške srpske poljoprivrede, srpskog sela i poboljšanja položaja žena na selu.

Mi ne smemo kao društvo da zaboravimo na srpsko selo, ne smemo da dozvolimo da se srpska sela gase, moramo više ulagati u srpsko selo i kako da poboljšamo težak položaj života žena na selu.

S obzirom da sam poslanik koji dolazi iz srca poljoprivrednog područja, iz Aleksandrovačke Župe, Kopaoničkog i Rasinskog okruga, od prvog dana od kada sam u Narodnoj skupštini zalagala sam se za rešavanje problema i poboljšanja položaja poljoprivrednika, naročito u brdsko-planinskim područjima i poljoprivrede u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Poslanička grupa JS i naš predsednik Dragan Marković-Palma daje vrlo značajne savete i predloge kada je u pitanju poboljšanje položaja poljoprivrednika i u lokalnim samoupravama gde učestvujemo u vlasti, poljoprivrednike oslobađa plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište, plaćanja poljoprivrednih tezgi i uopšte poboljšanja njegovog položaja.

Međutim, postoje lokalne samouprave koje nisu u mogućnosti da se same izbore sa problemima koje vremenske neprilike i nepogode donose, tako da u tim lokalnim samoupravama potrebna je veća podrška ministarstva u cilju poboljšanja i rešavanja problema, naročito kada je u pitanju ulaganje u protivgradnu zaštitu i ulaganje u sisteme za navodnjavanje. Jedino ovim merama koje Ministarstvo poljoprivrede može da sprovede naročito povećano u ovim brdsko-planinskim predelima možemo da sprečimo da poljoprivreda, naročito kada su u pitanju voćnjaci, vinogradi, zatim, malinjaci, gde je potrebno u slučaju prirodnih katastrofa duži vremenski period da se one oporave, a u određenim slučajevima i ne mogu da budu oporavljene.

Drugo pitanje koje postavljam Ministarstvu poljoprivrede, tiče se podrške takođe poljoprivrednicima, da li država može da garantuje otkupnu cenu poljoprivrednih proizvoda u nekom kvartalno dužem vremenskom periodu kako bi poljoprivredni proizvođač mogao u ovom periodu kada planira da kažem, zasade i u šta želi da ulaže, mogao da se odluči koji poljoprivredni proizvod želi da proizvodi i isplativost tog poljoprivrednog proizvoda.

Drugo pitanje upućujem Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, tiče se poboljšanja položaja žena na selu. Kao poslanik koji dolazi iz unutrašnjosti uvek želim da ukažem da život žena u gradu i u Beogradu nije isti kao život žena na selu. U prethodnom periodu položaj žena na selu dosta je izjednačavan sa položajem žena u gradu i to je pravljen najveći problem jer nije se obraćala posebna pažnja na sasvim drugačije potrebe i uslove i da kažem, na rodnu ne ravnopravnost koje žene na selu i otežanim uslovima imaju potrebe da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku posebnom strategijom i merama potpomogne ovim ženama. Tako da pitanje koje postavljam Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku jeste, dokle se stiglo sa strategijom unapređenja položaja žena na selu, ekonomskog osnaživanja žena i informatičke pismenosti? Zahvaljujem.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.12.2019.

poštovani potpredsedniče Marinkoviću, poštovani ministre, poštovani predstavnici ministarstva, poštovani građani Republike Srbije, najpre želim da kažem da građani Republike Srbije i svi Srbi u dijaspori i rasejanu i svi glasači koji imaju izborno pravo ne treba da brinu, da je Republika Srbija i politički i ekonomski stabilna zemlja i da je dobro što se o ovoj izuzetnoj važnoj temi, da se o izbornim uslovima i ovom setu zakona koji su danas na dnevnom redu upravo koji treba da doprinesu poboljšanju izbornih uslova rasprava u Narodnoj skupštini i tamo gde u stvari i jeste mesto za raspravu, za dijalog i za donošenje zakona.

