Šesto vanredno zasedanje , 29.06.2021.

3. dan rada

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu" | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, nastavljamo rad sednice Šestog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti, konstatujem da sednici prisustvuje 103 narodna poslanika.
Radi utvrđivanja tačnog broja narodnih poslanika prisutnih u sali molim sve da ubacite kartice u poslaničke jedinice elektronskog sistema za glasanje. Hvala.
Konstatujem da je primenom elektronskog sistema utvrđeno da je u sali prisutno 108 narodnih poslanika, odnosno da su prisutna najmanje 84 narodna poslanika, te postoje uslovi za rad.
Da li neko od predsednika, odnosno ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa želi da zatraži obaveštenje ili objašnjenje u skladu sa članom 287. Poslovnika?
Reč ima narodni poslanik Samir Tandir.
...
Stranka pravde i pomirenja

Samir Tandir

Poslanička grupa Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS
Poštovani predsedavajući, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje je upućeno ministru zdravlja, a odnosi se na to, kada možemo očekivati potpuno konstituisanje organa zdravstvenog centra Prijepolje?

Hoću da kažem da, imamo novu šemu zdravstvenih ustanova, hoću da pohvalim sve ono što je Ministarstvo zdravlja i svi zdravstveni radnici, na teritoriji naše zemlje radili u vreme pandemije Kovid virusom.

Posebno hoću da pohvalim svoje, kao građanin Opštine Prijepolje, sugrađane koji su poslanici Zdravstvenog centra u Prijepolju, koji su nesebično radili i davali podršku svim građanima koji su u tom trenutku bili oboleli i jako je važno da se na stavi dalje konstituisanje organa Zdravstvenog centra. Vlada je imenovala v.d. direktora i na tome se stalo.

Ono što mene zanima jeste da dam podršku Ministarstvu da se nastavi sa tim, ali da to učinimo ako je moguće što brže, da se imenuje, da Vlada imenuje upravni Nadzorni odbor, da se usvoji Statut i da Zdravstveni centar profunkcioniše.

Jako je važno, nova mreža zdravstvenih ustanova, jer ona približava primarnu zdravstvenu zaštitu krajnjem konzumentu, odnosno građaninu. Imamo jednu vrstu decentralizacije, a to je nešto za šta se Stranka pravde i poverenja bori i na taj način će građanin, konzument te usluge, pacijent moći bolje da oceni tu zdravstvenu uslugu i da utiče na nju da se ona popravi i da bude bolja.

Ono što je ključno važno, da država nema novih nameta, već da naprosto čitav sistem koji je do sada funkcionisao na jedan način, sada počinje da funkcioniše na drugi, po meni znatno funkcionalniji način.

Ono što smo do sada imali kada je u pitanju zdravstveni centar u Prijepolju jeste da je Opšta bolnica i Dom zdravlja bila pod Zdravstvenim centrom Užice, a tu saradnju bi mogli da okarakterišemo na onom čuvenom primeru sarme, gde su oni za sebe uzimali meso, a i Bolnica u Prijepolju i u Priboju i u Novoj Varoši su dobijali kupus i zato je jako važno da Ministarstvo zdravlja što je pre moguće implementira ovu novu mrežu i da Zdravstveni centar u Prijepolju u punom kapacitetu profunkcioniše.

Što se tiče drugog pitanja, ono je upućeno Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za organizovani kriminal, a pitanje glasi šta su uradili povodom krivične prijave koju je Opština Sjenica, podnela protiv bivšeg predsednika opštine i bivšeg opštinskog pravobranioca? Da li je pokrenuta istraga i ako jeste u kojoj je fazi?

Više puta sam govorio na tu temu ali sada je Opština Sjenica, znači 20.05.2021. godine podnela, načelnik opštinske uprave je podneo krivičnu prijavu, jer je 832 hektara zemlje Opštine Sjenica, zemlje svih građanki i građana Opštine Sjenica, zemlje svih građanki i građana u Republici Srbiji, bez ikakve nadoknade poklonjeno određenoj kompaniji.

