ALEKSANDAR MARKOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Marković je do sada bio narodni poslanik tri puta. Prvi put izabran je za narodnog poslanika u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 10. sazivu bio je član je Odbora za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja.

U 11. sazivu bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodovstvo i Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe je bio zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kao i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 706 sati, 54 puta se obraćao u plenumu, dva puta je učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja i 15 puta u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 391 put, i svaku put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 117. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Zamenik je predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenik člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe, zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

BIOGRAFIJA

Rođen je 22. maja 1981. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bio je odbornik u Skupštini opštine Vračar od 2004. godine u tri mandata, kao i šef odborničke grupe.

Od 2008. do 2009. godine je bio odbornik u Skupštini grada Beograda.

Predstavnik je Republike Srbije kao akcionara u NIP Kompanija Borba ad Beograd od 2018. godine.

Političku karijeru započeo je u Srpskoj radikalnoj stranci. Prilikom raskola u ovoj stranci 2008. godine priklonio se struji koja je osnovala Srpsku naprednu stranku.

Od osnivanja Srpske napredne stranke do aprila 2015. godine obavljao je dužnost poverenika/predsednika opštinskog odbora stranke Vračar.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 01.09.2022, 14:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 476
  • 2
  • 6 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Za Aleksandra Markovića

čeka se odgovor 3 godine i 3 meseca i 29 dana

Šta se dešava sa predmetima i prijavama koja su prosleđena Visokom savetu sudstva i Tužilaštvu za borbu protiv korupcije protiv Božidara Stankovića bivšeg predsednika Privrednog suda u Nišu? Sa dosta predmeta i krivičnih prijava upoznata je i ministarka Nela Kuburović.

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 3 godine i 6 meseci i 6 dana

Poštovani gospodine Markoviću, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju koru...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 godine i 9 meseci i 1 sat

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Zahvaljujem.

Iako nemam običaj da se bavim nekrofilskom politikom poput ovih prekoputa, moram da postavim pitanje – a ko je odgovarao svojevremeno za smrt Jasmine Jovanović iz Velike Plane, koja je tragično izgubila život 5. oktobra na demonstracijama koje je organizovao tadašnji DOS i Vojsilav Koštunica? Možda to zna gospođa iz Smedereva, pošto je Jasmina Jovanović bila iz Velike Plane, a koleginica koja dolazi iz Smedereva i koja je malopre postavljala nekrofilska pitanja možda ima odgovor na ovo pitanje.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje se odnosi na tužilaštvo i ono glasi – a šta čeka tužilaštvo i da li će reagovati povodom najmonstruoznijih laži koje se plasiraju poslednjih dana, a sve u okviru hibridnog, ili ako hoćete, specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije?

Naime, pre dva dana je objavljena najnovija u moru laži, u nizu laži koje se svakodnevno lansiraju od strane velikog broja medija, kako štampanih, tako i elektronskih, onda mnoštva nevladinih organizacija, društvenih mreža itd. Ovako to izgleda. Ide naslov – SNS pokreće totalnu pljačku, SNS je započeo privatizaciju 22 javna preduzeća, među kojima se nalaze Srbijavode, Srbijašume, nacionalni parkovi itd. A onda otvorite članak, uđete u tekst i vidite da tamo nema apsolutno ničega, ni jedna jedina rečenica koja bi na bilo koji način potkrepila ovakve bezumne navod u naslovu. Tamo se spominju protesti, tamo se spominje SNS, dnevna politika, nekakvo raslojavanje u društvu, šta ti ja znam, itd, ali nema ničega što bi dokazalo ovakve tvrdnje, ali je zato naslov krajnje bombastičan kako tobože SNS sprovodi totalnu pljačku državne imovine.

O čemu se, predsedniče, zapravo radi? Radi se, i to odgovorno tvrdim, o hibridnom ratu protiv Srbije i pokušajima da se raznim scenarijima, tzv. obojenim revolucijama, maksimalno destabilizuje Srbija.

Dokaza za to ima pregršt. Dovoljno je samo uočiti koliko su i kako sinhronizovani svi napadi na Srbiju i predsednika države. Nema te opozicione stranke, bilo da je ova građanistička, kako sami za sebe vole da kažu, bilo da je ova tzv. patriotska, koja se nije svom snagom obrušila poslednjih dana na Aleksandra Vučića. Nema te organizacije, ni s leva ni s desna političkog spektra u Srbiji, koja se nije svom snagom, da kažem, obrušila, odnosno koja je propustila šansu da napadne Aleksandra Vučića ili Vladu Srbije, ako hoćete. Nema tog spavača koji se nije aktivirao poslednjih dana u Srbiji. Nema tog tobože nezavisnog, a u stvari, vrlo zavisnog medija, zavisnog naravno od para tajkuna Šolaka, koji se ovih dana nije potpuno stavio u službu da 24 sata, sedam dana u nedelji, vodi kampanju protiv Vučića. Nema tog regionalnog medija, naročito iz Zagreba, Sarajeva, delimično iz Podgorice, da ne pričam o Prištini, jel tako, koji se nije najsnažnije uključio u postojeću hajku koja se vodi protiv Vučića.

