KSENIJA MARKOVIĆ

Demokratska stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Ksenija Marković prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 28. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Demokratska stranka - DS. Članica je Odbora za evropske integracije, i zamenica člana Odbora za spoljne poslove, Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za prava deteta. Takođe, članica je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

BIOGRAFIJA

Rođena 1986. godine, živi u Mladenovcu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu 2011. godine. Na istom fakultetu stekla je zvanje master politikologije 2013. godine, i trenutno je na doktorskim studijama.

Objavila je više radova u časopisima od nacionalnog značaja i zbornicima radova. Učestvovala je na međunarodnim i nacionalnim konferencijama koje su posvećene multikulturalizmu i pravima i položaju nacionalnih manjina.

U Institutu društvenih nauka radi od 2016. godine.

Internacionalna je sekretarka Demokratske stranke.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 08:25

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka - DS
  • Mladenovac
  • 1986
  • doktorantkinja političkih nauka

Statistika

  • 3
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća posebna sednica , 03.02.2023.

Poštovani građani i građanke Srbije, ja ću iskoristiti vreme da postavim nekoliko pitanja.

Prvo pitanje koje vidim da je ovde već nekoliko puta i postavljeno jeste šta je bio cilj ove sednice? Pošto nismo saznali ništa novo o sporazumu, a nismo saznali ništa novo ni o tome koji je stav Vlade povodom ovog sporazuma.

Isto tako, šta je onda svrha ove sednice? Iz atmosfere juče smo videli da razgovor i dijalog svakako nisu, a čini se da je cilj sednice samo to da se prouzrokuje još jedan skandal u Skupštini, da se stvori još jedna prilika da se politički protivnici vređaju, kako bi se diskreditovala opozicija, a usput da li namerno ili ne, diskreditujete se i vi, kao vladajuća većina, jer vi imate većinu jer držite moć u rukama.

Drugo pitanje, da se vratimo na temu, ono što je tema današnje sednice.

Koji je odgovor Vlade i vas kao predsednika, vi ste gospodine predsedniče malopre pomenuli nove zahteve koje je izneo Aljbin Kurti koji su se pojavili u medijima, koji je odgovor Vlade i vas kao glavnog pregovarača na te zahteve? Rekli ste da je cilj Kurtija da smanji nadležnosti ZSO, a podsetiću vas da nakon decenije pregovora, mi i dalje govorimo o uvođenju ZSO, a ne o tome šta ZSO suštinski treba da prestavlja i koje su njene nadležnosti?

Treće pitanje, da li je tačno da nam je prećeno sankcijama i ako nam je prećeno sankcijama, od koga tačno? Ko nam to preti?

(Veroljub Arsić: Tvoje gazde.)

Pa nisu moje, vaše su više nego moje, ali dobro.

Ako može bez dobacivanja, ako nije problem.

Predstavnici Međunarodne zajednice su demantovali navode da su ispred Srbije postavljeni ultimatumi.

Konačno, ono što želim da vas pitam. Juče ste iskazali stav u svom govoru da nakon sukoba u Ukrajini više nemamo saveznike, jer su se stvari promenile i ono što mene zanima jeste da li zaista nakon agresije Rusije na Ukrajinu je Srbija ostala bez saveznika i da li je to što nismo uveli sankcije Rusiji oslabilo našu pregovaračku poziciju u pregovorima sa Prištinom?

Deset godina slušamo o tome kako se vodi dijalog da bi se sačuvalo KiM i stalno ističete uspehe u evropskim integracijama. Onda nakon deset godina evropske predloge predstavljamo kao ultimatume i kao zahteve koji su došli preko noći, a ne kao nešto što je deo same strukture dijaloga.

Time se nastavlja namerno urušavanje slike o EU i zaista dovodi evropsku budućnost ove zemlje u pitanje. Sve što je sada pred nama je jedan očekiani deo procesa koji traje već duži niz decenija, a gde ste vi poslednje decenije, predsedniče, po sopstvenom izboru glavni akter. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.12.2022.

Poštovani narodni poslanici, poštovane narodne poslanice, građani i građanke Srbije, u ime poslaničkog kluba DS podnela sam amandman koji se odnosi na položaj mladih u Srbiji. Pitanje koje bi trebalo da bude važno za svaku zemlju, pogotovo za zemlju koju napušta u proseku preko 50.000 ljudi godišnje. Kao što znate, po poslednjem popisu će nas biti više od 800.000 manje.

Danas smo čuli, i u prethodna dva dana, dosta o ekonomskoj stabilnosti i o ekonomskom napretku Srbije. Međutim, ugao mladih ne deli baš tu perspektivu. Zašto?

Trećina mladih u Srbiji traži posao duže od dve godine, a čak petina mladih koji su zaposleni rade na crno. To znači da ne mogu da uživaju osnovna prava koje im po zakonu pripadaju. Zato ne iznenađuje što je skoro polovina mladih spremno da sutra spakuje kofere i ode iz Srbije u potrazi za boljim uslovima života.

Danas je nemoguće u Srbiji živeti dostojanstveno od poštenog rada. Mladi to pokazuju. Konačno, skoro dve trećine mladih nije zaposleno na poziciji za koju su se školovali. Postavljam pitanje svima vama – zašto školujemo našu decu? Da bismo ih poslali, kao što ministar ovde poziva, u Nemačku, Švajcarsku i Norvešku, ali samo što oni tamo odu i ne vrate se, to je problem.

Isto tako, postavljam pitanje – kako je moguće da ako imamo stabilnu i prosperitetnu ekonomiju, nismo uspeli da dođemo do toga da nam ni polovina mladih ne može raditi na pozicijama za koje su se školovali?

Konačno, podsetiću vas na prvi cilj Nacionalne strategije o mladima, a to je zapošljavanje mladih. Ovaj cilj i u ovom budžetu sa ovim procentom teško da ćete ostvariti. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.12.2022.

Član 104. stav 1. - narodni poslanik ima pravo na repliku ukoliko se pogrešno protumači njegovo izlaganje.

Poštovani ministre da ste me pažljivo slušali, a ne gledali u mobilni telefon, znali biste da sam govorila o strukturi zaposlenosti, a ne nezaposlenosti.