Narodna skupština je mesto gde treba da razgovaramo. Evo, mi smo danas ovde imali veoma konstruktivne rasprave. Čuli smo različita mišljenja i tako se donose zakoni i tako se govori o izbornim uslovima.

Poslanička grupa Jedinstvene Srbije glasaće za ceo set zakona koji ste, uvaženi ministre, uvaženi predstavnici ministarstva, predložili Narodnoj skupštini, koji će se odnositi na unapređenje izbornih uslova, izbornih procesa, demokratskih i transparentnih izbora.

Kao parlamentarna stranka, Jedinstvena Srbija, koja ima šest svojih poslanika u parlamentu Republike Srbije, koja je učestvovala u svim dijalozima i okruglim stolovima koji su se do sada održali po pitanju poboljšanja izbornih uslova, ali koja je i zajedno sa svojim koalicionim partnerima, socijalistima, podnela 17 predloga pre održavanja dijaloga o poboljšanju izbornih uslova, apsolutno spremna za održavanje izbora i mi smo spremni svojim delima, programima i rezultatima da već danas izađemo na izbore ukoliko bi se oni održali.

Za nas iz Jedinstvene Srbije poboljšanje izbornih uslova su apsolutno jako važni, jer ih vidimo kao dugoročno rešenje koje će unaprediti celokupan izborni proces i od velike je važnosti za održavanje i izlazak na birališta kako na lokalnim, tako i na parlamentarnim izborima.

Gospodine ministre, pohvaliću i vaše ministarstvo i rad, trud koji ste uložili, naročito kada je u pitanju elektronski sistem podataka, kada je u pitanju povezivanje i matičenje kako knjiga rođenih, tako i knjiga umrlih, kako bi imali apsolutno tačnu, jedinstvenu predstavu koliki je, da kažem, broj birača koji imaju izborno pravo da izađu na izbore.

Vladajuća koalicija učinila je mnogo za unapređenje celokupnog izbornog procesa, za unapređenje izbornih uslova i doneli smo vrlo kvalitetne zakone u Narodnoj skupštini.

To je jedina legitimna vlast koju su građani Republike Srbije izabrali, jer vlast se apsolutno bira na izborima. Predstavnici parlamentarnih stranaka koje su ovde u parlamentu apsolutno zastupaju građane Republike Srbije.

Ne mogu da se razgovori vode na ulici, ne mogu zakoni da se donose na ulici, već ovde u Narodnoj skupštini, koja je jedino mesto gde se dijalog oduvek vodio, gde se vodi i gde će se voditi.

Jedino Srbija koja je legitimno izabrala svoju vlast, jedino Srbija koju danas vodi i predstavlja predsednik Aleksandar Vučić je Srbija, gde Aleksandar Vučić otvara auto-puteve, škole i porodilišta, Srbija u kojoj Dragan Marković Palma dovodi strane investitore i otvara nove fabrike i otvara nove pogone, kao što je ječe otvorio nov pogon fabrike „Juhor“ u Jagodini, jedino Srbija u kojoj Ivica Dačić vodi najodgovorniju spoljnu politiku u istoriji Republike Srbije, gde se borimo za očuvanje Kosova, koje jedino naše i srpsko, gde se borimo sa stranim zemljama da povratimo ugled Srbije u svetu, to je Srbija kojoj građani Srbije veruju, kojoj su dali svoj legitimno pravo na izborima, gde se rađaju deca, gde se otvaraju škole i u kojoj su dela i rezultati u stvari ugled domaćinske Srbije.

