Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Petnaesta posebna sednica

01 Broj 06-2/119-18

2. dan rada

29.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:05 do 16:35

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Po čijem nalogu se prmaju radnici za zdravstvo i obrazovanje Kosova
 • Postavljanje načelnika Uprave kriminalističke policije Republike Srbije
 • Predimanje akcije ministarsta nadležnog za poslove građevinarstva u vezi sa izgradnjom garaža u naselju Liman, dešavanja u vezi sa stečajem u kompaniji "Milan Blagojevič", uvećanje poreske osnovice poreza na imovinu vlasnika zemljišta u naselju Futog
 • Održavanje manifestacije "Mirdita, dobar dan"
 • Produžavanje važenja saobraćajnih dozvola, kako je dobijena računica od 800 miliona evra prihoda grada Beograda, kako ministar unutrašnjih poslova ne zna koliko je koštala proslava policije, pitanje nelegalne gradnje na Kopaoniku
 • Kako napreduje istraga u slučaju upada u stan novinarke Dragane Pećo
 • Hoće li oduzeta sredstva od penzionera biti isplaćena naslednicima onih koji su preminuli, hoće li su povraćaj sredstava otetih od penzionera ubuduće nazivati povećanje penzija, tačnost informacije da 120 lekara specijalista napusti Srbiju mesečno, hoće l
 • Upravni odbor RTV i nepoštovanje odluke suda o vraćanju Slobodana Arežine na posao, nekomuniciranje gradonačelnika Novog Sada oko gradnje garaža, snimci gde poslanička grupa SRS gura Aleksandru Jerkov
 • Licenca Branke Stamenković i Ane Stevanović za lečenje su-đok i reiki terapijom i jesu li to prijavile Agenciji za borbu protiv korupcije i plačaju li poraz ne to, naručivanje konsultantskih usluge bivše Vlade u SAD , rušenje vlasti u Srbiji
 • Korupcionaška afera Vuka Jeremića,
 • OBRAĆANJA

  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Pošto se više niko od predsednika, odnosno ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa ne javlja za reč, nastavljamo sa radom.
  Obaveštavam vas da je sprečen da sednici prisustvuje narodni poslanik Vladimir Marinković.
  Nastavljamo pretres o 1. tački dnevnog reda – IZBOR I POLAGANJE ZAKLETVE ČLANA VLADE
  Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, obaveštavam vas da je pozvana da današnjoj sednici prisustvuje predsednik Vlade Republike Srbije, gospođa Ana Brnabić i kandidat za člana Vlade, gospodin Siniša Mali.
  Prelazimo na rad po redosledu narodnih poslanika prema prijavama za reč.
  Reč ima narodni poslanik Dijana Vukomanović.
  Preostalo vreme vaše poslaničke grupe je 40 sekundi.
  ...
  Narodna stranka

  Dijana Vukomanović

  Poslanička grupa Nova Srbija - Pokret za spas Srbije
  Zahvaljujem, predsedavajući.

  Ovih 40 sekundi ću iskoristiti da čestitam. Čestitaću vladajućoj koaliciji što će danas polaganjem zakletve Siniše Malog Srbija u stvari dobiti novog premijera, premijera u senci. Ne, to neće biti gospodin Siniša Mali, to će biti gospođa Ana Brnabić zato što mi znamo da je njena pozicija, ne samo tehnokratska, kako ona to definiše, nego ona nema politički legitimitet, a mi vrlo dobro znamo političku istoriju Srbije i znamo kako su predsednici Vlade, koji nisu imali političku partiju iza sebe, prolazili u politici.

  Ja izražavam čuđenje …

  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Privedite kraju.

  ...
  Narodna stranka

  Dijana Vukomanović

  Poslanička grupa Nova Srbija - Pokret za spas Srbije
  Znači, čestitke gospodinu Malom što danas postaje premijer.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Ništa nisam razumeo, ali dobro.
  Reč ima narodni poslanik Ana Čarapić. Izvolite.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Ana Čarapić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka
  Zahvaljujem, predsedavajući.

