GORICA GAJIĆ

Demokratska stranka Srbije

Gorica Gajić rođena je 1.1.1958. godine. Živi u Svilajncu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bila je članica Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije u Saveznoj skupštini SCG i zamenica predsednika opštine Svilajnac.

Nakon izbora 2012. izabrana je za narodnu poslanicu na listi DSS, a mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanici
  • Svilajnac
  • 01.01.1958.
  • ekonomista

Statistika

  • 57
  • 4
  • 144
  • 1
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 8 meseci i 22 dana i 10 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 24 dana i 6 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 2 godine i 1 mesec i 10 dana

PITANJE ZA POSLANIKE DSS: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Hvala, predsednice.

Poštovani gospodine ministre, član 4. Predloga zakona, kao što vidimo, definiše sastav saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. Predviđeno je da savet ima sedam članova, da taj savet imenuje ministar. Radi javnosti, pročitaću ko bi trebao da čini taj savet: jednog člana daće Filozofski fakultet univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici; jednog člana daće, odnosno predložiće SANU, ličnost iz oblasti nauke i umetnosti; četiri člana daće organi državne uprave, odnosno vaše nadležno ministarstvo dva, po jednog Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo vojno i jednog člana daće Republički zavod za zaštitu spomenika.

Mi smo amandmanom predvideli da u ovaj sastav uđe makar po jedan ili jedan predstavnik nekog udruženja, ratnog, vojnog udruženja. Imamo Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912/1918. godine, imamo Udruženje ratnih dobrovoljaca, njihovih potomaka isto 1912/1918. godine i još mnogo udruženja. Tako da vas ja pitam uopšte - da li su ta udruženja učestvovala u javnoj raspravi kada je bio pripremljen nacrt ovog zakona ili da li su imali neke svoje predloge za sastav ovog odbora, jer savet, pre svega, daje mišljenje povodom predloga da se izgradi, da se podigne ili da se poruši neki memorijalni centar?

Ja sam više puta učestvovala u raznoraznim manifestacijama, pogotovo ovog ratnog Udruženja dobrovoljaca, njihovih potomaka i smatram da su to udruženja koja i te kako neguju te naše slavne datume, pogotovo iz vremena velikog rata 1914/1918. godine i mislim da im je trebalo dati prostora da se izjasne i oko Predloga zakona, a pogotovo…(Isključen mikrofon)

Osmo vanredno zasedanje , 25.06.2018.

Hvala predsedavajući.

Javljam se po amandmanu prethodnog kolege, koji je jedan od prihvatljiviji amandmana SNS, za razliku od ostalih koji po meni nije trebalo da raspravljamo ovde po ovom predlogu zakona.

Poštovani gospodine ministre, vi vidite očigledno da je većina narodnih poslanika za to da se posle 40 i više godina donese novi zakon o ratnim memorijalima. Svakako da naše žrtve, mnogih oslobodilačkih ratova, vi ste ovde obuhvatili period od 1912. godine, nadam se do 90-tih godina prošlog veka i tih ratnih dešavanja, zaslužuju da imaju spomen obeležja, da imaju memorijalne centre, zaslužuju da o njima brinemo, a ne da budu kao do sada mnoga od njih zapuštena i zaboravljena.

Na žalost, mnoge kosti srpskih vojnika i vojnika drugih nacionalnosti, koji su se u srpskim oslobodilačkim ratovima, jesu rasuta po mnogim zemljama Evrope, pa bogami i šire. Vi ste to baš podrobno naveli u Predlogu zakona.

Međutim, i sama sam prilikom službene posete, jednom prilikom u Skoplju, doživela da nam Udruženje Srba u Makedoniji kaže kako su ta naša spomen obeležja bukvalno zaboravljena od države. Zato se sada nadam, kao i svi mi, da ćemo i te kako skrenuti pažnju na sva ta spomen obeležja i da ćemo sa dužnom pažnjom da negujemo tradiciju, sećanja na sve naše žrtve srpskog naroda.