Poslanička grupa Jedinstvene Srbije uvek će poštovati volju građana,. Glasaćemo za sve zakone i za sva, da kažem, programska načela koja su u interesu i prosperitetu građana Srbije. Zato i poručujemo građanima Republike Srbije da ne treba da brinu, da treba u što većem broju da izađu na izbore, da izlazak na izbore treba da bude i zakonska obaveza kako bi najbolje videli koga građani Srbije podržavaju. Verujem da će građani Srbije, kao i do sada, podržati svoje predstavnike koji su ovde u parlamentu, a ne na ulici.

Jedinstvena Srbija učestvovala je u svim dijalozima, naš predsednik, naši predstavnici koji su se do sada održavali. Dali smo svoje mišljenje da mi ne želimo Srbiju u kojoj će biti rata, u kojoj će biti revolucije. Želimo Srbiju u kojoj će biti mira, stabilnosti, poštovanja volje građana i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Poštujemo razgovore svakako sa Misijom OEBS, poštujemo posredovanje Evropskog parlamenta i svih posmatrača, kako domaćih tako i stranih posmatrača, ali ne možemo da poštujemo ne dolazak u Narodnu skupštinu i želju da se neredima dođe na vlast, oni koji glume velike patriote, a nisu bili u Skupštini kada smo donosili izuzetno važne zakone, kada smo donosili Tijanin zakon koji je u korist naše dece, kada smo razgovarali, kada je i predsednik bio, o odnosima Beograda i Prištine i očuvanju mira i stabilnosti građana Republike Srbije na teritoriji Kosova i kada smo donosili Zakone o izgradnji autoputeva i sve važne zakone u ovom mandatu, da ih sada ne imenujem.

Poslanička grupa Jedinstvene Srbije uvek je podržavala sve zakone. Podržaće svako i ovaj set zakona, jer mi zastupamo interese građana Republike Srbije u ovom parlamentu, a ne možemo nikako da prihvatimo onaj deo opozicije koja ne dolazi u Skupštinu, koja uredno prima plata i koja ne poštuje ni Skupštinu kao instituciju, ni građane koji su ih birali i čiji glas za apsolutno u svakom pogledu žele da diskredituju sve ono što radimo u Narodnoj skupštini i žele da omalovaže parlament Republike Srbije.

Ono što se desilo ovog vikenda svakako bio je jedan dvostruki napad i na Narodnu skupštinu kao instituciju, ali i na najveći simbol Republike Srbije, a to je zastava Republike Srbije. Dakle, desio se, da kažem, dvostruki napad. Mi poslanici JS svakako to želimo da osudimo, jer niko nema pravo da napada Republiku Srbiju i da skrnavi zastavu Republike Srbije i sve ono što je najveći simbol patriotizma Republike Srbije.

Meni kao srpkinji, kao narodnom poslaniku, a sigurna sam i svim građanima Republike Srbije, Narodna skupština i zastava Republike Srbije služi za ponos. Uz zastavu…

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 17.12.2019.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas pitanje postavljam Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, a u cilju podrške srpske poljoprivrede, srpskog sela i poboljšanja položaja žena na selu.

Mi ne smemo kao društvo da zaboravimo na srpsko selo, ne smemo da dozvolimo da se srpska sela gase, moramo više ulagati u srpsko selo i kako da poboljšamo težak položaj života žena na selu.

S obzirom da sam poslanik koji dolazi iz srca poljoprivrednog područja, iz Aleksandrovačke Župe, Kopaoničkog i Rasinskog okruga, od prvog dana od kada sam u Narodnoj skupštini zalagala sam se za rešavanje problema i poboljšanja položaja poljoprivrednika, naročito u brdsko-planinskim područjima i poljoprivrede u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Poslanička grupa JS i naš predsednik Dragan Marković-Palma daje vrlo značajne savete i predloge kada je u pitanju poboljšanje položaja poljoprivrednika i u lokalnim samoupravama gde učestvujemo u vlasti, poljoprivrednike oslobađa plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište, plaćanja poljoprivrednih tezgi i uopšte poboljšanja njegovog položaja.

