Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Borko Puškić

Borko Puškić

Srpski pokret Dveri

Govori

Zahvaljujem.

Poštovani građani Srbije, pomaže Bog.

Pitanje za direktora Republičkog geodetskog zavoda. Prilikom podnošenja zahteva za dostavljanje određenih podataka od strane službe za katastar nepokretnosti, kao i zahteva za sprovođenje određenih promena, podataka, dolazi do velikog vremenskog zastoja i kašnjenja, što dalje utiče na blagovremeno postupanje i rad organa drugih subjekata na teritoriji opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Zbog sporosti u radu katastra štetu trpe građani i brojni investitori koji čekaju mesecima na izdavanje raznih dokumenata koja su podneta ovom organu.

Pitanje za Vladu Republike Srbije – ko zaista stoji iza firme „ABL Solvent“ koja je kupila nekretnine iz stečajne mase IMT-a i koja će po novom zakonu moći nesmetano i bez tržišne nadoknade da gradi na više desetina hektara najvrednijeg gradskog zemljišta u Beogradu?

Da li je tačno da će šteta koja nastaje od ukidanja uredbe Zakona o konverziji zemljišta iznositi između tri i pet milijardi evra po budžete lokalnih samouprava u Srbiji?

Pitanje za BIA, VOA, VBA, Ministarstvo spoljnih poslova, MUP i pravde, da li je tačno, odnosno da li imate saznanja i informacije da je vrlo aktivno hrvatska obaveštajna služba imala udela i učešća oko masovnih ubistava naše dece i adolescenata u osnovnoj školi „Ribnikar“ i u Mladenovcu?

Molim vas, tražim od svih ovih pomenutih institucija, ustanova, u pisanoj formi odgovor.

Pitanje za gospodina Sinišu Malog – kako je moguće da cena u Srbiji dizela iznosi 186 dinara, da je u Podgorici 160 dinara, u Zagrebu 152 dinara, u Sarajevu 146 dinara, a u Skoplju 134 dinara? Da li je to neka politika ekonomskog tigra i lidera u regionu?

Pitanje za Vesića – kada se namerava završiti i privesti nameni kružni tok na najvećoj mesnoj zajednici Kolovrat u Prijepolju, koji se nalazi na državnom putu prvog reda, putu za Pljevlja, putu za Crnu Goru? Kasni se tri i po godine.

S druge strane, kada se namerava privesti nameni put koji vodi od Prijepolja, preko Kolovrata, do Seljašnice gde je bila investicija preko 2,5 miliona evra, gde je projekat predviđen za 40 radnih dana da se privede kraju, a isti započet 2013. godine? Podsetiću građane da se nalazimo u 2023. godini.

Pitanje za gospodina Vučevića – koliko je Vojska Srbije popunjena u procentima? Koliko jedinica je u potpunosti operativno da samostalno može da izvrši zadatke iz svoje nadležnosti i namene u procentima? Koliko je ljudi, u procentima, ukupnog brojnog stanja Vojske Srbije angažovano dnevno na zadacima, od straže, do čuvara, do baze i slično? Koliko pripadnika Vojske Srbije nije iskoristilo godišnje odmore za 2021. i 2022. godinu? Kolika je starosna struktura podoficira, oficira i koliko njih u procentima ide u penziju po sili zakona do kraja ove tekuće godine? Koliko je onih na dobrovoljnom služenju vojnog roka?

Da li sva borbena vozila, tenkovi i vozila „Lazar“, imaju posade i vozače? Koliko kompletiranih posada ima u procentima u odnosu na popunjenu formaciju? Da li je izvršena obuka na borbenim vozilima „Lazar“ i da li su izvršena sva potrebna gađanja?

Pitanje za gospodina Malog – koliko je izrečeno kazni za prisustvo maloletnika u kockarnicama i kladionicama po postojećem zakonu? Da li se strogo poštuju i primenjuju kaznene odredbe postojećih zakona da između kladionica mora da bude udaljenost do 200 metara, takođe, da ne sme biti u blizini škole do 200 metara udaljenost? Da li se ovo strogo poštuje? Da li ima ikakvih konsekvenci za sve to?

Pitanje za gospođu Slavicu Đukić Dejanović koja će sutra ili danas već biti izabrana za ministarku prosvete, po svoj prilici, kada će veronauka u osnovnim i srednjima školama Srbije preći sa statusa – program u viši status – predmet, pošto se o ovom statusu trenutno ne nalazimo?

