NATAŠA MIHAILOVIĆ VACIĆ

Socijaldemokratska partija Srbije

Rođena 1972. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je novinar. Urednica emisije Šta radite bre na Radio televiziji Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put izabrana za narodnu poslanicu. U XI skupštinskom sazivu bila je članica Odbora za kulturu i informisanje, Odbora za prava deteta, zamenica člana Odbora za spoljne poslove, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine našla se na 50. poziciji na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu” i ponovo postala narodna poslanica.
Poslednji put ažurirano: 05.08.2020, 12:12

Osnovne informacije

Statistika

  • 38
  • 0
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 2 godine i 8 dana i 6 sati

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 godine i 2 meseca i 27 dana

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 3 godine i 1 mesec i 5 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Hvala predsedavajući.

Uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, mandatarko i kandidati za ministre u Vladi, slušala sam pažljivo ekspoze Ane Brnabić i kao narodni poslanik SDPS želim da kažem na početku svog izlaganja da je plan koji ste, mandatarko, obrazložili, najbolja potvrda da je SDPS donela ispravnu odluku kada je preuzela odgovornost da zajedno sa našim koalicionim partnerom posvećeno i marljivo radimo da doprinesemo napretku našeg društva i da se uhvatimo u koštac sa mnogobrojnim problemima koje nam svakodnevnica donosi i to ne samo lokalno i regionalno, već i globalno i to su problemi sa kojima se suočava planetarno moderno društvo i naravno mnogo razvijenije zemlje sveta.

Srbija je mala zemlja i njena snaga leži u zajedništvu, različitostima i uzajamnom poštovanju i uvažavanju, što ova Vlada svakako prepoznaje i zato nema razloga da nam postavljeni ciljevi ostanu ne ostvareni. Mi iz SDPS predano ćemo raditi da se planovi buduće Vlade što bolje i brže realizuju i na samom početku želim da dam punu podršku vašem budućem radu.

Kao što znamo, Vlada je produžena ruka građana koji su je birali da zastupa njihova prava i interese u državnim institucijama i to u njihovo ime rade najbolji. I pored teškoća sa kojima se prethodna Vlada suočavala u proteklom periodu, narod ume da prepozna. Građani su uz mnogo razumevanja uvideli i trud i rad i zalaganje i zato su na poslednjim izborima ukazali ponovno poverenje našoj koaliciji da formira i ovu Vladu.

To obavezuje ne samo vas, dakle, ne samo Vladu, već i nas narodne poslanike da u narednom periodu budemo još efikasniji, odgovorniji i posvećeniji u svom radu i da zajednički kroz zakonodavnu aktivnost, ali i kroz kontrolnu funkciju parlamenta, zajednički ostvarimo još bolje rezultate.

Stičući ponovno poverenje građana, slušajući građane i prepoznajući njihove potrebe, mandatarka je odlučila da u sastav nove Vlade uvede i nove ljude, da formira nova ministarstva, zadrži proverene kadrove, kako bi se kvalitet rada Vlade podigao na još viši nivo.

Predložene izmene i promene u sastavu Vlade u skladu su i sa potrebama društva. Nova Vlada podiže lestvicu odgovornosti prema građanima i verujem da će im biti još bliža i da će njen rad biti dodatno unapređen odličnim kadrovskim rešenjima.

Izborom vanstranačke ličnosti i to u najvažniji resor privrede Vlada pokazuje i zrelost i odlučnost, ali i spremnost da na ministarske, odnosno ključne pozicije u Vladi dovede ljude od struke.

I pored teškoća sa kojima se ova Vlada susretala u prethodnom periodu, ona je, i to je činjenica, ostvarivala sve bolje i bolje rezultate. U nekim oblastima, napredovali smo i mnogo brže nego mnogo bogatije i razvijenije zemlje Evrope. Izbor novih ministara je još jedan odlučan korak da se unapredi i obezbedi građanima Srbije očekivani kvalitet života kako bi se životni standard naših građana što više i što brže približio evropskom standardu.

Gledajući i na globalnom nivou i to sa kakvim se problemima suočavaju druge zemlje sveta mi smo uspeli da sačuvamo i ekonomsku i monetarnu stabilnost, da poboljšamo uslove i za rad zdravstvenih radnika koji su nažalost najviše bili pogođeni u prethodnom periodu usled Kovida 19, Vlada je odlučnim merama uspela da pandemiju zadrži u nekim okvirima koji su daleko manji nego i u regionu i u nekim zemljama EU, da ne pominjem SAD i neke druge zemlje i razmere pandemije u njima.

