Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

7. dan rada

POSLANIČKO PITANJE

...
Nova stranka

Zoran Živković

Poslanička grupa Klub samostalnih poslanika
Prvo pitanje je upućeno vama kao predsednici parlamenta. Poslednjeg dana u javnosti se pronose vesti da je parlament naručio tone i tone nekih specifičnih prehrambenih artikala, tone sireva koji koštaju po 30, 40 evra kilo, mahom italijanske proizvodnje, bademovo mleko, ja ovako naivan sam mislio da se to koristi u kozmetici, a ne u ishrani. Ja ne koristim usluge skupštinskog restorana i, koliko se sećam, Skupština ne naručuje sama, nego to ide preko zajedničkih službi, ali mislim da je važno da srpska javnost dobije informaciju jer ovako će ispasti da su kolege poslenici i poslanice pojele sve to, što nije tačno.

Znači, moje pitanje je – za koje namene se to nabavlja, koje su to količine, koliki budžet je predviđen za to? To možete kao predsednica da saznate pa da nas obavestite. Zašto se uzimaju italijanski sirevi, kozjeg, ovčijeg i ne znam kog sve porekla, kada imamo pirotski sir dobar, pa imamo sjenički, pa imamo svrljiški i čemu sve to vodi? Zašto nadležne službe parlamenta nisu obavestile javnost da to nema veze sa ovim telom, nego da je to naručio neko drugi za neke druge namene?

Drugo pitanje je upućeno ministru odbrane. U ponedeljak je poleteo za Kazahstan, a juče se iz Kazahstana vratio Aleksandar Vučić. Avion kojim je leteo je i u odlasku i u povratku na teritoriji Srbije bio praćen od strane dva aviona vojnog vazduhoplovstva. Mislim da su MIG-ovi u pitanju. Moje pitanje ministru odbrane je – zašto se to desilo? Da li je Aleksandar Vučić bio ugrožen u tom letu, pa su ta dva aviona imala funkciju da ga obezbede, da li je to deo neke vežbe ratnog vazduhoplovstva ili je to interni napredni cirkus koji bi trebalo da postane pravilo?

Mislim da je jako važno da to saznamo i zbog toga što su u avionu bili neki novinari, pa recimo i novinari Državne agencije TANJUG koji su snimali tu scenu, taj prateći, svadbeni, ne znam kakav let zaštitni, a onda im je naređeno da moraju da obrišu to. Jedan portal je i objavio to, pa je u roku od pet minuta morao da skine to sa svoje stranice. Mene interesuje zašto se to desilo, pre svega zašto je bilo uopšte te pratnje. Drugo, zašto je to tajna? Ako je tajna, zašto su onda neki mogli to da snime i da objave, pa je onda posle toga to skinuto sa etra?

Treće pitanje je upućeno ministru unutrašnjih poslova. Rekao je juče, prekjuče da još uvek nema nikakvih informacija o ubistvu Olivera Ivanovića. To ubistvo desilo se još početkom godine, bilo je dovoljno vremena da se na svaki mogući legalni način dođe do bilo kakve informacije. On je rekao da nema nikakvu informaciju o tome.

Aleksandar Vučić je 17. marta ove godine rekao, citiram, da će za dve nedelje javnost biti obaveštena o detaljima tog zločina i da će se mnogi iznenaditi činjenicama. Iz ove izjave ja zaključujem da je Aleksandar Vučić obavešten o informacijama na tu temu, pošto zna čak i da će se javnost iznenaditi. Pitam ministra unutrašnjih poslova – da li je Aleksandar Vučić, kao neko ko zna o ubistvu mnogo, po svojim rečima, pozvan na saslušanje ili na razgovor sa građanima? Da li su nadležni organi došli do nekih informacija na tu temu? Zašto se te informacije kriju ovoliko dugo? Da li je to deo Briselskog sporazuma, to što se kriju, ili je to deo koalicije sa Hašimom Tačijem, sa kojim je Aleksandar Vučić i njegove partije su u koaliciji?

Mislim da ne samo porodica, ne samo prijatelji, nego cela srpska javnost i bogami ne samo srpska javnost, zaslužuje da sazna ko prikriva činjenice o ubistvu Olivera Ivanovića. Hvala.

ODGOVORI

...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Hvala.
Odgovoriću vam na prvo pitanje. Jedva sam čekala da me uopšte neko pita nešto o tome, pa sam očekivala da to budu novinari, ali hvala što ste vi postavili pitanje.
Zaista se poslednjih nekoliko dana vodi jedna neprimereno uvredljiva kampanja protiv Narodne skupštine Republike Srbije i protiv svih poslanika. Očekivala sam da zajedno svi reagujemo na to jer svako malo dete kada pročita šta se piše o nama, a može da pročita rečenicu u kojoj piše da javne nabavke vode zajedničke službe Republike Srbije i da Skupština nikakvih saznanja niti ikakvih dodirnih tačaka ima sa tom nekom predmetnom nabavkom, ne znam ni da li je stvarna.
Imam sumnje u to ko je inicirao čitavu ovu hajku na parlament, ali nije problem, kada dođu u parlament, razgovaraćemo i o tome, ta osoba mislim da znam vrlo dobro ko je. Ne znam zašto niko nije reagovao. Eto, moram da se složim sa vama da je trebalo i služba informisanja parlamenta koja postoji da reaguje ili neki drugi nadležni i da demantuju ovu hajku.
Jutros sam gledala opet jedan neprimereni prilog gde su građani anketirani na ulicama o tome kao da je to i de fakto i de jure potvrđena stvar. Mi ovde ništa drugo ne radimo, nego sedimo, jedemo i bahatimo se. Stvarno je ovakva hajka koja se vodi na Skupštinu Srbije apsolutno neprimerena i ne odgovara stvarnom stanju stvari. Ovde poslanici dolaze, rade, raspravljaju, usvajaju zakonske predloge, a ne sede i ne jedu, pogotovo ne vrše nabavke makar čega i gluposti neke koje u parlament ušle nikada nisu, niti goste mi gostimo ovde u parlamentu.
Prema tome, ovo je iscenirano nešto i neka je na čast onome ko je krenuo u hajku na Narodnu skupštinu Republike Srbije i na poslanike, koji god da smo ovde, 250 poslanika nije izabrano niti je došlo da jede. Oni koji vode hajku na nas neka dođu i neka pojedu sve to o čemu piše da smo mi naručili i da mi to jedemo i da se bahatimo. Slobodno, evo, mi ćemo platiti svi zajedno te ručkove, ti koji smatraju da je parlament takav, slobodno neka dođu i neka se posluže tim buđavim sirevima.
Mislila sam da prećutim i da se i dalje bavimo politikom, a ne budalaštinama, ali kada sam videla jutros prilog na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom gde tvrde da su nas kontaktirali, ali eto nećemo baš da odgovorimo, valjda doručkujemo, jedemo te buđave sireve i pijemo ta mleka ili se mažemo njima, kako ste vi rekli, koristimo u kozmetičke svrhe, onda sam molila Boga da neko od vas postavi to pitanje.
Stvarno je dosta bilo sa takvim odnosom prema parlamentu u medijima i da ne pišu o nama šta radimo, nego stalno neke budalaštine, izmišljaju nekakve afere koje ne postoje.
Hvala vam još jednom.
Ovo drugo nisam nadležna, odgovoriće osobe kojima ste uputili to.
Reč ima narodni poslanik Đorđe Vukadinović.