Pitanje za Vesića. Poslodavci u putarskim firmama ne štede mnogo radnike i na ekstremnim temperaturama od 40 stepeni celzijusovih. Odbili su da se u kolektivi odgovor ugradi klauzula da se prekine rad iznad 36 stepeni. Naime, pre nekoliko godina odbijen je predlog sindikata da se kolektivni ugovor ugradi odredba o prekidu rada na temperaturama višim od 36 stepeni. Puna su nam usta EU, nekih standarda, pa vas pitam – zašto vi lepo ne preuzmete praksu iz Nemačke i Austrije u kojima je predviđen prekid rada kada je temperatura iznad 33 stepena?

Još jedno pitanje – da li „Glovo“, „Volt“ i „Donesi“ plaćaju porez? Postoji trag o kešu, postoji trag o platnim karticama, poreske službe, inspekcije, policija…
... mogu lako da provere o čemu ja to sad pričam, jer kasa, odnosno poreski obveznik, ostaje prazna, a ovde se radi o privilegovanim kompanijama koje jednostavno rade vrlo netransparentno i na štetu poreskih obveznika. Hvala.
Poštovani građani Republike Srbije, pomaže Bog. Biće nam potrebna Božja pomoć kroz ovaj zakon. Ovaj zakon se zove zakon za planiranje i za izgradnju, sa punom slobodom možemo ga nazvati i preimenovati u „zakon za ugradnju“, za ugrađivanje u nečije džepove. Očigledno je da ova predviđena novoosnovana agencija treba da se finansira i ima slobodu od priloga, donacija, da te donacije mogu da budu ne samo od prihvatnih pojedinaca ili firmi, već i od stranaca. Nedvosmisleno da se on radi i za potrebe stranih interesa.

Postavlja se pitanje da li se ovde priprema teren za neki novi milenijum, za neku novu „Al Dahru“, za nekog novog Soroša. Jedno je sigurno, da će štetu imati građani Republike Srbije, da će se ukinuti privatni interes, interes pojedinca, da se javni interes stavlja u interes privatnih nekih preduzeća, pojedinaca, dakle, trpeće jedna celina i celo društvo, država zauzvrat, da bi samo neki pojedinci mogli da, pored nekoliko miliona, milijardi evra koje već imaju, ostvare još koji milion evra, još koju milijardu evra.

Prema kazivanju uvaženog ovde ministra gospodina Vesića, da ne bude samo da ga kritikujem, da ga pohvalim, on je jedan od retkih ministara koji je sve vreme uzeo učešće u ovom dijalogu i raspravi, jer većina ministara, poput ministarke Đedović, ko zna gde je, na nekim Brionima, izležava se, letuju, dok se zakoni ovde stavljaju na javnu raspravu. Dakle, ovaj zakon je sa aspekta poslaničke grupe Dveri – Patriotski blok… (Isključen mikrofon.)
Gospodine Orliću, za razliku od vas koji morate za sve da pitate Aleksandra Vučića, ja ne moram nikoga, pa ni Boška Obradovića, ni Tamaru Kerković.
Dobili ste adekvatan odgovor.

Za razliku od gospodina Vesića koji u svojoj torbi drži puno romana i knjiga od Alana Forda do Kardelja i Mao Cedunga, negde imam utisak da on ima neku posebnu knjigu i za gospodina Miluna Todorovića ili neki papir. Onaj njegov famozni četvrti sprat u Čačku niko nije mogao da legalizuje i da ozakoni do neki Dejvid Koperfild ili Goran Vesić. Konačno je došao taj iluzionista u Čačak i konačno možete neki roman njemu od Dejvida Koperfilda da predate pored tog rešenja i da konačno može onaj sazidani četvrti sprat u Čačku, u centru grada, da useli.

Kad smo već kod Čačka, ovaj zakon predviđa vrlo diskutabilan način kako se tretira i odnosi prema eksproprijaciji, jer poljoprivredno zemljište ako se prevede u namenu građevinsko, neće se plaćati po onoj tržišnoj ceni građevinskog zemljište, nego će se plaćati kao poljoprivredno. Složićete se da će daleko njegova tržišna cena i vrednost stvarne cene biti umanjena.

U prilog tome govori činjenica kako ste vi i neki vaši prethodni ministri ophodili prema Čačanima, odnosno meštanima u Mrčajevcima, u Balugi Ljubićkoj i u Pakovraći, gde se nekima za ar zemljišta samo davalo 100 evra dok je nekim funkcionerima iz gradske uprave, iz SNS, iz Čačka, davano za ar do 1.500 evra.

