DRUGA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANjA, 21.05.2001.

21. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

DRUGA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANjA

21. dan rada

21.05.2001

Sednicu je otvorila: Dragan Maršićanin

Sednica je trajala od 10:15 do 19:30

OBRAĆANJA

Dragan Maršićanin

| Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad Druge sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2001. godini.
Pozivam vas da minutom ćutanja odamo poštu dvojici kapetana Vojske Jugoslavije - Veliši Kijanoviću, koji je poginuo i Đurku Bojoviću, koji je podlegao ranama zadobijenim u napadu albanskih terorista na pripadnike Vojske Jugoslavije na jugu Srbije.
Prema službenoj evidenciji današnjoj sednici prisustvuje 131 narodni poslanik.
Molim vas da utvrdimo da li imamo kvorum za rad Narodne skupštine.
Konstatujem da imamo kvorum za rad Narodne skupštine.
Obaveštavam vas da su odsustvo prijavili sledeći narodni poslanici: Dušan Golubović, Dragoljub Vojnović, Milutin Prodanović, Mihajlo Marković, Pal Šandor, Dragan Janjić, Laslo Torde, Ištvan Išpanovič, Živica Predojev, Vojkan Tomić, Mihajlo Jagodić, Borivoje Mijatović, Branko Bešević, Velimir Živojinović, Dragor Hiber, Anton Biači i Mujo Muković. Zakašnjenje su prijavili Olgica Kirćanski i Đorđe Mamula.
Pre podne odsustvuju: Aleksandar Vatović, Predrag Stojanović i Dragan Milentijević, popodne - Radomir Naumov.
Obaveštavam vas da su pozvani da sednici prisustvuju predsednik, potpredsednici, ministri i sekretar Vlade Republike Srbije, kao i sekretar Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.
Prelazimo na 22. tačku dnevnog reda: - PREDLOG ZAKONA O PODRŠCI RAZVOJU MALIH I SREDNjIH PREDUZEĆA (nastavak)
Reč ima narodni poslanik Borislav Pelević, a zatim narodni poslanik Zlatan Jovanović.

Borislav Pelević

Uvaženi gospodine predsedniče, dame i gospodo potpredsednici, dame i gospodo narodni poslanici, gospodine predsedniče, predlažem da u skladu sa svojim ingerencijama prekinete rad ove skupštine i da zakažete hitnu vanrednu sednicu Skupštine, kao reakciju na usvajanje ustavnog okvira za Kosovo i Metohiju, koji je doneo Hans Hekerup. Mi ćemo danas i sutra i verovatno još nekoliko dana razgovarati o zakonima koji su predloženi i koji nemaju apsolutno nikakvu šansu  da budu usvojeni. Budimo realni, uz uvažavanje gospodina Branislava Ivkovića, koji je podneo Predlog zakona o malim i srednjim preduzećima, sasvim je jasno da taj zakon neće proći. Na kraju krajeva, budimo realni i konkretni i kažimo da je bilo vremena, makar 10 godina ranije, da se taj zakon usvoji i sprovede u delo. Mislim da sedeti u ovoj sali više nema smisla ukoliko razgovaramo o nečemu što očigledno neće biti prihvaćeno, s obzirom da DOS ima veliku većinu i taj zakon neće proći, kao ni sledeći zakoni koji su na dnevnom redu ove sednice.
Zato predlažem da se ova sednica prekine i da se zakaže hitna sednica o Kosovu i Metohiji, kao naša reakcija, reakcija Skupštine na zaista sraman ustavni okvir koji je doneo gospodin Hans Hekerup, koji direktno vodi u nezavisnost Kosova i Metohije. Ukoliko se ovaj predlog ne usvoji, poslanička grupa Stranke srpskog jedinstva će napustiti rad ove sednice. Zahvaljujem na pažnji.

