GORICA GAJIĆ

Demokratska stranka Srbije

Gorica Gajić rođena je 1.1.1958. godine. Živi u Svilajncu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bila je članica Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije u Saveznoj skupštini SCG i zamenica predsednika opštine Svilajnac.

Nakon izbora 2012. izabrana je za narodnu poslanicu na listi DSS, a mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanici
  • Svilajnac
  • 01.01.1958.
  • ekonomista

Statistika

  • 29
  • 1
  • 84
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 30 dana i 6 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 15 dana

PITANJE ZA POSLANIKE DSS: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrto vanredno zasedanje , 28.08.2017.

Hvala, gospođo predsednice.

Poštovani gospodine ministre, vi ste sačekali minut do 12 ili dva dana pre stupanja određenih odredbi SSP da biste po ko zna koji put, kako ova Skupština praktikuje, po hitnom postupku doneli predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Vi kažete da moramo da poštujemo obaveze preuzete po međunarodnim ugovorima, ali ja vas pitam da li mi moramo da čuvamo i štitimo interese Srbije? Spočitavate i prigovarate nekim prethodnim vladama, te je jedna ratifikovala, te je druga potpisala SSP, a vi ste ovde da taj sporazum dobro protresete i vidite šta je dobro, šta nije dobro, šta treba promeniti, da otvorite raspravu o tome i tek onda da dođete ovde sa određenim zakonskim predlogom, kao što ste sada došli sa zakonskim predlogom o izmenama Zakona o poljoprivredi.

Mi poslanici iz DSS zato smo i reagovali amandmanima i predlažemo da se sva tri člana ovog predloga zakona brišu.

Prvi član u postojećem Zakonu o poljoprivrednom zemljištu kaže da vlasnik poljoprivrednom zemljištu ne može da bude strano fizičko ili pravno lice. Mi predlažemo da takva odrednica i ostane. To što ste vi stavili zarez i nastavili „osim ako ovim zakonom nije drugačije određeno, u skladu sa SSP itd.“ u stvari otvarate vrata privatizaciji poljoprivrednog zemljišta, ali samo se ograničavate na poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini za državljane članica EU odnosno fizička lica.

Gospodine ministre, mi još nismo EU. Na nekom smo maglovitom putu prema EU, ali vi žurite da prodamo svoje zemljište sve izgovarajući da nam je to obaveza. Sačekajte, ako ste već rešili da idete u EU, da to što se zove najveće srpsko bogatstvo, poljoprivredno zemljište unesite kao najveću vrednost u EU. Ukinite ovaj zakon, ukinite ove članove, vratite ponovo na javnu raspravu koju ste prenebregli, da vidimo šta je najveći problem. Neće biti da je najveći problem kada je srpsko poljoprivredno zemljište to što će doći ili neće doći neko fizičko lice sa zapada da kupi ovde dva hektara. Mnogo veće probleme mi ovde imamo vezane i za zakup i za državno zemljište i za zemljište bivših poljoprivrednih kombinata o kome svi ćutimo, a znamo šta se u stvarnosti dešava.

Ako ste nešto hteli da menjate, nemojte na parče. Dajte sistemski da pogledamo kako treba da uredimo problem poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Nemojte samo da se dotičemo onoga što neke kolege ovde kažu da je skoro i nemoguće, pa se vraćamo na postojeće stanje jer najvažnije je da li će neko fizičko lice sa zapada doći i kupiti ovde 2 ha pod nekim uslovima za koje vi ovde kažete da su jako pooštreni. Neće biti da je to tako. Pre će biti da je zamena teza ovde u pitanju.

Četvrto vanredno zasedanje , 28.08.2017.

Hvala predsedavajući.

Ovim amandmanom poslanici DSS predlažu da se član 2. briše. Naime, 5. poglavlje Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji važi, definiše korišćenje poljoprivrednog zemljišta. Odeljak 2. definiše korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a pododeljak 2.2. promet poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Vi menjate naziv ovog pododeljka u – promet poljoprivrednog zemljišta, znači, izostavljate odrednicu – u državnoj svojini. Sve to da biste, pre svega metodološki, ja nisam pravnik, ali vi meni, ako je neko pravnik, objasnite kako metodološki možete u Zakonu u pododeljak koji definiše državnu svojinu da ubacite kasnije član koji definiše promet zemljišta u privatnoj svojini. Znači, prosto, to je neprihvatljivo.

Ako ste ipak rešeni da otvorite put prodaji poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, dajte, ubacite novi odeljak, novi pododeljak, novu tačku i tu lepo definiše, metodološki, kako to zahtev zahteva tu materiju. Ali, problem je u tome, gospodine ministre, što vi u stvari nećete da sagledate suštinske probleme vezane za uopšte stanje poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, da li je ono u zadružnoj svojini, u državnoj svojini, u privatnoj svojini, da li je to zemljište poljoprivrednih kombinata, koje se već godinama na desetine hiljada hektara prodaje i mešetari se s njim od tajkuna domaćih do, evo, sada stranih tajkuna. Jer, vi zaobilazite problem prometa poljoprivrednog zemljišta kada su pravna lica u pitanju. Tu se vi dotaknite toga, sistemski sagledajte taj problem i dajte da sistemski rešavamo, dopunjavamo i menjamo ovaj zakon o poljoprivrednom zemljištu. Hvala.

Četvrto vanredno zasedanje , 28.08.2017.

Hvala gospodine predsedavajući.

Ovim članom 3. predloga zakona o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, vi u stvari dolazite do tih suštinskih promena, zbog čega su i ove izmene pred nama.

Naime, vi ovim članom, novouvedenim članom 72đ, koga inače smeštate u pododeljak kada je državna svojina u pitanju kažete, odnosno propisujete tobože ili famozne uslove, stroge uslove pod kojima državljanin, koji je stanovnik države članice EU može da kupuje privatnu zemlju u svom vlasništvu. Tu kažete da taj državljanin treba da bude 10 godina u Srbiji, da živi u Srbiji, treba da ima, odnosno da obrađuje tri godine to poljoprivredno zemljište, treba da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, treba da ima svu mehanizaciju i može da kupi dva hektara zemlje, najviše.

Pitam ja vas – da li vi mislite da će to da pohrle neka fizička lica iz zemalja zapadne Evrope da dođu ovde? Vi tobože, u stvari pomerate i izmeštate fokus čime treba ovaj zakon da se bavi, izmeštate fokus kako se privatizuje zemlja kada su pravna lica u pitanju. To je problem, još jednom vam skrećem pažnju, to treba da bude predmet izmena i dopuna Zakona, promet poljoprivrednog zemljišta kada su pravna lica u pitanju i to kada su u pitanju domaća i strana pravna lica. Vi znate da mi imamo samo poljoprivredno zemljište koji je naš prirodni resurs i sa čime možemo da idemo, na kraju krajeva i u EU, u koju, verovatno nikada nećemo stići što se nas iz DSS tiče ne moramo da stignemo u EU.

Gospodine ministre, dajte da ovaj zakon otvorimo, suštinski da ga promenimo, dajte da vidimo šta je sa zadružnom zemljom, šta je sa poljoprivrednim zemljištem koji je u vlasništvu kombinata i koji je predmet tajkunske trgovine.

Imovinska karta

(Svilajnac, 27.12.2013.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 40000.00 RSD 25.07.2012 -
Direktor Srpska banka a.d Beograd (Ekspozitura u Svilajncu) Javni izvor prihoda Mesečno 77503.00 RSD 09.07.2010 -
Poslednji put ažurirano: 27.02.2017, 13:15