VJERICA RADETA

Srpska radikalna stranka

Rođena 15. oktobra 1955. godine u Livnu (Bosna i Hercegovina). Živi u Zemunu, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani pravnik. Bila je narodna poslanica u Narodnoj skupštini od 2003. do 2008.godine. Član predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke.

Bila je sekretar SO Zemun, a kasnije i kao zamenica ministra pravde u vladi Mirka Marjanovića.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.
Poslednji put ažurirano: 24.08.2017, 13:43

Osnovne informacije

Statistika

  • 1178
  • 3
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poziv poslanicima i poslanicama da podrže amandmane organizacije CRTA

čeka se odgovor 11 dana i 12 sata

Poštovana gospođo Radeta, U proceduri Narodne skupštine Republike Srbije nalaze se dva predloga zakona od velikog značaja za izborni proces - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije

Питање грађанина

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 16 dana

Поштована потпредсједнице Народне скупштине Републике Србије, имам за вас неколико питања: 1. Када ће НСРС добити Генералног секретара? Када смо се изјашњавали н...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 2 godine i 1 mesec i 14 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.12.2019.

Ovo je zaista neverovatno koliko vi danas ne poštujete Poslovnik Narodne skupštine.

Najpre, i pre svega zbog javnosti, ova sednica trebalo je da počne u 10 sati, vi niste imali kvorum, obaveza je bila da se sednica otvori da kažete narodu da niste u stanju da obezbedite kvorum i da sednicu odložite za sat vremena. Pa, ako i za sat vremena nemate kvorum onda se sednica morala odložiti za naredni dan. Sve to lepo piše u članu 88. Vas naravno baš briga za Poslovnik, kao što vas, kao što vas sad baš briga za Poslovnik, koliko dugo pokušavam da skrenem pažnju da se javim po Poslovniku, naravno da vam nije palo napamet da mi to dozvolite.

Dakle, kolega Arsiću, gospodo iz vladajuće većine, nemojte da se igrate, setite se ovako su neki sazivi završavali pre mnogo godina, ako niste u stanju da obezbedite kvorum onda to lepo kažite, to narod treba da zna. Vi između sebe vidite zbog koga niste mogli da obezbedite, šta se dešava u vladajućoj koaliciji, zbog čega ste morali danas da dovedete, da privedete poslanike koji su do pre deset minuta bili navodna opozicija da vam danas daju kvorum.

To je nešto što svakako javnost treba da zna. Ne interesuje nas što vama daju zvanično kvorum poslanici Čankove stranke, ali mi govorimo dugo da je on zapravo vaša koalicija, a vi ste to negirali. Danas je pokazano da smo bili u pravu. Ne interesuje nas ni što vam kvorum daju ovi iz tzv. SMS, kako li se zovu, oni su ukrali mandate stranci na čijoj listi su došli u Narodnu skupštinu i sad trguju sa ukradenim mandatima i danas su vam dali kvorum, a na koji način je to istrgovano, svakako će i to biti u skoro na dnevnom redu. Hvala vam.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.12.2019.

Najpre me niste pitali malopre da li želim da se izjasnim. Da, želim za ono malopre kad me niste pitali.

A sada reklamiram član 1074. stav 1. prosto je neverovatno koliko vi mislite da možete da napravite budale od narodnih poslanika i od javnosti. Ne da je uvredljivo ovo što radite, ovo je bezobrazluk, drskost, ne znam koji izraz da upotrebim.

Dakle, mi imamo saziv, Narodna skupština sednica zakazana za 9. decembar sa početkom u 10,00 časova. Potpisala Maja Gojković, evo ga. Da li smo mi zvanično obavešteni da se pomera početak sednice? Nismo. Da li ste morali u 10,00 sati da konstatujete da nemate kvorum jer ga niste imali? Morali ste. Da li ste morali tada da odložite sednicu za sat vremena? Morali ste, niste to uradili.

