VERA JOVANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1947. godine u Beogradu.

Po struci je ekonomistkinja.

Narodna poslanica Republike Srbije od 21.aprila 2017. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 58
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 10 meseci i 17 dana i 21 sat

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 8 meseci i 25 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 27 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četrnaesto vanredno zasedanje , 18.07.2019.

Zahvaljujem, kolega Milićeviću.

Ministre sa saradnicima, ne prihvatam predloženi amandman, podržavam Predlog zakona. Moram da kažem da Vlada čini napor da se nasleđeni problemi urede i u trgovini, kao i u ostalim segmentima društva. Setite se inflacije 1990. godine, setite se uništene privrede, tajkunskih privatizacija, uništene proizvodnje, 2012. godine, nasledili smo haos svuda i na svakom mestu. Ako nema proizvodnje, nema ni trgovine. Ovih kojih danas nema u parlamentu su deo te rušilačke armade, ali ovih dana je i njihova nervoza dostigla maksimum. Zašto? Pa, oni ne mogu da prihvate činjenicu da je Srbiju posetio Emanuel Makron, predsednik, tako važne evropske države, Francuske.

Oni znaju da je to uspeh Aleksandra Vučića i Srbije koja je danas cenjena i na istoku i na zapadu.

Gospoda iz opozicije besno reaguju što ih nije primio Makron. Pa, nije, a možda ta inteligencija nema nikoga ko govori francuski pa da napiše pismo ambasadoru da žele susret sa njim.

Ko zna, možda da su napisali pismo na ćirilici, možda bi ih i primio, s obzirom da se on potrudio da svoj govor izgovori na našem lepom jeziku, a to je uvažavanje našeg predsednika, uvažavanje naše Srbije. Hvala.

Dvadeset peta posebna sednica , 12.07.2019.

Poštovani predsedavajući, gospodine Sikimiću, sa koleginicama, kolege poslanici, u skladu sa odredbama Zakona o Agenciji protiv korupcije, člana 26. Agencija je dužna da podnese godišnji izveštaj o radu Narodnoj skupštini, do 31. marta tekuće godine, za prethodnu godinu.

Što se tiče samog izveštaja, predložiću svojim kolegama da u danu za glasanje prihvatimo izveštaj, a ono što je po mom mišljenju bitno to je izveštaj o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, u periodu od 2013. do 2018. godine i akcionog plana za njegovo sprovođenje. Vlada Republike Srbije daje punu podršku Agenciji da Zakon o sprečavanju korupcije zaživi u svim segmentima države. Ta podrška je jačanje kapaciteta Agencije, podrška o mogućnosti proširenja nadležnosti i potrebnim budžetskim sredstvima za nesmetano odvijanje zadatih ciljeva.

Mi smo imali prilike kada se govorilo o novom Zakonu o Agenciji da vidimo da je zaista bilo potrebno da se mnoge promene izvrše iz prostog razloga što je Srbija napredovala kada su u pitanju borba protiv korupcije i sprovođenje strategije, po preporuci GREKA, te stručne komisije čiji je član i sam gospodin Sikimić .

Dana 29.6.2019. godine navršilo se dve godine od kada je na čelu Vlade premijerka Ana Brnabić. Prilikom iznošenja pozitivnih rezultata, premijerka je sa ponosom govorila o kineskom „Hejstilu“ koji je sa Vladom Srbije potpisao kupoprodajni ugovor i preuzeo „Železaru“ Smederevo za 46 miliona evra investicija „Hejstila“. U „Železaru“ će uložiti 300 miliona evra a zadržala je i 5.000 radnika.

„Hejstil“ je u Srbiju došao zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovim državničkim potezima, ako i prijateljstvu dve zemlje koje slede put svile i predsedniku Sin Ći Pingu.

Proizvodni kapaciteti „Železare“ su 2,2 miliona tona čelika godišnje. U 2017. godini je proizvedeno oko milion i po tona, a 2018. godine 1,8 tona čelika.

Zašto sam vam sada govorila o „Železari“ i kakve to veze ima sa Agencijom za korupciju? Ima, zato što je 10. maja 2004. godine, u svom izveštaju, poseban akcenat na malverzacije oko privatizacije „Železare“ tzv. „Sartida“, objavila Verica Barać, koja kaže da prodaja „Sartida“ a.d. i zavisnih preduzeća u postupku stečaja, izaziva osnovanu sumnju da je u pitanju klasična korupcija u koju su uključeni najviši organi izvršne i sudske vlasti i koji su zloupotrebili svoj položaj. Ona dalje kaže da su ti isti omogućili jednoj stranoj firmi da stekne privilegovani položaj i time ostvari protivpravnu dobit.

Tadašnji ministar Vlahović se nije sam dogovarao sa budućim kupcem, već u sve to bio uključen i premijer, kao i sve državne institucije zemlje. Šteta koja je naneta državi tj. njenim građanima uključuje i propuštene efekte stranih ulaganja. Ovakva prodaja je uputila jasan znak svim potencijalnim ulagačima da država nije spremna da se pridržava ni sopstvenih zakona, ni preuzetih obaveza tj. iskazanih obećanja, a ni međunarodno priznatih standarda poslovanja.

Ovakva privatizacija je uzburkala javnost, jer je zajedno sa „Sartidom“ prodato još i šest zavisnih preduzeća, a koje je otkupila kompanija Ju-Es stil Košice, a koja posluje u sastavu američkih kompanija Ju-Es Stil. Kupoprodajna cena je bila 21,1 milion dolara i mnogima se ta cena učinila niskom, a pogotovu posle saznanja da je kupac oslobođen svih dugova koji su u to vreme procenjivani na 1,7 milijardi dolara.

