NATAŠA MIHAILOVIĆ VACIĆ

Socijaldemokratska partija Srbije

Rođena 1972. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je novinar. Urednica emisije Šta radite bre na Radio televiziji Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put izabrana za narodnu poslanicu. U XI skupštinskom sazivu bila je članica Odbora za kulturu i informisanje, Odbora za prava deteta, zamenica člana Odbora za spoljne poslove, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine našla se na 50. poziciji na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu” i ponovo postala narodna poslanica.
Poslednji put ažurirano: 05.08.2020, 12:12

Osnovne informacije

Statistika

  • 38
  • 0
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 1 godina i 10 meseci i 2 dana

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 godine i 21 dan i 8 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 2 godine i 10 meseci i 30 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.05.2020.

Hvala predsedavajući.

Cilj zakona o kojima danas razgovaramo je da se omogući overa potpisa birača izbornim listama političkih stranaka koje žele da podrže na lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima. Dakle, overa potpisa i u opštinskim i u gradskim upravama. To su naime propisi koji uvažavaju novu realnost u kojoj je neophodno dodatno zaštiti zdravlje i sigurnost građana u uslovima borbe protiv Kovida – 19. To su samo neki u nizu onih propisa koje smo već izmenili i doneli radi unapređivanja izbornog procesa, što je bio i rezultat demokratskog razgovora i dijaloga političkih partija tokom prošlog leta, jeseni i početkom zime, uz posredstvo i evro parlamentaraca.

Međutim, u tom kontekstu je važno da sagledamo činjenicu da nijedan propis nije dovoljno dobar onima kojima je cilj nasilje. Dakle, ono sa čime su se narodni poslanici danas suočili dolazeći na posao, je čisto ogoljeno i neskriveno nasilje. To nije politika, to nije politički program, to nije ideja. To je nasilje koje mora biti apsolutno osuđeno od celokupnog društva, od svih onih koji uvažavaju, vrednuju slobodu, pravo, pravdu i demokratiju.

Stav SDPS je apsolutno jasan i nedvosmislen, nijedna vrsta nasilja bez obzira od koga dolazi, ka kome je upućeno nije prihvatljivo. Izbori su jedino mesto na kome se odmeravaju političke snage i snaga ideja koje nude političke partije koje učestvuju na izborima i kojima onda građani samo na izborima daju poverenje i glas. Politička borba se vodi isključivo u parlamentu, a ne na ulici.

Sutra je Dan pobede nad fašizmom. Srbija je u borbi za slobodu platila izuzetno visoku cenu tokom Drugog svetskog rata. Sloboda ne podrazumeva da svako može da radi šta mu padne na pamet. Sloboda da bi se živela u svom punom kapacitetu podrazumeva i neka pravila i neka prava i obaveze. Sloboda nije bezakonje. Sloboda pojedinca ograničena je slobodama i pravima drugih ljudi. Legitimno je da drugačije mislite, legitimno je da u političkoj borbi koriste sva sredstva kojih možete da se setite, pod uslovom da to ni na koji način ne ugrožava slobodu i prava drugih ljudi.

Nasilje nije sloboda, niti može do slobode da dovede. Divljaštvo nije legitimna politička borba. Sloboda je poštovanje prava na drugačije mišljenje, poštovanje pravila, poštovanje zakona, poštovanje sopstvene države i naroda.

Ovde, nažalost, imamo na delu ugrožavanje osnovnih ljudskih prava pojedinaca i demokratskih vrednosti i sprečavanje civilizacijskog napretka Srbije i celog našeg društva. I danas je neophodno da iz ovog doma, sa ovog mesta pošaljemo više nego jasnu poruku da to u Srbiji nikada neće proći.

Nasilje i racionalnost, individualne i lične frustracije zbog osećaja nemoći i niže vrednosti uvek su rezultat nezadovoljene potrebe za ličnom važnošću i značajem.

