DRAGANA RAKIĆ

Demokratska stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dragana Rakić prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao peta na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenica je predsednika poslaničke grupe Demokratska stranka - DS. Zamenica je predsednice Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta, i zamenica člana Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za zaštitu životne sredine.

BIOGRAFIJA

Rođena je 15. avgusta 1973. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala je 1998. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti. Trenutno je doktorand na istom fakultetu. Diplomirala je i na Višoj školi za sportske trenere u Beogradu i stekla zvanje – viši košarkaški trener.

Zaposlena je u Gradskoj biblioteci u Vršcu.

Bila aktivna košarkašica i košarkaški trener do 2008. godine.

Predsednica je Upravnog odbora Fondacije Ljuba Davidović.

Članica je nadzornog odbora Centra za prava žena u Vršcu. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Bibliotekarskog društva Srbije.

Od 2012. do 2020. bila je odbornica u Skupštini Grada Vršca.

Učlanila se u Demokratsku stranku 2008. godine. Članica je Opštinskog odbora Vršac od 2010, od novembra 2014. je potpredsednica Gradskog odbora Vršac. Izabrana u Glavni odbor 2017. Za potpredsednicu Demokratske stranke izabrana je na izbornoj Skupštini DS 2. juna 2018. godine. Predsednica je Resornog odbora Demokratske stranke za zaštitu životne sredine.
Poslednji put ažurirano: 26.05.2023, 10:47

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka - DS
  • Vršac
  • Sremska Mitrovica
  • 1973
  • diplomirana filološkinja

Statistika

  • 74
  • 7
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Vlada Srbije pljačka svoje građane

čeka se odgovor 9 meseci i 19 dana i 10 sati

Podneo sam podnesak Narodnoj skupštini Republike Srbije koji sam naslovio na Odbor za rad,..., i Odbor za Finansije,..., Podnesak je zavedn pod brojem 07/2409-2022 21.11.2022. godine. i dat je Odboru za rad,...

Taksa za televiziju.

čeka se odgovor 10 meseci i 6 dana i 16 sati

Ustavnost zakona o tv taksi uz elektricno brojilo? Mesto u kome zivim nema tv signala i ne mogu da gledam tv programe sa nacionalnom frekvencijom. Molim vas da postavite pitanje promene zakona da se oslobode placanja tv takse korisnici gde nema signala, prinudjeni smo da placamo MTS, SBB ili drugim...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Dobar dan, poštovane građanke i građani Srbije, DS je podnela preko 20 amandmana na ovaj zakon. Pokušali smo da poboljšamo zakona, odnosno Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakon o planiranju i izgradnji, ali nemoguće ovaj zakon poboljšati.

Mi predlažemo da se član 13. obriše sa sledećim obrazloženjem – besmisleno je zakonom u članu 51b određivati unapred opštu obavezu izrade urbanističkog projekta za objekte infrastrukture i javne objekte, umesto da se ona planom odredi u svakom konkretnom slučaju.

Kao što sam rekla, nije besmislen samo ovaj član 13, besmisleno je mnogo toga. Ove izmene i dopune o kojima mi od juče vodimo debatu takvih dopuna ima čak za 94. člana. Znači, više od trećine članova ovog zakona, 223. člana se menjaju, zakon kaže - kada menjate više od trećine članova jednog zakona, morate da radite novi zakon. Znači, već kršimo zakonsku proceduru.

Mi ovim zakonom samo ozakonjujemo bezakonje koje je naša svakodnevnica već 13 godina od kada je ovde na vlasti SNS.

Zahvaljujem.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Poštovani, Demokratska stanka je na ovaj izuzetno loš zakon, kao što sam rekla, podnela već više od dvadeset amandmana. Međutim, amandmani koje podnosi Demokratska stranka, mi ih podnosimo samo na one najbesmislenije i najpogrešnije članove zakona, jer kada bismo podnosili na sve ono što je loše sročeno, onda ova rasprava ne bi ni imala smisla, jer je ovaj zakon toliko loš i jedino rešenje jeste da se piše potpuno nov.

