Osamnaesto vanredno zasedanje , 17.09.2019.

1. dan rada

OBRAĆANJA

...
Srpska radikalna stranka

Aleksandar Šešelj

Poslanička grupa Srpska radikalna stranka
Hvala, gospodine Milićeviću.

Kao što znate, SRS je upozoravala kakva se krađa, velika krađa, sprema u poslu i sklapanju ugovora oko izgradnje tzv. Moravskog koridora, tj. autoputa Preljina – Pojate.

Mi smo imali prilike da vidimo, takav jedan put, da je bilo procenjeno da vredi oko 550 miliona evra. Upozoravali smo na to da postoji interni dogovor, tj. dil između Zorane Mihajlović, koja je ministar u Vladi zadužen za građevinu, i Američke ambasade u Beogradu, da jedan takav posao dobija američka firma i od toga da je tender bio takav da samo može na njemu „Behtel“ da prođe, da se uopšte ni jedna druga ponuda nije pojavila. Mi vidimo sada, a slušali smo da to nije definitivno, i to smo više puta čuli u ovoj sali od predsednika SNS da nigde u zakonu, tj. lek specijalisu, koji je bio donet zbog tog autoputa, ne stoji „Behtel“. Mi smo na to upozoravali, nama su govorili da izmišljamo, a Zorana Mihajlović, kada se kritikuje ovakav način sklapanja poslova, kada se kritikuje ta očigledna krađa, dakle više od 300 miliona evra, kaže da ko to kritikuje taj je protiv autoputa. Dakle, mi nismo protiv autoputa, mi smo protiv lopovluka.

Smatramo, a i želeo bih da tim povodom uputim pitanje gospođi Ani Brnabić, da Zorana Mihajlović posle ovakve jedne afere ne sme da ostane više ministar u Vladi Srbije, da je to najveći skandal do sada, a imali smo prilike da se uverimo da je ona više puta radila na štetu države Srbije i građana Republike Srbije, od toga da je bila otvoreno protiv SPC do narušavanja naših prijateljskih odnosa sa najvećim saveznicima Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. To pitanje treba hitno da se reši i onaj ko je sklopio takav posao, u ime Vlade Republike Srbije, a čijom je krivicom ukradeno 300 miliona evra, treba da ide u zatvor.

Dame i gospodo narodni poslanici, SRS danas je Narodnoj skupštini predala više od 100 hiljada potpisa građana Srbije za ukidanje institucije Javnog izvršitelja, kao i novi predlog zakona o izvršenju. Građani Republike Srbije su najviše ogorčeni na javne izvršitelje, na njihovo delovanje. Oni su zavili Srbiju u crno, enormno su se obogatili na onim najsiromašnijim građanima Srbije, pre svega, ne prezaju ni od čega, ne prezaju ni od toga da izbacuju porodice, penzionere, samohrane roditelje iz svojih stanova, a sve u cilju ostvarenja ekstra profita.

Mi mislimo i ubeđen sam u to, a i ova peticija to pokazuje da veliki broj građana Srbije se zalaže za ukidanje jedne takve institucije. Mi smo predali predlog novog zakona koji izvršenje vraća u nadležnost sudova. Pre svega, nismo za to da neko ne plaća svoja dugovanja, a to ne znači, ukoliko neko nije u stanju da plati, da treba da bude, na kraju, opljačkan i da ostane bez krova nad glavom. Pre svega, da se izvršenje vrati u sudove, pod kontrolu države, a ne znamo pod čijom su kontrolom javni izvršitelji i da se garantuje svima minimum 12 kvadrata stambenog prostora po glavi porodice tj. po članu domaćinstva u koje ne sme da se dira tj. ne sme da se obavi izvršenje.

Apelujemo na vladajuću većinu, tj. na SNS, koja je bila protiv ove institucije kada je DS ovu instituciju uvodila u Srbiju, a sada je podržava, da se što pre otvori rasprava po tom pitanju, ta institucija ukine, izvršenje vrati u sudove, da svako onaj ko je opljačkao građane Srbije odgovara i da više stanemo jednom zauvek na kraj takvom bahatom radu i takvom lopovluku. Hvala.