Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Petnaesta posebna sednica

01 Broj 06-2/119-18

2. dan rada

29.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:05 do 16:35

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Po čijem nalogu se prmaju radnici za zdravstvo i obrazovanje Kosova
 • Postavljanje načelnika Uprave kriminalističke policije Republike Srbije
 • Predimanje akcije ministarsta nadležnog za poslove građevinarstva u vezi sa izgradnjom garaža u naselju Liman, dešavanja u vezi sa stečajem u kompaniji "Milan Blagojevič", uvećanje poreske osnovice poreza na imovinu vlasnika zemljišta u naselju Futog
 • Održavanje manifestacije "Mirdita, dobar dan"
 • Produžavanje važenja saobraćajnih dozvola, kako je dobijena računica od 800 miliona evra prihoda grada Beograda, kako ministar unutrašnjih poslova ne zna koliko je koštala proslava policije, pitanje nelegalne gradnje na Kopaoniku
 • Kako napreduje istraga u slučaju upada u stan novinarke Dragane Pećo
 • Hoće li oduzeta sredstva od penzionera biti isplaćena naslednicima onih koji su preminuli, hoće li su povraćaj sredstava otetih od penzionera ubuduće nazivati povećanje penzija, tačnost informacije da 120 lekara specijalista napusti Srbiju mesečno, hoće l
 • Upravni odbor RTV i nepoštovanje odluke suda o vraćanju Slobodana Arežine na posao, nekomuniciranje gradonačelnika Novog Sada oko gradnje garaža, snimci gde poslanička grupa SRS gura Aleksandru Jerkov
 • Licenca Branke Stamenković i Ane Stevanović za lečenje su-đok i reiki terapijom i jesu li to prijavile Agenciji za borbu protiv korupcije i plačaju li poraz ne to, naručivanje konsultantskih usluge bivše Vlade u SAD , rušenje vlasti u Srbiji
 • Korupcionaška afera Vuka Jeremića,
 • OBRAĆANJA

  ...
  Demokratska stranka

  Aleksandra Jerkov

  Poslanička grupa Demokratska stranka
  Zahvaljujem potpredsedniče Arsić.

  Imam dva pitanja. Prvo upućujem ministru informisanja i Savetu REM, a odnosi se na rešenje Osnovnog suda u Novom Sadu, kojim je ovaj sud poništio odluku upravnog odbora RTV, kojom je Slobodan Arežina krajem januara razrešen sa mesta direktora programa u ovoj ustanovi.

  To je inače već drugi put da sud vraća na posao Slobodana Arežinu i da ga Upravni odbor RTV smenjuje sa tog mesta, u jednom momentu čak i otpušta. I sada je direktor RTV Miodrag Koprivica da će o odluci suda odluku doneti pokrajinski medijski servis.

  Moje pitanje ministru je kako Upravni odbor RTV može da donese odluku o tome da li će poštovati odluku suda ili neće? Pitanje članovima Saveta REM jeste da li mogu da pokrenu postupak za razrešenje članova Upravnog odbora RTV, budući da oni krše zakon, direktno se oglušuju o odluke suda i sami izjavljuju da nemaju nameru da ih poštuju, nego će doneti nekakve odluke o tome da li će odluku suda ispoštovati?

  Slobodan Arežina je samo jedan od niza novinara, urednika u RTV koji su u maju 2016. godine, nakon što je SNS došla na vlast u Vojvodini smenjeni, oterani ili otpušteni sa posla.

  Svi oni koji su se žalili do sada su sudskom odlukom vraćeni na posao, ali očigledno da u Vojvodini i u Srbiji koju vode SNS odluke suda baš ne znače mnogo, jer uvek ima neko iznad suda ko odlučuje o tome da li će odluke suda sprovesti.

  Drugo pitanje upućeno je ministarki Zorani Mihajlović, koju ću zamoliti da prilikom davanja odgovora konsultuje gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vukčevića, budući da nama nije dozvoljeno da postavljamo pitanja gradonačelnicima, a Vukčeviću očigledno niko i ne može da postavi nikakvo pitanje. Odnosi se na jedno besomučno betoniranje zelenih površina u Novom Sadu, na njegovo ignorisanje žalbi koje građani Novog Sada masovno daju na generalne i detaljne planove regulacije. To su hiljade građana Novog Sada, koji stavljaju svoje potpise na peticije koje izgleda uzaludno pišu gradonačelniku Vukčeviću, jer ih on sa nipodaštavanjem odbacuje, podsmeva im se i govori i preti ili obećava da će i on lično početi da skuplja peticije, pa da se vidi ko ima više građana, da li on kao gradonačelnik Novog Sada i SNS ili sami građani koje optužuje da su politički instruisani, a koji zapravo samo pokušavaju da sačuvaju one površine na kojima se njihova deca igraju od besomučnog betoniranja, besomučnog zidanja novih zgrada i besomučnog pravljenja višespratnih garaža u njihovim dvorištima.

  Tako da je moje pitanje - da li gradonačelnik Novog Sada ima pravo na ovakav način da se ophodi prema žalbama građana, budući da je prema Zakonu o planiranju i izgradnji njima dozvoljeno da ulažu žalbe i da te žalbe neko mora da razmatra? Zbog čega Miloš Vukčević ne komunicira sa građanima? Zbog čega im preti, zbog čega im se podsmeva? Da li može da shvati da Novi Sad nije glavni odbor SNS, nego Novi Sad u kom žive Novosađani, koji ne pristaju da ih bahati gradonačelnik teroriše?

  Na kraju, pitanje vama, gospodine Arsiću, molim vas da pitate predsednicu Gojković kada će našoj poslaničkoj grupi biti dostavljeni snimci, koji se ne vide na kamerama RTS-a, nego samo na bezbednosnim kamerama Skupštine, na kojima se vidi kako me je grupa poslanika SRS u ovoj sali opkolila, dok ste se vi pravili da ništa ne vidite?