Dakle, ovim zakonom se i te kako ulazi i zadire u pravo privatne svojine i mnogi će biti oštećeni pored meštana iz Pakovraće, Ljubićke Baluge, iz Mrčajevaca i dalje… (Isključen mikrofon.)
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Da ilustrujem šta ste samo radili u prethodnom periodu. PKB ste prodali za 105 miliona evra, 17 hektara ste prodali, plaćeno vam je od strane „Al- Dahre“ 4.700 evra po hektaru. Mogli ste da izuzmete tu zemlju kroz eksproprijaciju i da je ostavite da bude od Beograda do Zrenjanina. Međutim, vi to niste uradili. Kasnije, ta „Al-Dahra“ je prodavala, verovali ili ne, građani republike Srbije za 38.500 hiljada evra su prodavali ar zemljišta.

Takođe, zemljište IMT, desetine hektara u Beogradu, naročito u potezu u Novom Beogradu, to će sada biti ekskluzivna gradnja, takođe neće platiti dodatnu građevinsku nadoknadu, već će to praktično legalizovati i moći će lepo da grade.

Dakle, ovde će doći do jednog izuzetnog ekstra profita. Sve se to dešava u godini, građani Republike Srbije, kada dolazi na naplatu do kraja godine milijardu i 300 miliona evra, a sa druge strane mi se pre neki dan zadužujemo, odnosno vas građani Republike Srbije ova većina ovde u liku i delu SNS zadužuje za milijardu i 600 miliona evra.

Dakle, to je ta priča o Dejvidu Koperfildu, to je ta priča o iluzionistima, to je ta priča o zaduženju. Srbija je bukvalno postala monopolna šapa jednog „Blek Roka“ i mi smo praktično postali jedna ozbiljna kolonija. Dakle, na nama, mi smo izgubili taj suverenitet i evo sada dolazimo do završne faze. Završna faza koja se zove Zakon o ozakonjenju, Zakon o planiranju, Zakon o izgradnji. Ne, to je vaš zakon, zakon kako da se vi ugradite u taj zakon, odnosno da imate kombinacije i šeme.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok je podnela amandman o ovom Zakonu o energetici za član 2. da se briše.

Obrazloženje. Osnivanje i finansiranje novog preduzeća u okviru velikog broja, već postojećih agencija kojima nije ovde određeno tačno i efikasno funkcionisanje nije potrebno, zbog toga smo i tražili brisanje ovog člana jer o osnivanju novog republičkog tela za kontrolu prenosnog sistema elektro energetskog sistema Srbije, pa samim tim imenovanjem novih drugih lica, smatramo da je nepotrebno i tražimo da se briše.

Dakle, Srbiji i energetskom sistemu su potrebni ljudi od struke, kao što je bio gospodin Tomašević koji je radio korektno i izvršio stabilizaciju energetskog sistema. Nama je potrebna srpska pamet, srpski inženjeri. Potrebno nam je ono što su radili i sticali i gradili staru Jugoslaviju, ceo Bliski Istok, Aziju i dobar deo Afrike. Dakle, mi imamo svoju pamet, ali je negde ne cenimo, ne prepoznajemo, ne unapređujemo, a kitimo se nekim perjem tuđim i sve nam je tuđe nešto bolje. Pa, tako smo doveli neke Norvežane da se bave termo-elektranama. Da, dobro ste čuli građani Republike Srbije, termo-elektranama, ljudi koji uopšte nemaju termo-elektrane u svom sistemu. Da smo ih angažovali po pitanju solarnih panela, solarnih elektrana, da smo ih angažovali po pitanju vetroparkova ja bih razumeo, ja bih mogao to da podržim. Međutim, kakve imaju oni veze sa time, a Srbija, srpska država, naši inženjeri, naš energetski sistem sa tim itekako ima iskustva.

Međutim, on se negde ne prepoznaje i umesto te stabilizacije i konsolidacije tog sistema, mi nastavljamo sa nekim rasipništvom, a ja ću vas podsetiti, da kada ste dolazili na vlast 2012. godine, vi ste obećali da ćete ovaj broj koji negde iznosi tada 160 sada verovatno preko 200 agencija jer u međuvremenu vi niste ni smanjili ili ukinuli ono što ste dali za reč, već ste praktično unapredili. Tako mi kao jedan loš odnos, nedomaćinski, nestručan od strane vas imamo to da smo doveli u akcionarsko društvo i energetski sistem i sada da tražimo i da ovde imamo Norvežane. Smatram da je to jako štetno i je to pogrešno i da nam takav pristup ne treba. Zahvaljujem.
Hvala, gospođo predsedavajuća.