Da li ste posle sat vremena uspeli da ozvaničite koaliciju sa Čankom i sa ovom Macurom i njenim ukradenim mandatima? Morali ste, tako što su došli da vam daju kvorum za današnju sednicu. I sada ovde neko će nas da ubeđuje da bi javnost svatila, kao mi imamo većinu, ali šta nismo hteli da ubacimo kartice, zaboravili da ubacimo. Pa sa vama nešto nije u radu ako ste sedeli ovde, a zaboravili da ubacite kartice. Nemojte od nas da pravite poslanike koji ne znaju šta rade. Priznajte, desilo se to što se desilo, dešava se svima, pogotovo kad su u stanju u kakvom se sada nalazi vladajuća većina.

Dakle, povređen je Poslovnik, povređeno je dostojanstvo Narodne skupštine, povređena je inteligencija naroda. Vodite računa ljudi, radite ono što morate, ali neka to bude malo elegantnije.

Naravno, tražim da se u danu za glasanje izjasnite o ovoj povredi i ne morate ništa da mi obrazlažete.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.12.2019.

Prvo, ovaj malo pre što je ukrao mandat, pozvao se na član 28. koji govori o godišnjem programu rada Narodne skupštine. Valjda je on u godišnjem programu predviđen da će u jednom momentu doći ovde da vam da kvorum zato što ste se tamo negde, trange - frange dogovorili.

Član 27. stav 2. Gospodine Arsiću, zaista je nedopustivo ovo što dozvoljavate da se radi. Nedopustivo je da vi sada, nakon 30 godina od višestranačja u Srbiji, pričate o tome da opozicija treba da vam daje kvorum, da je opozicija ta koja treba vama da utvrđuje koliko vas u sali ima i da mi sad kao ne radimo svoj posao zato što sedimo ovde. Sve smo gledali, koga ste doveli, koga ste dovlačili, koga ste zvali telefonom, govorim o vašima, to je vaše pravo.

Vaše pravo je i da kupite ove što su danas došli, ove iz SMS i ovaj ko se malo pre javio, to je onaj koji kaže da se u Srebrenici desio genocid. Sram ga bilo, a Boga mi i vas, kad ste spali na to da vam takav izdajnik daje kvorum. On kaže nije ukrao mandat. Krađa mandata je najveći vid korupcije i najnemoralnije nešto što narodni poslanik može da uradi jeste krađa mandata. Da li se to njemu sviđa ili mu se ne sviđa, to je istina. On koji tri meseca nije ovde zavirio, nego kad ste se dogovorili, onda je počeo da dolazi...

(Predsedavajući: Koleginice, vi sad raspravljate o reklamiranju Poslovnika vašeg kolege.)

Objašnjavam vama ono što vi nećete.

(Predsedavajući: Nema potrebe da mi objašnjavate.)

Gospodine Arsiću, nije vam smetalo kad je ovaj malo pre, koji kaže da je u Srebrenici bio genocid i koji je ukrao mandat, kad je on objašnjavao ko smo mi, to vam nije smetalo. Kad je on rekao da mi sedimo u sali i mi šibicarimo jel hoćemo ili nećemo da radimo. Čuj, nama neko može da kaže da mi u Narodnoj skupštini hoćemo ili nećemo da radi, kaže lopov koji je ukrao mandat i koji tri…

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.10.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, dešava se nešto veoma čudno. Vlada Republike Srbije se direktno, ali protivustavno i protivzakonito umešala u rad RIK. Naše pitanje biće upućeno predsedniku Vlade, Ani Brnabić i Nebojši Stefanoviću koji je potpisao ovaj neverovatan zaključak. Zamislite, Vlada je donela odluku o organizaciji i sprovođenju obuke za rad u biračkom odboru i taj akt je Vlada dostavila RIK, da oni tamo nešto proćaskaju i da potpišu to što je donela Vlada.

Šta zapravo sadrži taj akt? Predviđa obuku potencijalnih članova biračkih odbora. Znači, vi planirate da izdajete neke sertifikate biračkim odborima da bi ste imali na lageru članove biračkih odbora kad ih budete davali Miši Vaciću, „Zavetnicima“ i ostalima za koje planirate da im prikupite potpise. To smo već videli u Medveđi, gde su naprednjaci prikupljali potpise Miši Vaciću, gde su njihovi ljudi bili na listi te tzv. „desnice“, gde su funkcioneri naprednjaka Miši Vaciću davali podatke o tome ko su korisnici socijalne pomoći itd.

