Dvadeset druga posebna sednica , 28.05.2019.

2. dan rada

OBRAĆANJA

...
Srpska radikalna stranka

Aleksandar Šešelj

Poslanička grupa Srpska radikalna stranka
Gospodine predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, pre izvesnog vremena Sulejman Ugljanin, inače političar iz Novog Pazara koji je poznat po svojim anti-srpskim i anti-državnim izjavama i stavovima, rekao je kako je jedan od srpskih vladara iz srednjeg veka i osnivač dinastije Nemanjića, veliki župan Stefan Nemanja, ratni zločinac i da je kao takav isti kao i Ratko Mladić. Da li je moguće da ovakve izjave prolaze bez ikakvih reakcija od strane nadležnih organa?

Na sve to, vladajuća većina, Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri, podržavaju Sulejmana Ugljanina kao vlast u bosanskom nacionalnom veću. Da li znači to da se Vlada Republike Srbije slaže sa tim stavovima?

Podsetiću vas da, nakon održavanja izbora za Bošnjački nacionalni savet, Sulejman Ugljanin je izjavio kako je država Srbija jedna fašistička država. Kako onda u jednoj takvoj fašističkoj državi, u sklopu njenih institucija, može da bude jedan Sulejman Ugljanin.

Isto tako, ova vlast podiže spomenik Stefanu Nemanji na mestu stare železničke stanice, tj. ispred stare železničke stanice. Jel onda mi podižemo spomenik ratnom zločincu u sred Beograda? Od toga jasno moraju nadležni državni organi da se ograde i da preduzmu sve mere protiv delovanja Sulejmana Ugljanina i njegove stranke.

Predsednik Republike juče kaže da to što Sulejman Ugljanin, koji govori za Srbiju da je fašistička, koji otvoreno poziva na secesiju Sandžaka i vređa srpsku istoriju i srpski nacionalni identitet izjavama kao što su ove, da to nema nikakve veze što ga pojedini koalicioni partneri SNS podržavaju, jer koja je razlika između njega i predsednika opštine Stari Grad koji čupa ograde i znakove po Trgu Republike?

Dame i gospodo, ukoliko ima osnova za neko krivično delo ili neki prekršaj, pa podnesite prijave ili krivične ili prekršajne protiv Marka Bastaća, pa neka odgovara za to što radi na Trgu Republike, ukoliko za to osnov postoji. Ne može biti isto čupanje znakova i negiranje teritorijalnog integriteta Srbije, pogotovo imajući u vidu da je predsednik Republike juče više od dva sata govorio o zaštiti teritorijalnog integriteta. Jel postoje neki prioriteti kada se te stvari uzmu u obzir?

Isto tako, upućujem pitanje Ministarstvu spoljnih poslova – kakva je reakcija države Srbije na to što je pre više od tri nedelje osuđen jedan broj Srba u Crnoj Gori za izmišljeno delo – pokušaj državnog udara, kao i na kampanju koju vode strukture pod upravom Mila Đukanovića, koja je usmerena na to da se što je više moguće zatre srpski identitet u Crnoj Gori, da tamo treba neko da bude uplašen da kaže da je Srbin, da je vernik SPC, preti se oduzimanjem imovine SPC, ne sme niko ko se izjašnjava kao Srbin da se zaposli bilo gde u javnom sektoru, a Republika Srbija, njeni zvanični organi na to ćute? Da li će nešto preduzeti Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Republike Srbije da se srpska nacionalna manjina u Crnoj Gori zaštiti ili ćemo pustiti da ih odnese vetar i da im dođe glave jedan izdajnik, kakav je Milo Đukanović?