Naravno, ono što je krucijalno, to su nam i ovi nemili poslednji događaji na severu Kosova i Metohije i ovaj najnoviji teror koji se sprovodi nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici, severnom delu naravno, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku.

Opet imamo istu medijsku matricu, isti narativ, isti scenario. Od Vučića pokušavaju da naprave Miloševića, porede ga svaki dan sa njim, prave se paralele sa devedesetima, opet imamo povampirenje nekakvog otpora. Pokreće se propagandna mašinerija u pojedinim stranim medijima, zamenjuju se teze, od žrtava se pravi krivac itd.

Šta je cilj? Cilj je potpuna destabilizacija Srbije, unošenje panike i pometnje, stvaranje atmosfere haosa, a sve u cilju promene vlasti u Srbiji i instaliranje marionetskog režima, koji bi potom bespogovorno izvršavao sve naloge koji bi pristizali spolja.

Zašto Vučića hoće da smene? Zato što je upravo on njima trn u oku. Zato što uporno insistira da je Srbija nezavisna i samostalna država, da je slobodna u donošenju sopstvenih odluka i u vođenju sopstvene politike, politike brige i zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa i upravo je Vučić glavni stožer te politike, politike zaštite državnih interesa i zato neće, predsedavajući, štedeti sredstva da pokušaju da ga sklone. Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Zahvaljujem, gospođo Božić.

Danas privodimo kraju raspravu o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga, a koji nam je dostavilo Regulatorno telo za elektronske medije, tzv. REM, o kome govorimo nekoliko dana, a sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima.

Ova tačka dnevnog reda posledica direktna je posledica želje da se izađe u susret svim zahtevima da se raspravlja o svim važnim pitanjima u društvu.

Mi smo, gospođo predsedavajuća, kao vladajuća većina pokazali dodatnu odgovornost, jasno poručivši da smo spremni za razgovore, da želimo da razgovaramo o svemu, da želimo da vodimo dijalog sa svim relevantnim faktorima, ma šta mislili o njima, ali da želimo da razgovaramo o svemu, između ostalog i o REM-u. To je ono što je dobro.

Ono što nije dobro, to je što su neki poslanici opozicije ovu sednicu doživeli kao priliku da se svim snagama obruše na Aleksandra Vučića, na Vladu Srbije, na SNS, stvarajući time atmosferu produbljivanja, da kažem, podela, generišući dalju mržnju u društvu.

Podsetiću vas, draga gospođo koja mi dobacujete, podsetiću vas kako i zašto je došlo do ove sednice Narodne skupštine.

Do ove sednice je došlo nakon dve ogromne tragedije koje su nas zadesile, koje su zadesile našu zemlju i iz želje da kao Narodna skupština dođemo do odgovora na brojna pitanja koja, ubeđen sam u to, muče svakog čoveka u Srbiji, a to su šta se to tačno dogodilo pre nešto manje od mesec dana, kako nam se ovo dogodilo i još važnije, kako da prevaziđemo sve ovo, kako da se izborimo sa tim i, ono što je najvažnije, kako da nam se više nikada ovo ne ponovi.

Međutim, ono što je tužno i poražavajuće je činjenica da se ogroman broj narodnih poslanika, ne svi, zaista moram da kažem ne svi, ali ogroman broj narodnih poslanika uglavnom ovih koji sede prekoputa mene ponaša kao da nije ni pročitao ovaj izveštaj ili još gore, kao da ih apsolutno ne zanima sadržaj ovog izveštaja. Sve vreme jedino samo i isključivo što rade, to je pokušaj da se ove tragedije iskoriste u političke svrhe ili, bolje rečeno, u dnevno-političke svrhe, zloupotrebljavajući sve ono što se desilo, zloupotrebljavajući pogibiju velikog broja dece i zloupotrebljavajući emocije ljudi koji su sasvim prirodno potrešeni onim što se desilo. I to rade sve vreme i to rade od prvog dana, bukvalno od prvog dana. Dakle, bukvalno nekoliko sati nakon što se desio prvi masakr, oni su otpočeli kampanju koju dan danas vode. Ja ću vam to pokazati, gospodine predsedniče.