Naš amandman na ovaj član 19. glasi tako da se briše stav 2. Neprihvatljivo je i potencijalni podsticaj širokoj korupciji da samo pismeni izveštaj sa predlogom o prihvatanju ili odbijanju urbanističkog projekta nakon stručne kontrole od strane Komisije za planove bude obavezujući za organ nadležan za poslove urbanizma, jer je jedino taj organ i nadležan i kvalifikovan da proceni pravnu valjanost urbanističkog projekta i tek nakon toga potvrdi ili odbije potvrđivanje urbanističkog projekta.

E, sada bih to objasnila rečima, da ih narod razume. Znači, zakon, ovaj zakon je protivan interesima i naroda i svake lokalne samouprave u Srbiji. Najviše štete od ovog zakona imaće upravo najveći gradovi poput Beograda, Novog Sada i itd. jer su to gradovi koji su ostali bez velikih fabričkih parcela, odnosno imaju velike fabričke parcele u urbanim zonama.

Tako npr. u Novom Sadu imamo situaciju da imamo jednu parcelu od 4.000 kvadratnih metara koja se nalazila u vlasništvu Brodogradilišta. Do sada se konverzija zemljišta plaćala 25.000 dinara po jednom kvadratnom metru, pa vi sada lepo izračunajte puta 4.000 kvadratnih metara industrijskog zemljišta, to znači da budžet Novog Sada ostaje bez 100.000.000 dinara na osnovu samo ove jedne konverzije koja neće biti urađena.

Znači, izvesni tajkun koji je kupio Brodogradilište u Novom Sadu, njemu će biti poklonjeno 100.000.000 dinara vlasništva građana Novog Sada. I nije Brodogradilište u Novom Sadu jedino, tu sudbinu čekaju i druge fabrike.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Samo, molim vas, jednu rečenicu, a ta rečenica glasi da svako ko bude glasao za ovaj zakon, glasaće za organizovani kriminal. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2023.

Imam pitanje za predsednika Vlade, ministra rudarstva i energetike, direktora EPS-a i stečajnog upravnika Srbije Aleksandra Vučića – kako vas nije sramota da rasprodajete i uništavate EPS, najvažnije javno preduzeće u Srbiji, u kome radi više od 30 hiljada radnika?

Čime je to Milorad Grčić, bivši vršilac dužnosti direktora EPS-a zadužio predsednika Srbije pa Grčić još nije na robiji, nego napreduje u SNS? Njega ste pre par meseci izabrali za predsednika opštinskog odbora Obrenovac, i to jednoglasno. Zašto je odbačena krivična prijava protiv Grčića koju je podnelo Ministarstvo za rudarstvo i energetiku, na čijem čelu je tada bila ministarka Zorana Mihajlović? Tom krivičnom prijavom Grčić je optužen da je nesavesnim postupanjem oštetio budžet za više od 500 miliona evra i time ugrozio energetsku i državnu bezbednost.

Ponavljam – zašto Grčić nije u zatvoru? Gde je zapelo u borbi protiv kriminala i korupcije, naprednjaci? Šta radi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal kada im poslanici Demokratske stranke predaju dokaze da je bilo malverzacija sa javnim nabavkama u EPS-u?

Naime, prošle godine, krajem avgusta, nakon havarijskih oštećenja, Aleksandar Vučić je posle sastanka sa poslovodstvom EPS-a odobrio javne nabavke u iznosu od 60 miliona evra, i to kao nabavke koje su sprovedene po hitnom postupku. Pitam u kom svojstvu je predsednik SNS doneo odluku da se za hitne nabavke proglase one koje to nisu? Kako može da bude hitna nabavka kupovina terenskih automobila u iznosu od 337 miliona dinara ili nabavka kablova u vrednosti od 900 miliona dinara, a te iste kablove EPS ima u svojim magacinima?

