DRAGANA RAKIĆ

Demokratska stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragana Rakić prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao peta na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenica je predsednika poslaničke grupe Demokratska stranka - DS. Zamenica je predsednice Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta, i zamenica člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za zaštitu životne sredine.

BIOGRAFIJA

Rođena je 15. avgusta 1973. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala je 1998. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti. Trenutno je doktorand na istom fakultetu. Diplomirala je i na Višoj školi za sportske trenere u Beogradu i stekla zvanje – viši košarkaški trener.

Zaposlena je u Gradskoj biblioteci u Vršcu.

Bila aktivna košarkašica i košarkaški trener do 2008. godine.

Predsednica je Upravnog odbora Fondacije Ljuba Davidović.

Članica je nadzornog odbora Centra za prava žena u Vršcu. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Bibliotekarskog društva Srbije.

Od 2012. do 2020. bila je odbornica u Skupštini Grada Vršca.

Učlanila se u Demokratsku stranku 2008. godine. Članica je Opštinskog odbora Vršac od 2010, od novembra 2014. je potpredsednica Gradskog odbora Vršac. Izabrana u Glavni odbor 2017. Za potpredsednicu Demokratske stranke izabrana je na izbornoj Skupštini DS 2. juna 2018. godine. Predsednica je Resornog odbora Demokratske stranke za zaštitu životne sredine.
Poslednji put ažurirano: 06.09.2022, 11:46

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka - DS
  • Vršac
  • Sremska Mitrovica
  • 1973
  • diplomirana filološkinja

Statistika

  • 52
  • 6
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Vlada Srbije pljačka svoje građane

čeka se odgovor 3 meseca i 18 dana i 16 sati

Podneo sam podnesak Narodnoj skupštini Republike Srbije koji sam naslovio na Odbor za rad,..., i Odbor za Finansije,..., Podnesak je zavedn pod brojem 07/2409-2022 21.11.2022. godine. i dat je Odboru za rad,...

Taksa za televiziju.

čeka se odgovor 4 meseca i 5 dana i 22 sata

Ustavnost zakona o tv taksi uz elektricno brojilo? Mesto u kome zivim nema tv signala i ne mogu da gledam tv programe sa nacionalnom frekvencijom. Molim vas da postavite pitanje promene zakona da se oslobode placanja tv takse korisnici gde nema signala, prinudjeni smo da placamo MTS, SBB ili drugim...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Poštovane građanke i građani Srbije, danas govorimo o zakonu o izmenama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Osnovni razlog za izmene ovog zakona su tehnički problemi, tako stoji ovde u materijalu koji smo dobili. Znači, tehnički problemi u izradi novog softvera Agencije za privredne registre, kojim bi se omogućilo da istovremeno sa elektronskim osnivanjem registrovanog subjekta izvrši i evidentiranje stvarnog vlasnika.

Naime, DS u želji da poboljša ovaj zakon danas je podnela nekoliko amandman, međutim, problem Srbije nisu ni usvajanje nekakvih novih zakona, već nepoštovanje postojećih zakona. Da su se zakoni poštovali u Srbiji u poslednjih desetak godina onda ne bismo imali jednu aferu koja se zove Asomakum afera i ona će mi poslužiti kao primer da približim građanima koliko je važno imati kvalitetnu i preciznu evidenciju stvarnih vlasnika. Znači, vlasnika svih firmi i preduzeća u Srbiji.

Naime, ovde je daleke 2014. godine, jedan narodni poslanik Zoran Živković, pokrenuo aferu Asomakum, gde je rekao da je vlasnik te firme građanin Srbije, Andrej Vučić, koji je istovremeno i rođeni brat predsednika SNS, Aleksandra Vučića. Naime, ta firma je, podnete su krivične prijave protiv 18 ljudi 2015. godine, nakon izlaganja Zorna Živkovića, poslanika u tadašnjem parlamentu, nakon toga su tužioci reagovali, uhapšeno je 18 ljudi, a vlasnik te firme Andrej Vučić, znači građanin Srbije, se pred sudom branio da je neko na osnovu njegove lažne lične karte osnovao tu firmu.

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Govorim vam o amandmanu i obrazlažem ga na najbolji mogući način koji znam. Želim da kažem građanima koliko je danas važna ova tačka o kojoj mi raspravljamo.

Znači, kada bismo imali preciznu evidenciju ko je zaista vlasnik onda bi danas građani zaista znali da li je Andrej Vučić i njegova firma „Asomakomu“, da li je on zaista stvarni vlasnik te firme koja je optužena za pranje novca i ostale finansijske malverzacije.

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Molim vas, nemojte me ometati ja sam zaista u temi i obrazlažem amandman kako najbolje znam.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Imam tri pitanja.