Jedan narodni poslanik, neću da mu kažem ime, mada nije u sali, ne bi ni imao pravo na repliku, ali neću da mu kažem ime, poznat je po tome što je to najlepši, najpametniji i najelokventniji poslanik koji sedi prekoputa mene, a nosi non-stop one žute košulje. Znate na koga mislim. E, pa taj narodni poslanik je 3. maja u 9.53 prepodne, podsetiću vas, masakr je otpočeo od osam ujutru, prve vesti o tome su počele oko pola 9, 15 do 9, 9.00 časova, niko još nije znao o čemu se radi, stigla je samo vest da se desila pucnjava ispred jedne osnovne škole. On je već u 9.53 časova, dakle, sat i po vremena po otpočinjanju masakra tvitovao, a znate li šta je tvitovao? Mir, stabilnost, Vučić, napredni radikali su stvorili Srbiju po svojoj meri u kojoj caruju mržnja i nasilje, sada ta politika uzima svoj krvavi danak i nažalost i među našom decom, Vučićev jezik mržnje i nasilja iz politike se prelio u sve sfere našeg društva.

Sat i po nakon što se tragedija desila, on tvituje čistu politiku, čisto politički motivisan tvit piše. A da dokažem, odnosno da poentiram na ovome, pročitaću sledeći njegov tvit koji se desio sat i po nakon ovog prvog tvita. Dakle, nakon sat i po vremena on tvituje – izražavam najdublje saučešće porodicama svih stradalih u ovoj ogromnoj tragediji. Dakle, shvatio je koliko je pogrešio, a onda je tek nakon sat i po vremena smogao snage i hrabrosti da izrazi saučešće. Pogledajte koliko je to bedno. Sat i po vremena, cela nacija je zanemela, niko nije mogao da izusti ništa, a on je već posle sat i po vremena tvitovao politički tvit, da bi sat i po vremena nakon toga izrazio saučešće. O kakvoj vrsti licemerstva se ovde radi?

Šef njegove stranke, profesor Atlagić ima dobar nadimak za njega, ni njemu neću da spomenem ime, tvituje isto 3. maja, prvog dana tragedije, tvituje u 4.30 popodne – verbalno nasilje i netrpeljivost, koje generiše Vučić sa saradnicima, prenosi se na Skupštinu, medije, Vladu i celo društvo, 3. maja u 4.30 popodne, dakle, bavi se politikom, umesto da izrazi saučešće.

U 11.57 popodne kaže – posle večerašnjeg obraćanja jasno je da Aleksandar Vučić ne bi smeo više da obavlja bilo koju javnu funkciju. Dakle, ni ovde nema saučešća, nego čiste politike.

Prvog dana žalosti, 5. maja, prvog dana žalosti proglašene, on tvituje – samo jedna mera ima smisla, demontaža Vučićeve autokratije. Ni tada ne izražava saučešće. E, toliko o saosećanju, toliko o empatiji, toliko o solidarnosti i toliko o svemu tome.

Njegova koleginica koja sedi pored njega u Skupštini retvituje njegov tvit i kaže – Samo jedan zahtev, ostavka Aleksandra Vučića, i to 8. maja 2023. godine.

Zašto vam sve ovo čitam? Po ovome se vidi da ovde nema ni trunke empatije, ni trunke saosećanja, ni trunke solidarnosti, već je u pitanju čista zloupotreba onoga što se desilo u dnevnopolitičke svrhe.

Tek što su prošli dani žalosti, organizovali su proteste koji su se vrlo brzo pokazali kao čisto politički protesti, sa čisto političkim zahtevima. I onda dolazimo, predsedniče, do ove sednice Narodne skupštine, a koja je zakazana na njihovu inicijativu, na način na koji su oni želeli, sa dnevnim redom koji su oni želeli, u vreme koje su oni izabrali, a šta su oni uradili? Nisu se udostojili ni da glasaju za predloženi dnevni red. Da ne pričam o tome da su pojedine poslaničke grupe napuštale sednicu, da ne pričam o tome da su i jutros i juče, na početku sednice, da ih je bilo prisutno tek možda oko 20 njih.

Prema tome, da skratim zbog ostalih govornika iz moje poslaničke grupe koji žele da govore, jasno se vidi da njih ne interesuje ni REM, ni dijalog, ni stanje u društvu, ni bezbednost, niti bilo šta od suštinskog značaja za državu i građane. Jedino što njih zanima to je da pošto-poto, po svaku cenu, dođu na vlast, i to ako je moguće bez izbora, jer dobro znaju da na izborima to ne mogu da ostvare. Ali, moraju da znaju da se ulicom i sličnim scenarijom tako nešto neće desiti. Dakle, nikakvi scenariji, nikakve obojene revolucije, nikakvi peti oktobri se u Srbiji više neće ponoviti. Zahvaljujem.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.05.2023.