Dragan Maršićanin

| Predsedava
Gospodine Peleviću, potpuno razumem razloge zbog kojih mislite da je potrebno hitno otvoriti raspravu o stanju na Kosovu. Vi znate da je dogovor svih poslaničkih grupa postignut, da se odmah po završetku ove sednice, a ja završetak sednice, kao i svi narodni poslanici, očekujem možda već prekosutra ili u sredu, najkasnije, i da odmah posle toga održimo sednicu raspravom o Kosovu. Naravno, možemo napraviti pauzu da se predsednici poslaničkih grupa dogovore u vezi sa vašim predlogom, da izvršimo konsultacije i da, ako možemo, donesemo jedan zajednički stav o ovom pitanju. Naravno, ja sam sednicu ne mogu da prekinem. Mi smo prošli put to učinili i prekinuli sednicu, kada je bilo nagovešteno da će gospodin Hekerup doneti taj akt. Sada je on donet i mislim, to je moj lični stav, da možemo da idemo po onom prethodnom dogovoru, da sednicu o stanju na Kosovu održimo po završetku ove.
Ako ostajete pri predlogu, onda bih dao pauzu da se sastanu predsednici poslaničkih grupa i da donesemo zajednički stav o ovom pitanju.
(Borislav Pelević, sa mesta: Ostajem.)
Dajem pauzu od pola sata.
Nastavljamo sa radom u 11,00 časova.
Molim predsednike poslaničkih grupa ili njihove zamenike da se nađemo u prostorijama na I spratu.
(Posle pauze, u 13,30 časova)

Dragan Maršićanin

| Predsedava
Narodni poslanici, neću vas moliti da utvrdimo kvorum. Sigurno ga sada nećemo postići zbog ove preduge pauze koju smo imali. Želim samo da vas obavestim šta smo se dogovorili, najkraće, a o tome ćemo u nastavku sednice u 15,30 časova. Dakle, održani su sastanci i konsultacije na saveznom i republičkom nivou. Dogovoreno je uz nesaglasnost Stranke srpskog jedinstva, da se nastavi sa radom po dnevnom redu i da u ponedeljak bude zakazana sednica Narodne skupštine, na kojoj će se voditi rasprava o stanju na Kosovu. Do tog momenta imaćemo pripremljene izveštaje Republičke vlade, zauzete stavove Savezne i Republičke vlade, dobru podlogu na osnovu koje ćemo otvoriti i voditi raspravu i na osnovu koje ćemo doneti odgovarajući akt. Tako da eto, to ću vas obavestiti kada vas bude u većem broju u nastavku sednice u 15,30 časova.
(Posle pauze)

Dragan Maršićanin

| Predsedava
Gospodo narodni poslanici, molim vas da utvrdimo da li imamo kvorum za rad Narodne skupštine.
Konstatujem da imamo kvorum za rad, pa možemo nastaviti sa radom.
Želim da vas obavestim, a ono što pretpostavljam, većina vas već znate. U pauzi smo imali sastanak predsednika, predstavnika poslaničkih grupa i potpredsednika Narodne skupštine. Imali smo konsultacije sa Republičkom vladom, kao i na saveznom nivou. Posle tih konsultacija i razgovora, dogovorili smo se da današnju sednicu nastavimo prema utvrđenom dnevnom redu. Očekujemo da će ona biti zbog ovog praktično izgubljenog dana, završena u sredu ili četvrtak.
U ponedeljak da zakažemo posebnu sednicu, a kako smo se i dogovorili uz saglasnost predsednika svih poslaničkih grupa, pre otprilike dve nedelje od donošenja Rezolucije o Kosovu za posebnu sednicu na kojoj će se razmatrati stanje na Kosovu i Metohiji, do ponedeljka, odnosno i ranije biće pripremljeni izveštaji Republičke vlade, ministarstava i biće pripremljen dokument koji će predstavljati osnovu za razgovore u ovoj skupštini. Kao i na osnovu akta, koji će razmatrati i usvojiti ova narodna skupština.
Do ponedeljka će biti održana zajednička sednica Republičke i Savezne vlade, na kojoj će biti zauzeti odgovarajući stavovi po pitanju stanja na Kosovu i na taj način ćemo pokušati, da na osnovu dobro pripremljene sednice i materijala, utvrdimo nešto što bi predstavljalo državnu politiku na Kosovu i Metohiji. Dogovorili smo se takođe, da o svojim pojedinačnim stavovima i svoje pojedinačno mišljenje iznesu u nastavku ove sednice i predstavnici svih poslaničkih grupa i naravno, svima im dajem sada reč.
Prvi se javio gospodin Pelević. Izvolite.

