KRŠENJE POSLOVNIKA, KRNJI KOLEGIJUM I IZOSTANAK POSLANIČKIH PITANJA OBELEŽILI APRIL U PARLAMENTU

29.04.2019.

Narodni poslanici radili su 7 dana u plenumu. Treća sednica završena je početkom aprila, dok je Četvrta zakazana tek nakon dve nedelje pauze. Bojkot 55 opozicionih poslanika nastavljen je i tokom ovog meseca.

Po drugi put u ovoj godini, Maja Gojković je sazvala Kolegijum Narodne skupštine kako bi se konsultovala oko daljeg rada parlamenta. Međutim, da dogovora koji bi uključivao sve strane neće biti govori i broj prisutnih predstavnika poslaničkih grupa. Osim vladajuće većine, pozivu su se sa strane opozicije odazvali samo predstavnici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije/Lige socijaldemokrata Vojvodine/SDA Sandžaka.

Najviše vremena poslanici su potrošili na raspravu o Zakonu o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. O njemu je raspravljano čitava 3 dana. Opozicioni poslanici kritikovali su predlog zakona, jer, kako kažu, on samo delimično rešava problem. S druge strane, ministar finansija Siniša Mali tvrdi da su “s obzirom na date okolnosti, pronašli najbolje moguće rešenje”.

Usvojene su i promene u Zakonu o žičarama za transport lica koji od sada omogućava Ministarstvu građevinarstva da bez saglasnosti drugih nadležnih ministarstava - životne sredine, poljoprivrede - propisuje zahteve u vezi sa procedurama pri gradnji žičara. Usvajanjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti, narodni poslanici ozakonili su i praksu čašćavanja lekara i to u vidu nenovčanih poklona u maksimalnom ukupnom iznosu do jedne prosečne mesečne plate.

Osim toga, tri usvojena zakona stupiće na snagu u periodu kraćem od osam dana, od dana objavljivanja, iz posebno opravdanih razloga. U pitanju su Zakon o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, Zakon o izmeni i dopuni Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

Međutim, rasprava o predloženim aktima često je prekidana govorima o dnevno-političkim temama. Na sednici parlamenta održanoj u petak 19. aprila, na dan mitinga “Budućnost Srbije”, poslanici su se javljali za reč, između ostalog, da govore i o mitingu. Tako su poslanici vladajuće Srpske napredne stranke pozivali na miting “koju savremena srpska istorija ne beleži”. “Dođite večeras da pokažemo snagu i podršku koju ima SNS”, glasio je jedan od poziva. Podsećamo da zasedanje u petak predstavlja kršenje Poslovnika koji propisuje da se sednice održavaju od utorka do četvrtka.

Zanimljivo je da poslednjeg četvrtka u aprilu nije bilo prostora za postavljanje poslaničkih pitanja.

U aprilu je došlo i do promena u poslaničkim klupama. Rasformirana je poslanička grupa Dveri izlaskom poslanika Srđana Noga i Zorana Radojičića. Takođe, Zelena stranka sada ima dva mandata u skupštini. Aleksandra Čabraja, koja je izabrana sa liste Dosta je bilo, potom prešla u Klub samostalnih poslanika, sada je postala članica Zelene stranke i mandat će nastaviti da sprovodi van poslaničkih klubova.

Najaktivniji tokom aprilskih sednica bili su poslanici Srpske radikalne stranke, koji su podnosili i obrazlagali veliki broj amandmana. Ipak, radikali se nisu pojavili u danu za glasanje kada su poslanici odlučivali o ovim amandmanima.

Poslednji put ažurirano: 29.04.2019, 13:56