Zahvaljujem.

Predsedavajuća, član 107. – dostojanstvo. Upravo je na najgori mogući način zlupotrebljeno dostojanstvo Narodne skupštine, a i vi ste delimično krivi za to zato što ste prethodnom govorniku omogući da zloupotrebi Poslovnik, što je i priznao po svom završetku izlaganja.

Ja vas molim da se to u budućnosti ne dešava. Neću tražiti da se Narodna skupština izjasni i ovoj povredi, ali želim da vam ukažem na to da je zapravo intencija bila da prethodni govornik koji se prepoznao u optužbama lopovluka, mahinacija i malverzacija o kojima je pričao jedan od prethodnih govornika, dakle, ovlašćeni predlagač ove tačke dnevnog reda, a onda je iskoristio i zloupotrebio Poslovnik da pokuša da odgovori na to. Vi ste sve to ispratili, videli, niste reagovali.

Zaista vas molim da se to više ne ponavlja u budućnosti. Ponavljam da neću tražiti da se izjasnimo o ovome, ali vam ukazujem na to. Isto kako ste propustili da opomente jednog drugog, prethodnog govornika, ovlašćenog predstavnika, odnosno predsednika poslaničke grupe jedne stranke, koji sedi preko puta mene, koji je skoro 20 minuta pričao o tome, a da se apsolutno nije dotakao teme dnevnog reda. Dakle, nijednog trenutka nije pričao o onome što je tačka dnevnog reda, nego je pričao o Aleksandru Vučiu i isključivo i samo i jedino o Aleksandru Vučiću.

Razumem da je on opsednut Aleksandrom Vučićem, on nikada neće biti uspešan kao Aleksandar Vučić, on nikada neće uspeti da vodi stranku svoju na način kako vodi Aleksandar Vučić. On je predsednik stranke koja 2018. godine nije uspela da pređe cenzus u Beogradu. Najneuspešniji mogući predsednik stranke i razumem njegovu opsesiju Aleksandrom Vučićem, ali vi ste trebali da ga opomente bar. Inače trebali ste i da mu oduzmete reč. Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 28.01.2021.

To je jedna u nizu anomalija našeg Poslovnika o radu, ali bože moj.

Dame i gospodo narodni poslanici i uvaženi članovi Vlade, imam nekoliko poslaničkih pitanja, ali ne znam, s obzirom da je blizu 19.00 časova, da li ćemo uspeti da dobijemo odgovore, ali ako budemo efikasni možda i uspemo u tome.

Dakle, svakako prvo pitanje je upućeno ministru odbrane gospodinu Stefanoviću, a tiče se ulaganja u naoružanje i opremu, modernizaciju vojne tehnike, forsiranja u domaće proizvodnje u te svrhe. Takođe bih želeo da iskoristim priliku da se zahvalim na malopređašnjem iscrpnom odgovoru u vezi najave uvođenja obaveznog vojnog roka. Mislim da je to jako važno, zato što je u poslednje vreme na delu prava histerija u pojedinim medijima, uglavnom su to oni mediji pod kontrolom Dragana Đilasa, i vrši se snažna negativna kampanja protiv redovnog služenja vojnog roka i te ideje i te najave.

Doduše, oni inače vode kampanju protiv svega što je dobro za Srbiju, protiv svega što je patriotski, protiv svakog poteza koji štiti srpske nacionalne interese. Spremni su da napadnu i najbolju moguću ideju i najbolji mogući potez, samo ukoliko to dolazi od strane Aleksandru Vučiću, pa bile to vakcine, bio to najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, bio to spomenik Stefanu Nemanji, bila to zlatiborska gondola, bilo šta, bilo šta da je u pitanju, oni će to napasti ukoliko to dolazi od Aleksandra Vučića.

I kad već spominjem najavljeni paket pomoći privredi i stanovništvu, želeo bih da nam se obrati, ukoliko nam vreme dozvoli, i ministar finansija gospodin Mali po ovom pitanju, jer ovi pomenuti mediji su, verovali ili ne, uspeli da napadnu i tu temu, uspeli su da napadnu i najavljen paket pomoći građanima, privredi i stanovništva. Kažu kako je 110 evra, dakle, 30 plus 30 plus 50 evra namenjenih za građane Srbije uvreda zapravo za građane Srbije, kako je to ništa, kako taj novac ništa ne znači, kako je to vređanje zapravo građana Srbije. Pa, izvinjavam se što nemamo svi toliko novca kao oni, što nismo toliko bogati, silni i moćni kao oni da im 110 evra ne predstavlja ništa u životu i da to smatraju uvredom. Izvinjavam se zbog toga u ime svih nas, u ime normalne Srbije, u ime zdrave Srbije i zaista im se izvinjavam u to ime.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem, uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine.