  Poštovana predsednice Vlade, budući ministre finansija, dame i gospodo narodni poslanici, pre nego što iznesem rezultate rada Vlade Republike Srbije, ne bi bilo loše da se podsetimo, ali i da podsetimo građane Srbije, u kakvom nam je stanju bila privreda pre 2012. godine. Državna kasa nam je bila prazna, država gotovo na ivici bankrotstva. Bruto domaći proizvod se kretao od minus 3,5 do minus 2%. Stopa inflacije je bila vrtoglavih 14%. Devizni kurs nam je divljao. Otpustili su preko 400.000 radnika. Stopa nezaposlenosti u jednom momentu je bila 29,5%.

  Složiće se kolege koje dolaze iz različitih lokalnih samouprava da nam je javni sektor toliko radnika imao da zaposleni nisu imali svoje stolice na radnom mestu. Kako se javni sektor širio, a privatni sektor gasio, morali su se uzimati krediti kako bi se servisirali dugovi javnih preduzeća. Dakle, da ne govorim o privatnom sektoru koji je ili bio na ivici stečaja ili u stečaju ili je likvidiran. Dakle, morali su se uzimati krediti da bi se isplatile zarade te administracije. Da ne govorim o ulaganjima u infrastrukturu ili o ulaganjima u izgradnju stanova za bilo koga u našoj državi.

  Sada ti isti nam govore kako da stimulišemo rađanje, da podignemo stopu nataliteta. Znate, kada sam završila fakultet 2008. godine prvo pitanje na upitniku za posao je bilo bračni status, drugo pitanje da li planiram udaju, treće pitanje da li planiram rođenje deteta. Ukoliko su odgovori potvrdni, ne postoji nikakva mogućnost za zaposlenje, ni kao pripravnik, a kamo li za stalno zaposlenje. Danas, ne samo da je drugačije, nego je mnogo bolje. Za bivši režim je rađanje deteta i podizanje nataliteta bio trošak, a mi danas stimulišemo rađanje i želimo da podignemo stopu nataliteta.

  U prethodnom periodu naša Vlada je ostvarila fantastične rezultate. Ostvarili smo privredni rast od 4,5% i privredni rast nam je na nivou država članica EU, kao što su Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija. Prvi put od 2005. godine su oba pokazatelja fiskalne pozicije pozitivna. Ukupni fiskalni suficit u 2017. godini iznosio je 1,2%, a primarni fiskalni suficit je iznosio 3,9% BDP.

  Imamo rekordno nisku stopu inflacije, koja iznosi 1,4%. Imamo stabilnost domaće valute. Uspeli smo da podignemo devizne rezerve i imamo pokrivenost za uvoz robe i usluga za narednih pet meseci, ako dođe do bilo kakvih ekstremnih potresa.

  Stopa nezaposlenosti nam je rekordno niska. Zaposlili smo preko 180.000 ljudi. Uspeli smo da povećamo zarade i u privatnom i u javnom sektoru. U javnom sektoru za 5,6%, u privatnom za 4,9%, i to se direktno odrazilo na porast agregatne tražnje zato što, ponavljam, nam je stopa inflacije rekordno niska.

  Smanjili smo javni dug. Danas on iznosi 59%, a nekada je bio 77%, i to smo uspeli da smanjimo javni dug, a istovremeno da izradimo infrastrukturu i puteve, i prugu, da rekonstruišemo škole, da opremimo zdravstveno medicinske centre. Ne zaboravimo da smo 2014. godine imali katastrofalne poplave koje su napravile štetu neviđenih razmera.

  Procenjena šteta je bila oko milijardu evra. Uništeno je preko četiri i po hiljade kilometara puteva, 250 mostova, preko 80 hiljada oranica, preko 200 tona uginulih životinja je tako bilo. Sve smo to prevazišli i uspeli da ostvarimo fantastične rezultate. Čak i međunarodne agencije koje se bave procenom kreditnog rejtinga ocenile su nas izuzetno visoko. To znači da ćemo i u narednom periodu imati rast BDP koji će biti podstaknut rastom zarada i rastom stranih direktnih investicija.

  Svi napred navedeni rezultati su samo deo rezultata koje naša Vlada ostvarila u prethodnom periodu. Deo pobedničkog tima će postati čovek koji ima fantastične rezultate za sobom. Gospodin Siniša Mali ne samo da je stručnjak po svom doktorskom obrazovanju, već je stručnjak po rezultatima svog rada kao gradonačelnik Beograda u svom četvorogodišnjem mandatu.