Međutim, postoje lokalne samouprave koje nisu u mogućnosti da se same izbore sa problemima koje vremenske neprilike i nepogode donose, tako da u tim lokalnim samoupravama potrebna je veća podrška ministarstva u cilju poboljšanja i rešavanja problema, naročito kada je u pitanju ulaganje u protivgradnu zaštitu i ulaganje u sisteme za navodnjavanje. Jedino ovim merama koje Ministarstvo poljoprivrede može da sprovede naročito povećano u ovim brdsko-planinskim predelima možemo da sprečimo da poljoprivreda, naročito kada su u pitanju voćnjaci, vinogradi, zatim, malinjaci, gde je potrebno u slučaju prirodnih katastrofa duži vremenski period da se one oporave, a u određenim slučajevima i ne mogu da budu oporavljene.

Drugo pitanje koje postavljam Ministarstvu poljoprivrede, tiče se podrške takođe poljoprivrednicima, da li država može da garantuje otkupnu cenu poljoprivrednih proizvoda u nekom kvartalno dužem vremenskom periodu kako bi poljoprivredni proizvođač mogao u ovom periodu kada planira da kažem, zasade i u šta želi da ulaže, mogao da se odluči koji poljoprivredni proizvod želi da proizvodi i isplativost tog poljoprivrednog proizvoda.

Drugo pitanje upućujem Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, tiče se poboljšanja položaja žena na selu. Kao poslanik koji dolazi iz unutrašnjosti uvek želim da ukažem da život žena u gradu i u Beogradu nije isti kao život žena na selu. U prethodnom periodu položaj žena na selu dosta je izjednačavan sa položajem žena u gradu i to je pravljen najveći problem jer nije se obraćala posebna pažnja na sasvim drugačije potrebe i uslove i da kažem, na rodnu ne ravnopravnost koje žene na selu i otežanim uslovima imaju potrebe da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku posebnom strategijom i merama potpomogne ovim ženama. Tako da pitanje koje postavljam Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku jeste, dokle se stiglo sa strategijom unapređenja položaja žena na selu, ekonomskog osnaživanja žena i informatičke pismenosti? Zahvaljujem.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 28.11.2019.

Hvala predsednice, poštovane kolege i koleginice narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas poslaničko pitanje, a kao poslanik ispred poslaničke grupe JS posvetiću deci sa teškoćama u razvoju.

S obzirom da smo i koleginica Marija i članovi Odbora za rad, socijalna pitanja jako dobro znamo sa kojim problemima, i na to nam ukazuju roditelji sa decom sa teškoćama u razvoju suočavaju, ali i njihovi roditelji.

Poslaničko pitanje uputiću Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno prosvete, a tiče se pedagoških asistenata. Danas se često govori o deci sa teškoćama u razvoju i njihovoj uključenosti u vaspitno-obrazovni sistem. Svakako da je inkluzivni proces postao je sastavni deo osnovnih i srednjih škola, ali sve više i vrtića. Dakle, inkluzija počinje priznavanjem i poštovanjem individualnih razlika koje postoje među decom. Broj dece sa teškoćama u razvoju koji je uključen u vrtić je još uvek jako mali, a razlozi su mnogobrojni.

Pre svega, postojeći zakon predstavlja trenutno kao zakonsku obavezu da ova deca moraju biti uključena u vrtić. Postoje i drugi razlozi, a najčešći razlozi jesu i što većina porodica ne ispunjava uslove za uključivanje dece u vrtić zato što, obično neko od roditelja, majka ili otac su posvećeni dodatnoj nezi dece, ali i postoji naravno i ona druga strana, a to je da pedagoški radnici ili vaspitači ne mogu sami sa velikim brojem dece, uključujući i decu sa teškoćama u razvoju, da se posebno njima posvete.