Poštovani članovi Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, veliki broj medija u Srbiji je danas objavio informacije o ogromnom bogatstvu u nekretninama brata Dragana Đilasa, Gojka Đilasa, a koje se meri u hiljadama kvadrata raznih nekretnina. Dakle, stanovima, lokalima i garažama u samom centru grada, ali i u širem centru Beograda, a čija se vrednost meri u milionima evra.

S toga, postavljam nekoliko pitanja predsedniku Vlade, gospođi Brnabić, ministru unutrašnjih poslova, i ako nije tu, ministru pravde, takođe. Kako je Đilasov brat, kako je bilo ko u Srbiji, ali u ovom slučaju Đilasov brat, stekao toliko bogatstvo koje se meri u 29 stanova, lokala i garaža u centru Beograda?

Na koje načine je zaradio stanove poput stana u Siminoj ulici u Beogradu od 91 kvadrata, zatim stana u Beogradskoj ulici, takođe čak pet stanova u jednoj zgradi u ulici Velisava Vulovića od po 127 kvadrata svaki stan? U pitanju je Savski Venac, jedna od centralnih beogradskih opština. Zatim, stan u Gospodar Jevremovoj ulici od 143 kvadrata. Gospodar Jevremova, sam centar Beograda, i još mnogo nekretnina, kao što sam rekao, 29 ukupno čija je ukupna kvadratura 1.726 kvadrata.

Znate li koliko godina je potrebno da čitava porodica radi da bi zaradila jedan ovakav stan, a ne skoro 30, koliko godina je potrebno za to? Pedeset prosečnih porodica u Srbiji, ukupno 50 porodica nema ove nekretnine ili ovoliko nekretnina koliko ima samo jedan čovek, brat Dragana Đilasa, Gojko Đilas.

S tim u vezi pitam, kako je to moguće i da li će biti istraženo poslovanje firmi, pogotovo ofšor kompanija u kojima Đilasov brat ima upravljačka prava?

Smatram, gospođo predsedniče Vlade, da je potrebno detaljno istražiti sve ove navode, jer je to idealna prilika da vidimo kako su se pojedini tajkuni decenijama bogatili do enormnih granica na račun građana Srbije, dolazili do nenormalnog kapitala i bogatstva i to u vreme kada su građani Srbije rapidno siromašili. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2020.

Zahvaljujem predsedavajući.

Zahvaljujem i vama, gospođo Brnabić, na odgovoru.

Želeo bih samo da kažem da se, kada govorim o toj temi, vrhunac licemerja tog dela opozicije upravo vidi u hajci i kampanji koju vode protiv Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, konkretno brata, koga uporno napadaju za razne kvadrate, imovinu, zemljišta, itd. Naravno, uvek se ispostavi da su u pitanju gole laži, besmislice i izmišljotine, a oni su upravo ti koji poseduju nenormalno bogatstvo, dokazano, prijavljeno. Upravo u tome se vidi suština njihovog licemerja.

Iskoristio bih priliku da postavim i neka pitanja kada je reč o Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Gospođo Obradović, nedavno ste pozvali građane da provere svoje podatke u Centralnom registru stanovništva na portalu e-uprave, pa me zanima kakve su prve reakcije građana? Imate li podatke da li građani uopšte koriste Centralni registar stanovništva?

Drugo pitanje za gospođu Obradović je sledeće. U medijima se spominje da odbornici SO Bujanovac žele da proglase počasnim građaninom ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaja. Da li je u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave stigla zvanično ta inicijativa?

Treće pitanje – pre nekoliko dana Nacionalna akademija je započela obuku za nove gradonačelnike, odnosno predsednike opština. Kakav je odziv i kakve efekte očekujete od ove obuke? Zahvaljujem.

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Zahvaljujem.

Iako nemam običaj da se bavim nekrofilskom politikom poput ovih prekoputa, moram da postavim pitanje – a ko je odgovarao svojevremeno za smrt Jasmine Jovanović iz Velike Plane, koja je tragično izgubila život 5. oktobra na demonstracijama koje je organizovao tadašnji DOS i Vojsilav Koštunica? Možda to zna gospođa iz Smedereva, pošto je Jasmina Jovanović bila iz Velike Plane, a koleginica koja dolazi iz Smedereva i koja je malopre postavljala nekrofilska pitanja možda ima odgovor na ovo pitanje.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje se odnosi na tužilaštvo i ono glasi – a šta čeka tužilaštvo i da li će reagovati povodom najmonstruoznijih laži koje se plasiraju poslednjih dana, a sve u okviru hibridnog, ili ako hoćete, specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije?

