PRVA SEDNICA, 03.12.1997.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

PRVA SEDNICA

1. dan rada

03.12.1997

Sednicu je otvorio: Dragan Tomić

Sednica je trajala od 10:40 do 15:55

OBRAĆANJA

Jovan Krkobabić

Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Poštovani narodni poslanici, dozvolite mi da vam, nastavljajući da predsedavam ovom sednicom, poželim uspešan zajednički rad u predstojećem mandatnom periodu.

Prelazimo na 2. tačku dnevnog reda: - IZBOR PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Obaveštavam vas da sam, u skladu sa članom 11. Poslovnika Narodne skupštine, primio jedan predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine.

Predlog vam je uručen u toku sednice.

Kao što ste videli, za predsednika Narodne skupštine predložen je Dragan Tomić, član Socijalističke partije Srbije.

Podsećam da, prema članu 12. stav 3. Poslovnika Narodne skupštine, izvestilac predlagača može da obrazloži predlog.

Da li izvestilac predlagača želi da uzme reč? (Da.)

Gorica Gajević

Socijalistička partija Srbije
Poštovani predsedavajući, koleginice i kolege narodni poslanici, konstituisanje Narodne skupštine Republike Srbije predstavlja završni čin izbora za narodne poslanike. Izborom predsednika, potpredsednika i sekretara Narodne skupštine mi danas stvaramo neophodne uslove za rad Republičkog parlamenta.
Narodna skupština predstavlja izraz demokratski izražene volje građana Republike Srbije. To je osnovni princip kojim se treba rukovoditi u radu Narodne skupštine i najveća obaveza i odgovornost biračima koji su nam ukazali poverenje da polazeći od njihovog očekivanja vršimo zakonodavnu vlast u opštem društevenom interesu.
Dogovori i konsultacije u pripremi zasedanja konstitutivne sednice maksimalno su uvažili odnos političkih snaga u parlamentu, parlamentarnu političku strukturu, i specifičnosti u njegovom sastavu. Na taj način stvorena je atmosfera za odgovoran i uspešan rad, tako sve poslaničke grupe i mi, izabrani narodni predstavnici, na najbolji način afirmišemo principe, vrednosti i funkcije parlamenta i parlamentarizma i izgrađujemo atmosferu kooperativnosti, tolerancije i političke kulture.
Za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije poslanička grupa Socijalističke partije Srbije predlaže Dragana Tomića, uspešnog predsednika Parlamenta u prethodnom sazivu. On ima sve kvalitete da dobije poverenje narodnih poslanika i da obavlja dužnost prvog čoveka Narodne skupštine. Radi se o iskusnoj, uglednoj, alutorativnoj ličnosti sa dokazanim kvalitetima koji obezbeđuju rad u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom, toleraniciju u Parlamentu, poštovanje svih demokratskih principa i procedura, saradnju sa svim poslaničkim klubovima i radnim telima, što garantuje uspešan rad ovog parlamenta. Hvala.

Jovan Krkobabić

Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem Gorici Gajević.

Pošto smo dobili predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine i čuli obrazloženje, pitam narodne poslanike da li neko želi da uzme reč u raspravi? (Da.)
...
Srpska radikalna stranka