Ukoliko tužilaštvo pravovremeno ne reaguje i ukoliko ne budemo imali sudski epilog gde ćemo zaštititi imovinu naše države u ovom slučaju opštine Sjenica, opština Sjenica i naša država, suočiće se sa montiranom arbitražom, tako stoji u ugovoru gde će finansijske konsekvence snositi opština koja je devastirana, koja je ugrožena i koja je siromašna. Ne smemo dozvoliti da neko ko je nedomaćinski vodio jednu opštinu, gde je, kao što vidimo se bahatio i raspolagao na samo njemu svojstven način, sa državnom imovinom da prođe nekažnjeno.

Moramo pomoći opštinskom rukovodstvu, to su časni i čestiti i pošteni hrabri i odvažni i sposobni ljudi, i pokazati da borba protiv kriminala i korupcije, neće praviti trule kompromise i da neće biti zaštićeni. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu" | Predsedava
Zahvaljujem. Reč ima Đorđe Milićević.
...
Socijalistička partija Srbije

Đorđe Milićević

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući, gospodine Orliću.

Dame i gospodo narodni poslanici, želeo bih da postavim pitanje Vladi Republike Srbije, a tiče se jučerašnjeg događaja na prostoru KiM, koji su ponovo ozbiljno uznemirili srpski narod, a samo potvrđuju da na Prištinskoj strani nema ni naznaka bilo kakvih promena u njihovom agresivnom ponašanju prema pripadnicima srpskog naroda.

Na protiv, i dalje nema dana bez ekscesa. Tako je bilo i juče na Vidovdan. Nedopustivo je ponašanje privremenih institucija u Prištini i pripadnika njihovih snaga bezbednosti, koji su umesto da samo vode računa o redu i miru, na ovaj veliki srpski praznik koji se obeležavao na Gazimestanu, juče uhapsili jednog srpskog mladića iz Podgorice, samo zato što nije dozvolio da Prištinski policajci pretresu i maltretiraju jednu monahinju.

Kolika je mržnja prema svemu što je srpsko potvrđuje i to što su svlačili i oduzimali majice sa likom Kneza Lazara i ostale simbole srpskog naroda, pa čak i srpsku zastavu od onih koji su juče došli da odaju poštu našim junacima koji su pre 632 godine na Kosovu polju odbranili svoju zemlju od osvajača. I dok se na drugoj strani naše planete u SAD, gradonačelnica Čikaga odužuje srpskoj zajednici za doprinos razvoja tog grada tako što Vidovdan proglašava jednim od zvaničnih praznika Čikaga i dok Ričar Grenel čestita srpskom narodu Vidovdan rečima – danas odajemo počast herojima. Na današnji dan 1389. godine citiram: „započela je bitka protiv osmanlija na Kosovu oni ni na ovaj dan ne mogu da obuzdaju svoju mržnju i netrpeljivost“.

Jasno je da i na ovaj način žele da dokažu kako je Kosovo i Metohija samo njihovo, da tamo nema mesta za Srbe, čak i kada obeležavaju svoje praznike i kada se sećaju svojih junaka. Ovo je deo pokušaja nasilnog prisvajanja dela naše teritorije, ali i naše istorije, što oni neskriveno svakodnevno pokušavaju, a takvu svoju nameru oni i ne skrivaju svakodnevnim provokacijama i takvim istorijskim falsifikatima čemu bi se svaki ozbiljan istoričar smejao. Bruka za Prištinu.

I dok sa druge strane Srbija nastoji da uprkos svemu što su oni decenijama činili srpskom narodu nastavili dijalog i dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, dotle prištinski lideri ne prezaju ni od kakvog gesta nasilja. Danas nisu dozvolili Srbima da u miru i dostojanstveno obeleže svoj veliki nacionalni praznik. Juče su maltretirali Dragicu Gašić, poslednju Srpkinju u Đakovici, koja se posle 22 godine vratila da živi na svom ognjištu.