  U njegovom mandatu rejting Agencije „Mudis“ je izuzetno pozitivno pohvalila finansijske rezultate Grada Beograda, i prvi put je Grad Beograd dobio kreditni rejting. A da ne govorimo da nam je dug Grada Beograda prepolovljen, da je četiri puta smanjen deficit u budžetu, da se izgrađene stotine kilometara novih puteva i obnovljene preko sedam i po hiljada ulica.

  Kada je u pitanju projekat „Beograd na vodi“, nekada je to bio san, gotovo nezamislivo. Danas to niče pred nama, a vrednost projekta je oko tri milijarde evra. Tri i po milijarde, izvinjavam se. Takođe rekonstruisan je Trg Slavija koji je nekad bio najružniji trg u Beogradu, a danas je ponos svih Beograđana. Zatim, rekonstruisan je Cvetni trg i podignut je spomeniku Borislavu Pekiću. Otvoren je hotel „Hilton“ i „Ikea“ koja je statusni simbol porasta životnog standarda.

  Beograd ne samo da je postao grad kranova i dizalica, nego je postao svetska metropola. Na sajmu turizma u Šangaju Beograd je proglašen za najpopularniju turističku destinaciju i Beograd godišnje poseti i preko milion turista.

  U jučerašnjoj diskusiji kolega Goran Kovačević je pomenuo nosioca titule najboljeg srpskog ministra Lazara Pačua. Ne sumnjam da ćete vi svojim iskustvom i svojim radom u narednom periodu poneti tu titulu, a da će Vlada osvežena novim članom postići još bolje rezultate u narednom periodu.

  Hvala svim građanima Srbije, hvala Beograđanima na ukazanom poverenju i datoj podršci SNS i našem predsedniku Aleksandru Vučiću.

  Poslanička grupa SNS će svakako podržati predlog gospođe Ane Brnabić za novog ministra finansija, gospodina Sinišu Malog. Zahvaljujem.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Zahvaljujem.
  Reč ima narodni poslanik Vojislav Vujić.
  ...
  Jedinstvena Srbija

  Vojislav Vujić

  Poslanička grupa Jedinstvena Srbija
  Hvala.

  Uvaženi predsedavajući, predsednice Vlade, gospodine Siniša Mali, ja na početku samo moram da kažem da sam malo zbunjen izlaganjem koleginice Vukomanović, jer nisam siguran ko je od nas dvoje pogrešio salu. Mi danas ovde, koliko ja znam, na dnevnom redu raspravljamo i govorimo o izboru ministra finansija. I mislim da sam ja na pravom mestu.

  Kad je u pitanju poslanička grupa Jedinstvene Srbije predsednik naše poslaničke grupe Dragan Marković Palma juče je jasno rekao da će vas podržati u izboru za ministra finansija. Bivšem ministru gospodinu Vujoviću, o kome lično imam pozitivno mišljenje jer je kao ekspert došao i koliko je mogao korektno radio svoj posao, sam na početku njegovog mandata rekao da je sedne na jednu vruću stolicu i da je preuzeo jedan od najodgovornijih resora. Isto to danas kažem i vama i siguran sam da ste i sami toga svesni.

  Ni posao gradonačelnika koji ste vi radili, pogotovo grada, velikog grada kao što je Beograd svakako nije lak. Juče je Dragan Marković Palma rekao da ste taj posao dobro radili, a kada on kao neko ko je u narodu prepoznatljiv kao jedan od najboljih gradonačelnika Srbije to kaže, to onda ima i neku težinu i onda je svakako razlog da vas svi mi iz Jedinstvene Srbije priznamo.

  Premijerka je juče iznela impozantne činjenice o vašem radu i uspehu u konsolidovanju javnog sektora Grada Beograda, velikim dugovima koji su vraćeni i konačno situaciji u koja je stabilizovala funkcionisanje grada.