Tomislav Nikolić

Dame i gospodo narodni poslanici, mislim da smo neopravdano dugo kasnili sa zakazivanjem ove sednice. Birači u Srbiji su bili u nedoumici zašto smo održavali izbore, ako dva meseca posle održanih izbora ne može da se konstituiše Republički parlament.
Zato smo mi iz Srpske radikalne stranke insistirali u svim javnim nastupima da što pre ovde, u ovoj sali konstituišemo Skupštinu koja će odgovarati raspoloženju birača. Mi nemamo mnogo vremena, a verovatno ćemo kasnije imati za to vremena, da se za ovom govornicom ponovo prepiremo i svađamo. Možda nećemo imati mnogo prilike zato što socijalisti više nemaju većinu.
Veliki kvalitet ovih izbora je u tome što Socijalistička partija Srbije više nema mogućnosti da stvori 126 poslanika i time diskriminiše sve one koji ne misle kao socijalisti. Taj kvalitet je pokazao da ume socijaliste da nauči tome kako se demokratija u svetu sprovodi.
Na konsultacijama koje smo imali u dva navrata pokazalo se da predstavnici Socijalističke partije Srbije izvanredno dobro poznaju političku teoriju. Nisu je primenjivali u praksi, ali su građani Srbije na izborima rekli socijalistima da od sada traže da se isključivo poštuje demokratija i zakonitost rada u ovoj skupštini.
Nemamo mnogo čime da se pohvalimo starim sazivom. Nismo radili ništa važno, nismo radili kada je trebalo da se radi, a radili smo kada drugi ljudi ne rade. Donosili smo veoma bitne zakone, po hitnom postupku, pozivali ste nas na raspravu i glasanje o jednom tekstu zakona, a ujutru nas sačekivali sa novim tekstovima zakona. Više to u ovoj skupštini neće moći da prođe.
Mi smo imali konsultacije i sve poslaničke grupe su učestvovale u tim konsultacijama i nešto smo se dogovorili. Trebalo bi da sa ove govornice kažemo šta smo se dogovorili, da ne bismo davali novinarima sasvim drugačije izjave.
Dogovorili smo se da poslanička grupa Socijalističke partije Srbije kao najjača poslanička grupa u ovoj skupštini, mada način na koji su došli do 86 poslanika nije korektan prema njihovim opozicionim partnerima, ali o tome neka razmišljaju oni koji sa njima idu u koaliciju, da imaju pravo da predlože kandidata za predsednika Skupštine. Nas ne interesuje ko je kandidat za predsednika Skupštine. Sada čujemo da je to gospodin Dragan Tomić. Znači, on će vršiti dužnost predsednika Srbije. Za ovih nekoliko meseci mi nismo imali primedbi na to kako je gospodin Dragan Tomić vršio dužnost predsednika Srbije. Nama je važno da predsednik Srbije ne krši ustav i zakone ove zemlje. To gospodin Tomić nije radio i ja to moram da priznam, iako je on moj politički suparnik.