Prvo pitanje postavljam ministru spoljnih poslova, Nikoli Selakoviću, kada će se ministar Selaković…

Pardon, bivši ministar spoljnih poslova, a šta je danas? Danas je ministar za socijalu, dakle kada će se ministar Selaković izviniti svim građankama i građanima Srbije zbog jučerašnjeg skandaloznog govora u Skupštini? On je juče ovde prebrojavao ko koliko ima dece i hvalio se da on za sada ima troje dece i učinio da se svako ko nema dece ili ima manje od troje dece, koliko ima ministar Selaković, da se oseća jako loše i povređeno.

Optužio je žene da su krive zato što se ne rađa dovoljno dece, da smo razmažene jer ne rađamo onoliko dece koliko su rađale naše bake. Optužio je žene da smo krive zato što u Srbiji postoji bela kuga, on je koristio taj izraz.

Takođe je za skupštinskom govornicom sa pozicije ministra širio potpune neistine i dezinformacije u vezi sa ženskim zdravljem. Rekao je da je za ženu najoptimalnije da rodi četvoro dece. To je potpuna besmislica, to je apsolutna laž. Šta to znači? Da mi, ostale žene, koje nemamo dece ili koje nemamo četvoro dece, da mi nismo optimalne?

Šireći ovakve neistine o ženskom zdravlju ugrozio je ne samo zdravlje žena, nego i zdrav razum svih nas.

Pozivam ministra Selakovića da svoju brigu o deci dokaže tako što će uzeti za ruku Jakšu, Nađu i Sofiju, decu koja su izbačena iz vrtića u Pećincima, samo zato što njihovi roditelji ne pristaju da glasaju za SNS i Aleksandra Vučića, neka ministar Selaković već danas uzme ovu nezakonito i nepravedno izbačenu decu iz vrtića i neka ih odvede u vrtić. To neka uradi već danas, a ne da izigrava drugu babicu Srbije, jer svi znamo ko je prva babica Srbije.

Drugo pitanje postavljam Administrativnom odboru – kada će se razmatrati ostavka Slaviše Bulatovića, poslanika SNS iz Vranja? Ovo pitanje postavljam u ime naše građanke Dragane Cvetković. Naime, porodica narodnog poslanika SNS iz Vranjske banje Slaviše Bulatovića kupila je deo školskog dvorišta u javnoj svojini i na osnovu falsifikovanog potpisa koja pokazuju dokumenta iz policije i rešenje Višeg suda u Nišu, koje je odlučivalo o pritvoru Mariji Mladenović, službenici gradske uprave u Vranju, ona je priznala da je sačinila i overila zapisnik sa potpisom koji joj je Bulatović predao, a za koji je tvrdio da pripada njegovom komšiji Čedomiru Cvetkoviću. Dragana Cvetković, Čedomirova ćerka, koja već duže vreme pokušava da istera ovu stvar na čistac, dobila je odgovor od MUP-a u kojem se navodi da je osumnjičena Mirjana Mladenović tokom saslušanja priznala da je falsifikovala Čedomirov potpis, odnosno da je zapisnik o saslušanju suseda lažan.

Zato pitam ministarku pravde, Maju Popović, da li zakoni važe za sve, da li je članska karta Srpske napredne stranke iznad Ustava i zakona i kada će Slaviša Bulatović, poslanik SNS iz Vranja, biti procesuiran i odgovarati za ovo krivično delo? To što je on još uvek član SNS i sedi ovde zajedno sa nama, poslanicima, to je slika i prilika morala u SNS. To što se vi niste ogradili od njega pokazuje da se vi krivičnih dela ne stidite i da ih podržavate.

Treće pitanje je za ministra finansija, Sinišu Malog. Građani Kikinde su me zamolili da dobijem informacije u vezi sa privatizacijom Livnice u Kikindi. Naime, u toj privatizaciji je učestvovao šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov. Doduše, tada nije bio u SNS-u, tada je bio član Demokratske stranke Srbije, zajedno sa nekadašnjim ministrom za privatizaciju, Predragom Bubalom, koji je takođe bio član Demokratske stranke Srbije. Kada je otkrivena malverzacija u Livnici vezano za privatizaciju Livnice Kikinda, Bubalo je završio u zatvoru, a znate šta je Milenko Jovanov uradio – učlanio se u Srpsku naprednu stranku. Postavljam pitanje – da li to znači da članska karta SNS zaista znači izbegavanje krivične odgovornosti i da je ona iznad zakona?

Zato molim ministra finansija Sinišu Malog, koji je bio u vlasti od 2000. godine, koji jako dobro zna sve vezano za privatizacije, da mi dostavi svu dokumentaciju vezanu za ovu spornu privatizaciju. (Isključen mikrofon.)

Imovinska karta

(Beograd, 21.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 140000.00 RSD 01.08.2022 -