Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.11.2016.

5. dan rada

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da sednici prisustvuje 115 narodnih poslanika.
Molim vas, radi utvrđivanja broja poslanika prisutnih u sali, molim narodne poslanike da ubacite svoje kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema za glasanje.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je su u sali prisutno 114 narodnih poslanika i da imamo uslove za nastavak današnjeg rada.
Da li neko od predsednika ili ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa želi da zatraži obaveštenje ili objašnjenje u skladu sa članom 287. Poslovnika?
Boško Obradović. Izvolite.
...
Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
Poštovana predsedavajuća, poštovane kolege narodni poslanici, Pomaže Bog svima, ja bih želeo, pre svega da, postavim pitanje predsedniku Vlade Srbije, Aleksandru Vučiću, u vezi sa upravo tekućom posetom predsednika Vlade Mađarske i čitave Mađarske vlade, da li je predsednik Vlade Srbije iskoristio priliku da Viktora Orbana pita kako je u Mađarskoj urađeno nešto za šta se Dveri godinama unazad zalažu, a za šta Vlada Republike Srbije nema hrabrosti da uradi u Srbiji.
Pod broj jedan, da li ga je pitao kako se zahvalio na saradnji MMF i proterao je MMF iz Mađarske?
Pod dva, da li ga je pitao kako je ukinuo sve kredite indeksirane u stranim valutama i prebacio kredite u domaću valutu? Kako je dakle, zaštitio građane Mađarske od pljačke na valutnim klauzulama od strane bankarskih derikoža?
Zatim, da li ga je pitao kako je formirao Ministarstvo za brigu o porodici i kako je izdvojio najveći mogući budžet u Evropi za podršku rađanju i borbi protiv bele kuge. I, konačno da li ga je pitao kako je zaštitio bezbednost svojih građana od migrantske najezde?
Dakle, da li je Vlada Republike Srbije iskoristila priliku da na zajedničkoj sednici sa Vladom Mađarske nešto nauči od Viktora Orbana, ili je nastavila sa potpuno suprotnom politikom od one za koju se zalaže Viktor Orban.
Drugo pitanje, postavljam svim nadležnim državnim institucijama, počevši od MUP, preko Ministarstva pravde do raznih poreskih inspektora, a tiče se poslovanja kompanija „Rističević kompani“, „Seljak Zeka kompani“, koje su u stečaju više godina unazad, koje duguju milione i milione za porez državi Srbiji, koje imaju niz krivičnih prijava za utaju poreza, i koje zapravo govore o tome da neko štiti narodnog poslanika Marjana Rističevića, od državnih organa. Pa, me interesuje dokle su stigli postupci i kakav je status firmi „Rističević kompani“ i“Seljak Zeka“ koje očito imaju problem sa zakonom i imaju problem sa ovom državom, ali valjda zahvaljujući tome što Marjan Rističević izabran na listi - Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje, tako dobro i vredno napada i vređa opozicione poslanike dobija oslobođenje ili indulgenciju, s obzirom daje predsednik poslaničke grupe za saradnju, odnosno prijateljstvo sa Vatikanom, dobija indulgenciju od Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije da njegove firme mogu da duguju za porez i rade šta hoće u ovoj državi.
Takođe, me interesuje na osnovu kojih kvalifikacija narodni poslanik Marijan Rističević, koji je bio učesnik jedne od najsmešnijih, najmonstruoznijih i najprostačkijih rijaliti šoua pod nazivom „Farma“, može da bude uopšte predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu? Po kojim kvalifikacijama može uopšte da bude u Odboru RFZO i tamo prima dodatnu platu i po kom osnovu uopšte ima on ikakve veze sa Grupom prijateljstva sa Vatikanom?
Dakle, ko štiti Marjana Rističevića, i da li Marijan Rističević govori ono što Aleksandar Vučić misli i želi da kaže, ali ne sme, s obzirom da glumi tu protestantsku prepodobnost.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Samo mi definišite koga pitate to?
...
Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
Pitam, dakle, nadležne državne organe, ministra policije, ministra pravde i ministra finansija, odnosno sve one koji su nadležni, posebno poreske inspekcije.
S obzirom da firme „Rističević kompani“ i „Seljak zeka“…
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Ne, mislila sam oko Grupe prijateljstva s Vatikanom, pa vas ne razumem.
...
Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
To sam za kraj sačuvao za vas.
Dakle, za predsednika Narodne skupštine, gospođu Maju Gojković, pre svega, treću nedelju za redom, pitam, kada će biti zakazane posebne sednice na aktuelne teme, bezbednosno i ekonomsko socijalna situacija u Srbiji u vezi sa migrantskom krizom. Da li pored ovih međusobnih ubijanja treba migranti da počnu da ubijaju i građane Srbije da biste vi zakazali tu sednicu na bezbednosnu temu? Međunarodni pritisci na državne organe Republike Srbije u vezi sa pregovorima i situacijom na Kosovu i Metohiji?
Dakle, po članu 209. Poslovnika Narodne skupštine, predsednik Narodne skupštine na predlog poslaničke grupe najmanje jedanput u toku meseca određuje dan kada će pojedini ministri u Vladi odgovarati na poslanička pitanja u vezi sa aktuelnom temom. Prošao je čitava oktobar, prošao je i čitava novembar, vi gospođo predsednice, izbegavate da ovde zakažete sednice na aktuelne teme i time kršite Poslovnik, član 209? S tim u vezi, me interesuje da li ćemo u četvrtak, pošto je ovo poslednji četvrtak u mesecu imati sednicu na kojoj ćemo moći da postavimo Vladi poslanička pitanja ili ćete izbeći da ovaj poslednji četvrtak u mesecu možemo da postavimo pitanja, kao što ste izbegli prošli put.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Hvala.
Nisam izbegla prošli put. Ovde je bio premijer u sali i odgovarao je na pitanja.
...
Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
Da, i četiri najveće opozicione grupe nisu imale prilike da mu postave pitanje. Kako se to zove? Izbegavanje.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Nadam se da ćemo danas moći da razgovaramo.
Molim poslanike da ne dobacuju.
Znači, bilo je pitanja po Poslovniku. Kad god imamo uslove za postavljanje pitanje biće. Ja to ne znam, kad imamo uslove i kad nemamo, ne znam unapred.
(Vojislav Šešelj, s mesta: Da se nastavi gde smo stali prošli put.)
Nastavićemo kod Gorice Gajević, pa onda poslanica Vjerica Radeta itd. Mozak mi još uvek radi pa znam otprilike gde smo stali.
...
Dveri

Boško Obradović

Poslanička grupa Dveri
Nije tačno, ne znate.