Naime, pre dva dana je objavljena najnovija u moru laži, u nizu laži koje se svakodnevno lansiraju od strane velikog broja medija, kako štampanih, tako i elektronskih, onda mnoštva nevladinih organizacija, društvenih mreža itd. Ovako to izgleda. Ide naslov – SNS pokreće totalnu pljačku, SNS je započeo privatizaciju 22 javna preduzeća, među kojima se nalaze Srbijavode, Srbijašume, nacionalni parkovi itd. A onda otvorite članak, uđete u tekst i vidite da tamo nema apsolutno ničega, ni jedna jedina rečenica koja bi na bilo koji način potkrepila ovakve bezumne navod u naslovu. Tamo se spominju protesti, tamo se spominje SNS, dnevna politika, nekakvo raslojavanje u društvu, šta ti ja znam, itd, ali nema ničega što bi dokazalo ovakve tvrdnje, ali je zato naslov krajnje bombastičan kako tobože SNS sprovodi totalnu pljačku državne imovine.

O čemu se, predsedniče, zapravo radi? Radi se, i to odgovorno tvrdim, o hibridnom ratu protiv Srbije i pokušajima da se raznim scenarijima, tzv. obojenim revolucijama, maksimalno destabilizuje Srbija.

Dokaza za to ima pregršt. Dovoljno je samo uočiti koliko su i kako sinhronizovani svi napadi na Srbiju i predsednika države. Nema te opozicione stranke, bilo da je ova građanistička, kako sami za sebe vole da kažu, bilo da je ova tzv. patriotska, koja se nije svom snagom obrušila poslednjih dana na Aleksandra Vučića. Nema te organizacije, ni s leva ni s desna političkog spektra u Srbiji, koja se nije svom snagom, da kažem, obrušila, odnosno koja je propustila šansu da napadne Aleksandra Vučića ili Vladu Srbije, ako hoćete. Nema tog spavača koji se nije aktivirao poslednjih dana u Srbiji. Nema tog tobože nezavisnog, a u stvari, vrlo zavisnog medija, zavisnog naravno od para tajkuna Šolaka, koji se ovih dana nije potpuno stavio u službu da 24 sata, sedam dana u nedelji, vodi kampanju protiv Vučića. Nema tog regionalnog medija, naročito iz Zagreba, Sarajeva, delimično iz Podgorice, da ne pričam o Prištini, jel tako, koji se nije najsnažnije uključio u postojeću hajku koja se vodi protiv Vučića.

Naravno, ono što je krucijalno, to su nam i ovi nemili poslednji događaji na severu Kosova i Metohije i ovaj najnoviji teror koji se sprovodi nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici, severnom delu naravno, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku.

Opet imamo istu medijsku matricu, isti narativ, isti scenario. Od Vučića pokušavaju da naprave Miloševića, porede ga svaki dan sa njim, prave se paralele sa devedesetima, opet imamo povampirenje nekakvog otpora. Pokreće se propagandna mašinerija u pojedinim stranim medijima, zamenjuju se teze, od žrtava se pravi krivac itd.

Šta je cilj? Cilj je potpuna destabilizacija Srbije, unošenje panike i pometnje, stvaranje atmosfere haosa, a sve u cilju promene vlasti u Srbiji i instaliranje marionetskog režima, koji bi potom bespogovorno izvršavao sve naloge koji bi pristizali spolja.

Zašto Vučića hoće da smene? Zato što je upravo on njima trn u oku. Zato što uporno insistira da je Srbija nezavisna i samostalna država, da je slobodna u donošenju sopstvenih odluka i u vođenju sopstvene politike, politike brige i zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa i upravo je Vučić glavni stožer te politike, politike zaštite državnih interesa i zato neće, predsedavajući, štedeti sredstva da pokušaju da ga sklone. Zahvaljujem.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Nije lako slušati ove silne mudrosti koje dolaze od prekoputa.

Predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je upućeno Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali i policiji, odnosno MUP i tužilaštvu. Odnosi se na pljačku ogromnih razmera, a u kojoj je vinovnik ili bolje rečeno jedan od vinovnika narodni poslanik stranke Vuka Jeremića, kako god se zvala ta stranka, Miroslav Aleksić.