Zašto ste ćutali kada je proizvodnja uglja zbog nestručnog upravljanja u EPS-u sa planiranih 30 miliona tona pala na 25 miliona tona uglja? Zašto ste zbog tog manjka posao uvoza uglja iz inostranstva poverili vašim finansijerima, vašim sponzorima političkih kampanja, kao što je firma „Lider Pro“ iz Sremske Mitrovice, koja vam je bila sponzor, koja vam je dala tri miliona dinara za vašu kampanju u 2017. godini, a pet miliona dinara u vašoj kampanji 2016. godine. Ta firma „Lider Pro“ iz Sremske Mitrovice je samo od dva ugovora sa EPS-om, zaključila je ta dva ugovora na više od 16 i po miliona dinara.

Pitam – koliko još vaših firmi, vaših sponzora i finansijera SNS je dobilo ovaj unosni posao uvoza uglja iz inostranstva?

Konačno, ako već moramo da uvozimo ugalj iz inostranstva, zašto to ne radi direktno EPS, kada ima mogućnosti za to i ima zakonska odobrenja da tako nešto radi? Zašto su vam potrebni posrednici, vaše privatne firme, da uvoze ugalj umesto EPS-a iz inostranstva?

Kad smo kod ovih privatnih firmi koje za potrebe EPS-a uvoze ugalj iz inostranstva, Demokratska stranka je došla do saznanja da postoje brojne malverzacije oko uvoza uglja iz Indonezije.

Građani Srbije, zamislite, Srbija umesto na primer iz Republike Srpske da uvozi ugalj, mi uvozimo ugalj iz Indonezije, sa drugog kraja sveta. Ima saznanja da se prateća deklaracija falsifikuje i da se taj ugalj iz Indonezije lažno prikazuje kao mnogo kvalitetniji, a time i skuplji nego što jeste. I sve to plaćate vi, građanke i građani Srbije. Dok vi postajete sve siromašniji, ljudi bliski režimu, kumovi, kumići, braća Aleksandra Vučića, postaju sve bogatiji.

Zato javno pozivam još jednom Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal da ispita koja firma i na koji način uvozi ugalj iz Indonezije? Da li je istina da preskupo plaćamo nekvalitetan ugalj, umesto da dobrom organizacijom posla povećamo eksploataciju nalazišta sopstvenog uglja? Zbog čega ovakvim poslovanjem satirete EPS i da li ga ovakvim spuštanjem cene spremate za prodaju?

Da li je Zorana Mihajlović mislila na ovakvo poslovanje kada je kazala da je SNS postala džuboks za bogaćenje i bahaćenje pojedinaca iz vrha napredne mafijaške vlasti.

Kako ste smeli da EPS iz javnog preduzeća prevedete u akcionarsko društvo, a da o tome nije bilo nikakve javne rasprave?

Zašto ste uništili sindikalne i organizovane… (Isključen mikrofon.)

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Imam tri pitanja.

Prvo pitanje postavljam ministru spoljnih poslova, Nikoli Selakoviću, kada će se ministar Selaković…

Pardon, bivši ministar spoljnih poslova, a šta je danas? Danas je ministar za socijalu, dakle kada će se ministar Selaković izviniti svim građankama i građanima Srbije zbog jučerašnjeg skandaloznog govora u Skupštini? On je juče ovde prebrojavao ko koliko ima dece i hvalio se da on za sada ima troje dece i učinio da se svako ko nema dece ili ima manje od troje dece, koliko ima ministar Selaković, da se oseća jako loše i povređeno.

Optužio je žene da su krive zato što se ne rađa dovoljno dece, da smo razmažene jer ne rađamo onoliko dece koliko su rađale naše bake. Optužio je žene da smo krive zato što u Srbiji postoji bela kuga, on je koristio taj izraz.

