Petnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 23.12.2021.

1. dan rada

OBRAĆANJA

...
Stranka pravde i pomirenja

Samir Tandir

Poslanička grupa Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS
Hvala, poštovani predsedavajući.

Koleginice i kolege narodni poslanici, građanke i građani, moje pitanje je upućeno Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a tiče se da li su i ako jesu kada su nadležne inspekcije ministarstva kontrolisale rad peletara u Novom Pazaru i u Prijepolju, da li iste koriste adekvatne filtere i da li ih redovno servisiraju? Ovo je jedna slika iz te peletare, šta ona uzrokuje u Novom Pazaru.

Stranka pravde i pomirenja ne bavi se ad hok ekologijom, niti smo se počeli baviti ekologijom onog trenutka kada nam nadležne institucije nisu dale dozvolu za malu hidroelektranu, bavimo se ekologijom suštinski, sistemski, zbog interesa svih građanki i građana koji u našoj zemlji žive, a posebno sa dela naše zemlje odakle dolazim, znači, sa prostora Sandžaka. I rahmetli predsednik Muamer Zukorlić i drugi članovi stranke i ja smo ponosni što smo 2010. i 2011. godine zaustavili izgradnju hidroelektrana koje je kanadska kompanija "Rev kapitel" iz Kanade pokušala da izgradi kod Brodareva na reci Lim i to je dokaz naše suštinske borbe, ne zbog interesa, ne glumeći neki nevladin sektor zbog grantova iz inostranstva, već zato što su to građanke i građani Prijepolja i Brodareva, ali i celog Sandžaka, u tom trenutku to tražili od nas.

Sada pokrećem pitanje ovih peletara, zašto? Zato što je cena peleta na istorijski visokom nivou, zato što vlasnici ostvaruju enorman profit, to je sve okej i to je dobro, ali zahtevam da se deo tog profita, znatan deo, uloži u zaštitu životne sredine.

Svaka čast ministarstvu, ono zaista temeljno, suštinski, sistemski radi, rešavaju se nesanitarne deponije, menjaju se kotlovi, uvode se i grade se toplane na bio-masu, to je sve nešto što je dobro, ali deo odgovornosti mora da pokažu i privrednici, pogotovo oni koji zarađuju, ostvaruju enorman profit i ovo što svaki dan imamo prilike, pogotovo u Novom Pazaru da gledamo, ali i u Prijepolju, gde sneg više nije beo nego žut, gde se fasade uništavaju, gde automobile svoje ne možete da prepoznate, e, onda se postavlja logično pitanje - šta mi udišemo?

Zato zahtevam da mi ministarstvo da jedan odgovor, da vidimo kakvi se filteri koriste, da li se oni redovno servisiraju, da li inspekcije redovno posećuju ove privrednike, jer, zaista, ono što možemo vizuelno da vidimo izgleda strašno.

Podsećam da je Novi Pazar grad koji spada u grupu najzagađenijih gradova. To nije uzrok samo gradska toplana ili ugalj i mazut koji se koriste za ogrev, već i ove peletare zaista proizvode jedan veliki haos.

Drugo pitanje za Ministarstvo za zaštitu životne sredine tiče se šta će preduzeti zbog divlje gradnje u kanjonu reke Mileševke, koja je specijalni rezervat prirode, klisura reke Mileševke? Bilo kakva gradnja, pogotovo divlja gradnja u koritu reke je zabranjena i zakonom ali i zdravom logikom. Onog trenutka kada imate bilo kakve objekte u koritu, onog trenutka kada nivo vode poraste, imaćemo nesagledive posledice u vidu poplava. To je nešto što ne smemo dozvoliti. Mora se ispitati da li za postojeće objekte imaju dozvolu, ako imaju dozvolu, da vidimo ko im je to dao?

To je slučaj oko koga zaista nećemo praviti nikakve trule kompromise, niti ćemo se praviti slepi kod očiju. Znači, u ovom specijalnom rezervatu nemoguća je bilo kakva gradnja, pogotovo nekakvih hotela, ugostiteljskih objekata, itd, tako da zahtevam jedan detaljan odgovor.

Ja verujem u rad ministarstva, ali oni moraju da povedu računa šta rade njihove kolege na nižim nivoima, otprilike na nivou Užica i Kraljeva. Hvala vam.