Ako neko ne zna, to vam je ovaj junak koji je pre neki dan na Posebnoj sednici Narodne skupštine posvećenoj Kosovu i Metohiji punih 20 minuta iznosio gomili najodvratnijih laži, izmišljotina, kojekakvih besmislica, optužbi navodnih na račun Aleksandra Vučića, a onda kada je završio svoju tiradu, brže bolje je junački pobegao iz parlamenta, ne bi li izbegao da Vučić obriše patos sa njim, figurativno govorim, da snagom argumenata razobliči sve njihove laži i izmišljotine.

To su vam, predsedavajući, ti junaci koji, navodno, jedva čekaju priliku za duel sa Vučićem, da mu oni svašta kažu, da mu pokažu, da mu objasne itd, a onda kada dobiju priliku, onda kada Vučić dođe, onda hrabro pobegnu sa megdana, trče koliko ih noge nose. Kako se zove onaj Husein Bolt, Husein Bolt im nije ravan kada treba da pobegnu.

Pitam navedene institucije, a pogotovo tužilaštvo, da li su otpočeli istražne i sve ostale zakonom predviđene radnje, a u vezi sa navodima da je tast Miroslava Aleksića u periodu dok je obavljao funkciju, da li direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Trstenik ili šefa ekspoziture, mislim da to nije naročito važno, u svakom slučaju rukovodioca Nacionalne službe za zapošljavanje Trstenik, da je godinama prebacivao ogromne svote novca na račun svoje nevladine organizacije, ako se ne varam Fonda za unapređenje resursa građana.

Dakle, u pitanju je nevladina organizacija čiji je osnivač upravo on, Aleksićev tast, a u kojoj su članovi upravnog odbora i Miroslav Aleksić i njegova supruga, odnosno ćerka ovog čoveka. Dakle, kako smo čuli i od predsednika države pre neki dan, u periodu od 2008. do 2012. godine ta nevladina organizacija je dobila ukupno 685 hiljada evra, i to: 2008. godine 180 hiljada evra, 2009. godine 170 hiljada evra, 2010. godine nešto manje, 35 hiljada evra, 2011. godine 130 hiljada evra i 2012. godine 170 hiljada evra. Dakle, ukupno 685 hiljada evra za pet godina.

Ovde je, predsedavajući, model sledeći: osnuješ nevladinu organizaciju sa ćerkom i zetom, iskoristiš svoj položaj, svoju funkciju, iskoristiš politički uticaj svog zeta tada i ubaciš 685 hiljada evra na svoj račun i račun svoje porodice. Ako ovo nije školski primer najogoljenijeg kriminala, onda ja ne znam šta je kriminal. Ako ovo nije primer i trgovine uticaja i sukoba interesa i zloupotrebe službenog položaja, onda stvarno ne znam šta jeste primer za sve to i onda dođeš ovde u Narodnu skupštinu i pričaš prazne priče i zamajavaš narod i zamislite on nekog optužuje za nešto. On koji je sudski dokazani lažov.

Ovo je inače, predsedavajući, vrlo zanimljiv saziv Narodne skupštine. Dakle, imamo sudski dokazanog lažova – Miroslava Aleksića, osuđenog, jer je masno lagao o Jovanjici, o Andreju Vučiću itd, onda imamo sudski dokazanog lopova, a to je isto iz njegove strane, Bora Novaković iz Novog Sada koji je osuđen zato što je ojadio Novi Sad za više miliona evra. Dakle, osuđen čovek. Znači, imamo sudski dokazanog lažova, sudski dokazanog lopova i, pazite sada, obojica dolaze iz iste stranke, stranke Vuka Jeremića koji je godinama uzimao novac od sudski dokazanog međunarodnog kriminalca Patrika Hoa, sećate se Patrika Hoa, milione mu je prebacivao, dakle. Lepo društvo, sve sami osuđenici, sve sami kriminalci.

Insistiram da se ovakvi primeri bahatosti i ogoljenog kriminala podhitno sankcionišu i procesuiraju, da nadležni organi hitno reaguju i procesuiraju sve odgovorne za ovaj lopovluk i za ovu pljačku. Zahvaljujem.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Zahvaljujem.

Imam više poslaničkih pitanja, pa pošto vidim da je praksa da se pitanja postavljaju predsedniku Skupštine, pa imam i ja jedno pitanje za njega. Da li zna zašto građani Kruševca jednog narodnog poslanika, mi ga ovde zovemo „primerak“, a građani Kruševca ga zovu „NATO lokator“, zovu „NATO lokator“? Jasna je aluzija da je u pitanju 1999. godina i NATO bombardovanje, a u pitanju je, a svi znaju ko je, najglasniji Belivukov advokat, portparol, glasnogovornik, kako god želite, Srđan Milivojević. Mislim da bi bilo interesantno da građani Srbije znaju zašto ga građani Kruševca zovu „NATO lokator“.

