Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Petnaesta posebna sednica

01 Broj 06-2/119-18

2. dan rada

29.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:05 do 16:35

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Po čijem nalogu se prmaju radnici za zdravstvo i obrazovanje Kosova
 • Postavljanje načelnika Uprave kriminalističke policije Republike Srbije
 • Predimanje akcije ministarsta nadležnog za poslove građevinarstva u vezi sa izgradnjom garaža u naselju Liman, dešavanja u vezi sa stečajem u kompaniji "Milan Blagojevič", uvećanje poreske osnovice poreza na imovinu vlasnika zemljišta u naselju Futog
 • Održavanje manifestacije "Mirdita, dobar dan"
 • Produžavanje važenja saobraćajnih dozvola, kako je dobijena računica od 800 miliona evra prihoda grada Beograda, kako ministar unutrašnjih poslova ne zna koliko je koštala proslava policije, pitanje nelegalne gradnje na Kopaoniku
 • Kako napreduje istraga u slučaju upada u stan novinarke Dragane Pećo
 • Hoće li oduzeta sredstva od penzionera biti isplaćena naslednicima onih koji su preminuli, hoće li su povraćaj sredstava otetih od penzionera ubuduće nazivati povećanje penzija, tačnost informacije da 120 lekara specijalista napusti Srbiju mesečno, hoće l
 • Upravni odbor RTV i nepoštovanje odluke suda o vraćanju Slobodana Arežine na posao, nekomuniciranje gradonačelnika Novog Sada oko gradnje garaža, snimci gde poslanička grupa SRS gura Aleksandru Jerkov
 • Licenca Branke Stamenković i Ane Stevanović za lečenje su-đok i reiki terapijom i jesu li to prijavile Agenciji za borbu protiv korupcije i plačaju li poraz ne to, naručivanje konsultantskih usluge bivše Vlade u SAD , rušenje vlasti u Srbiji
 • Korupcionaška afera Vuka Jeremića,
 • OBRAĆANJA

  ...
  Stranka moderne Srbije

  Vladimir Đurić

  Poslanički klub Slobodni poslanici
  Hvala.

  Svoje prvo pitanje upućujem ministarki nadležnoj za poslove građevinarstva, gospođi Zorani Mihajlović, u smislu člana 172. Zakona o planiranu i izgradnji, gde je propisano da inspekcijski nadzor vrši nadležno ministarstvo za poslove urbanizma i građevinarstva preko inspektora i u smislu člana 173, gde je propisano da urbanistički inspektor proverava da li privredno društvo ili drugo pravno lice ili preduzetnik koji izrađuje prostorne i urbanističke planove ispunjava propisane uslove.

  Obraćam se u ime svojih komšija, obraćam se kao građanin, stanovnik novosadskih naselja Limani, kao komšija a ne kao političar, jer želim da podržim proteste građana koji traju već nekoliko dana, protiv plana generalne regulacije ovih naselja, gde je predviđena izgradnja višespratnih garaža koji prete da unište kompletno sve zelene površine na jedinom preostalom humano urbanistički projektovanom novosadskom naselju Limani.

  Molim ministarku da mi kaže da li ima zakonskih ovlašćenja, koja su to ovlašćenja i da li namerava da ih preduzme, kako bi se usvajanje ovog urbanističkog plana sprečilo?

  Ujedno, osuđujem izjavu gradonačelnika kojom je praktično zapretio građanima da će krenuti u neku vrstu partijskog prebrojavanja, da će on, takođe, krenuti u sprovođenje nekih svojih peticija, pa će kasnije prebrojavati ko je više peticija skupio i optužio sugrađane da koče razvoj grada jer se protive obdaništima i slično.

  Pitam – da li postoji ikakva strateška procena uticaja na životnu sredinu ovakvih urbanističkih rešenja i dokle će se u gradovima po Srbiji izlaziti u susret investitorima, da se svaki kvadratni metar zelene površine, koja po prirodi ne donosi profit, ustupi investitorima kako bi iz nje iscrpli svaki potencijalni dinar profita?

  Da li znamo koliko će to uticati na kvalitet života građana, koliko će to uništiti zelene površine, podići temperaturu u vrelim letnjim mesecima i koliko će to ugroziti bezbednost obzirom na održavanje ovakvih spratnih garaža? Posebno je paradoksalno da u Novom Sadu za naselja na Limanima gradimo spratne garaže a imamo, recimo, javnu garažu javnog preduzeća „Spens“, koja je, recimo, decenijama zaključana i ne može da se koristi.

  Gradonačelnik izjavljuje da je u pitanju politizacija koju sprovodi opozicija. Evo, ja nemam nijedan glas u Skupštini grada Novog Sada i ne predstavljam nikakvu opoziciju. I ako ćemo baš da merimo izborne rezultate, većinske podrške i slično, pa evo, upravo na Limanima vladajuća stranka nije i neće nikada dobiti izbore. Pa, ako zaokružimo Liman kao merodavnu celinu, evo, na Limanima postoji nesumnjiva većinska volja građana da se takav urbanistički plan ne realizuje.

  Molim ministarku Zoranu Mihajlović da mi dostavi odgovore na tražena pitanja.

  Drugo pitanje upućujem ministarki pravde Neli Kuburović. Od predsednika skupštine akcionara kompanije „Milan Blagojević“ dobili smo informacije o neobičnim dešavanjima u vezi sa stečajima u ovoj kompaniji. Tim postupcima se najverovatnije oštećuju mali akcionari i poverioci imovina kompanije. Radi se o seriji predloga za pokretanje stečajnih postupaka, koji se podnose pred privrednim sudovima u Beogradu i Novom Sadu, gde je sada u Novi Sad preseljeno sedište kompanije da bi se ta serija zahteva za pokretanje stečajnog postupka mogla nastaviti podnositi. Deluje da je ovoj ekipi interes da pokretanjem stečajnih postupaka izdejstvuje zabranu izvršenja i namirenja u korist poverilaca, čime se poverioci svesno oštećuju.

  Problem sa dva stečajna predmeta u Novom Sadu je i u tome što je po jednom stečajnom predmetu sudija, postupajući, odbio da izrekne meru zabrane izvršenja i namirenja, da bi isti ovi predlagači nekoliko dana kasnije podneli novi zahtev za pokretanje stečajnog postupka i kod drugog stečajnog sudije izdejstvovali zabranu izvršenja i namirenja, te postoji sumnja da je ovde prekršen član 375. Poslovnika suda, a i Zakon o parničnom postupku, koji se shodno primenjuje na stečajne postupke, jer je zapravo trebalo izvršiti objedinjenje ova dva predmeta i postupati po ujednačenoj sudskoj praksi koje, u slučaju „Milana Blagojevića AD“ očigledno nema. Usled toga, sumnjamo da dolazi do zloupotrebe stečajnog postupka kako bi se oštetili poverioci.

  Poslednje moje pitanje upućujem ministru finansija – da li je upoznat sa problemom stostrukog uvećanja poreske osnovice poreza na imovinu vlasnika zemljišta u naselju Futog, koje pripada opštini Novi Sad, čime je ugrožena proizvodnja nacionalnog brenda sa zaštitom geografskog poreka – futuški kupus, jer je njima porez na imovinu uvećan sa 1.500 dinara po hektaru na čak do 150 hiljada dinara po hektaru? Na taj način, njihova proizvoda preti da nestane. Hvala.