Snaga prethodne, a nadamo se i ove buduće Vlade leži u tome što nije i neće posustati ni odustati da sačuva svoje građane donošenjem odluka koje su nekada i nepopularne, ali koje sasvim sigurno donose dobre rezultate. Zato ne treba sumnjati da će u svom daljem radu ova Vlada znati da proceni i odlučno prenebregne sve izazove i poteškoće.

Svi znamo sa kakvim se problemima i izazovima Vlada do sada suočavala i kako se odlučno borila i bori da sačuva i integritet i suverenitet naše države i ne treba sumnjati u kontinuitet njenog rada i na tom polju. Prethodna je vrlo dobro razumela, a verujem da će i ova nastaviti ubrzano put ka članstvu u EU.

Znam da će ova Vlada umeti da prepozna i rad i želje i trud svih nas i da ćemo zajedničkim snagama oplemeniti život naših sugrađana.

Ja bih se na kraju svog izlaganja zahvalila svim građanima Srbije koji su nam ukazali poverenje još jednim mandatom i verujem da će i oni biti u još većoj meri deo pokretačke snage društva u celini i budućeg napretka Srbije i verujem da građani prepoznaju u kojoj meri im je program buduće Vlade blizak i da samo uz njihovu svesrdnu pomoć možemo očekivati napredak u svakoj oblasti.

Ne bih želela posebno i pojedinačno da se osvrćem na rad nekih ministarstava u proteklom periodu, jer verujem da Vlada samo kao celina može biti prepoznata i može delovati još efikasnije, što će joj naravno dati novi kapacitet i novi entuzijazam za dalji rad.

Na samom kraju, hoću još jednom da poželim sreću i uspeh u daljem radu i budućim članovima Vlade i vama premijerko Brnabić.

Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.05.2020.

Hvala predsedavajući.

Cilj zakona o kojima danas razgovaramo je da se omogući overa potpisa birača izbornim listama političkih stranaka koje žele da podrže na lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima. Dakle, overa potpisa i u opštinskim i u gradskim upravama. To su naime propisi koji uvažavaju novu realnost u kojoj je neophodno dodatno zaštiti zdravlje i sigurnost građana u uslovima borbe protiv Kovida – 19. To su samo neki u nizu onih propisa koje smo već izmenili i doneli radi unapređivanja izbornog procesa, što je bio i rezultat demokratskog razgovora i dijaloga političkih partija tokom prošlog leta, jeseni i početkom zime, uz posredstvo i evro parlamentaraca.

Međutim, u tom kontekstu je važno da sagledamo činjenicu da nijedan propis nije dovoljno dobar onima kojima je cilj nasilje. Dakle, ono sa čime su se narodni poslanici danas suočili dolazeći na posao, je čisto ogoljeno i neskriveno nasilje. To nije politika, to nije politički program, to nije ideja. To je nasilje koje mora biti apsolutno osuđeno od celokupnog društva, od svih onih koji uvažavaju, vrednuju slobodu, pravo, pravdu i demokratiju.

Stav SDPS je apsolutno jasan i nedvosmislen, nijedna vrsta nasilja bez obzira od koga dolazi, ka kome je upućeno nije prihvatljivo. Izbori su jedino mesto na kome se odmeravaju političke snage i snaga ideja koje nude političke partije koje učestvuju na izborima i kojima onda građani samo na izborima daju poverenje i glas. Politička borba se vodi isključivo u parlamentu, a ne na ulici.

Sutra je Dan pobede nad fašizmom. Srbija je u borbi za slobodu platila izuzetno visoku cenu tokom Drugog svetskog rata. Sloboda ne podrazumeva da svako može da radi šta mu padne na pamet. Sloboda da bi se živela u svom punom kapacitetu podrazumeva i neka pravila i neka prava i obaveze. Sloboda nije bezakonje. Sloboda pojedinca ograničena je slobodama i pravima drugih ljudi. Legitimno je da drugačije mislite, legitimno je da u političkoj borbi koriste sva sredstva kojih možete da se setite, pod uslovom da to ni na koji način ne ugrožava slobodu i prava drugih ljudi.

Nasilje nije sloboda, niti može do slobode da dovede. Divljaštvo nije legitimna politička borba. Sloboda je poštovanje prava na drugačije mišljenje, poštovanje pravila, poštovanje zakona, poštovanje sopstvene države i naroda.