  Moram da kažem, da nažalost, ja koji dolazim iz Vrnjačke banje ne mogu da se pohvalim sa takvim gradonačelnikom, u ovom slučaju predsednikom opštine, zato što su naša javna preduzeća, slobodno smem da kažem, u kolapsu. Vas kao premijerku, a vas kao novog ministra finansija moram da obavestim…

  Ako dozvolite gospodine Mali, bitno mi je da ovo čujete, vi ste budući ministar finansija i hoću da vi i premijerka budete upoznati sa ovom činjenicom.

  Ja sam jednom od ministara u prethodnom plenumu izneo, ali nisam dobio nikakve povratne informacije. Vrnjačka banja je dobila zeleno svetlo da uradi nešto što nije praksa i sa tim su se svi složili. To je trebalo da da neke pozitivne efekte, a to je da javna preduzeća koja se bave komunalnim delatnostima ugasi ili da stavi van funkcije, a da formira nova i tako sve dugove za poreze i doprinese koji nisu plaćeni – puj pike, ne važi, nikom ništa, idemo jednu novu seriju da radimo. To je sve moglo da bude prihvatljivo da i ova nova preduzeća za kratko vreme nisu dospela u blokadu. Zato vas molim da iskoristite vreme i da kolegi koji vodi opštinu Vrnjačka banja prenesete deo tog iskustva da i naša javna preduzeća konačno mogu da izađu iz takve situacije.

  Naravno, koristim priliku i da se zahvalim bivšem ministru finansija ne samo zato što je korektno radio svoj posao, nego što je i Vrnjačkoj banji, a kada to kažem ne mogu da se ne zahvalim ni predsedniku Vlade tadašnje, gospodinu Aleksandru Vučiću, kompletnoj Vladi, svim ministrima pa i sadašnjoj Vladi i svim ministrima u ovoj Vladi, zato što su prepoznali da Vrnjačka banja, koja je bila kraljica kontinentalnog turizma, dugo vremena nije ispoštovana od strane Republike i skoro nijednom ministarstva. U Vrnjačku banju se zahvaljujući nalogu ili apelu Aleksandra Vučića pre par godina slilo preko milijardu i po različitih investicija.

  Hoću da u ime opštine Vrnjačka banja pozovem i predsednika Republike Srbije koji je pokrenuo tu jednu pozitivnu energiju i talas dobrih finansija, koje su stigle u Vrnjačku banju, da pozovem i sadašnju premijerku, da pozovem celu Vladu da zajedno obeležimo 150 godina jubileja Vrnjačke banje povodom 150 godina organizovanog bavljenja turizmom.

  Čovek koji se bavi politikom mora da bude priznat od strane građana, bar je tako u Srbiji i ne samo priznat nego mora da bude i prepoznatljiv. Da bi bili poznati morate iza sebe da imate neka konkretna dela, npr. kolega Mrkonjić je uvek ili ja se sećam još mali dok sam bio, dok se nisam bavio politikom bilo je - Mrkonjić ovo, Mrkonjić ono. Znači, bio je prepoznatljiv. Inženjer Mrkonjić je svojim delima ostavio jedan pisani trag. Naravno, on je bio ministar. Dragan Marković Palma koji nikada nije bio ministar, koji nije bio direktor javnog preduzeća je isto imao velika dela iza sebe i danas kada se rade određena istraživanja koja su vezana za politiku, po popularnosti Aleksandra Vučića koji je naravno uvek na prvom mestu, na samom vrhu se nalazi Dragan Marković Palma pre svega zbog rezultata i svojih dela koja je ostavio iza sebe u dosadašnjem radu.

  Vi, Siniša Mali, vaše prezime je dijametralno suprotno od onoga što se uradili u zadnjih par godina i vi ste iza sebe ostavili, kako god se to nekom svidelo ili ne, ozbiljan trag u funkcionisanju Grada Beograda. Upravo zbog toga, zbog tih dela koja su ostala iza vas, a mi iz Jedinstvene Srbije po nalogu predsednika cenimo samo dela i ništa više, rekao sam na početku glasaćemo za vas kao novog ministra finansija.

  Još jedna stvar koja će svakako u medijima da napravi veću popularnost vama lično je to što ste vi jedini ministar za koga će poslanička grupa Jedinstvene Srbije u ovom sastavu da glasa, a obzirom naravno i da ste na predlog predsednika Aleksandra Vučića koji nikada do sada u izborima nije grešio, moram da vam kažem da imamo veliko očekivanje od vas, pre svega mi iz Jedinstvene Srbije jer ste prvi ministar koga glasamo.