Naime, mi u ovom članu 6. Zakona o energetici tražimo brisanje iz prostog razloga zato što vi ste u Nacrtu zakona o energetici predvideli da se isti zakon ako se bude usvojio, a mi smo u danu za glasanje, kako neko ko poslanička grupa državotvorno orjentisani i odgovorni i mi ćemo u danu za glasanje glasati naravno protiv ovako predloženog zakona koji nije u interesu radnika, pre svega EPS.

On nije u interesu građana Republike Srbije i vidimo jednu novu intenciju, vi ste predložili kroz vaš amandman naknadno, dakle, došlo je do neke naknadne pameti, pa bih voleo da nam neko ovde kaže od predstavnika Vlade, a vidim da danas nadležna resorna ministarka Dubravka Đedović nije prisutna, što je jedna odraz nepoštovanja pre svega prema ovom predloženom zakonu. Da li ona na neki način beži od odgovornosti? Da li je ona uopšte to napisali, a to pisali neki agenti sa zapada ili ti možda stručnjaci, eksperti iz Norveške, a ne srpski inženjeri, a ne srpska pamet.

Dakle, zašto ste napisali da se zakon primenjuje od 1. januara, a onda naknadno došli do pameti da će da se primenjuje 1. novembra?

Ja osnovano, kao inženjer, izražavam sumnju i poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri Patriotskog bloka da se radi o zavrtanju ruke od strane poverilaca sa zapada odnosno Međunarodno monetarnog fonda, koji verovatno u mesecu novembru traži povećanje cene struje, traži povećanje cene gasa.

S druge stane, zbog čega još tražimo da se briše ovaj član 6. Zakona o energetici? Zato što on samo tretira gasnu interkonekciju. Nema nigde nafte i naftovoda.

Imali smo pre par dana situaciju da je otišla kroz medije informacija preko Transnafte da Srbija obrazuje zajedničko preduzeće sa Mađarima, što apsolutno podržavamo i to je nastavak one naftne konekcije „Družba“, koja bi išla preko Rusije, a može da ima interkonekciju i preko Iraka, Irana, preko Kaspijskog basena, preko Azerbejdžana, preko Kazahstana. Uostalom, i uzimamo upravo tu naftu iz Kazahstana i iz Iraka, jer ste na neki način Ruskoj Federaciji, iako ste to prećutno uradili i uveli određeni stepen sankcija, tako da mi tražimo ovde da se uvede, da ne bismo retroaktivno ponovo radili…

Evo, ja vas podsećam. Znači, nije dovoljno da se bavimo samo gasnom interkonekcijom, nego i naftovodom. Treba nam ta „Družba“. To je neophodno. Daje nam stabilnost i bolje je da imamo mešanog mesa, da imamo solarne panele i gasnu interkonekciju i naftu, tako da pored naših termoelektrana imaćemo bezbrižnu budućnost i bićemo nezavisni od svega onoga što se od nas traži kroz tu neku zapadnu histeriju i diversifikaciju.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani građani Republike Srbije, poštovane kolege i koleginice Narodni poslanici, ukazujem na povredu Poslovnika od strane vas, gospodine predsedavajući, član 109. stav 6. gde se prethodni govornik u svom izlaganju na jedan vrlo uvredljiv način ophodio, generalizovao prema srpskom narodu.

Ja se vrlo ozlojađeno osećam. Srpski narod nije genocidni narod. Nad srpskim narodom se u nekoliko navrata sprovodio genocid. Srpski narod i srpske vojskovođe, kako oni iz Srbije, kako oni iz Republike Srpske, nikada nisu ni pokušali a kamoli izvršili genocid u srednjem Podrinju. To je uradio Naser Orić i njegovi zlotvori. On za to nije odgovarao.

Pre neki dan je pretio Srbiji. Pre neki dan je rekao kako su se tri i po hiljade probijalo vojnika punoletnih i izgubilo je život. Dakle, to je stvarna slika Srebrenice, a ona druga Srebrenica, o kojoj se ćuti, o kojoj ne zna i ta demokratska zapadna Evropa prećutava to već dugi niz godina, to jeste onaj Božić, to jeste onaj Stefandan, to jeste onaj Petrovdan 1992. godine, gde su mahom civili ubijani, žene, deca, silovani mnogi i šta je to? Šta je to? To je etničko čišćenje, dragi moji.