Borislav Pelević

Uvaženi gospodine predsedniče, dame i gospodo potpredsednici, poštovane kolege i koleginice narodni poslanici, Stranka srpskog jedinstva je danas predložila da se prekine rad ove sednice, da se zakaže hitna vanredna sednica o stanju na Kosovu i Metohiji. Bili smo motivisani sledećim motivima: Prvi je ustavni okvir koji je doneo gospodin Hans Hekerup i koji je protivan Rezoluciji 1244. Po Rezoluciji 1244, ustavni okvir se ne može zvati ustavni okvir, već samo pravni okvir za samoupravu na Kosovu i Metohiji. To je prvi princip koji je prekršio gospodin Hans Hekerup potpisivanjem tog dokumenta.
Drugi princip jeste to, da se u tom dokumentu nigde, ni na jednom mestu ne pominje ni Srbija ni Jugoslavija. A, u izvornom dokumentu, u Rezoluciji 1244, Kosovo i Metohija se tretira kao deo Jugoslavije. Na žalost, ne Srbije, ali ipak Jugoslavije. To je drugi princip koji je prekršio gospodin Hans Hekerup.
Treći princip koji je prekršio jeste uvođenje institucije predsednika Kosova, kako oni kažu, a mi valjda svi kažemo Kosovo i Metohija, jer je to naš ustavni termin. Termin Kosovo odgovara samo Albancima i njihovim zapadnim mentorima. Utvrđivanjem institucije predsednika Kosova i Metohije, znači davanje državnosti Kosovu i Metohiji, što takođe nije predviđeno Rezolucijom 1244. I četvrti princip, osnovni, koji je prekršio gospodin Hans Hekerup jeste to, da će Kosovski zaštitni korpus, odnosno preobučena oslobodilačka vojska Kosova, takozvana OVK, biti regularna vojna sila Kosova i Metohije.
Recite mi samo svi iskreno, da li pod ovim uslovima ima i jednog Srbina, koji će se vratiti na Kosovo i Metohiju? Ja mislim da nema. Tristapedeset hiljada prognanih Srba, Crnogoraca, Goranaca, Muslimana i svih ostalih nealbanaca zajedno, ne mogu pod ovim uslovima da se vrate na Kosovo i Metohiju. Ne mogu da se vrate, ukoliko tamo postoji samo albanska zastava, samo albanski grb, albanska himna, albanska vojska, iako se ustanovi neka druga valuta osim dinara, a koja se zove dardan. Dakle, Kosovo i Metohija ovim ustavnim okvirom dobija sve elemente nezavisne države, hteli mi to da priznamo ili ne. Nadam se da niko od nas koji ovde sedi neće to priznati.
Rešavanje sudbine 1.300 otetih i kidnapovanih Srba je takođe problem koji mi moramo da postavimo na dnevni red, iako smo ga usvojili u rezoluciji. Takođe, gospodin Hans Hekerup nigde ne pominje ovaj element, koji je za nas nadam se sve veoma značajan.
Stranka srpskog jedinstva ne želi u ovoj skupštini da danas i ove nedelje uopšte razgovara o nekim zakonima, koji su važni u nekim drugim okolnostima. Kao što je zakon o malim i srednjim preduzećima, zakon o zaštiti maloletnika, i tako dalje i to iz dva razloga. Prvo, smatramo da je Socijalistička partija Srbije imala dovoljno vremena u proteklih 10 godina da ove zakone usvoji na Skupštini i da njihova vlada ove zakone realizuje. Mislim da je ovo malo kasno. To je prvi razlog. Drugi razlog je to što je sasvim sigurno da većina, koju ima DOS, neće prihvatiti ove zakone. Dakle, mi možemo da sedimo ovde 4-5 dana, ali je sasvim sigurno da ništa od ovoga nećemo usvojiti i da ćemo uzalud izgubiti vreme.
Smatram da je svaki izgubljen dan za Kosovo i Metohiju dug kao čitava jedna godina. Mi smo danas ponovo, po ko zna koji put, na početku ove sednice minutom ćutanja odali počast našim preminulim herojima. Zaista je ružno govoriti o tome i igrati se sudbinama njihovim i njihovih porodica. Kada ćemo već jednom da počnemo Skupštinu normalno, a da ne odajemo počast našim poginulim herojima. Pozdravljam u ime Stranke srpskog jedinstva mirno i diplomatsko rešenje problema na jugu Srbije. Molim se Bogu da prilikom ulaska naših snaga u "zonu B" ne pogine više ni jedan naš vojnik, ni jedan naš policajac. Jedina smo stranka u opoziciji koja je podržala miran plan gospodina Čovića, koji želi ovaj problem da reši na miran i diplomatski način. Smatram da naša ukupna diplomatija i naša ukupna politika u rešavanju problema Kosova i Metohije mora biti mnogo energičnija, da mora biti mnogo dinamičnija, da moraju naši diplomati i državnici da u svakom susretu sa stranim državnicima, pitanje Kosova i Metohije i primene Rezolucije 1244, postave kao pitanje broj jedan. O tome se radi.
Možda će ovo neko nazvati demagogijom, možda jeftinim političkim trikovima, možda političkim marketingom. Statut i program Stranke srpskog jedinstva nas obavezuje da pitanje Kosova i Metohije mi iz Stranke srpskog jedinstva, a siguran sam i svi vi, zaista svi vi, uopšte ne sumnjam u to, posmatramo kao jedno od naših najbitnijih pitanja. Zato ne vidim razloga da odlažemo do ponedeljka ovu veoma važnu sednicu o rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Bojim se da će to biti kasno. Zato još jednom preporučujem da svi zajedno odlučimo da sutra, već sutra, održimo sednicu. Kao što sam saznao na sastanku predstavnika parlamentarnih političkih poslaničkih grupa, odlučeno je da ta sednica bude tek pošto Vlada bude pripremila adekvatna dokumenta, po kojima ćemo razgovarati u ponedeljak. Smatram da je to suviše kasno i da nema razloga da toliko čekamo.
Mi ćemo napustiti ovu sednicu. To ne znači opstrukciju rada. Imamo samo 14 poslanika. Ukupno nas ima 250, pa prema tome, ovo smatrajte samo kao principijelno poštovanje programa i programskih opredeljenja Stranke srpskog jedinstva. Mi vam želimo prijatan rad i onda ćemo se verovatno videti već u ponedeljak, kada se bude razgovaralo o problemu Kosova i Metohije. Hvala vam na pažnji i hvala vam na razumevanju.
(Poslanici Stranke srpskog jedinstva napuštaju sednicu).

