Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.03.2018.

3. dan rada

OBRAĆANJA

...
Srpska radikalna stranka

Vojislav Šešelj

Poslanička grupa Srpska radikalna stranka
Dame i gospodo narodni poslanici, postavljam pitanje ministru unutrašnjih poslova, predsedniku Vlade i predsedniku Republike.

Pošto sam iz dnevne štampe saznao da je Dejvid Korbet, bivši marinac, pripadnik specijalne jedinice „Foke 6“, najopasnije specijalne jedinice koja je učestvovala u hvatanju Osame bin Ladena, izrazio bojazan u centralnom zatvoru od povratka u Ameriku, da će ga tamo likvidirati zbog neobavljenog zadatka ili zbog neopreznosti zbog koje je upao u šake naše policije, zašto nisu već otpočeli pregovore da ponude Dejvidu Korbetu aboliciju, jer već nekoliko krivičnih dela ima. Ima nelegalno posedovanje oružja, tu je visoka kazna, zatim, ima krivično delo pripremanja terorističkog akta ili atentata ili nekog sličnog akta, to je očigledno da je nešto pripremao, da mu se ponudi abolicija od krivičnog gonjenja, azil i doživotna zaštita, a da on zauzvrat detaljno prizna ko ga je poslao, koga je trebalo da ubije i iz kog razloga, ako mu je i to treće poznato.

Veoma je ovo važno, jer ja očekujem da Dejvid Korbet neće biti jedini. Ti drugi koji budu dolazili možda će biti još sposobniji od njega. Možda će teže biti da se uhvate, jer neće tražiti možda pomoć domaćih kriminalaca, a oni da se izlanu u telefonskom razgovoru međusobno kako Amerikancu nabavljaju pištolj. Da se nije uzdao u naše domaće kriminalce, verovatno ga nikada ne bismo ni uhvatili.

Iz svih tih razloga, a posebno zbog činjenice da američka ambasada nije pokazala nikakvog vidljivog interesa za njega, za eventualnu zaštitu njegovih prava, za pružanje pravne pomoći, kako se to radi u svim drugim slučajevima privođenja, hapšenja ili otpočinjanja istrage protiv američkih i bilo kojih drugih stranih državljana.

Ne treba se igrati sa ovim. Ništa mi nećemo imati ako osudimo na neku blažu kaznu Dejvida Korbeta, pa ga proteramo, mnogo više ćemo dobiti ako on ispriča sve što zna. Ovde je davana policijska zaštita svakakvim lažnim svedocima, prevarantima, ubicama, ovakvim, onakvim, a ovo je toliko ozbiljna stvar da se ništa ne sme prepustiti slučaju.

Ako se ovo zanemari, onda ćemo se suočiti sa mnogo opasnijim nasrtajima i dobro, naravno, na udaru se mogu naći sve istaknute ličnosti u javnom životu, a vi vodite računa da mogu da koknu i nekog od nas opozicionara, pa da u javnosti se vama pripiše krivica. Nemojte se zato igrati. Dejvid Korbet je osposobljen za sve vidove dejstava, a oni drugi koji dolaze posle njega biće još sposobniji. Toliko sam imao.