Vi sada hoćete, odnosno Vlada hoće, a valjda će RIK, većina te komisije to očigledno i prihvatiti, vi hoćete da u ovu obuku tih potencijalnih članova biračkih odbora koji će dobijati neki papir na kraju, da u potpunosti uvučete nevladine organizacije.

Vi nevladinim organizacijama dajete, odnosno Vlada daje ovlašćenje da oni mogu vršiti obuku članova biračkih odbora. Kaže, nevladine organizacije koje se u poslednje tri godine aktivno bave izborima. Ko su te nevladine organizacije? Sonja Biserko, Anasonović, ona što organizuje „Mirditu“, Sorošev Milan Antonijević. To su te nevladine organizacije koje je vama nametnuo Mekalister i vi se onda ponašate kao da je država Srbija lice kojem je oduzete poslovna sposobnost pa nam sad treba neko ko će u naše ime, zamislite, da sprovodi izborni proces.

Šta još predviđa ova odluka? Vanparlamentarne stranke da dostave imena potencijalnih članova biračkih odbora, a te članove biračkih odbora će, zamislite, obučavati nevladine organizacije, a članovi RIK će tu sedeti kao ikebana, gledaće kako nevladine organizacije obučavaju one političke partije koje nisu u parlamentu.

Ovo je zaista nešto neverovatno. Vi pokušavate, proevropska vlast pokušava da se dodvori proevropskoj opoziciji, da ih natera da ne bojkotuju izbore, a radite sve da se liste onih koji će bojkotovati izbore proširi, jer ovo što radite je najgrublje moguće kršenje demokratije. Da vam kažem, zapamtite ovo što sada govorim, ovo što vam sad uvaljuje Mekalister preko Antonijevića, koji je bio, to se moderno kaže – moderator, pa je spojio vlast, proevropsku vlast i proevropsku opoziciju, ovo će vam dragi moji biti razlog da vam posle prolećnih izbora kažu da su vam izbori neregularni. Zapamtite dobro kako će vam se ovo obiti o glavu.

Imate primer Boška Obradovića i Sande Rašković, koje je Skot ubacio u Narodnu skupštinu. Prihvatili ste to, da niste on to ne bi mogao. I, šta imamo danas i već unazad koliko od toga? Samo da vas podsetim, taj Milan Antonijević se, pošto se ovde godinama priča o tome koliko je loše to što je Vlada Vojislava Koštunice svojevremeno iz zatvora srpskih pustila oko 1.300 Šiptara, među kojima je i ovaj Kurti, i kaže Milan Antonijević, pre neki dan se pohvali, kaže da je on veoma ponosan zato što je tadašnji „Jukom“ u kojem je on bio, napisao taj zakon, što je ta vlada taj zakon prihvatila i što je na osnovu tog zakona o pomilovanju, pomilovana ta grupa Šiptara, među kojima je i Kurti.

Takav Milan Antonijević je neko ko očigledno piše i ovo i ko će se očigledno najozbiljnije umešati u izborni proces, a vama ponavljam, prihvatite li ove nezakonitosti, videćete šta će vam se od njihove strane i strane njihovih mentora desiti posle prolećnih izbora naredne godine.

Pogledajte Zaeva, pogledajte kako su ga terali da potpiše Prespanski sporazum, koliko su ga terali da se odrekne imena, kako su mu priznali nelegalne izbore i sad iš, ne trebaš nam više. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.10.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, juče je ministar Dačić obavestio javnost da će se 31. oktobra održati sednica Saveta Bezbednosti UN gde će se razmatrati izveštaj Antonija Gutereša generalnog sekretara UN o kako oni kažu Kosovu. Ovu sednicu je zakazala Južna Afrika koja predsedava u ovom mesecu i koja inače nije priznala lažnu državu Kosovu.