Dragan Maršićanin

| Predsedava
Po Poslovniku, ovo se odvija po dogovoru poslaničkih grupa i naravno da nećete naći u Poslovniku, ako se odnosi na ovo. Izvolite, gospodine Nikoliću.
...
Srpska radikalna stranka

Tomislav Nikolić

Srpska radikalna stranka
Mislio sam da će najpre govoriti oni koji su se danas o tome dogovarali. Mi u ovim dogovorima nismo učestvovali, zato što otprilike znamo na šta mogu da izađu ti dogovori sa vama o sudbini Kosova i Metohije. Ponudili smo vam još prošle nedelje da raspravljamo o tome, zato što je pitanje veoma urgentno, goruće. Zato što ni na onoj sednici, na kojoj smo raspravljali o rezoluciji, nismo bili ubeđeni da je Vlada Srbije i Savezna vlada, da je predsednik Savezne Republike Jugoslavije spreman da rešava pitanje Kosova i Metohije. I da samo malo osvežim vaše pamćenje, na toj sednici, a nema više od 10 dana kako smo imali tu sednicu, ja sam vas pitao - a šta ako ti pravni okviri ipak budu doneti, šta ako naša rezolucija ne urodi plodom, šta ako nas više niko u svetu ne sluša. I niko u svetu ne uslišava više naše državotvorne težnje. A pogotovo ono što nama piše u Ustavu. Šta ako je vaša pogubna politika klečanja pred međunarodnom zajednicom dovela do toga da mi više ne možemo ništa da tražimo?
Šta ako je vaša unutrašnja politika dovela do toga da građani pate i da posmatraju šta se to dešava na Kosovu i Metohiji, zato što više ne mogu da kupe hleb i mleko. Niste spremni? Predsednik Vlade nije bio spreman da otvaramo raspravu na tu temu, a mi ćemo biti spremni za sednicu kada god da je zakažete. Voleli bismo da je to bilo još prošle nedelje kada smo tražili tu sednicu, a ja sam ubeđen u to da mi gubimo dragoceno vreme i da niko od vas ne zna šta se dešava na Kosovu i Metohiji, šta se dešava na jugu Srbije. Dobijate izveštaje od Nebojše Čovića koji je nepouzdan čovek za to, koji je potpuno izgubio kurs. Njegove informacije, to su informacije KFOR-a.
Upozoravam vas samo na jedno da iako ste zatekli osiromašenu zemlju, zemlju u kojoj mnogo toga nije funkcionisalo, situacija na Kosovu i Metohiji i na jugu Srbije sada je mnogo gora nego u vreme kada ste preuzeli vlast. Vi sa time morate da se suočite. Vi sa time morate, na bilo kojoj sednici i bilo kada da bude održana, da se suočite i za one koji to govore, kojima sada psujete u klupama sve i svašta, stoji dovoljno argumenata. Mnogo argumenata stoji u činjenici da je situacija mnogo gora. Mi nećemo da se inatimo ovde. Mi nismo kvorum stranka, za nas je sve ozbiljno što Skupština ovde radi. Budite spremni, zahtevajte od svoje vlade da vam za ponedeljak dostavi jasan i konkretan materijal.
Šta će uraditi Vlada Republike Srbije po pitanju očiglednog, trajnog gubitka Kosova i Metohije. Na to pitanje već u ponedeljak nam dugujete odgovor. To više nije odgovor opoziciji, to je odgovor građanima Srbije, a pre svega, odgovor srpskom narodu u celini. Mi nećemo danas da o tome otvaramo raspravu. Smatram da ste nam dali kurtoazno reč da se izjasnimo o ovome, a vi otprilike znate šta u ponedeljak, ukoliko bude te sednice u ponedeljak, možete da očekujete od poslanika Srpske radikalne stranke. Ponosni smo na to što, dok smo bili u Vladi Republike Srbije, Srbija ove probleme nije imala, ponosni smo na to što Šiptari onda nisu smeli da ubijaju naše ljude, policiju i vojsku, napadali su nas, ali su bili i oni ubijani. Hvala.