Dete sa teškoćama u razvoju, bilo da su u pitanju fizičke ili mentalne teškoće treba da ispunjava sve uslove za kvalitetan život i socijalizaciju, tako da kada govorimo o vrtićima to je izborna stvar, ali osnovno obrazovanje je postalo obavezno za decu sa teškoćama u razvoju.

U ime svih roditelja koji su uputili zahtev poslaničkoj grupi JS i u ime svih svojih kolega, postaviću pitanje Ministarstvu prosvete, a tiče se pedagoških asistenata, dece sa teškoćama u razvoju kojima je pored osnovne nastave i svog učitelja potreban i dodatni pedagoški asistent.

Dakle, interesorna komisija u brojnim slučajevima predlaže pedagoške asistent kao vid dodatne podrške u školama, na koje deca mogu da računaju, ali pedagoški asistenti zakonski postoje, veoma često samo na papiru. S obzirom da pedagoški asistenti tj. usluga jeste iz oblasti obrazovanja. Za nju je zaduženo Ministarstvo prosvete, a često biva zamenjena i to samo u slučajevima ukoliko lokalne samouprave imaju predviđena sredstva budžetom u zamenu za ličnog asistenta, ta usluga pripada oblasti socijalne zaštite i obezbeđuje lokalna samouprava.

Pitanje koje postavljam odnosi se na Ministarstvo prosvete. Kada će biti izrada novog pravilnika o pedagoškoj asistenciji kojima će se precizno regulisati uslovi i kriterijumi za angažovanje pedagoških asistenata, zato što i pored škola koje daju, da kažem, saglasnost pedagoškim asistentom, pored inter resornih komisija koje daju saglasnost da je neophodan pedagoški asistent, bilo da je u pitanju jedan asistent u okviru škole na više dece, ili individualno asistent pedagoški na jedno dete. U praksi to nije za sada postojećim zakonom izvodljivo. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.10.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poslaničko pitanje upućujem Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje upoznato je sa problemom u koje je zapalo Udruženje za pomoć dece sa intelektualnim poteškoćama u razvoju u opštini Aleksandrovac, s obzirom na veliki broj molbi i zahteva, koje je podnelo kako udruženje, tako i roditelji. Ovo udruženje je od jula meseca tekuće godine u totalnom prekidu rada.

Dakle, radi se o Udruženju koje je licencirano od strane Ministarstva za pružanje usluga socijalne zaštite, pre svega usluga dnevnog boravka i edukativnih usluga i ovo udruženje ne bi opstalo i uopšte ne bi uspostavilo ovaj vid socijalne zaštite da nije do sada imalo podršku Ministarstva i sufinansiranja iz budžeta Ministarstva.

Dakle, obrazložiću, problem nastaje u julu mesecu tako što u tekućoj 2018. godini Ministarstvo apsolutno obustavlja namenska transferna sredstva opštini Aleksandrovac posle utvrđenog revizora ili revizorske komisije, tako da je Udruženje svedeno bilo samo na sredstva budžeta opštine Aleksandrovac, koja je po prvi put u tekućoj godini predvidela ova sredstva, ali ne dovoljno za uspostavljanje ove usluge.

Dakle, nastaje jako veliki problem, jer Udruženje postoji već 15 godina, Udruženje je u totalnom prekidu rada. Korisnicima ovih usluga je ovo jedini način korišćenja usluga i, na kraju krajeva, 15 godina jedini način života gde su oni uspeli na ovaj način da uđu u socio-društvene tokove, ali isto tako, kako ima i mladih lica sa poteškoćama u razvoju dece, i u školske tokove.

Tako da molim ministarstvo, s obzirom na sve napred navedeno i s obzirom na ozbiljnost problema, s obzirom da su upoznati i da i državni sekretarijat i ministarstvo ulaže napore da ovaj problem reši, ali evo već četiri meseca bez bilo kakvog rešenja ovog problema, da zajedno sa lokalnom samoupravom Opštine Aleksandrovac ovaj problem i reši. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 06.10.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 06.10.2016 -