Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 17.05.2018.

4. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/96-18

4. dan rada

17.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:10 do 18:50

OBRAĆANJA

...
Srpska radikalna stranka

Miljan Damjanović

Poslanička grupa Srpska radikalna stranka
Prvo pitanje upućujem predsedniku države Aleksandru Vučiću, zapravo mogli smo iz medija da se informišemo da je posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Hašimom Tačijem, Hašim Tači zlikovac i terorista izjavio za prištinske, svetske, evropske i sve druge medije da niko neće dobiti, kako on kaže i pobediti sa sto odsto, ali da će Kosovo sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Postavljam pitanje predsedniku države, verovatno je ovakva smela izjava stigla nakon navodnog plana koji je stigao sa zapada predsedniku države, a koji nedvosmisleno govori da Srbija mora da se odrekne KiM zarad ulaska Srbije u EU, pa me zato interesuje kada će Srbija, zvanična država, Vlada i ona kao predsednik okrenuti kurs, okrenuti leđa zapadnim silama koji nam, kao što vidite nisu prijatelji, jer prijatelji prijateljima ne otimaju ništa i okrenuti se ka pravim prijateljima, a to je Ruskoj Federaciji, Kini i ostalim državama, koji nam ne zabadaju nož u leđa i koji nam pomažu da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, a gde Ustav Republike kaže da je KiM sastavni deo Srbije.

Takođe, želim da postavim pitanje i predsedniku države, ali ujedno i premijeru Ani Brnabić, nakon što smo mogli da čujemo od predsednika države da je stigao taj famozni plan za koji smo mi još pre mesec i po dana, mi srpski radikali objavili da je napisan, da ćemo dobiti i da će to biti jedna vrsta ultimatuma, znači ništa novo. Nešto što se dešavalo u Rambuljeu, nešto se dešavalo 90-ih godina, dešava se i dan danas. Nakon tog plana koji je dobijen, predsednik države je izjavio da nema ulaska Srbije u EU bez predaje KiM. Sa druge strane, SNS i SPS, kao vladajuće stranke i dalje govore o EU i dalje se donose zakoni koji su u skladu sa EU. Da li to znači da vladajuće stranke nisu kompatibilne sa politikom premijera i predsednika države ili je ovo dokaz da je ipak doneta određena odluka da vladajuće stranke priznaju nezavisnost Kosova i predaju je šiptarskim teroristima?

Zaista očekujem odgovor koja je prava politika? Ukoliko je politika Vlade Republike Srbije i predsednika države da je KiM sastavni deo Republike Srbije, onda vas molim da prestanete na tim putem koji je upravo suprotan toj politici, a to je put ka EU.

Treće pitanje je pitanje za ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića. Takozvani kosovski predstavnici su najavili da ih ne interesuju stavovi tzv. srpskih poslanika u prištinskom parlamentu, da li će oni glasati za formiranje vojske ili ne, već kreću sa zakonom koji govori o transformaciji, kako oni kažu KBS, kosovskih bezbednosnih snaga, u oružane vojne snage, u zapravo vojsku.

Postavljam pitanje ministru spoljnih poslova – šta će država Srbija uraditi po tom pitanju, da li ćemo i dalje biti nemi posmatrači i da li ćemo samo konstatovati poenti put - eto vidite njima se može, jer imaju jake prijatelje?

I pitanje još jedno za predsednika države i za premijera, s obzirom da imamo hvalospeve i Šiptara i mnogih drugih, da imaju podršku NATO pakta, kada će konačno da shvate da je politika vojne neutralnosti propala i kada ćemo zatražiti ulazak u odbor za kolektivnu bezbednost koji predvodi Ruska Federacija? Hvala vam.