Hoćeš da menjaš Srbiju? Počni od sebe. Ne radi drugome ono što ne želiš sebi. Toliko je jednostavno. Živi ideju koju zastupaš. Budi ona promena koju želiš da vidiš u svetu i oko sebe.

Građani su danas videli i znaju najbolje da procene i da ocene čega je današnje ponašanje ispred parlamenta bilo primer.

Srbija nikada neće biti zemlja nasilja, već uređeno društvo u kome će se poštovati zakoni i pravila i u kome će se jedino na izborima odlučivati ko će biti legitimni predstavnici građana u parlamentu i u institucijama sistema. Hvala.

Prva sednica Narodne skupštine , 29.04.2020.

Hvala.

Predsednice Vlade i uvaženi ministri, ja ću u skladu sa preostalim vremenom iskoristiti ovu priliku da postavim jedno pitanje i vama, a i svim kolegama u sali. To je utisak i lični, ako hoćete, koji se nameće nakon dvodnevne rasprave ovde u parlamentu, ali i ponašanja pojedinaca ili dela javnosti za ovih 45 dana, koliko traje vanredno stanje.

Ja se pitam da li je moguće i da li ste čuli da je u nekoj državi u svetu, u ovom trenutku kada je ceo svet stao gotovo u istom trenutku, kada je ceo svet suočen sa virusom o kome ni dan danas ne znamo gotovo ništa? Znamo da se širi okolo i ubija ljude. To je jedino pouzdano što u ovom trenutku možemo da tvrdimo o tom virusu. Da li je moguće da i u tom trenutku, dakle, kada je ceo svet suočen sa pandemijom, ovaj virus nije usmeren protiv Srbije, nije usmeren ni protiv jedne političke stranke, nije usmeren ni protiv vlasti ni protiv opozicije, on ne bira ni državu, ni pol, ni veru, ni političku pripadnost, ništa?

Da li je moguće da je i u takvoj jednoj situaciji, mi ne možemo da budemo jedinstveni, da zajednički odgovorimo na sve izazove koje virus nosi? Mi ćemo morati da naučimo da živimo sa virusom. Dakle, svet više neće biti isti kao pre pojave Kovida – 19. Da li je moguće da ovo sada nije trenutak u kom će svako od nas da se preispita i da odluči da li želi da nastavi sa sitničavošću, sa zlonamernim komentarima, sa kritizerstvom, politikanstvom, umesto da pomogne svojoj državi?

Da li ste čuli da je u ovoj situaciji ijedna opozicija u svetu, opozicija svom narodu, ne opozicija vlasti, opozicija vlasti je poželjna, kao i svaka konstruktivna kritika? Ovde govorimo o opoziciji sopstvenom narodu, opozicija državi, ugroženi su životi građana. Vlada je uradila sve što je mogla da se sačuvaju životi građana, da se sačuva i ako je moguće dodatno ojača zdravstveni sistem koji mora da primi sve te udare na sebe. Ja vas molim, kolege samo malo.

Došla sam da kažem da Srbija ima spreman plan za posle ove krize, kako medicinski za eventualno drugi talas epidemije, tako i ekonomski. Da nam je jedan i drugi plan svakako među boljima na svetu. Borićemo se dalje, guraćemo zajedno.

Došla sam da kažem građanima Republike Srbije da znam da nismo bezgrešni, ali da smo se borili najbolje što smo mogli, da smo dali sve od sebe i da smo radili noć i dan. Rezultati to svakako pokazuju, ali nema opuštanja dok ne dođe vreme da proglasimo pobedu. Samo poštovani građani Republike Srbije slušajmo se, budimo solidarni, guramo dalje i sigurna sam da ćemo uskoro i moći da kažemo da je ovome došao kraj i da nastavimo dalje. Hvala vam.

Prva sednica Narodne skupštine , 29.04.2020.

Evo, samo još dve rečenice, molim vas.

Imovinska karta

(Beograd, 30.01.2018.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -