Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 14.11.2017.

OBRAĆANJA

...
Demokratska stranka

Radoslav Milojičić

Poslanička grupa Demokratska stranka
Hvala.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, prvo pitanje postavljam za premijerku na privremenom i, čini mi se, vrlo kratkom radu na tom mestu, Anu Brnabić. Zašto su posle Pavla i Gavrila i ostali učesnici protesta protiv diktature, tačnije Vladimir Perić i Tijana Hegić, dobili krivične i prekršajne prijave? Da li je ovo pretnja svim ljudima koji drugačije misle, drugačije govore i žele na jedan miran i demokratski način da iskažu svoje neslaganje sa ovim režimom?

Ovo pitanje takođe postavljam i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ih je u tim trenucima podržavao. Da li mislite da ćete time uspeti da sprečite pobunu koja se sprema u Srbiji? Da li mislite zaista da možete svih sedam miliona građana Srbije da ućutkate, da zastrašite i da zaplašite? Srbija na to neće pristati, a neće ni Demokratska stranka.

Drugo pitanje takođe postavljam premijerki Ani Brnabić. Kakve veze njen brat ima ne sa fabrikom „Goša“, jer postavio sam prošlog puta to pitanje i dobili smo odgovor od premijerke da njen brat nema nikakve veze sa fabrikom „Goša“. Pa, mi znamo da njen brat sigurno ne zarađuje pošteno novac za život, svoj i svoje porodice, da ne radi od sedam do tri svakoga dana u „Goši“. To nije bilo konkretno pitanje, već zamena teza u odgovoru premijerke Brnabić. Postavljam konkretno pitanje – kakve veze brat premijerke Ane Brnabić ima sa firmom „Konsalting Kapital“ iz Zemuna, a ne kakve veze ima sa fabrikom „Goša“?

Dragi građani, naprednjački eksperti su uspeli za samo mesec dana da osnuju firmu „Kapital konsalting“ u Zemunu. Za tih mesec dana je ta firma uspela da otkupi dug „Goše“ od četiri stotine hiljade evra i uspela da zakaže ročište za 16. novembar, što je prekosutra, u Privrednom sudu u Požarevcu. Sve to za mesec dana! Ko to može u ovoj državi tako revnosno da odradi, već naprednjačka mašinerija koja, gledajte, slučajno svaka firma kojom oni upropaštavaju svoje radnike u ovoj državi je osnovana i postoji samo mesec dana.

Pitam premijerku, u kojoj zemlji postoji da je slovačka firma prodala sebe samu firmi sa Kipra, a ta firma sa Kipra je prodala svoj dug od četiri stotine hiljade evra firmi „Kapital konsalting“ u Zemunu? Sve se to dešava da su i jedna i druga firma osnovane u roku od mesec dana. Ne možete da ubedite građane Srbije da ovo nije još jedna u nizu nepravilnih, nedostojnih i koruptivnih radnji SNS-a. I da znate, svaka vlast je smenjiva. Ja vam obećavam, u ime obespravljenih i pokradenih radnika, da će za ovo neko sigurno odgovarati, kad-tad.

Poštovani građani, postavljam još jedno pitanje premijerki na privremenom i, čini mi se, vrlo kratkom radu u Vladi Republike Srbije, gospođi Ani Brnabić – da li je tačno da je firma „Seko“, koja je u direktnom vlasništvu njenog brata, dobila 13 poslova otkada je gospođa Ana Brnabić izabrana za premijera ove države, i to 13 poslova od ministarstava i javnih preduzeća čiji je osnivač Vlada Republike Srbije? Da li je tačno, dragi sugrađani, uvažena premijerko i draga gospodo naprednjaci, da je ta firma u periodu 2017. godine, otkada je gospođa Brnabić izabrana za premijerku, imala prihode veće za šest miliona evra nego u istom periodu 2015. i 2016. godine? U kojoj to zemlji u Evropi, sem u Srbiji, može da se dešava?

Da li ćemo dobiti odgovore na ova pitanja, ili će premijerka, kao i do sada, ostati nema, ili će nam govoriti o tome kako njen brat nema nikakve veze sa firmom „Goša“? Pa mi znamo, još jednom pominjem, da nema nikakve veze, da ne radi časno i pošteno kao radnici u „Goši“ od sedam do tri.

Radi istine, firma „Goša“, koju terate u stečaj i hiljade ljudi ostavljate bez posla, ima posla ugovorenih za naredne dve godine i sklapaju posao i sa iranskom firmom za izradu novih hiljadu vagona, što će im obezbediti posao u naredne četiri godine. Kome je u interesu da ugasite ovakvu firmu, sem vašim bratskim, rođačkim, kumovskim i partnerskim vezama kojima idete na štetu Srbije i obespravljujete sve radnike u Srbiji?