Pitamo se, šta dalje da se očekuje od njih posle ovakvih nehumanih i rekao bih necivilizacijskih postupak kojima samo potvrđuju da im ni do dijaloga ni do mira nije stalo. O povratku Srba na svoja ognjišta da i ne govorimo. Za njih je očigledno jedini cilj etničko čisto Kosov i Metohija bez Srba. Njihov narativ je isti i davno prepoznat, ali verujemo da će posle ovih događaja međunarodna zajednica i posrednici u dijalogu reagovati na ovo bahato ponašanje Prištine i prištinske policije koja je tokom jučerašnjeg dana bez dostojanstva pretresala čak i srpsku monahinju koja je došla da se pokloni senima svojih nacionalnih junaka. Kome je juče ona mogla da smeta? To je suštinsko pitanje.

Kako bi se naš narod zaštitio od ovakvih, ali i gorih scenarija albanskih separatista? Želim i ovog puta da apelujem, da konstatujem ali i da pitam Vladu Republike Srbije, da li Vlada može da se obrati međunarodnoj zajednici, da zatraži reakciju međunarodne zajednice, pre svega Brisela kao posrednika u dijalogu, kako bi se sprečilo dalje maltretiranje i kako bi se sprečilo dalje zastrašivanje Srba koji su ostali da žive na svojim ognjištima, koji su ostali na prostoru Kosova i Metohije, koji samo žele bez straha da mogu da žive na Kosovu i Metohiji i da mogu bez straha da obeleže svoje praznike i ne strepe od rušenja grobova svojih predaka?

Međunarodna zajednica snosi deo odgovornosti za stanje na prostoru Kosova i Metohije jer su nažalost često imali dvostruke aršine ili stajali na strani Prištine čiji je cilj jasan, a to je stvaranje etnički čiste, nezavisne albanske države Kosovo na teritoriji Republike Srbije. U pravu je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, kada kaže da je Kosovo i Metohija danas crna tačka Evrope i crna tačka njihovih mentora. Zahvaljujem.
...
Srpska napredna stranka

Vladimir Orlić

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu" | Predsedava
Zahvaljujem.

Da li još neko želi da zatraži objašnjenje od ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa?

Prijavite se još jednom.

Poslaničke grupa Aleksandar Vučić – za našu decu, Uglješa Mrdić.
...
Srpska napredna stranka

Uglješa Mrdić

Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu"
Zahvaljujem predsedavajući gospodine Orliću, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije.

Nadležnim državnim institucijama upućujem nekoliko pitanja danas.

Prvo bih želeo da uputim pitanje kako MUP, tako i Ministarstvu finansija i nadležnim pravosudnim institucijama povodom milionskih afera Dragana Đilasa. Mi smo dobili u par navrata obaveštenje od MUP i Ministarstva finansija da su istrage u toku i šta su te institucije, koje odlično rade svoj posao uradili, međutim želim da čujem šta su uradili sada u ovom periodu od proteklih nekoliko meseci, kao i koje konkretne korake je preduzelo nadležno tužilaštvo?

Činjenica je da je Dragan Đilas na štetu građana Srbije u svoje džepove stavio stotine miliona evra, a kada kažem afere Dragana Đilasa, to više nisu afere, to su činjenične stvari. Tu mislim od slučaja mosta na Adi, gde je uzeto više stotina miliona evra, kao i do slučaja njegovih 619 miliona evra i njegovih deviznih računa u inostranstvu na Mauricijusu i drugim državama, gde je do sada utvrđeno da se na tim računima nalazi nekoliko desetina miliona evra? Dakle, javnost Srbije i Skupština Srbije treba da dobiju odgovore na to pitanje.