Mi smo predložili da Srpska radikalna stranka ima jedno potpredsedničko mesto, da Srpski pokret obnove ima jedno, da JUL ima jedno i da poslanička grupa koja predstavlja mađarsku nacionalnu manjinu a time simbolično predstavlja sve manjine u ovoj našoj državi, ima pravo na jedno potpredsedničko mesto.
Tako smo se dogovorili i mi ćemo tako da glasamo.
Ukoliko neko od predstavnika poslaničkih grupa je dogovorio nešto na šta nema mandat ili ukoliko će neka poslanička grupa da se na glasanju ponese suprotno ovom dogovoru - mi to smatramo nemoralnim činom i smatramo da bi bilo vreme i mesto sada da to raspravimo, kako će proteći glasanje.
Vi znate vrlo dobro da smo mi januara 1994. godine u ovoj skupštini izigrani. I od strane Socijalističke partije Srbije i od strane stranaka koje su tada bile u opoziciji.
Vi znate da niste hteli da glasate za našeg potpredsednika i za trojicu poslanika Srpske radikalne stranke u Veću republika, a da ste glasali za ostale opozicione kandidate i time svesno pogazili dogovor koji smo imali, obavljen na isti način kao i sada, a ostali deo opozicije prihvatio da vi to uradite i mirne duše svoje predstavnike slao na sednice Veća republika i mirne duše svoje članove odbora opunomoćivao čak i da se sazivaju sednice, da biste vi držali sednice Narodne skupštine.
Dakle, ako neka poslanička grupa ne želi da glasa za ovakav dogovor zamolio bih da se to sada raščisti - ko učestvuje u dogovorima, a ko ne učestvuje. Mislim da nam je svima jasno da je raspodela u Skupštini u funkciji Skupštine, nije koalicija koja pravi Vladu. O tome smo govorili 1994. godine, kada ste nas izigrali i kada smo rekli da je nama narod dao pravo da imamo jednog potpredsednika i tri poslanika u Veću republika, a vi ste izigrali i želju naroda.
Zato ste došli na broj poslanika koji imate. Za svo vreme mandata govorio sam vam sa ove govornice da ćete imati mnogo manje mandata nego što ste do sada imali. Od sada, kako počinjete da radite, naravno ne mogu odmah da kažem da ćete imati još manje, ali prva sledeća sednica nateraće me da izađem za govornicu i da vam kažem - ili ćete još da padate ili ćete da stanete sa ovim padom.
Dakle, glasaćemo u skladu sa dogovorom. A, ako mislite da izigrate dogovor, ili vi ili vi, odmah nam to sada recite da pravimo nove dogovore. Svako ko ne želi da učestvuje u dogovorima neka se odmah izjasni.
Mi smatramo da imamo pravo na potpredsednika, da socijalisti imaju pravo na predsednika, da i ostali imaju pravo na potpredsednike. Kao što želimo da glasate za našeg potpredsednika, tako ćemo i mi glasati za sve ostale koji budu na listi. Hvala.