Mi srpski radikali mislimo da je ovo poslednja prilika da predstavnici Srbije koji budu učestvovali na toj sednici, insistiraju na Rezoluciji 1244 i vraćanju rešavanja problema Kosova i Metohije u UN.

Mi danas tamo imamo već skoro natpolovičnu većinu članica, imamo pre svega Rusku Federaciju i Kinu, koji su nam iskreni prijatelji i to moramo da iskoristimo. Vidite i sami da ove velike zapadne sile koje em su priznale lažnu državu Kosovu, em sada traže od Srbije da prestane sa lobiranjem za opoziv priznanja nekih država koje su očigledno spremne da to urade. Valjda više treba da nam bude jasno da to ne mogu da nam budu prijatelji. Ekonomska saradnja sa pojedinačnim zemljama je nešto drugo, ali predstavljati kao prijatelje, kako ko ovde dođe, juče smo imali ovde predstavnika parlamenta Češke koji nam je lepo rekao da ga baš briga zato što je predsednik Zeman rekao da će tražiti, pokušati da i Češka povuče to priznanje, on je juče kao, kako kaže, veliki prijatelj, želeo da bude iskren i da nam kaže da od toga nema ništa. Od takvih prijatelja, dragi prijatelji, drage kolege, nema ništa.

Mi srpski radikali smo pre 15 dana izdali saopštenje gde smo pozvali sve lojalne građane Srbije da u nedelju glasaju na ovim tzv. izborima tzv. države Kosovu za Srpsku listu.

Pozvali smo sve Srbe, ali i sve Gorance, Albance, lojalne Albance, Aškalije, Egipćane, Rome, sve građane koji su lojalni državi Srbiji, da daju svoju podršku i da izađu da glasaju za Srpsku listu.

Mi na ovaj način nismo promenili svoj stav prema toj lažnoj državi. Srpska radikalna stranka se nije i neće registrovati prema tim šiptarskim propisima, niti ćemo učestvovati kao stranka na izborima, ali kao državotvorna stranka i odgovorna politička partija, mislimo da je ovo vreme kada sve patriote treba da pozovu da se glasa za Srpsku listu. Kada se već izlazi na izbore, sada su se pojavile neke liste na kojima su, ne znam, već opšte poznati i osvedočeni izdajnici poput Rade Trajković, Rašića, Petkovića i slični i biće veliki problem, mnogo veći nego što sada postoji ako neko od njih bude član te tzv. skupštine Kosovo.

Mi smo i dalje protiv oba Briselska sporazuma, ali je više nego jasno da je Srpska lista pod uticajem direktnim Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji i da je očigledno da će se posle tih izbora na tzv. Kosovu, nastaviti pregovori vezano za rešavanje problema na KiM. Mi srpski radikali mislimo da i Vučiću i onim predstavnicima koji će učestvovati u tim pregovorima treba potpuno otvoriti prostor i treba im dati punu stabilnost, koliko je to moguće, pre svega na KiM, da bi mogli da nadamo se, u okviru Ustava Republike Srbije, u interesu države Srbije da vode i eventualno završe te pregovore.

Dakle, onaj ko je iskren prijatelj Srbije neće dozvoliti da u toj, kakva god tzv. skupština Kosova, da u njoj sedi Rada Trajković, Petković, Rašić i ostali, jer su oni upravo stvoreni i izlaze na izbore da bi posle mogli šiptari da manipulišu njima i da kažu evo, neki Srbi su prihvatili nešto što nikako neće biti u interesu države Srbije.

Dakle, još jedanput apelujem na sve lojalne građane Republike Srbije da izađu u nedelju na izbore, da glasaju za Srpsku listu, a od vlasti zahtevamo da omoguće da svi ljudi koji mogu da glasaju na KiM, a žive u drugim delovima Srbije, da im se omogući da u nedelju odu na svoja biračka mesta na KiM i da glasaju, ponavljamo, za Srpsku listu. Hvala.

