GORICA GAJIĆ

Demokratska stranka Srbije

Gorica Gajić rođena je 1.1.1958. godine. Živi u Svilajncu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bila je članica Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije u Saveznoj skupštini SCG i zamenica predsednika opštine Svilajnac.

Nakon izbora 2012. izabrana je za narodnu poslanicu na listi DSS, a mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanici
  • Svilajnac
  • 01.01.1958.
  • ekonomista

Statistika

  • 38
  • 1
  • 114
  • 1
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 29 dana i 6 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 3 meseca i 3 sata i 5 minuta

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 16 dana

PITANJE ZA POSLANIKE DSS: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.11.2017.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Što se tiče izmena i dopuna Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, gospodine ministre, one se uglavnom nekako odnose i preciziraju i definišu jezik na kome se realizuju predškolski nastavni program, evidencija razno-razne pri predškolskim ustanovama, podrške dece iz osetljivih grupa, što je svakako jako bitno, i nekako je neka celina i zadaci koje će imati vaspitači i stručni saradnici i saradnici u okviru predškolske ustanove.

Mi smo ovde amandmanom reagovali na član 19. koji menja i naziv i sadržaj člana 38. osnovnog zakona, gde se pored zadataka vaspitača, zadataka vaspitača medicinskih sestara, uveli i defektologa vaspitača. Znači, imamo neke tri kategorije vaspitača i sve te tri kategorije vaspitača ovde u osnovi imaju zadatak. Kaže se da svojim kompetencijama osiguraju uvažavanje principa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ostvarivanje ciljeva predškolskog vaspitanja i obrazovanje, ostvarivanje i unapređenje vaspitnoobrazovnog rada. S tim što se kod defektologa vaspitača dodaje da su oni dužni da sve ove ciljeve sprovode u skladu sa IOP-om (individualnim obrazovnim programom), a mi smo odreagovali amandmanom na stav 2) da bi trebalo i vaspitač, medicinska sestra, s obzirom na specifično znanje medicinskog radnika, ona je prva koja prati, između ostalog, i zdravstveno stanje deteta, pa pored toga što stoji da brine i unapređuje negu deteta i vaspitnoobrazovni rad, malo smo precizirali da stoji – i brine o zdravstvenoj nezi deteta. Da ona bude ta prva osoba koja prati zdravstveno stanje deteta i da u saradnji sa saradnikom, odnosno stručnim saradnikom, kome u članu 43. stoji u opisu toga da brine i o preventivno zdravstvenoj zaštiti dece. Znači, prosto da povežemo to dvoje zaposlenih koji neposredno brinu i o zdravstvenoj nezi dece. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.10.2017.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Osnivanjem nacionalne akademije za stručno usavršavanje državnih službenika, naravno da nužno iziskuje i izmene i dopune Zakona o državnim službenicima.

U članu 2. ovog Zakona o državnim službenicima definisani su programi koji će se sprovoditi u postupku obučavanja državnih službenika, pa između ostalog, tu je i program obuke rukovodilaca. Kada se u javnosti najčešće komentarisao Zakon o osnivanju nacionalne akademije, uglavnom se obraćala pažnja na to da će se ovom stručnom, ili stručnim usavršavanjem biti obuhvaćeni i rukovodioci, odnosno funkcioneri kao što su, ministri, državni sekretari, pomoćnici ministra, gradonačelnici, predsednici opština, članovi gradskih veća, i isto tako treba podvući, direktori javnih preduzeća na svim nivoima.

Međutim, vi ste ovde u članu 97v. predvideli i precizirali da će se ovom stručnom obukom ili usavršavanjem obuhvatiti samo državni službenici.

U Zakonu o državnim službenicima jasno je data definicija ko su to državni službenici i jasno u jednom delu stava, da ga ja celog ne navodim ovde, stoji da to nisu ni narodni poslanici, ni funkcioneri, ni članovi Vlade.

Zato smo mi iz DSS ovde odreagovali, vrlo je važno da se ovim stručnim usavršavanjem obuhvate i izabrana, postavljena i imenovana lica. To su ovi državni funkcioneri na svim nivoima, od lokalnog do republičkog, jer smo svedoci da vrlo često na čelo opština, na čelo grada, na čelo javnog preduzeća, o ministarstvima neću da govorim, nemam tu informaciju i nemam taj uvid, imamo ljude koji su nestručni, nemaju potrebno niti obrazovanje, niti veštine da vode te sisteme. Zato je bitno, a vi ste obrazložili da će oni biti obuhvaćeni, da preciziramo da ovom obukom usavršavanja treba da budu obuhvaćeni i ovi funkcioneri.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2017.

Hvala, gospodine predsedavajući.

Poštovani gospodine ministre sa saradnicima, čuli smo ovih dana diskusiju o ovom novom Predlogu zakona o osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu. Znači, mi ipak ovde u Narodnoj skupštini treba da usvojimo ovaj zakon kojim se osniva jedno potpuno samostalno pravno lice, jedna potpuno nova obrazovna institucija, kako bismo sistematski i u kontinuitetu vršili stručnu obuku zaposlenih u javnoj upravi.