Dragan Maršićanin

| Predsedava
Gospodin Ivković, izvolite. Gospodine Zaharije, ajmo malo tiše.

Branislav Ivković

Gospodine predsedavajući, dame i gospodo poslanici, poslanička grupa Socijalističke partije Srbije 30. januara, 12. februara i 3. aprila podnosila je pisane inicijative da se na dnevni red... gospodine predsedavajući, da li biste objasnili pojedincima ovde da su u Skupštini Srbije...
Socijalistička Partija Srbije podnosila je inicijative predsedniku Skupštine Republike Srbije da se raspravlja ne samo o stanju na Kosovu i Metohiji, nego i o stanju na jugu Srbije. Želja poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije je bila da ova skupština, pretpostavlja se sa 250 mislećih ljudi, zajednički sa svojim izvršnim telom, a to je Vlada Republike Srbije, proceni to stanje, definiše kriterijume ponašanja, pravila ponašanja i limite, granice do kojih pojedini pregovarači koji stupe u ime građana Srbije, Vlade Republike Srbije i ove skupštine, samim tim, smeju i mogu da idu.
Prema tome, poslanička grupa Socijalističke partije Srbije potpuno razume inicijativu Stranke srpskog jedinstva koja je danas ovde iskazana i u tom smislu smo učestvovali u razgovorima svih predsednika poslaničkih grupa sa predsednikom i potpredsednicima Skupštine Republike Srbije. U tim razgovorima jasno je dominirao stav da je neophodno za takvo razmatranje da postoji dokument na bazi koga se odlučuje, kao što smo imali dokument, predlog Vlade Republike Srbije koji smo mi ovde, poslanici Skupštine, značajno izmenili i doneli rezoluciju ove skupštine koja nama treba da služi na ponos, jer smo je doneli jednoglasno. Jednoglasno smo definisali svoje odnose prema rezultatu borbe ovog naroda protiv NATO agresora, a to je primena Rezolucije 1244. Jasno i glasno smo rekli da je i moralna i formalna obaveza međunarodne zajednice koja je proizvela problem da bi došla taj problem da rešava, da konačno tom rezolucijom 1244, njenom primenom obezvredi sve ono što je zapisano. U toj rezoluciji, u članu 9. je jasno i glasno napisano da je međunarodna zajednica ta koja, preko organa bezbednosti Ujedinjenih nacija i KFOR-a i preko UNMIK-a, mora da obezbedi javni red i sigurnost svim građanima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i povratak prognanim i izbeglim licima. Rekli smo, kada se to obezbedi iz Rezolucije 1244 na osnovu člana 9. onda može da teče primena člana 10. te rezolucije gde se govori o lokalnoj autonomiji, gde se govori o izborima. To smo mi ovde doneli. Mi sami doneli smo ovde u ovoj skupštini i to je minimum nacionalnih interesa koje smo mi definisali. Zato smo rekli, na sastanku sa predsednikom i potpredsednicima Skupštine, da je neophodno da Vlada Republike Srbije predloži određena dokumenta na bazi kojih možemo razgovarati o stanju na Kosovu i Metohiji, a naša je želja i o stanju na jugu Srbije.
I na jugu Srbije vuku se potezi koji ako hoćete nisu prošli verifikaciju najvišeg organa Republike Srbije, a to je Skupština Republike Srbije. To je odbio stav većine, stav većine je ispoštovan, kontakte je imao predsednik Skupštine Republike Srbije sa odgovarajućim ljudima. Rečeno nam je da Vlada Republike Srbije ne može pre srede ili četvrtka da pripremi odgovarajuću dokumentaciju, ako se uzme vreme za pripremu, znači ponedeljak je najraniji datum kada možemo razgovarati o stanju na Kosovu i Metohiji, na žalost bez razgovora o stanju na jugu Srbije, ali mi ćemo o tome razgovarati sigurno paralelno.
