Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.11.2018.

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja

01 Broj 06-2/301-18

27.11.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 10:15 do 20:15

OBRAĆANJA

...
Socijaldemokratska partija Srbije

Muamer Bačevac

Poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije
Uvaženi narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije i uvažena predsedavajuća Narodne skupštine Republike Srbije, mi se nalazimo u domu koji donosi zakone i brine se o zakonitosti i sprovođenju zakona u ovoj državi, pa vas najljubaznije predsednice Skupštine, gospođo Majo Gojković podsećam, da obzirom da ste vi u strukturi države Republike Srbije drugi po važnosti i da reprezentujete ovu državu na pravi način, a pre svega i ovu Skupštinu koja je najviše zakonodavno telo i još jednom ponavljam, brine se o zakonitosti rada u celoj državi, najtoplije vas molim da sazovete Administrativni odbor i da se konstatuje prestanak mandata samozvanom vojvodi Šešelju, obzirom da je po članu Zakona o izboru narodnih poslanika, član 88. stav 3. on jasno označen kao neko kome automatski prestaje mandat, obzirom da je optužen za najteže ratne zločine i da je reč o ratnom zločincu koji sedi ovde sa nama.

Još jednom vas podsećam da ne postoji parlament u Evropi u kojem sedi jedan ratni zločinac. Moram vam preneti zabrinutost građana Novog Pazara i Sandžaka, a moram vam naglasiti i zbog ostalih građana Srbije da sam dobio podršku i da je za mene glasao ogroman broj Srba, srpske nacionalne manjine i da u Novom Pazaru sam zaista imao mnogo poziva i mnogo zaustavljanja od njih. Oni su zabrinuti za bujanje nacionalizma i još jednom kažem, fašizacije koju predvodi gospodin Šešelj.

Gospodo, reč – homogenizacija je prvi put uvedena u 18. veku, pa je onda lepo socijal-demokratija nemačka, odnosno gospodin Himler uspostavio u tom sistemu, a ona je značila i ona znači, obilato su je koristili, ona znači čišćenje jednog terena od jedne nacije, deportacija određenih stanovnika određene nacije, njihovo proterivanje i ubijanje. Gospodo, gospodin samozvani vojvoda Šešelj je upravo za te stvari u najvišem međunarodnom sudu osuđen i on je ratni zločinac i molim vas, nije dobro za Republiku Srbiju da jedna osoba ovakve prošlosti, ovakvih manira, ovakve kulture sedi u Skupštini Republike Srbije.

Zaista, moram da vam prenesem, da su mi građani srpske nacionalnosti iz Novog Pazara, mnogo toga preneli da kažem gospodinu Šešelju, a i oni su mu poslali poruke na „youtube-u“, može da pogleda šta građani Novog Pazara misle o njemu. Naime, ja ću vas podsetiti gospodo, da ovaj, samozvani vojvoda, je bio veliki ratno huškač u najtežem vremenu i podsticao je ljude na najteže i najgnusnije zločine, i to je nešto što se ne sme zaboraviti.

Na kraju, ocrnio je najviše jedan pozitivan trend i pozitivnu tradiciju koja je postojala u srpskom narodu. Podsetiću vas, da je obzirom da se danas sećamo, ovih dana, Prvog svetskog rata, da je general Stepa Stepanović u bici na Ceru, dobio najvišu titulu vojvode, obzirom da je pobedio, i to je bila prva pobeda saveznika protiv Nemačke. Čime je to zaslužio gospodin Šešelj? Lažima, nanošenjem velike štete svom narodu i svim onim čime se ne bi podičio nijedan čovek na zemaljskom šaru.

Stoga, vas još jednom najtoplije molim da se ovom ratnom zločincu uskrati mesto u Skupštini Republike Srbije i da mu se oduzme mandat po presudi najvišeg suda, a podsetiću vas da je međunarodno pravo iznad nacionalnog prava i da je Srbija ta koja se najčešće poziva na standarde međunarodnog prava. Ovom zločincu međunarodnom nije mesto među predstavnicima…(Isključen mikrofon)