Po svoj prilici se radilo o krupnoj korupciji, a pored umešanosti najviših predstavnika države i sudova, Savet za korupciju za pomoć se obratio tada Trgovinskom sudu sa izveštajem i pravnom analizom postupka stečaja „Startida“.

Šta se dalje dešavalo sa Ju-Es Stilom, poznato je i vama i građanima Srbije. Pre neki dan, kolega Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, držao je konferenciju za štampu u vezi rezultata rada Vlade nakon dve godine. Nisam očekivala da će reći i jednu lepu reč o rezultatima rada Vlade, ali po pitanju „Železare“, rekao je da tu nema šta da kaže, da nije našao zamerke. Bez obzira na njegovu zlu nameru koju je ispoljio tog dana, trudeći se da maksimalno ocrni rezultate rada Vlade, on nije uspeo da pronađe zamerku na ovu temu. Njegova zla namera me i ne čudi, jer je u redovima Narodne stranke ovih dana prisutna velika panika zbog još jedne u nizu afera vezanih za Vuka Jeremića i razgovora koje smo svi imali prilike da čujemo u kojima je govorio protiv države Srbije i podsmevao se svim njenim građanima. Takav skup ljudi, skupljenih s koca i konopca, koji su se okupili oko Dragana Đilasa, nisu ništa drugo, već samo jedna najobičnija interesna grupa za koju svi znamo kakve su probleme napravili građanima Srbije, zbog nemarnosti i nerada.

Ono što želim da kažem na samom kraju je, da je danas Srbija napredovala, otvara se svako malo poglavlje, ministri i predsednica Vlade Ana Brnabić, kao predsednik Republike Aleksandar Vučić, daju svoj maksimum na otvaranju fabrika, zapošljavanju radnika, povećavanju plata. Nema sumnje da je Srbija na dobrom putu i da će građani ubuduće znati da prepoznaju ko radi u njihovom interesu, a ko radi za svoj džep.

Na kraju moram da kažem da onog trenutka kad je ministar Nebojša Stefanović, najavio preispitivanje sumnjivih poslova Đilasa, tog trenutka krenula je hajka na Nebojšu Stefanovića. Ali neka, neka ne brinu, istraga će biti nastavljena, a mi pružamo punu podršku Vladi, ministru Stefanoviću i predsedniku Aleksandru Vučiću. Zahvaljujem.

Trinaesto vanredno zasedanje , 09.07.2019.

Poštovani predsedavajući, Zakonom o javnom nabavkama "Službeni glasnik" 124 iz 2012. godine, 14 iz 2015. godine i 68 iz 2015. godine, član 140. stav 2. utvrđeno je da "predsednika i članove republičke Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki bira i razrešava Narodna skupština, na predlog Odbora Narodne skupštine nadležnog za finansije, a nakon sprovedenog javnog konkursa."

Koliko je bitno da na čelo ove Komisije dođu stručni ljudi, ljudi koji će svojim radom štititi interese Republike Srbije, a sredstva budžeta budu zakonski utrošena i javna nabavka bude ispravno sprovedena, govore nam sledeći primeri.

U svom daljem izlaganju osvrnuću se na tri opštine u Srbiji koja sredstva svojih građana ne troše u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu javnu nabavku. Te opštine u Srbiji su Šabac, Paraćin i Stari grad.

To kako radi gradonačelnik Nebojša Zelenović odgovoriće Osnovno javno tužilaštvo u gradu Šapcu. Viši sud u Šapcu ukinuo je prvostepenu presudu kojom Zelenović, koji je ujedno i lider stranke Zajedno za Srbiju, je oslobođen odgovornosti za nenamensko trošenje oko pet miliona evra para građana Srbije. Optužnica protiv njega temelji se na izveštaju Državne revizorske institucije koja je utvrdila veliki broj nepravilnosti u raspolaganju šabačkim budžetom.

Opština Paraćin postala je širom Srbije poznata po brojnim aferama. Lokalne vlasti te opštine u koju su umešani i sami funkcioneri, kao i predsednik Saša Paunović, su doprineli da javne nabavke nisu sprovedene u skladu sa zakonom. Jedna mala firma iz Paraćina prihodovala je od javnih nabavki čak dva miliona evra, iako kada je osnovana nije imala čak ni jednog zaposlenog. Ta firma je pobeđivala na tenderima koje raspisuju javna preduzeća koja posluju u okviru opštine Paraćin. Kako je moguće da firma koja nije imala ni jednog zaposlenog izvodi radove dobijene na tenderu, kao što je asfaltiranje ulica, izgradnja trotoara, a ugovori su potpisani sa Direkcijom za izgradnju opštine Paraćin?

Taj isti Paunović, predsednik opštine Paraćin, kritikovao je predsednika Aleksandra Vučića kako mu ne da da zapošljava radnike, a potrošio je 100 miliona na tzv. troškove za lizing radne snage.

Što se tiče Bastaća, predsednika Starog grada, onog što se svađa i fizički obračunava sa saobraćajnim znacima, ovih dana pročitali smo u novinama da je taj bahati predsednik potrošio 121 milion suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Mimo zakona je potrošeno još 89 miliona, a dva miliona i nešto više je potrošeno samo na mobilne telefone. Na kafane je potrošeno 900 hiljada, a devet miliona potrošeno je na propagandni materijal, dok je za video nadzor platio 29 miliona dinara.

Eto posla za Komisiju za javne nabavke, za Državnu revizorsku ustanovu, a, naravno, i za Tužilaštvo.

U danu za glasanje pozivam sve svoje kolege poslanike da prihvatimo predlog Odbora za finansije za izbor predsednika i članove Komisije. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 24.05.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 96617.00 RSD 21.05.2017 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika mesečno 38850.00 RSD 01.05.2001 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 14:22