Niko o tome danas nije pričao. Priča o Evropi, ne čuje se ta reč u Evropskom parlamentu. Niko to nije našao za shodno da osudi.

Ja kao narodni poslanik koji dolazi iz Raške oblasti, koja je kičma Srbije prema Crnoj Gori, prema Republici Srpskoj, gde živim sa Bošnjacima, sa muslimanima, sa mojim prijateljima, sa mojim komšijama, ja odgovorno tvrdim da je srpskom narodu i bošnjačkom narodu, muslimanskom narodu, potreban ne suživot, nego život. Potrebno nam je istinsko, ali sa obe strane, pomirenje. Potrebno je da sve iza nas što je loše ostavimo po strani, a ne da glorifikujemo jednu stranu, a druga strana je tobož kriva.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Ukazujem na povredu Poslovnika od strane vas. Mislim da ste na neki način opomenete uvaženog kolegu…
Dostojanstvo Skupštine, član 107.

Smatram da ste trebali na neki način da ga opomenete iz prostog razloga jer je tri puta glorifikovao Crnogorce crnogorski. U Srbiji, u Beogradu, u Vojvodini, pomenutoj Severnoj Srbiji dosta ljudi živi poreklom iz Crne Gore. Crnogorac je i sveti Vasilije Ostroški, Petar Cetinjski i Njegoš i Marko Miljanov…(Isključen mikrofon)
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani građani Srbije, pomaže Bog! Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok u predviđenom danu za glasanje će glasati i podržati ovaj predlog za razrešenje ovog skandaloznog dosadašnjeg ministra privrede.

Ministra privrede koji je od „puta“ „putinofila“, za kratko vreme došao do „vučićofila“, a nije mu trebalo ni dugo vremena da dođe da izgubi onaj „fil“ prefiks pa da dođe do ambasadora Hila pa da mu samo on preostane.

Dakle, imamo jednog otvorenog NATO lobistu i jednog američkog produžene ruke interesa, koja je na jedan pogrešan način reprezentatovala privredu i poslovnu politiku u Srbiji i da je on na način kao što je vodio firmu „Moskva invest“ švercovao i zloupotrebljavao Sporazum o bescarinskoj slobodnoj trgovini između Ruske Federacije i Republike Srbije, da je na način kao što je švercovao taj ukrajinski sir, da se malo vodio poreklom sira sa Zlatara i Peštera i da se vodio interesima malinara, ne bi juče imali proteste u Brusu, a već sutra najavljene u Arilju, Požegi i u Prijepolju.

Dakle, radi se o jednoj kontraverznoj ličnosti koja je predstavila na jedan jako nedostojanstven način Vladu Republike Srbije, a samim tim i Republiku Srbiju, koji je za vreme dok je rukovodio firmom „Delta farma“, farmaceutsko jedno preduzeće za godinu dana prihodovao preko dve milijarde dinara i to samo sa 11 zaposlenih.

Čovek koji je imao rukovodeće organe u Novom Sadu i elektranama u Beogradu, gde god je nešto radio, radio je na jedan ne transparentan način i zloupotrebljavajući službeni položaj.

Prosto, vi ne možete bez Zorane Mihajlović, vi ne možete bez Rada Baste i samo je pitanje vremena šta će već na nekom jesenjem zasedanju biti na dnevnom redu da predloži da se od njega ogradite.

Dakle, mi podržavamo sve ove vaše loše predloge, da se rešimo, da se ratosiljamo i da dovedemo u jedan skladan red Vladu Republike Srbije. Hvala.
Poštovani građani Srbije pomaže Bog.

Uvaženi predsedavajući, insistiram da odredite pauzu kako bi se stekli uslovi da se nastavi sednica, ili da se uopšte danas ne nastavi sednica. Apelujem iz prostog razloga zato što je već prošlo sat vremena, a mi nemamo u redovnom toku održavanje sednice. Smatram da bi bilo svrsishodno da se to uradi, tako što biste vi odredili pauzu za vreme. Zahvaljujem.

(Narodni poslanici opozicije dobacuju: Napolje!)
Poštovani građani Srbije pomaže Bog.

Dok nam je okupirano Kosovo i Metohija, mi imamo situaciju da na tu temu ne raspravljamo nažalost, kao posledica toga veliki je bes i nezadovoljstvo u narodu, i smatram da bi sada trebali da date pauzu…
Smatram predsedavajući da bi trebali da odredite pauzu, odnosno, da bi se stekli uslovi za rad. Preko sat vremena..