Takođe je za skupštinskom govornicom sa pozicije ministra širio potpune neistine i dezinformacije u vezi sa ženskim zdravljem. Rekao je da je za ženu najoptimalnije da rodi četvoro dece. To je potpuna besmislica, to je apsolutna laž. Šta to znači? Da mi, ostale žene, koje nemamo dece ili koje nemamo četvoro dece, da mi nismo optimalne?

Šireći ovakve neistine o ženskom zdravlju ugrozio je ne samo zdravlje žena, nego i zdrav razum svih nas.

Pozivam ministra Selakovića da svoju brigu o deci dokaže tako što će uzeti za ruku Jakšu, Nađu i Sofiju, decu koja su izbačena iz vrtića u Pećincima, samo zato što njihovi roditelji ne pristaju da glasaju za SNS i Aleksandra Vučića, neka ministar Selaković već danas uzme ovu nezakonito i nepravedno izbačenu decu iz vrtića i neka ih odvede u vrtić. To neka uradi već danas, a ne da izigrava drugu babicu Srbije, jer svi znamo ko je prva babica Srbije.

Drugo pitanje postavljam Administrativnom odboru – kada će se razmatrati ostavka Slaviše Bulatovića, poslanika SNS iz Vranja? Ovo pitanje postavljam u ime naše građanke Dragane Cvetković. Naime, porodica narodnog poslanika SNS iz Vranjske banje Slaviše Bulatovića kupila je deo školskog dvorišta u javnoj svojini i na osnovu falsifikovanog potpisa koja pokazuju dokumenta iz policije i rešenje Višeg suda u Nišu, koje je odlučivalo o pritvoru Mariji Mladenović, službenici gradske uprave u Vranju, ona je priznala da je sačinila i overila zapisnik sa potpisom koji joj je Bulatović predao, a za koji je tvrdio da pripada njegovom komšiji Čedomiru Cvetkoviću. Dragana Cvetković, Čedomirova ćerka, koja već duže vreme pokušava da istera ovu stvar na čistac, dobila je odgovor od MUP-a u kojem se navodi da je osumnjičena Mirjana Mladenović tokom saslušanja priznala da je falsifikovala Čedomirov potpis, odnosno da je zapisnik o saslušanju suseda lažan.

Zato pitam ministarku pravde, Maju Popović, da li zakoni važe za sve, da li je članska karta Srpske napredne stranke iznad Ustava i zakona i kada će Slaviša Bulatović, poslanik SNS iz Vranja, biti procesuiran i odgovarati za ovo krivično delo? To što je on još uvek član SNS i sedi ovde zajedno sa nama, poslanicima, to je slika i prilika morala u SNS. To što se vi niste ogradili od njega pokazuje da se vi krivičnih dela ne stidite i da ih podržavate.

Treće pitanje je za ministra finansija, Sinišu Malog. Građani Kikinde su me zamolili da dobijem informacije u vezi sa privatizacijom Livnice u Kikindi. Naime, u toj privatizaciji je učestvovao šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov. Doduše, tada nije bio u SNS-u, tada je bio član Demokratske stranke Srbije, zajedno sa nekadašnjim ministrom za privatizaciju, Predragom Bubalom, koji je takođe bio član Demokratske stranke Srbije. Kada je otkrivena malverzacija u Livnici vezano za privatizaciju Livnice Kikinda, Bubalo je završio u zatvoru, a znate šta je Milenko Jovanov uradio – učlanio se u Srpsku naprednu stranku. Postavljam pitanje – da li to znači da članska karta SNS zaista znači izbegavanje krivične odgovornosti i da je ona iznad zakona?

Zato molim ministra finansija Sinišu Malog, koji je bio u vlasti od 2000. godine, koji jako dobro zna sve vezano za privatizacije, da mi dostavi svu dokumentaciju vezanu za ovu spornu privatizaciju. (Isključen mikrofon.)

Imovinska karta

(Beograd, 21.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 140000.00 RSD 01.08.2022 -