  Još jedanput podržaćemo danas na glasanju gospodina Malog na mestu ministra finansija. Hvala.
  ...
  Srpska napredna stranka

  Veroljub Arsić

  Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
  Zahvaljujem.
  Reč ima narodni poslanik Aleksandra Jerkov. Izvolite.
  ...
  Demokratska stranka

  Aleksandra Jerkov

  Poslanička grupa Demokratska stranka
  Zahvaljujem, potpredsednice Arsić.

  Mi gospodine Mali nećemo glasati za vas. Danas, zapravo, i juče, imamo sednicu na kojoj nam premijerka, koja je po rečima Aleksandra Vučića izabrana na poziciju premijerke, uprkos tome što je niko nije hteo, ni poslanička grupa, ni njegova stranka, ni njegova porodica, ni građani, ni ostale stranke vladajuće koalicije, ali je izabrana isključivo zbog toga što je on tako želeo, dakle, nama takva premijerka danas za ministra finansija predlaže čoveka koji se na prethodnoj svojoj funkciji gradonačelnika Beograda, prema sopstvenim rečima, nalazio po ideji Andreja Vučića, brata sadašnjeg predsednika, a tadašnjeg premijera Republike Srbije. Eto, takvu mi Vladu imamo, takvu mi sednicu imamo i tako SNS doživljava i Narodnu skupštinu i Srbiju i njene građane.

  Juče ste nam, gospođo Brnabić, mnogo puta rekli kako je Siniša Mali bio odličan gradonačelnik, kako u Beogradu pre njega nije ništa postojalo, nije bilo ni gradilišta, ni vrtića, ni puteva, ni autobusa, ni penzionera, ni Beograđana, ni ničega drugog, pa da vas pitam, ako je tako dobro obavljao posao gradonačelnika, zbog čega Siniša Mali nije ostao gradonačelnik Beograda? Zbog čega nije čak bio ni kandidat za gradonačelnika Beograda, zbog čega čak nije bio ni prvi na listi odbornika kandidata za Skupštinu Grada Beograda i zbog čega je onda SNS na sve načine pokušavala da sakrije i Sinišu Malog i sve one koji će, po svoj prilici, voditi Beograd u narednom periodu, da se Beograđani slučajno ne bi dosetili da se i ti ljudi nalaze na odborničkoj listi?

  Kažete - građani su rekli šta misle o njemu. Upravo iz ovoga što ja govorim, zaključujem da je SNS na izborima dala sve od sebe da građani ne kažu šta misle o Siniši Malom i o njegovom radu, jer ako bi o tome govorili, oni bi govorili o čoveku, nažalost, gospođo Brnabić, za kog se vezuje, ja mislim, najviše afera od svih političkih aktera na našoj sceni, osobito onih na vlasti, od Savamale, of šor firmi, bugarskih grafologa, državne zemlje, pomoći ocu prilikom privatizacije tako što je odavao poverljive podatke o firmama u vreme kada je vodio proces privatizacije, 45 bankovnih računa, prijatelji koji finansiraju desetinama hiljada franaka školovanje njegove dece, novogodišnja rasveta. To su, dakle sve stvari koje preporučuju Sinišu Malog za ministra finansija, i koga preporučuju da od sutra vodi računa o finansijama građana Srbije.

  Pošto se i vi na tom mestu nalazite onako kako je predsednik Srbije opisao da ste došli, a i Siniša Mali, verujte da uopšte nije važno ko će biti ministar finansija. Onaj ko sutra bude ministar finansija, bio to Siniša Mali ili bilo ko drugi, kao što su juče rekle moje kolege, biće isključivo lični blagajnik Aleksandra Vučića. Zbog toga ni Siniša Mali, ni vi, ni niko iz SNS neće imati podršku DS da bude izabran na bilo koju funkciju u državi, jer vi državu privatizujete, vi građane huškate jedne protiv drugih , dok oni siromaše, vi sve bolje i bolje živite i to je razlog zbog kog ni Siniša Mali niti bilo ko od vas nikada neće imati podršku DS.