Ja mogu donekle da se složim da je naša javna uprava i preglomazna i nefunkcionalna i donekle nestručna, ali da li je baš potrebno osnivati jednu potpuno novu obrazovnu instituciju, to je, verujte mi, veliko pitanje.

Svakako da je naša javna uprava, takva kakva jeste, godinama, i to smo svi ovde rekli ili većina rekla, bila utočište za zbrinjavanje partijskog kadra, jer je to ono najvrednije i najmotivisanije članstvo koje radi sutradan kampanju. .

Sada je koleginica Tomić rekla da je bilo preko 20.000 raznih stručnih obuka vezano za javnu upravu.

Ja bih sada rekla da je na ovaj način, kroz institucije, u stvari institucionalizovano i stavljeno pod jednom kapom stručno usavršavanje, odnosno ta, nazovimo, jako unosna predavanja stručnih kadrova iz javne uprave koji su vršili ovu obuku i te kako, pored plate, dobijali jako dobre honorare. Sada ćemo kroz ovu instituciju ponovo imati nove ljude, nove kadrove, koje ćemo izvući iz nekih partijskih kadrova.

Ali, ja prvo moram da postavim jedno pitanje – da li smo mi, gospodine ministre, konačno prebrojali koliko imamo zaposlenih u javnoj upravi? Da li je to 450 hiljada, 500 hiljada, koliko je novi Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru dao efekte i koliko ćemo mi, koji će broj biti u nekom narednom periodu koje ćemo mi morati stručno da usavršavamo, ne bili smo dobili i efikasniju i obučeniju javnu upravu?

Drugo pitanje, o kome svakako treba ovde da raspravljamo, jeste – koliko će sve ovo da košta naše građane? Ovde u matematici koju ste vi izveli u obrazloženju stoji da ćemo mi morati već u 2017. godini, tj. da su se izdvojila već sredstva za sedmoro preuzetih zaposlenih u Službi za javnu upravu i da to iznosi nekih četiri miliona dinara, da moramo da zaposlimo još novih petoro, to je sedam miliona i osam stotina dinara, da moramo da nabavimo softver za tri i po miliona dinara, da moramo da obezbedimo sredstva za kontinuitet u funkcionisanju službe za javnu upravu, dok se nacionalna akademija ne uspostavi, sve skupa 20 miliona dinara, plus 186 i po miliona dinara za glavni projekat, za obezbeđenje prostora, za opremu, sve skupa treba nam, i za stručni program, 250 miliona dinara će koštati, odnosno biće izdvojeno do 2019. godine u budžetu Republike Srbije. Toliko o ovoj štednji o kojoj se već mesecima unazad priča, kako ćemo mnogo da štedimo u budžetu.

Sada da se vratim na predlog amandmana na član 3. Ja nisam pravnik ali čitajući ovaj predlog zakona stiče se utisak da je nepotpun, nefunkcionalan, necelishodan i da mnogo toga još treba da se doradi u ovom predlogu zakona. Recimo, u članu 3. Predloga zakona regulisan je status i položaj Nacionalne akademije i kažemo da je to centralna institucija, obrazuje se kao posebno pravno lice i nadzor nad njim vrši resorno ministarstvo, tj. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovde u Predlogu zakona, ako smo već došli sa ovim u Skupštinu, smatramo da treba da postoji i koji organizacioni akt, da li je to statut, kako se reguliše unutrašnja organizacija, koji su organi ove nacionalne akademije? Zašto ne bismo primenili analogno u ovom zakonu predloge kako stoji u Zakonu o visokom obrazovanju? I ovo je jedna visokoobrazovna institucija, svojstvo pravnog lica, samostalna, dajte da preciziramo koji su to organi i koji je to osnivački akt kod ove nacionalne institucije.

Mi dodajemo novi stav koji glasi – tim aktom o osnivanju Nacionalne akademije, uredili bi se status ustanove u pogledu prava istupanja u pravnom prometu i poslovanju, raspolaganje materijalnim resursima, upravljanje, odlučivanje, kao i druga pitanja koja su bitna za Nacionalnu akademiju. Smatramo da je ovo neophodno. Ipak je ovo institucija.

Vi ste obrazložili da je to samo jedan organ u državnoj upravi koji ima nešto veću samostalnost i zato ne treba da postoji ni osnivački akt, niti organi rukovođenja, poslovođenja i stručni kolegijumi i stručni saveti. Hvala.

Imovinska karta

(Svilajnac, 27.12.2013.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 40000.00 RSD 25.07.2012 -
Direktor Srpska banka a.d Beograd (Ekspozitura u Svilajncu) Javni izvor prihoda Mesečno 77503.00 RSD 09.07.2010 -
Poslednji put ažurirano: 27.02.2017, 13:15