Otvoreni Parlament | Zakon o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju stranaca

Zakon o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju stranaca

Tip akta: Zakon

Status: Usvojen

Amandmani: [pdf] 

Tekst akta: [pdf]  [doc] 

Prilikom donošenja Zakona o zapošljavanju stranaca izvršeno je
usklađivanje sa relevantnim propisima Evropske unije. Predloženom
izmenom i dopunom Zakona o zapošljavanju stranaca ne vrši se usklađivanje,
već se samo precizira odredba ovog zakona, kojom se vrši pojednostavljenje i
skraćenje postupka izdavanja radne dozvole za zapošljavanje.

Donošenje ovog zakona po hitnom postupku predlaže se u skladu sa članom 167. Poslovnika Narodne skupštine („Službeni glasnik RS”, broj 20/12 − prečišćeni tekst), a radi sprečavanja štetnih posledica po rad organa i organizacija, budžet Republike Srbije, odnosno radi pojednostavljenja administrativnih postupaka prilikom izdavanja dozvole za rad strancima, s ciljem stvaranja još povoljnijeg poslovnog okruženja i daljeg privlačenja stranih investicija, kao jednog od prioriteta Vlade.
Predložene izmene odnose se na materiju koja se mora urediti zakonom, tako da nije bilo moguće rešenje problema na drugi način.
Kroz skraćivanje perioda za koji se sprovodi tzv. test tržišta rada, omogućava se efikasnije postupanje Nacionalne službe za zapošljavanje, što će za krajnju posledicu imati i brže izdavanje radne dozvole za zapošljavanje. Iz svih napred navedenih razloga, potrebno je hitno urediti odredbu Zakona o
zapošljavanju stranaca koja se odnosi na skraćivanje roka za sprovođenje testa tržišta rada, koji prethodi izdavanju same radne dozvole za zapošljavanje, kao i uvesti izuzetak za izdavanje radne dozvole za zapošljavanje kada je u pitanju interes Republike Srbije ili to nalažu međunarodno prihvaćene obaveze.
U vezi sa napred navedenim, predlaže se donošenje zakona po hitnom postupku.

Predlagač: Vlada

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 149
Protiv: 178
149%
178%
0%
Poslednji put ažurirano: 26.04.2024, 10:17