Jovan Krkobabić

Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem gospodinu Nikoliću.

Pitam gospodu poslanike da li još neko želi da uzme reč u raspravi.

Ima reč gospodin Milan Miković.

Milan Miković

Gospodine predsedavajući, gospodine predsedniče, gospodo predsedavajući, dame i gospodo, ne mogu u svemu da se složim sa gospodinom Nikolićem.
U dva maha smo razgovarali. Otvoreno smo razgovarali. Jasno smo svoje stavove opredelili i jasno rekli na šta možemo da pristanemo, a na šta ne možemo. To nismo krili ni od medija, ni od štampe ni od televizije i javno smo se o tome izjašnjavali.
Imamo jedan poseban razlog. Izbori za časnike Skupštine padaju u vreme neposredno pre no što su izbori za predsednika Republike. Nesumnjivo će na određen način da utiču i na rezultate tih izbora.
A, što vama smeta i što me ne pustite na miru. Niko nije prekidao ni vas, ni gospodina Tomu. Hoćemo jednu novu Skupštinu hoćemo da ih ubedimo da će ova naša biti bolja, ako će biti bolja, hajde da budemo i mi bolji, svako od nas pojedinačno.
Prema tome, u takvoj situaciji, imajući rezultate sa izbora, znajući kolika je snaga naše poslaničke grupe, i odredili smo svoj stav. Nismo predlagali kandidata za predsednika iz svojih redova, prvo. A, drugo, jasno smo se na prvom sastanku ovde opredelili i zatražili da ova konstitutivna skupština počne posle završetka bar prvog kruga predsedničkih izbora.
Većina se drugačije opredelila. Jasno je - ako se većina drugačije opredelila da su svi dalji razgovori mogli da budu samo u skladu sa takvim opredeljenjem većine.
U takvoj situaciji, ne sporeći to, mi smo čak govorili da je to pitanje koje treba da bude u nadležnosti ili socijalista ili radikala, i javno smo se opredelili i u više mahova procenjivali i zaključili da ćemo se na ovim izborima uzdržati od glasanja. Da nećemo glasati protiv, jer bi bilo apsurdno, ako istovremeno nismo stavili svog protivkandidata ili kandidata za dužnost predsednika Skupštine.
Glasanjem, bez obzira kakvo je glasanje mora da bude poštovano, kao što je poštovano i glasanje građana koji su se na određen način opredelili. Nije sporedna stvar da li ćemo mi za nekoliko minuta glasati za predsednika Skupštine, koji kao takav, nije vlast, nije posebna vlast, jer zakonodavnu vlast sačinjavamo samo mi svi zajedno.
Narodna skupština je po jednoj od uvodnih odredaba našeg ustava ona koja nosi vlast, ne predsednik. Apsolutno se slažem s tim da ovo nije podela vlasti, između ljudi koji će danas biti izabrani, nego je podela jednog posla koji treba zajednički da se vodi na pravi način.
U takvoj situaciji, a posebno s obzirom na činjenicu da smo član 87. Ustava Srbije, proteklih dana i meseci, tumačili na načine koji nisu baš u svemu u saglasnosti sa tekstom koji piše u Ustavu, gde je napisano - ako je predsednik Republike iz bilo kog razloga privremeno sprečen da vrši svoju funkciju, zamenjuje ga predsednik Skupštine. E, u takvoj situaciji ovaj izbor ima daleko veću težinu no u jednoj normalnoj situaciji u kojoj bi se birao predsednik Skupštine.
Prema tome, mi ostajemo pri tome i pri javno izraženom stavu da ćemo u odnosu na izbor predsednika Skupštine ovog trenutka uzdržati se od glasanja.
U pogledu potpredsednika Skupštine, pošto je o tome već bilo reči, apsolutno smo stajali na stanovištu da može da bude prihvaćen onakav predlog kakav su dali socijalisti, a nakon toga i svi drugi se sa tim složili, jer svi na isti ili sličan način i mislimo.
Prema tome, u tom pravcu stoji ovakva činjenica, ali odmah da kažem, poslednja tačka današnjeg zasedanja biće - imenovanje sekretara Skupštine, i u tom pogledu smo se izjašnjavali, i u tom pogledu je došlo do jedne situacije koja nije takva - da smo se o svemu dogovorili.
Jer, svi ostali smo rekli, ili ćemo podržati toga kandidata (mi ćemo ga podržati), ili, kako su rekli predstavnici Srpske radikalne stranke, oni neće podržati toga kandidata, neće podržati predlog Nove demokratije.
Prema tome, nismo se vezali za neki kompletan dogovor u pogledu svega, nego smo se o nekim stvarima u svemu dogovorili, o nekim stvarima većina postoji na jednoj ili na drugoj strani.
Iz tih razloga, mi ostajemo kod onih stavova o kojima sam se izjasnio.

Jovan Krkobabić

Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem gospodinu Mikoviću.

