DUŠKO TARBUK

Srpska napredna stranka

Rođen 21.08.1972. godine u Zemunu gde i živi.

Osnovnu i srednju školu završio u Beogradu. Završio je i Višu ekonomsku iz oblasti finansija, računovodstva i bankarstva, kao i menadžer marketinga u industriji Univerziteta Union. Vojni rok odslužio 1990-1991 godine.

Od 1992-1995 radio je u organizacijama "Duvan" d.d. Beograd, Energoprojekt Holding, Veterinarski zavod Zemun, od 1995-2008 u marketinškim agencijama "Saatchi & Saatchi", "New moment", "Leo Burnett", najvećim marketing agencijama Jugoistočne Evrope. Od 2008-2009 proveo je na radnom mestu zamenika Opštine Zemun, a od 2008-2014 na mestu pomoćnika Opštine Zemun. U 2015. je zaposlen na radnom mestu pomoćnika direktora Javnog preduzeća "Rasveta" Beograd.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Oženjen je i otac jednog muškog deteta.

Na redovnim parlamentarnim izborima 2020. ponovo je izabran za narodnog poslanika. Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 31.07.2020, 11:02

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četrnaesto vanredno zasedanje , 16.07.2019.

Zahvaljujem, gospodine Arsiću.

Poštovani ministre sa svojim saradnicima, uvaženi građani Srbije, usvajanjem Zakona o robnim rezervama postiže se njegov osnovni cilj, a to je uspostavljanje savremene robne berze kao organizatora pravičnog, transparentnog, efikasnog tržišta, nestandardizovanih i standardizovanih tržišnog materijala.

Takođe, jedan od ciljeva koji treba da postigne donošenje ovog zakona jeste uspostavljanje institucionalnog okvira za robne berze. Zakonom se jasno definiše institucionalni okvir u domenu robne berze kao nadzor nad institucijama tržišnim učesnicima kroz definisanje jasnih uslova za osnivanje organizacija i funkcionisanja robne berze poput kadrovske, organizacione i tehničke osposobljenosti. Zakon omogućava viši stepen sigurnosti trgovanja.

Na robnoj berzi moći će da trguju domaća, strana pravna lica, poljoprivrednici koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i svako ko ispunjava uslove iz zakona moći će da osnuje akcionarsko društvo na robnoj berzi. Zakon će unaprediti sistem garancija u trgovanju, što je naročito bitno za unapređenje položaja malih i srednjih preduzeća.

Donošenjem ovog zakona se bolja i veća podrška izvozu. Uzimajući u obzir da izvoz žitarica dominira u strukturi ukupnog izvoza Republike Srbije u trgovanju poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, beleži suficit od 1,6 milijardi američkih dolara, dok je izvoz poljoprivrednih proizvoda čini skoro 12% od ukupnog izvoza. Izvozom će biti pružena mogućnost da unapred znaju kad mogu da ugovore cenu robe, žitarica, industrijskog bilja, đubriva i svega ostalog što će im omogućiti da precizno planiraju poslovanje i da se zaštite od rizika na isti način kao njihovi inostrani konkurenti.

Usvajanjem Predloga zakona o robnim berzama uređuje se robno berzansko tržište koje je indikator sigurnosti i konkurentnosti određene privrede, kao i način eliminisanja netržišnih rizika u načinu poslovanja.

Berza je tekovina modernog poslovanja i ona se pokazala kao najbolji i najefikasniji i najpošteniji privredni subjekat. Ja sa obadve ruke podržavam svaki zakon koji će poboljšati rad berze i, onako, precizno i rad na berzi još bolje precizirati. Tako da, moje poštovane kolege, u danu za glasanje, molim da podrže ovaj zakon, naravno ako budu imali snage i vremena. Zahvaljuje.

Šesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.05.2019.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre sa saradnicama, uvaženi građani Srbije, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu postići će se njihov cilj, a to je usklađivanje sa brojnim sektorskim zakonima, kao i preciznija ovlašćenja u pogledu određenja nadležnosti koji se odnose na pojedina pitanja od značaja za bolji život građana Beograda.