Dvanaesto vanredno zasedanje , 04.07.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, poslanička grupa SRS od početka ovog saziva pokušava da utiče na skupštinsku većinu u smislu da pokušamo da vas ubedimo da treba da se poštuje parlamentarna demokratija, da se radi u skladu sa Poslovnikom koji je loš. Trebalo je novi doneti ili menjati ovaj na početku ovog saziva. Nije nam to polazilo za rukom i zato ste zaslužili negativne ocene te Evropske komisije do koje je vama jako stalo, pa ste onda morali da doživite da vam Fabricio udara packe, pa ste morali da doživite da ovde predsednik države mora da se ispoveda nekom nacionalnom konventu za EU. To je skupina nekih nevladinih organizacija koje rade u interesu EU, a ne Srbije. Bila je to, onako, svojevrsna bruka za državu, ali, dobro, nije prvi put kada ste vi u pitanju.

Mi smo ovu sednicu konačno imali po Poslovniku, u smislu da smo imali dnevni red takav da svaki predlog predstavlja posebnu tačku dnevnog reda i to jeste dobro. Mi smo to pohvalili, ali očigledno je da je predsedavajućima, u odsustvu predsednika Narodne skupštine, postalo nepodnošljivo da narodni poslanici SRS ovde govore, da koriste vreme i počeli su volšebno da nam kradu vreme.

Imam ovde sve precizne podatke i dostavićemo ih predsedniku parlamenta kada se vrati, jer smo ustanovili da od ukupno 28 minuta i 49 sekundi, koliko mi vremena imamo, u četvrtak nam je oduzeto nekih tri i nešto minute, u petak skoro dva minuta. Znate, to kada se prevede u procente u odnosu na ovo vreme koje mi govorimo, onda je to oko 10% i to je mnogo.

Zamislite šta smo otkrili kada smo ovo istraživali? Naš narodni poslanik se javi za reč, a pošto ovaj vaš sistem za javljanje nije dobar, on je samo rekao "dame", nije ni završio "gospodo", prekinuta je konekcija i on se ponovo prijavio i vi mu oduzimate 18 sekundi. Znači, ako neko govori 120 sekundi, a oduzme mu se 18, to je 15% dozvoljenog vremena.

Dalje, mi od početka ovog saziva nismo propustili ni jedan utorak i ni jedan četvrtak da ne postavimo pitanje ili predsedniku države ili predsedniku Vlade ili pojedinačno ministrima i uvek poslanici SRS postavljaju pitanja koja su zaista od opšteg interesa.

Mi se ne bavimo kod postavljanja pitanja nekom dnevnom politikom ili osvajanjem nekih, kako neki vole da kažu, jeftinih političkih poena, nego se bavimo zaista suštinskim stvarima. I, šta je rezultat toga? Pokazalo se da i predsednik države i predsednik Vlade i predsednik ministra vređaju Narodnu skupštinu, omalovažavaju Narodnu skupštinu, da ih baš briga šta se u Narodnoj skupštini od njih traži, da ih baš briga za činjenicu da smo mi najviše zakonodavno telo po Ustavu Republike Srbije i mi imamo sledeću situaciju.

Ukupno smo postavili, to je počelo 3. juna 2016. godine, zaključno sa 28. junom 2019. godine, postavili smo 143 pitanja ili zahteva za obaveštenje, objašnjenje itd. Odgovor smo dobili na samo 61 od takvih pitanja. Znači, od143 Narodna skupština je dostojna odgovorom na samo 61 pitanje.

Kakva je sadržina tih pitanja, to je posebna tema. Uglavnom odgovori nemaju veze sa pitanjem, što bi naš narod rekao odgovaraju nam na okruglo, pa na ćoše, ali to će biti neki drugi put tema.

Danas tražimo od predsednika Narodne skupštine da anagažuje službe, verujemo da ona ovo ne zna i ne mora da zna, ali mi se bavimo svojom poslaničkom grupom pa znamo. Dakle, tražimo da se sva ova pitanja na koja nismo dobili odgovore, u skladu sa onim kako su postavljena, dostave ponovo onome koga smo pitali i da predsednik Narodne skupštine insistira da u najkraćem roku dobijemo odgovore na sva pitanja.

Imovinska karta

(Zemun, 27.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Potpredsednik narodne skupštine) Republika Mesečno 114000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 59000.00 RSD 15.12.2016 -