(Srđan Milivojević: Locirao sam vas kao izdajnike.)

Ponavljam poslaničko pitanje opštini Trstenik o svim zloupotrebama gospodina Miroslava Aleksića, narodnog poslanika, za vreme dok je bio predsednik opštine Trstenik i mislim da bi bilo jako značajno da dobijemo sve detalje, pošto još nisam dobio odgovor na poslaničko pitanje o svim njegovim zloupotrebama i kada je reč o zloupotrebama subvencija i kada je reč o nepotizmu, zapošljavanju rodbine itd, i kada je reč o aferi sa izgradnjom benzinske pumpe, pa kada dobijemo odgovor, onda ćemo građane Srbije upoznati sa svim detaljima, mada građani Srbije već znaju mnogo o njegovim nepočinstvima, jer je u pitanju sudski dokazani lažov, jer je masno lagao o Andreju Vučiću, o Jovanjici, a za šta je osuđen, ako se ne varam 300 hiljada dinara plus troškovi. Koristim priliku da pitam – da li je platio to što treba da plati Andreju Vučiću.

Imam još nekoliko poslaničkih pitanja i upućeni su Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, mislim da se tako sada zove to ministarstvo, kao i REM-u, kao i Savetu za štampu, a sve u cilju zaštite interesa javnosti, kao i zaštite korisnika i elektronskih i štampanih medija, a to je da li će reagovati na besprizornu kampanju više medija, kako elektronskih, tako i štampanih, a svi zajedno pripadaju onoj grupi tajkunskih medija, Šolakovih medija, to svi znaju, „Junajted grupa“ ili kako se već znaju, a koju mesecima vode protiv predsednika države Aleksandra Vučića? Ja sam već više puta postavljao slično pitanje, ali ovog puta sam želeo da apostrofiram događaje od pre nekoliko dana kada su otišli korak dalje, pa su počeli otvoreno da prete Aleksandru Vučiću.

Dakle, izvesna Jelena Obućina, koja vodi neki večernju emisiju na jednoj od tih Šolakovih tajkunskih televizija, je saopštila da će Vučić, ukoliko ne prizna Kosovo biti pokopan…

(Srđan Milivojević: Politički.)

Posle je ona pokušavala da se odbrani kako je tobože pogrešno protumačena, kako ona to zapravo nije mislila, kako to zapravo nije rekla itd, da bi par dana potom objavila kako joj stižu razne pretnje i uvrede na društvenim mrežama itd, ali ovde je reč o dvostrukim aršinima, a i vrhunskom licemerju. Pazite sada, kada Vučiću ili članovima njegove porodice ili članovima Vlade ili nekome od nas iz SNS mesecima i godinama stižu najmonstruoznije, najbrutalnije uvrede, najvulganije moguće pretnje, uvrede itd, onda se to relativizuje, onda se to ismeva, onda to čak i nije tema za njihove medije, ali kada se njima desi tako nešto – e, onda je to glavna vest, onda je ta vest u rangu nuklearne katastrofe, onda se posle vodi kampanja kako su oni žrtve političkog terora, kako su oni žrtve progona…

(Srđan Milivojević: Ćuruvija, Stambolić, Oliver Ivanović.)

…maltretiranja, targetiranja itd. Treba li da podsećam na onaj najmonstruozniji…

(Predsedavajuća: Bez dobacivanja.)

…tvit koji je jedan od poslanika ovde koji sedi preko puta mene, ovaj Belivukov portparol koji je objavio, a koji se odnosi na Danila Vučića i na poređenje sa Gadafijem itd.

Treba li da podsećam na to?

Dakle, evo jednog kratkog prikaza. Ja vas molim da mi 30 sekundi dozvolite preko pet minuta zato što ste dozvolili i Dverima i ostalim strankama.

Želim samo da ukažem kako izgleda ta satanizacija i taj medijski mrak u Srbiji. Ovde su ispred mene samo za mesec dana naslovne strane jednog dnevnog lista koji pripada toj „Junajted grupi“, toj grupaciji tajkunskih medija.

(Srđan Milivojević: Vreme! Vreme!)

(Borislav Novaković: Vreme! Vreme!)

„Danas“, 1. novembar, Aleksandar Vučić na naslovnoj strani…

Imovinska karta

(Beograd, 26.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
NIP Kompanija Borba ad Beograd (Predstavnik Republike Srbije kao akcionara) Javni Mesečno 40000.00 RSD 10.10.2018 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108652.00 RSD 01.08.2022 -