I isto tako, šta je sa aferama, ali ovde nije u pitanju dogovor jednog političara sa domaćim prevarantima, kao što je to radio Dragan Đilas, nego je u pitanju dogovor jednog političara sa svetskim prevarantima, a tu mislim na Vuka Jeremića. Šta su uradile u saradnji sa inostranim institucijama naše institucije po pitanju čuvene međunarodne afere Vuka Jeremića, gde je sa međunarodnim kriminalcima stavio milione u svoje džepove?

Takođe, želim da pitam nadležne institucije, šta je do sada urađeno povodom bahatog ponašanja Dragana Đilasa i njegovih saboraca što se tiče upada u Skupštinu Republike Srbije tokom prošle i pretprošle godine? I, naravno, šta se dešava sa svim onim koji se tiču profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Vladimira Vuletića, šta su uradile institucije, prvenstveno tužilaštvo i nadležni sud i policija povodom toga da je Vladimir Vuletić profesor Pravnog fakulteta u Beogradu lagao u policiji i policiji dao pogrešne navode prilikom poslednjeg saslušanja?

Dakle, očekujem da i policija i nadležno tužilaštvo ako utvrde da je Vladimir Vuletić lagao da je sarađivao sa mafijom, da preduzme zakonom određene mere. Nemojte da dolazimo u situaciju da pojedini tajkuni i političari poput Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i profesora Vladimira Vuletića se smeju državnim institucijama.

Ovi prvi su uzeli milione u svoje džepove, Vuletić se ponaša, najblaže rečeno, bahato, preti, obmanjuje javnost, laže u policiji i uopšte, kakvu sliku javnosti, kakvu sliku studentima i budućim generacijama šalje profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu?

Želim da postavim pored ovih pitanja još jedno pitanje. Šta su uradile nadležne institucije povodom poslednjih pretnji koje su upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici? Da li su Aleksandar Vučić i njegova porodica ljudi koji su najslabije zaštićeni u Republici Srbiji? Da li može svaki kriminalac, svaki tajkun kome to padne na pamet, svaki prevarant, svaki bahati političar poput Vuka Jeremića i njegovih saradnika, poput Dragana Đilasa, poput profesora Vuletića, da li može kome god padne na pamet da preti predsedniku Srbije bez ikakvih posledica? Da prati članove njegove porodice, da preti, ne samo preko društvenih mreža, nego i na ulici, da kad kod hoće mogu da upadnu u predsedništvo?

Dakle, kakvu sliku imamo u javnosti? To nema nigde u svetu da se ovako dozvoljava delu opozicionih političara, da im institucije dozvoljavaju i da se ovako bahato ponašaju.

Prema tome, molim državne institucije, prvenstveno Tužilaštvo, policiju i nadležne sudove da odrade što je do njih, da ako treba procesuiraju Dragana Đilasa, Jeremića, Vuletića i sve one koji su činili krivična dela, koji čine krivična dela i koji prete predsedniku Vučiću i njegovoj porodici, prete članovima porodice samo zato što pripadaju porodici Aleksandra Vučića.

I to u kojim trenucima? U trenucima kada Aleksandar Vučić, zajedno sa Vladom Srbije i svim svojim najbližim saradnicima čini maksimum da našu državu vodi u bolju budućnost. To smo mogli da vidimo i prilikom vojne vežbe i prilikom događaja za Vidovdan i u Kruševcu. To možemo da vidimo na osnovu svih aktivnosti. To možemo da vidimo na osnovu otvaranja novih radnih mesta.

Dakle, mi u Srbiji imamo vlast koja čini sve za građane, da sačuva zdravlje građana, da sačuva bezbednost građana, da sačuva radna mesta i otvori nova radna mesta uz povećanje plata i penzija, a onda imamo deo opozicije koji preti, koji trpa milione u svoje džepove i oni prođu bez bilo kakvih posledica.

Prema tome, još jednom molim institucije da rade svoj posao i da zaštitimo predsednika Aleksandra Vučića koji našu Srbiju vodi u bolju i sigurnu budućnost. Hvala.