Otvoreni Parlament | Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi

Sažetak

Zakon o srpskoj književnoj zadruzi donet je 1997. godine. Ovim izmenama i dopunama se unose izmene u pogledu organizovanja i oblika svojine koje su postale problematične zbog različitog tumačenja zakona od strane različitih institucija. Takođe, promene za kojima se javila potreba odnose se na zadatke i poslove Srpske književne zadruge, vrste svojine kao i njen status u društvu.
Kako je poslovanje zadruge određeno posebnim zakonom, javlja se problem upisivanja u odgovarajući registar što dalje utiče na redovno poslovanje koje je ugroženo nemogućnošću otvaranja budžetskog predračuna.

Zbog svega navedenog Srpska književna zadruga se susreće sa organizacionim problemom zbog čega nije u stanju da obavlja svoje redovne poslove.

Prva promena koja se unosi odnosi se na statusnu promenu, gde se Srpska književna zadruga definiše kao jedinstvena, samostalna, nevladina, nedobitna organizacija, kojom upravljaju njeni članovi.

Kao proširenje odredbi ovog zakona dodaju se poslovi koje obavlja zadruga a to su organizovanje naučno-istraživačkih poslova kao i organizovanje i nošenje nacionalnih izdavačkih poduhvata iz oblasti književnosti, istorije i umetnosti.

Ovim zakonom se precizira način finansiranja zadruge i to iz budžeta Republike Srbije, pokrajine i jedinica lokalne samouprave a u skladu sa zakonom. Organi zadruge su Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor, upravnik i glavni urednik. Zadruga ima svoj Književni arhiv kao i Biblioteku.

Zadruga će svoju organizaciju, rad, poslovanje i akte sa ovim zakonom u roku od tri meseca od dana kada ovaj zakon stupi na snagu.

Zakon stupa na snagu osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 53
Protiv: 64
53%
64%
0%
Poslednji put ažurirano: 24.10.2020, 16:29