Ovde, nažalost, imamo na delu ugrožavanje osnovnih ljudskih prava pojedinaca i demokratskih vrednosti i sprečavanje civilizacijskog napretka Srbije i celog našeg društva. I danas je neophodno da iz ovog doma, sa ovog mesta pošaljemo više nego jasnu poruku da to u Srbiji nikada neće proći.

Nasilje i racionalnost, individualne i lične frustracije zbog osećaja nemoći i niže vrednosti uvek su rezultat nezadovoljene potrebe za ličnom važnošću i značajem.

Hoćeš da menjaš Srbiju? Počni od sebe. Ne radi drugome ono što ne želiš sebi. Toliko je jednostavno. Živi ideju koju zastupaš. Budi ona promena koju želiš da vidiš u svetu i oko sebe.

Građani su danas videli i znaju najbolje da procene i da ocene čega je današnje ponašanje ispred parlamenta bilo primer.

Srbija nikada neće biti zemlja nasilja, već uređeno društvo u kome će se poštovati zakoni i pravila i u kome će se jedino na izborima odlučivati ko će biti legitimni predstavnici građana u parlamentu i u institucijama sistema. Hvala.

Prva sednica Narodne skupštine , 29.04.2020.

Hvala.

Predsednice Vlade i uvaženi ministri, ja ću u skladu sa preostalim vremenom iskoristiti ovu priliku da postavim jedno pitanje i vama, a i svim kolegama u sali. To je utisak i lični, ako hoćete, koji se nameće nakon dvodnevne rasprave ovde u parlamentu, ali i ponašanja pojedinaca ili dela javnosti za ovih 45 dana, koliko traje vanredno stanje.

Ja se pitam da li je moguće i da li ste čuli da je u nekoj državi u svetu, u ovom trenutku kada je ceo svet stao gotovo u istom trenutku, kada je ceo svet suočen sa virusom o kome ni dan danas ne znamo gotovo ništa? Znamo da se širi okolo i ubija ljude. To je jedino pouzdano što u ovom trenutku možemo da tvrdimo o tom virusu. Da li je moguće da i u tom trenutku, dakle, kada je ceo svet suočen sa pandemijom, ovaj virus nije usmeren protiv Srbije, nije usmeren ni protiv jedne političke stranke, nije usmeren ni protiv vlasti ni protiv opozicije, on ne bira ni državu, ni pol, ni veru, ni političku pripadnost, ništa?

Da li je moguće da je i u takvoj jednoj situaciji, mi ne možemo da budemo jedinstveni, da zajednički odgovorimo na sve izazove koje virus nosi? Mi ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom. Dakle, svet više neće biti isti kao pre pojave Kovida – 19. Da li je moguće da ovo sada nije trenutak u kom će svako od nas da se preispita i da odluči da li želi da nastavi sa sitničavošću, sa zlonamernim komentarima, sa kritizerstvom, politikanstvom, umesto da pomogne svojoj državi?

Da li ste čuli da je u ovoj situaciji ijedna opozicija u svetu, opozicija svom narodu, ne opozicija vlasti, opozicija vlasti je poželjna, kao i svaka konstruktivna kritika? Ovde govorimo o opoziciji sopstvenom narodu, opozicija državi, ugroženi su životi građana. Vlada je uradila sve što je mogla da se sačuvaju životi građana, da se sačuva i ako je moguće dodatno ojača zdravstveni sistem koji mora da primi sve te udare na sebe. Ja vas molim, kolege samo malo.

Došla sam da kažem da Srbija ima spreman plan za posle ove krize, kako medicinski za eventualno drugi talas epidemije, tako i ekonomski. Da nam je jedan i drugi plan svakako među boljima na svetu. Borićemo se dalje, guraćemo zajedno.

Došla sam da kažem građanima Republike Srbije da znam da nismo bezgrešni, ali da smo se borili najbolje što smo mogli, da smo dali sve od sebe i da smo radili noć i dan. Rezultati to svakako pokazuju, ali nema opuštanja dok ne dođe vreme da proglasimo pobedu. Samo poštovani građani Republike Srbije slušajmo se, budimo solidarni, guramo dalje i sigurna sam da ćemo uskoro i moći da kažemo da je ovome došao kraj i da nastavimo dalje. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 30.01.2018.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -