GORICA GAJIĆ

Demokratska stranka Srbije

Gorica Gajić rođena je 1.1.1958. godine. Živi u Svilajncu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bila je članica Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije u Saveznoj skupštini SCG i zamenica predsednika opštine Svilajnac.

Nakon izbora 2012. izabrana je za narodnu poslanicu na listi DSS, a mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanici
  • Svilajnac
  • 01.01.1958.
  • ekonomista

Statistika

  • 65
  • 4
  • 144
  • 1
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 15 dana i 16 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 25 dana i 1 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 26 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.11.2018.

Hvala.

Poštovani gospodine ministre, ja se javljam po ovom amandmanu koji su podnele narodne poslanice Bukvić i koleginica Stojadinović. Mislim da su u pravu i da je ovaj amandman trebalo da prihvatite, da u ovom članu 1. u stavu 1. umesto reči: „rano“ stoji ili blagovremeno ili pravovremeno.

To vam govorim zato što, prosto, iz iskustva i ličnog, i moja opština Svilajnac je 2014. godine u majskim poplavama bila jedna od najugroženijih opština. Tako da, mislim da je tada pravovremeno ili blagovremeno reagovao ili Regionalni štab za vanredne situacije, koji je trebalo da prati sve vodotokove na teritoriji i okruga i pogotovo naše opštine, jer je nas ugrozila reka Resava, odnosno bujični potoci koji su došli sa okolnih brda, tako da je pravovremeno ili blagovremeno reagovala ili Štab za vanredne situacije, regionalni, ili nadležne vodoprivredne organizacije koje su u tim kišnim danima, koji su trajali nedeljama, a ne danima, pratile vodotokove i vodostaj i da su na vreme obavestile opštinski štab, mnogi naši građani bi bili već uveče, pre deset sati uveče obavešteni o nadolazećim ogromnim količinama vode.

Ovako smo mi u Svilajncu relativno kasno saznali da će doći velika voda, tako da smo cele noći spašavali uglavnom materijalna dobra, ono što je moglo već u nekim ranim, odnosno kasnim popodnevnim satima da bude spašeno.

Kada smo već kod tih posledica posle poplava, poučeni takvim katastrofalnim dešavanjima 2014. godine, meni je prosto obaveza i dužnost da istaknem da smo mi u opštini, odnosno opštinsko rukovodstvo preduzelo mere da reguliše reku Resavu u tri neke faze od ušća u reku Veliku Moravu, pa sve preko sela Sedlare i Subotica. Vrednost tih radova je 2.700.000 evra. Radovi su uveliko u toku. Regulišu se još tri bujična vodotoka, tako da se nadam da Svilajnac više nikada neće biti u situaciji da doživi onu sudbinu kao što je bila u maju 2014. godine.

Tako da, mislim da bi ipak trebalo da stoji to, da bude preciznije. Zato vas ipak molim da prihvatite ove amandmane. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2018.

Predsedavajući, ukazujem na povredu Poslovnika član 106. stav 1. - govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Uz dužno poštovanje svih nas poslanika, tj. onih poslanika koji su pisali amandmane na Predlog zakona o građevinskim proizvodima, koleginica koja je neposredno pre ove povrede Poslovnika govorila je o ozakonjenju. Zakon o ozakonjenju objekata je zakon koji dolazi posle ovoga. Verovatno, ja se zdušno nadam da će se stići i o amandmanima po tom zakonu.

Međutim, ovde je potpuno promašena tema. Vi niste, gospodine predsedavajući, samo opomenuli koleginicu da rasprava o amandmanima o Predlogu zakona o ozakonjenju dolazi kasnije.

Inače, mi možemo svi ovde da napišemo mini literalne sastave koji bi nosili naziv „moja lokalna samouprava“ i da se pohvalimo šta smo sve to uradili. To je svakako za poštovanje, šta god da se uradi u nekoj lokalnoj samoupravi, ali postaje praksa u Skupštini, kada je rasprava o bilo kom zakonu, i to samo o zakonu koji je prvi na dnevnom redu i o članu 1. raspravljamo o svakoj lokalnoj samoupravi i o uspesima te lokalne samouprave. Potrošimo svo vreme i nikada ne stignemo do mnogo važnijih zakona, koji su obično ispod ovog zakona koji je pod prvom tačkom dnevnog reda.

Tako da ćemo mi ovde propustiti da na kvalitetan način razgovaramo i diskutujemo o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji i na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju. To su mnogo bitnije teme u Srbiji. Kažem, uz dužno poštovanje svega što je u Srbiji urađeno u svim lokalnim samoupravama, nama je rak rana gradnja, ilegalna izgradnja, koja jeste bila i u prethodnim vladama, ali traje i danas. O tome treba ozbiljno da razgovaramo i da ta rasprava traje danima, a ne o ovom tehničkom zakonu, koji ja pozdravljam, gde uvodimo standarde da budemo konkurentni na svetskom tržištu, ali je to tehnički zakon i treba ga obrazložiti i usvojiti svakako. Hvala vam.

Deseto vanredno zasedanje , 28.09.2018.

Hvala predsedavajući.

Demokratska stranka Srbije podnela je, u stvari ja sam podnela amandman na član 2. Predloga zakona kojim se u stvari dopunjuje ili delom izmenjuje član 15. osnovnog zakona, a koji reguliše rokove kada prestaje svojstvo osiguranika onim licima koja nisu u sistemu obaveznog socijalnog osiguranja.

Predlogom zakona je predviđeno da taj rok bude šest meseci, ja sam amandmanom predložila da taj rok produžimo na 12 meseci, jer ta lica koja žele, a nisu već u sistemu obaveznog penzijskog osiguranja treba da imaju neki primeren rok, a smatram da rok od 12 meseci dovoljan rok ne bi li se te obaveze po osnova penzijskog osiguranja koje dospevaju platile u tom roku.

Samo još jedno pitanje ili da mi gospodin ministar ako može kaže, da li se ovaj rok koji je u Predlogu zakona dat za šest meseci, da li će se odnositi i na samostalne preduzetnike koji zatvore radnju, pa onda su u nekom periodu od šest meseci, hoće da se ponovo prijave na penzijsko osiguranje, da li taj rok važi i za njih. Na žalost mi smo svedoci pod kojim uslovima danas preduzetnici rade, uglavnom su jako teški tržišni uslovi i da li će oni imati taj rok, a ja predlažem da bude 12 meseci, a vi predlažete da bude šest meseci.

Kada sam već kod ovog predloga zakona, kod ovog amandmana, gospodine predsedavajući, zamolila bih vas, mi treći dan ovde raspravljamo o amandmanima na Zakon o PIO i nažalost samo smo prešli amandmane na naslov zakona, na član 1. i započeli član 2. Bojim se da ćemo svo vreme da istrošimo oko člana 2. a ključni zakon, odnosno članovi ovog zakona neće amandmanski uopšte da se obrazlažu. Ako tako nastavimo ubuduće ćemo svi podnositi amandmane samo na naslov zakona i na član 1. Hvala.

Imovinska karta

(Svilajnac, 28.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
VD Direktora Centar za socijalni rad ''Svilajnac'' Republika Mesečno 73000.00 RSD 28.10.2015 - 28.06.2016.
Poslednji put ažurirano: 10.12.2017, 12:06