Gospodin Nikolić želi repliku, izvolite.
...
Srpska radikalna stranka

Tomislav Nikolić

Ovo zaista treba da razjasnimo do kraja, zato što će nas opredeljivati pri glasanju. Dakle, današnji izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine uopšte nije povezan sa izborom predsednika Republike.
Da je gospodin Dragan Tomić kandidat za predsednika Republike, mogla bi da se uvaži ova argumentacija. On nije kandidat za predsednika Republike i ni na koji način ne može da favorizuje bilo kog kandidata. Izbori su ionako za nekoliko dana, a izbori su vam kao seljački posao - kako ste poorali, kako ste posejali, kako ste čuvali, tako ćete da požnjete.
Ne traje oranje,setva i čuvanje samo tri dana, od četvrtka do nedelje, nego se to radi sistematski, uporno i dugo. Uostalom, svi mi vodimo evidenciju o tome kako je ko orao u ovih sedam godina i koristimo svaku priliku da na to ukažemo.
Gospodine Mikoviću, na glasačkom listiću nema uzdržanih - ima "za", ili "protiv". Kako ću ja da znam da ste vi glasali, ako budete uzdržani? A zašto biste bili uzdržani?
Ako sami kažete da je neophodno da se poštuje volja građana, a sami kažete da želimo da glasamo za potpredsednika iz redova SPO, odakle vam moralno pravo da ne glasate za onoga ko je kandidat SPS?
Ja nisam njihov advokat, ali je tu umešana Srpska radikalna stranka. I vama sam zaboravio da kažem (obraća se delu poslanika u sali), i vi ste mnogo manji, nego što ste bili. A bićete još manji, za vas sam siguran i zato bolje uživajte tu još malo, dok jeste, ne vidim zašto toliko buke dižete oko mesta predsednika Republike, kada to vašu stranu ne iteresuje.
I bar u dva sledeća izbora, vas to uopšte neće interesovati. Možda može vas da ubedi vaš kandidat da baš na idućim izborima pobeđujete, a ne može da ubedi građane Srbije. Vama stalno kažu da ćete da pobedite.
Dakle, da raščistimo jednu stvar - izbor sekretara Skupštine ne pripada poslaničkoj grupi Nove demokratije, pripada najpre Socijalističkoj partiji Srbije, pa ako ona to ne želi, Srpskoj radikalnoj stranci, pa ako ona to ne želi, Srpskom pokretu obnove, pa ako on to ne želi, JUL-u, pa ako to JUL ne želi, Novoj demokratiji.
Pa ne može sekretar Skupštine da bude iz najmanje poslaničke grupe. Da li vi imate negde u Srbiji, u opštinama u kojima ste na vlasti, sekretara opštine koji nije iz vaše političke stranke? Kaže - ne bavi se politikom. Pa nama se u Kragujevcu sekretar na sednicama bavi politikom.
Koji je taj mali što se javlja? (Obraća se poslaniku iz sale.) Ustani, digni ruku, ustani, obraćaš se šefu najjače poslaničke grupe, e tako, malo reda da napravimo u ovoj skupštini.
Dakle, nevezano je, a vezano je, gospodine Mikoviću. Ukoliko zaista ne želite da glasate, kako smo se dogovorili, pravićemo novi dogovor oko rasporeda potpredsedničkih mesta, a onda, mi smo duplo jači od svih ostalih poslaničkih grupa, imaćemo duplo više potpredsednika, ili neće biti izbora danas, neka se odlože za neki drugi dan, a pravo da vam kažem, da nije ovoliko zla po Srbiji i da nama radikalima nije stalo da što pre bude bolje, nama najviše odgovaraju novi izbori. To treba da znate.
Malo se bavite i politikom, došlo vam je vreme da se bavite politikom. Akali ste, bukali, ratovali, a sada treba da se bavite malo i politikom. Politika je ozbiljna disciplina, nije bukadžijska disciplina.

Jovan Krkobabić

Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem gospodinu Nikoliću.

Ima li još neko da se javi za reč?

Izvolite, reč ima Gorica Gajević.

Gorica Gajević

Socijalistička partija Srbije
Socijalistička partija Srbije, kao i ostale stranke, učestvovala je u dogovorima, i istine radi, mora se reći da su sve poslaničke grupe, odnosno njihovi predstavnici rekli da je neophodno što pre konstituisati Parlament i izabrati funkcionere Parlamenta, ili kako gospodin Miković kaže - časnike.
To je rečeno i dogovoreno još na našem prvom zajedničkom sastanku. Dogovorili smo se i zaključili da su parlamentarni izbori jedno, predsednički izbori drugo, da se volja građana mora poštovati, i zbog toga smo se i dogovorili da ova sednica bude danas zakazana, da Socijalistička partija Srbije predloži predsednika, a ostale stranke potpredsednika i kandidata za sekretara.
Čak je bio čvrsti stav svih učesnika dogovora da se ovo konstituisanje Parlamenta i parlamentarni izbori ne koriste u svrhu ili bilo kakvu manipulaciju za predsedničke izbore, i mislim da je pristup koji smo ovde na početku izložili, izraz jednog takvog dogovora i jedne takve atmosfere koju smo imali.
Mislim da je na svima nama obaveza da taj dogovor i te zaključke i stavove ispošutujemo. Hvala.