Međutim, ja dolazim iz Resave sa vekovnom oslobodilačkom tradicijom još od Prvog srpskog ustanka i znamenitog vojvode Stevana Sinđelića i njegovih resavskih junaka koji su poginuli na Čegru. Prosto mi se nameće jedno pitanje – hoće li ovaj zakon da obuhvati i ta spomen obeležja iz ratova od Prvog srpskog ustanka i koji će se zakon tim spomen obeležjima i memorijalnim centrima baviti?

Mi u Svilajncu imamo i spomenik Stevanu Sinđeliću i spomen kuću Stevana Sinđelića i u Nišu je Ćele kula posvećena ratnicima i našim srpskim vojskovođama iz tog perioda. Iz kojih će se sredstava, pošto smo sada podelili lokalnu samoupravu i državni budžet i način finansiranja, iz kojih će se sredstava čuvati, negovati i održavati ta spomen obeležja.

Na kraju, nisam uspela, zbog svog amandmana greškom, ali bih podržala amandman koleginice Stojadinović i kolege Komlenskog. Vidite da nekada i desnice i levice mogu da se slože, da nigde u ovom zakonu, sem kod člana 18. i 19, niste ubacili reč – podizanje ili izgradnja ili postavljenje, postavljanje novih spomen obeležja. Bitno je to, gospodine ministre, da se odredi jasno, makar u prvom članu, da ne brinemo samo o uređenju, o finansiranju, o investicionom održavanju, bitno je da stoji i izgradnja ili postavljanje ili kako god vi smatrate da je taj termin prihvatljiv za vas. Hvala najlepše.

Sedmo vanredno zasedanje , 19.06.2018.

Hvala, predsedavajući.

Gospodine ministre i poslanici DS su podneli amandman da se član 3. Predloga zakona briše. Donekle smo mogli ovaj stav 1. ovog člana i da, tako kažem, zadržimo, s obzirom da se samo tehnički tu određuje da se reči „nevladina organizacija“ zamenjuju rečima „udruženja“, odnosno to je usklađivanje sa Zakonom o udruženjima, pa da kažem da to i može da prođe.

Međutim, ovaj stav 2. apsolutno nikako ne bi trebalo da stoji sad u ovom članu 3. Takođe, smatramo da je, pre svega, on neustavan, jer se ovde, na neki način, zakonski obavezuje lokalna samouprava da razvija administrativne kapacitete, što znači da bi trebalo, eventualno, da zaposli nove ljude ne bi li oni bili neki partner Vladi u sprovođenju politike evropske integracije, i na neki način išli u tom pravcu.

Smatramo da je to nepotrebno, pogotovu sada, s obzirom a je i broj zaposlenih u lokalnim samoupravama ograničen. To bi verovatno značilo povećanje broja zaposlenih, a mnogo veći razlog je taj – zašto sada da namećemo obavezu lokalnim samoupravama da prate evropske integracije, kada smo svedoci da su te evropske integracije u ovom momentu potpuno stale, ili pre bih rekla da su ušle u ćorsokak.

Naravno, dugo će se još čekati da se otvore neka nova poglavlja. Vidimo da je zato neophodno i potrebno i da smo ucenjeni da ćemo morati, hoćemo li da nastavimo tim putem, da na kraju priznamo KiM. To smo svi znali od 2000. godine do danas, nažalost, to ćemo morati da prihvatimo i u jednom momentu ćemo morati da stanemo sa tim integracijama.

Zato vas molim da ovaj stav izbrišete, ne mora da znači da će uvek biti na vlasti, i na republičkom nivou i na lokalnom nivou, evro – fanatici, možda će doći i neke druge stranke koje će se više okrenuti Srbiji i nekim drugim razvijenim zemljama, pa nam ovaj stav svakako neće biti ni potreban i zašto mi smo onda menjali zakon. Hvala.

Imovinska karta

(Svilajnac, 28.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
VD Direktora Centar za socijalni rad ''Svilajnac'' Republika Mesečno 73000.00 RSD 28.10.2015 - 28.06.2016.
Poslednji put ažurirano: 10.12.2017, 12:06