Jasno je da je neko izmislio problem juga Srbije. Izmislila ga je odlazeća američka administracija, ostavila je zamku da bi mogla po principu spojenih sudova da nam oteža stanje na Kosovu i Metohiji, i možda olakša na jugu Srbije, i da se tako igra sa nama, sa svojim ciljevima. Kažemo da je to najveći nacionalni interes. Jeste, Kosovo i Metohija jeste nacionalni interes, to je pitanje državnosti srpskog naroda, ali i pitanje ekonomije. Ne može se Kosovo i Metohija odvojiti od ekonomije, od standarda građana. Nama je Kosovo i Metohija i servirano kao problem. To su teroristi, a ne draga gospodo ekstremisti. Teroristi su izmišljeni, izmislili su ih oni, sa blesavim glavama, koji su hteli da dođu ovde da rešavaju probleme koje su smislili. Teroristi su tu da bi smanjili nacionalnu ekonomiju, da bi smanjili proizvodnju, da bi smanjili standard, da bi se lakše ovim prostorima upravljalo. Prema tome, kada kažemo nacionalni interes, nisu u tome samo spomenici srpskog naroda, nisu to samo manastiri. Kosovo i Metohija je problem, koji je izgovor za nedolazak kapitala na ove prostore. Kosovo i Metohija je problem za sramni predlog zakona o Hagu koji treba da razmatra Savezna vlada, gde svaki policajac može da hapsi časne srpske građane koji su branili svoju državu na Kosovu i Metohiji. Kosovo i Metohija je izgovor za mnoge poteze prema ovom narodu.
Naša obaveza je da radimo svoj posao u Skupštini Srbije. Jasno je ako mi nastavljamo danas da radimo, nije to zato što treba da razmatramo zakone koji su na dnevnom redu (mi smo bili spremni da se prekine sednica), već nastavljamo da radimo zato što Vlada Srbije i Savezna vlada, očigledno moraju da imaju određeni prostor za međupoteze koji se moraju vući i koji ne treba svuda da se govore, i mi to razumemo, u ovoj nemoći, našoj, da se bar negde pokuša nešto da se nađe, da se popravi. Prema tome, mi smo se dogovorili da se nastavi rad, jednostavno zbog toga što ne možemo odmah da raspravljamo o Kosovu i Metohiji, jer nije Vlada spremna da nam da dokument odmah. Bila je ideja ili da prekinemo zasedanje i da tek zasedamo u ponedeljak, ili da nastavimo rad.
Dogovor većine je da se rad nastavi i da se razmatraju zakoni koji su i te kako bitni. Bitni su i kvalitet tih zakona treba razmatrati, a ne davati paušalne ocene za 10 godina unazad. To je narodu već dosadilo da sluša. Razmatrajte zakon i recite šta valja, recite otvoreno šta ne valja i u jednom i u drugom zakonu. Konačno da znate, građani Srbije će ga čitati. Čitaće ga u svim novinama, da znaju šta ste prihvatili ili da znaju šta ste odbili. A, što se tiče Kosova i Metohije, u ponedeljak ćemo o tome raspravljati, kao o nacionalnom interesu pre svega, nacionalnom interesu za opstanak ovog naroda, njegove državnosti, uspešan rad privrede i za povećanje standarda, jer Kosovo i Metohija jeste muka onih 500.000 građana. Jedan veći deo njih je prognan - izbegao sa Kosova, jedan manji deo je u velikoj muci zbog nerada međunarodne zajednice, zbog njenog neispunjavanja obaveza sa stanovišta sigurnosti i bezbednosti, obaveza za prava na rad, maltretiranja građana srpske nacionalnosti od strane KFOR-a i UNMIK-a, ali Kosovo i Metohija jeste značajno za rešavanje zbog nas, zbog ulaganja u ovu zemlju i razvoja ove zemlje.