Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

2. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Petnaesta posebna sednica

01 Broj 06-2/119-18

2. dan rada

29.05.2018

Beograd

Sednicu je otvorio: Veroljub Arsić

Sednica je trajala od 10:05 do 16:35

 • TRAŽENJE OBAVEŠTENJA I OBJAŠNJENJA

 • Po čijem nalogu se prmaju radnici za zdravstvo i obrazovanje Kosova
 • Postavljanje načelnika Uprave kriminalističke policije Republike Srbije
 • Predimanje akcije ministarsta nadležnog za poslove građevinarstva u vezi sa izgradnjom garaža u naselju Liman, dešavanja u vezi sa stečajem u kompaniji "Milan Blagojevič", uvećanje poreske osnovice poreza na imovinu vlasnika zemljišta u naselju Futog
 • Održavanje manifestacije "Mirdita, dobar dan"
 • Produžavanje važenja saobraćajnih dozvola, kako je dobijena računica od 800 miliona evra prihoda grada Beograda, kako ministar unutrašnjih poslova ne zna koliko je koštala proslava policije, pitanje nelegalne gradnje na Kopaoniku
 • Kako napreduje istraga u slučaju upada u stan novinarke Dragane Pećo
 • Hoće li oduzeta sredstva od penzionera biti isplaćena naslednicima onih koji su preminuli, hoće li su povraćaj sredstava otetih od penzionera ubuduće nazivati povećanje penzija, tačnost informacije da 120 lekara specijalista napusti Srbiju mesečno, hoće l
 • Upravni odbor RTV i nepoštovanje odluke suda o vraćanju Slobodana Arežine na posao, nekomuniciranje gradonačelnika Novog Sada oko gradnje garaža, snimci gde poslanička grupa SRS gura Aleksandru Jerkov
 • Licenca Branke Stamenković i Ane Stevanović za lečenje su-đok i reiki terapijom i jesu li to prijavile Agenciji za borbu protiv korupcije i plačaju li poraz ne to, naručivanje konsultantskih usluge bivše Vlade u SAD , rušenje vlasti u Srbiji
 • Korupcionaška afera Vuka Jeremića,
 • OBRAĆANJA

  ...
  Dveri

  Marija Janjušević

  Poslanička grupa Dveri
  Zahvaljujem, predsedavajući.

  Moje prvo pitanje je za predsednika Republike, predsednika Vlade, ministra rada i PIO fond.

  Dakle, da li će, kada, u kom periodu i u kojim iznosima novac otet od penzionera biti vraćen i onim penzionerima koji su u međuvremenu preminuli, odnosno da li će oduzeta sredstva od penzionera biti isplaćena naslednicima onih koji su u međuvremenu preminuli?

  Drugo pitanje, po istom osnovu – da li se na osnovu sadašnjeg i današnjeg pisanja lista „Politika“ povraćaj sredstava otetih od penzionera zapravo u budućnosti naziva povećanje penzija. Da li će iz istog fonda zapravo da im vraćaju novac, a da to nazivaju povećanjem penzija?

  Drugo pitanje je za ministra zdravlja – da li je tačna konstatacija u medijima da svakog meseca 120 lekara specijalista napusti državu Srbiju, koliko medicinskih sestara odlazi iz zemlje i da li je svestan nacionalne katastrofe kojoj klizimo i da neće uskoro imati ko da nas leči?

  Sledeće pitanje takođe za ministra zdravlja i ministarku bez portfelja Slavicu Đukić Dejanović – da li je tačno da će populacione mere, u smislu finansijske podrške porodicama sa decom biti uskraćene roditeljima čija deca nisu vakcinisana?

  Da li Torlak proizvodi vakcine? Koja referenta laboratorija kontroliše kvalitet vakcina i onih koje se proizvode u Srbiji i onih koje uvozimo? Da li roditelj prilikom obavezne imunizacije svoje dece ima pravo da zna poreklo i kvalitet vakcine i ko mu garantuje za to?

  Treće pitanje postavljam predsedniku Srbije, predsedniku Vlade, direktoru koordinacionog tela za jug Srbije i ministru bez portfelja, Nenadu Popoviću, kao i ministru privrede, zbog čega država nije sprečila otuđenje AIK u Medveđi? Zbog čega država ne zadržava vlasništvo nad preko 500 hektara teritorije na jugu Srbije?

  Građani Srbije verovatno i ne znaju da u Medveđi živi oko tri i po hiljade Srba, a nešto oko 500 Albanaca, ali sve i da je drugačije, zbog čega država Srbija ne čini ništa da obezbedi svoju teritoriju na jugu Srbije koja se graniči sa našom okupiranom teritorijom Kosovom i Metohijom?

  Pitanje za ministra LJajića. Zbog čega ste, obilazeći jug Srbije, naglasili da će od imovine PIO fonda prvo na prodaju biti ponuđene Vranjska banja, Sijarinska banja i Kuršumlijska banja?

  Da li trasirate put Zelena transverzala ili graničite, prosto pojačavate administrativnu liniju između centralne Srbije i naše okupirane teritorije Kosova i Metohije?

  Sledeće pitanje je za ministra kulture, takođe i za Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zbog čega ste dozvolili da se u Srbiji organizuje i promoviše manifestacija „Mirdita, dobar dan“, u kojoj se jasno iskazuju poštovanje i uvažavanje nepostojeće države Kosovo? Dakle,to je nešto što je nedopustivo.

  Poslednje pitanje upućujem REM. Kada će mi odgovoriti na poslanička pitanja koje im uporno mesecima upućujem, a odnose se na potraživanja REM od „Pinka“, od kompanije „Pink“ i na pitanje da li je „Pink“ u periodu od 2014. godine do 2017. godine kada je bio odjavljen iz Srbije i poslovanje prijavio u Bosni i Hercegovini, snimao program u Beogradu? Da li je neko vršio proveru i zbog čega ja ne dobijam odgovor već godinu dana? Hvala.