Deo preciznijih ovlašćenja odnose se na izgradnju, rekonstrukciju, održavanje, upravljanje javnim i nekategorisanim putevima na teritoriji grada Beograda. Pojedinim ovlašćenjima obezbediće se kvalitetnije pružanje usluga građanima Beograda, a sve u skladu sa kapacitetima grada Beograda.

Najvažnija izmena koja će se doneti ovim zakonom jeste decentralizacija grada Beograda. Grad Beograd će biti podeljen u dve zone, sedam prigradskih opština će biti u prvoj zoni, a u drugoj zoni 10 gradskih opština biće u gradskoj zoni. Tako će prigradske i gradske opštine imati mnogo veća ovlašćenja nego što sad imaju.

Nakon usvajanja ovog zakona, uslediće donošenje Statuta grada Beograda, koji će omogućiti niz promena. Jedna od najvažnijih promena jeste da će gradske opštine vršiti legalizaciju do 400 kvadrata, a izvoditi građevinske dozvole do 1500 kvadrata. I prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3000 kvadrata, a davati građevinske dozvole do 5000 kvadrata.

Tako će prigradske opštine moći da dobiju pravo da donose urbanističke planove, sve naravno u saglasnosti sa gradom Beogradom, što će omogućiti da se brže razvijaju i da na bolji način privlače domaće i strane investitore, što je naravno vrlo važno.

Jedna od dobrih stavki ovog zakona je što će omogućiti prigradskim opštinama da u dogovoru sa gradom Beogradom zasnivaju javna preduzeća, što je za mene odličan primer ovog zakona. Sve ovo do sada o čemu sam govorio je esencija ovog zakona, a ja se nadam da će što pre zaživeti i da će u punom kapacitetu u opštinama se snaći i znati da odgovore na ovaj zakon koji može doneti samo dobitak građanima, jer će mnoge stvari moći da reše na teritoriji svojih opštinskih organa.

Nadam se da ministarstvo ima mehanizme da ovaj zakon isprati i da pomogne da što pre zaživi. Moje poštovane i uvažene kolege u danu za glasanje molim da podrže ovaj zakon, jer je zaista efikasan. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, uvaženi građani Republike Srbije, Predlogom zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja tj. njegovim usvajanjem obezbediće se jedinstvena baza podataka o obveznicima doprinosa socijalnog osiguranja, osiguranicima i osiguranim licima čiji se podaci unose i čuvaju, dnevno se elektronski ažuriraju. Donošenjem zakona trebalo bi da se u javnom sektoru eliminišu svi neophodni rashodi. Takođe se radi na nadogradnji elektronske uprave iz razloga da se smanji papirologija. Kako bi se omogućilo brže i efikasnije ostvarivanje prava i ispoštovali zahtevi u pogledu elektronske razmene podataka državnih organa, odnosno razvoja elektronske uprave, neophodno je bilo obezbediti zakonski osnov za povezivanje svih drugih u registru i u evidenciji u Republici Srbiji.

S obzirom da je centralni registar pre svega elektronski vođena baza podataka i elektronski servis koji se zasniva na IT tehnologijama. Jedan od ciljeva predloženog zakona je smanjivanje troškova u administraciji. Ja mislim da je ovaj zakon odličan za sve radne ljude u zemlji Srbiji. Mislim da je dobro što ga donosimo i molim sve moje poštovane i uvažene kolege poslanike da u danu za glasanje podrže ovaj zakon. Naravno, ako budu imali snage i vremena i moj amandman. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd Zemun , 01.02.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- JKP Javno osvetljenje (Pomoćnik direktora) Javni Mesečno 90000.00 RSD 03.09.2015 -
Član nadzornog odbora JKP Javno osvetljenje Javni Mesečno 30000.00 RSD 29.12.2015 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27000.00 RSD 06.04.2016 -